Netflix Türkiye'nin aralık takviminde hangi yapımlar yer alıyor?

Netflix Türkiye'nin aralık takviminde hangi yapımlar yer alıyor?
TT

Netflix Türkiye'nin aralık takviminde hangi yapımlar yer alıyor?

Netflix Türkiye'nin aralık takviminde hangi yapımlar yer alıyor?

Yılbaşı yaklaşırken özel Noel içeriklerinin yanı sıra The Power of Dog ve La Casa de Papel'in yeni bölümleri gibi uzun süredir beklenen dizi ve filmler de aralıkta Netflix izleyicileriyle buluşacak. 
Netflix Türkiye'nin gelecek ayki programında yerli ve yabancı birçok yapım yer alıyor. 
Dijital yayın platformunun aralık içerikleri şu şekilde:

The Power of Dog - 1 Aralık
Jane Campion'ın yönettiği Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst ve Jesse Plemons'ın rol aldığı film eleştirmenlerden olumlu olumlu yorumlar almıştı. 

Single All Way - 2 Aralık
Noel ziyareti için en iyi dostundan sevgilisiymiş gibi davranmasını isteyen Peter'ın ailesinin çöpçatanlık girişimi planları değiştirir. 

Gizemli Delik (The Whole Truth) - 2 Aralık
Tayland yapımı korku filmi Cadılar Bayramı'na ürkütücü bir açıdan bakıyor. 
 

La Casa de Papel 5. Sezon 2. Kısım - 3 Aralık 
İspanyol soygun dizisinin 5. sezonu kaldığı yerden devam edecek. 

Koyun Shaun: Noel'den Önce Buluşalım (Shaun the Sheep: The Flight Before Christmas) - 3 Aralık
Shaun'un şöminenin üstüne asmak için daha büyük bir çorap bulma arayışı büyük bir Noel macerasına dönüşür. 

Asakusa Kid - 9 Aralık
Gekidan Hitori'nin yönetmenliğini yaptığı Japon filmi, 1960'larda sanatta bir kariyer elde etmek için okulu bırakan bir genci anlatıyor. 

Bekle Bizi Vahşi Doğa (Back To The Outback) - 10 Aralık
Netflix'in orijinal animasyonunda Guy Pearce, Eric Bana, Isla Fisher ve Jacki Weaver gibi isimler seslendirme yapıyor.

The Unforgivable - 10 Aralık
Sandra Bullock'un başrolünde yer aldığı film cinayetten hüküm giyen bir kadının hapisten çıktıktan sonraki hayatını konu alıyor. 

The Hand of God - 15 Aralık
1980'lerde Napoli'de büyüyen bir gencin hikayesini anlatan filmi Paolo Sorrentino yazıp yönetti. 

Kaliforniya'da Noel: Şehir Işıkları (A California Christmas: City Lights) - 16 Aralık
Film, geçen yıl yayımlanan Kaliforniya'da Noel'de (A California Christmas) yaşananların bir yıl sonrasını konu alıyor. 

The Witcher 2. Sezon - 17 Aralık
Henry Cavill'in başrolünde yer aldığı fantastik dizi yeni sezonuyla hayranlarıyla buluşacak. 

Geçmişle Dans 1. Sezon - 31 Aralık
8 bölümlük mini dizi Harlan Coben'in aynı isimli kitabından uyarlandı. 
Independent Türkçe, What's On Netflix



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe