Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu başladı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu başladı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Bulgaristan’da seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başına gitti.
Bulgaristan'da ve yurt dışında yaşayan 6,66 milyonu aşkın kayıtlı seçmen, ilk turda en çok oy alan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ikilisi ile Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov ve Albay Nevyana Miteva ikilisi arasında tercih yapacak.
Bulgaristan’da 13 bin 200, yurt dışında ise 67 ülkede 750 seçim yeri kuruldu.
Türkiye’de yaşayan çifte vatandaş statüsündeki Bulgaristan göçmenleri için 58 merkezde 126 sandık kuruldu.
Seçmenler, bu seçimde de pusulada “Kimseyi desteklemiyorum” hanesini de işaretleyebilecek.
Katılımın yüzde 40,23 düzeyinde kaldığı ilk turda Radev-Yotova ikilisi oyların 49,42’sini, Gercikov-Miteva ikilisi ise 22,83’ünü almıştı.
Bu seçimlerin ilk turuna, ülke nüfusunun yüzde 10’una yakınını oluşturan Türk ve Müslümanlar da Türk kökenli bir aday ile katılmıştı. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı, oyların yüzde 11,57'sini almıştı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ana rakip olarak Cumhurbaşkanı Rumen Radev’i gösteren HÖH partisi, ikinci tur öncesi kampanyada seçmenini Gercikov-Miteva ikilisine oy vermeye yönlendiren mesajlar vermişti.
İçişleri Bakanlığı seçim sürecinin güvenliği için 16 bini aşkın personel görevlendirdi.
Oy verme işlemi yerel saatle 20.00’de sona erecek.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters