Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi'nde tur için avantaj peşinde... "Bu maçı alırsa işi bitirir"

Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi'ndeki beşinci maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA
Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi'ndeki beşinci maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA
TT

Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi'nde tur için avantaj peşinde... "Bu maçı alırsa işi bitirir"

Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi'ndeki beşinci maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA
Fenerbahçe ile Galatasaray, Avrupa Ligi'ndeki beşinci maçlarına çıkıyor / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe ile Galatasaray, beşinci maçlarına çıkıyor.
D Grubu'nda Olimpiakos ve Eintracht Frankfurt ile ilk, Antwerp ile iki maçı geride bırakan Fenerbahçe, rövanş fikstüründe bir kez daha Olympiakos ile karşı karşıya gelecek. 
25 Kasım Perşembe günü saat 22.00'de Georgios Karaiskaki Stadı'nda oynanacak karşılaşmayı Antonio Mateu Lahoz yönetecek.
Sarı-lacivertliler gruptaki ilk maçında deplasmanda Frankfurt ile 1-1 berabere kalırken, ikinci maçta sahasında Olympiakos'a 3-0 yenildi. Üçüncü maçlarında Antwerp ile karşılaşan İstanbul temsilcisi, sahadan 1-1 beraberlik ve 3-0 galibiyetle ayrıldı.
Galatasaray ise Lazio, Marsilya ve Lokomotiv Moskova ile oynadığı ilk maçların ardından bu kez Fransız temsilcisini ağırlayacak.
İstanbul'daki NEF Stadyumu'nda saat 20.45'te başlayacak müsabakada Tobias Stieler düdük çalacak.
Sarı-kırmızılılar, gruptaki ilk maçında sahasında Lazio'yu 1-0 yenmeyi başardı.
İkinci maçında Marsilya'ya konuk olan sarı-kırmızılar, sahadan 1-1 beraberlikle ayrıldı. Üçüncü ve dördüncü müsabakalarında Lokomotiv Moskova ile karşılaşan Galatasaray, 1-0'lık galibiyet ve 1-1'lik beraberlikle maçları tamamladı ve grup liderliğini sürdürdü.

"Olympiakos maçı, gruptaki en önemli karşılaşma olacak"
Spor yazarı ve teknik direktör Müslüm Gülhan, Fenerbahçe ile Galatasaray'ın son durumlarını, rakipleri karşısındaki ve gruptaki şanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
Gülhan'an göre Fenerbahçe'nin Olympiakos ile oynayacağı deplasman maçı gruptaki en önemli karşılaşma olacak. 
Fenerbahçe'nin moral motivasyon olarak Galatasaray'ı yenmesinin artı olarak durduğunu ifade eden Gülhan, "Sarı-lacivertlilerin, en önemli avantajı en sıkışık olduğu dönemde Galatasaray maçına çıkmak ve buradan olumlu sonuç almaktır. Bu motivasyonla beraber yeniden büyük bir avantaj sağladı" dedi.

"Fenerbahçe'yi bugüne kadar getiren en önemli olumsuzluk oldu"
Sezon başından beri Mesut Özil'in üzerinden takım kurgusuna gidilmesi gerektiğini sık sık belirttiğini ifade eden Gülhan, yıldız oyuncunun takım içerisindeki önemine şöyle vurgu yaptı.
Pereira'ının bunu hep reddettiğini bunun da Ali Koç'un hatasından kaynaklandığını dile getiren Gülhan, "Sezon başında Pereira ile anlaşırken 'Mesut Özil var elimizde, ne düşünüyorsun, nasıl organize edeceksin. Yok yapamıyorsan o zaman seninle anlaşamayız. Mesut Özil ile takımı organize edecek bir antrenörle anlaşmam lazım' konuşmasını yapması gerekiyordu. Bunu yapmadı, işi sürüncemeye bıraktı. Pereira gücü ele geçirince istediklerini yapmaya başladı. Bu Fenerbahçe'yi bugüne kadar getiren en önemli olumsuzluk oldu" diye konuştu. 

Müslüm Gülhan / Fotoğraf: Independent Türkçe
"Olympiakos maçında da benzer tablo izleyeceğiz, Pereira formatından vazgeçmez"
Pereira'nın sezon başından beri takımı üçlü savunmayla oynattığını ancak Galatasaray karşısında bu formatı değiştirdiğini hatırlatan Gülhan, Olympiakos maçında da aynı taktikle sahaya çıkılacağını vurgulayarak şunları söyledi: 
"Galatasaray maçına 4'lü savunmayla başladı ama formata baktığımız zaman üçlü oynadı. Novak-Kim-Tisserand geride kaldı Ferdi'yi de ileri çıkartıp İrfan Can'ı biraz daha içeri alarak iki 10 numaralı bir geçiş oyunuyla hareket etti. Set oyununda üçlü savunmayla kaldı. 70. dakikada ise tamamen üçlüye döndü. Maçtan sonra açıklamalarına bakacak olursak dediğini yaptı ancak söylemi farklıydı. Ali Koç ile muhatap olmak istemediği için sahada kendi düşüncesini uygulayıp başkana 4'lü oynadık mesajı verdi. Bu da bence onun cinliğinden kaynaklanıyor. Olympiakos maçında da benzer bir tablo izleyeceğiz. Pereira oyunun formatından vazgeçmez."
 
"Fenerbahçe'nin gruptaki geleceği bu maça bağlı"
Gülhan'a göre Fenerbahçe, gruptaki dördüncü maçında Antwerp'i mağlup ederek önemli bir avantaj yakaladı ve bir üst tura çıkma yolunda önemli bir kazanım edindi.
Sarı-lacivertlilerin gruptan çıkma şansını değerlendiren Gülhan, şunları kaydetti:
"Fenerbahçe'nin gruptaki geleceği bu maça bağlı. Çünkü içerideki Frankfurt maçı çok zor olacak. Frankfurt, Fenerbahçe'den 1 puan da alabilir 3 puan da. Frankfurt iki önemli oyuncusu ve teknik direktörünü kaybetmişti ama şimdi yeni futbolcular ve antrenörüyle bir senkronize yakaladı ve iyi gidiyorlar. En azından Alman ekolüne sahipler ve buradan geri dönüşleri çok zor olur. Fenerbahçe, Olympiakos'tan 1 puan dahi alırsa son maçta Frankfurt'la kafa kafaya bir oyun oynayabilir ama maçın garantisi yok. Frankfurt iyi bir takım ve deplasmanda da çok iyi oynuyorlar. Fenerbahçe için her şey Olympiakos maçına bağlı."

"Marsilya, özellikle Payet ve Cengiz gibi iki iyi oyuncuya bağlı"
Galatasaray'ın Avrupa Ligi'nde liderliğini sürdürdüğünü ve Marsilya ile çok zorlu bir maça çıkacağını hatırlatan Gülhan, şu ifadeleri kullandı:
"Marsilya'nın iki üstat oyuncusu ve geri kalanların işçi oyuncular olarak adlandırılabilecek bir yapısı var. Mücadele eden, koşan, oyun bozan ve deplasmanlarda da iyi oynayan bir takım. Özellikle Payet ve Cengiz gibi iki iyi oyuncuya bağlılar. İki generali var geri kalan hepsi asker. Çok oyun bozuyorlar ve geçiş oyununda bu iki oyuncuyla gol arıyorlar. Zaman zaman bunu başarabildiklerinde ise farklı skorları yakalayabiliyorlar."

"Taylan-Berkan-Cicaldau üçlüsüyle oynadığı zaman bir tutarlılık sergiliyor"
Galatasaray'ın derbi maçta Sofiane Feghouli ile Morutan'ı bir arada oynatmasının büyük bir handikap olduğunu belirten Gülhan, şu uyarıyı yaptı:
"Orta sahada Taylan-Berkan-Cicaldau üçlüsüyle oynadığı zaman bir tutarlılık sergileyebiliyorlardı. Feghouli ya da Morutan'dan biri çizgide kaldığı zaman ortadaki üçlü, savunma 4'lüsünün ve özellikle Marcao'nun da ileri çıkıp alanı sıkıştırmasıyla rakibe fazla alan bırakmıyordu. Fakat Feghouli ve Morutan'ın aynı anda orta sahada oynaması buradaki üstünlüğün Fenerbahçe'ye kaptırılmasına neden oldu. Geriden oyun kurarken birinci bölgeden ikinci bölgeye geçişte de çok önemli hatalar yaptılar. İstedikleri taktiksel bütünlüğü sağlayamadılar ve ilk yarı mahkum oynadılar."
Galatasaray'ın geçiş oyunlarında Morutan ve Cicaldau'nun en önemli isimler olduğunu aktaran Gülhan, "Morutan ve Cicaldau'nun tutuk kalması oyunun üçüncü bölgeye yıkılmasında problem yaşattı. Beklentiyle oynanan oyun arasında büyük çelişki vardı. Bu yüzden geçiş oyunundaki tutarlılığı bir türlü sağlayamıyorlar" dedi.

"Galatasaray, rakibi iyi analiz edip hangi taktik ve oyuncuyla oynayacağını belirlemeli"
Sarı-kırmızılı ekibin forvet hattının sürekli değişmesine de değinen Gülhan, "Diagne-Halil-Muhammed üçlüsünün rotasyonunda da zaman zaman sıkıntılar yaşıyorlar. Beşiktaş maçında Halil'in oynaması gerekirken Fenerbahçe maçında oynadı. Fenerbahçe maçında ise Diagne'nin çok erken oyuna girmesi gerekirken geç oyuna dahil oldu. İkisi arasındaki değişiklikleri Terim oturtamadı" şeklinde görüş belirtti.
"Kadro bütünlüğü, aynı 11'le oynamak çok önemlidir" diyen Gülhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu dünyadaki tüm takımlar için geçerli. Ancak hücum formatı en çok rotasyon yapılan bölgedir fakat Galatasaray'ın rakibi iyi analiz edip hangi taktikle ve hangi oyuncuyla oynayacağını belirlemesi lazım. Üçü de çok değerli oyuncular ama rakibin de iyi analiz edilmesi lazım. Baskı altında, yüksek tempoda oynadığınızda ceza sahasında kullanacağınız oyuncu Diagne'dir. Karşı atağa çıkıp, baskı kuracağınız oyunda Halil daha etkilidir. Oyunu ikinci bölgede kabul edip ceza sahasının dışından organizasyon yapacak bir oyuna sahipseniz burada Muhammed'i kullanabilirsiniz. Bu da Fatih Terim'in antrenörlüğüne ve rakibin iyi analiz edilmesine bağlı kalıyor."

"Bu maçı alırsa işi bitirir, sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum"
İstanbul temsilcisinde savunmanın her iki kanadında da devamlılığın olmadığının altını çizen Gülhan, şöyle konuştu:
"Galatasaray'ın en önemli problemi iki bekinin devamlılığının olmaması. Özellikle Yedlin hiçbir dinleme derinliğine sahip bir oyuncu değil. Orada çok büyük boşluk bırakıyor. Fenerbahçe bunu çok iyi bildiği için Novak'ı içeri aldı ve oradaki oyun bir şekilde kendini tolere etmeye başladı. Galatasaray oradan çok iyi akınlar yapabilirdi ancak kullanamadı. Beklerden istediği desteği alamayınca belirli bir oyun formatında sıkışıyor."
Galatasaray'ın Marsilya'yı mağlup etmesi durumunda gruptan çıkacağını garantileyeceğini düşünen Gülhan, sözlerini şöyle noktaladı:
"Bu maçı alırsa işi bitirir. Sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum. Son hafta Lazio'ya yenilse bile gruptan çıkacaktır. Onun da gruptaki geleceği bu maça bağlı. Kazandığı taktirde gruptan çıkar. Lider veya ikinci olarak çıkar onu bilemem ama üst tura yükseleceği görünüyor."
Independent Türkçe



Fas, Fransa'nın Arap milli takımları karşısındaki üstünlüğüne son verebilecek mi?

Fas, Fransa karşısında zorlu bir sınav verecek. (AP)
Fas, Fransa karşısında zorlu bir sınav verecek. (AP)
TT

Fas, Fransa'nın Arap milli takımları karşısındaki üstünlüğüne son verebilecek mi?

Fas, Fransa karşısında zorlu bir sınav verecek. (AP)
Fas, Fransa karşısında zorlu bir sınav verecek. (AP)

2026 FIFA Dünya Kupası çeyrek finaline zorlu bir mücadelenin ardından yükselen Fransa Milli Takımı, şimdi rövanş niteliği taşıyan kritik bir karşılaşmaya çıkmaya hazırlanıyor. ABD ve Meksika'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada Dünya Kupası tarihinin en yüksek sıcaklıkta oynandığı maç olarak kayıtlara geçen Philadelphia'daki karşılaşmada Paraguay'ı, 1-0 mağlup eden "Horozlar", son sekiz takım arasına kaldı.

Fransa'nın galibiyet golü 70. dakikada penaltıdan geldi. Takımın yıldızı ve tarihindeki en golcü oyuncusu Kylian Mbappé, turnuvadaki gol sayısını 7'ye yükselterek Lionel Messi ile gol krallığında zirveyi paylaştı. Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncuları sıralamasında ise Messi 20 golle ilk sırada yer alırken, Mbappé 19 golle onu takip ediyor.

Son 32 turunda Almanya'yı normal süresi 1-1 biten maçın ardından penaltılarla eleyerek büyük sürprize imza atan Paraguay'ın turnuvaya veda etmesiyle Fransa'nın çeyrek finaldeki rakibi Fas oldu. Karşılaşma, 2022 Dünya Kupası finalisti Fransa ile Dünya Kupası tarihinde dördüncülüğe ulaşan ilk Arap ve Afrika ülkesi olan "Atlas Aslanları"nı karşı karşıya getirecek.

Teknik direktör Muhammed Vehbi yönetimindeki Fas, gelecek perşembe günü Boston'da oynanacak mücadeleye rövanş hedefiyle çıkacak. Fas, dört yıl önce 2022 Dünya Kupası yarı finalinde Fransa'ya 2-0 yenilerek final hayaline veda etmişti.

Fransa, Arap milli takımlarıyla karşılaştığı turnuvalarda rakiplerini saf dışı bırakarak yoluna devam etmeyi başardı.

Fas karşılaşması, Fransa'nın Dünya Kupası tarihinde Arap ülkelerine karşı oynayacağı altıncı maç olacak. Bu serüven, 1982 Dünya Kupası'nda İspanya'da Kuveyt'i grup aşamasında 4-1 mağlup etmesiyle başladı.

O karşılaşmada Fransa'nın gollerini Bernard Genghini, Michel Platini, Didier Six ve Maxime Bossis kaydetti. Alain Giresse'nin attığı bir gol ise, Kuveyt Futbol Federasyonu Başkanı Şeyh Fahd el-Ahmed'in sahaya inerek yaptığı itirazın ardından geçersiz sayıldı. Kuveyt'in tek golü Abdullah el-Buluşi'den geldi.

Bu farklı galibiyet Fransa'yı turnuvanın sonuna kadar taşırken, Fransızlar üçüncülük maçında Polonya'ya 3-2 yenilerek bronz madalyayı kaçırdı.

Fransa, ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu 1998 yılında ev sahipliği yaptığı turnuvada Brezilya'yı finalde 3-0 yenerek kazandı.

sdvfrbgfrb
Fas'ın yıldız ismi Eşref Hakimi, Dünya Kupası'nda takımının en büyük kozlarından biri. (EPA)

İlk kupa yolculuğu da bir Arap rakibiyle başladı. Fransa, grup aşamasındaki ilk maçında Suudi Arabistan'ı 4-0 mağlup etti. Golleri Thierry Henry (2), Bixente Lizarazu ve David Trezeguet kaydederken, mücadelede Fransız yıldız Zinedine Zidane ile Suudi savunmacı Muhammed el-Huleyvi kırmızı kart gördü.

2022 Dünya Kupası'nda ise Fransa üst üste ikinci kez şampiyon olma fırsatını kaçırdı. Lusail Stadı'nda oynanan finalde Arjantin ile normal süre ve uzatmaları 3-3 biten karşılaşmayı penaltı atışları sonucunda kaybederek turnuvayı ikinci sırada tamamladı.

Fransa, Katar'daki turnuvada iki Arap takımıyla karşılaştı. Grup aşamasındaki son maçta, gruptan çıkmayı daha önce garantilediği mücadelede Tunus'a 1-0 yenildi. Tunus adına maçın tek golünü Vehbi Hazri attı.

Yarı finalde ise Fransa, Fas'ı Theo Hernández ve Randal Kolo Muani'nin golleriyle 2-0 mağlup ederek finale yükseldi. Karşılaşma El Bayt Stadı'nda oynandı.

Bu yaz ABD, Kanada ve Meksika'nın ortaklaşa düzenlediği 23. Dünya Kupası'nda Fransa, Fas ile çeyrek final mücadelesi öncesinde bir Arap rakiple daha karşılaştı. Didier Deschamps'ın öğrencileri, grup aşamasının ikinci maçında Irak'ı Mbappé'nin iki ve 2025 Ballon d'Or sahibi Ousmane Dembélé'nin bir golüyle 3-0 mağlup etti.

dsbrftbg
Fas Teknik Direktörü Muhammed Vehbi, 2022 Dünya Kupası'nın rövanşını almayı hedefliyor. (EPA)

Şimdi gözler şu soruda: Fransa, Arap milli takımları karşısındaki başarılı geleneğini sürdürerek bir kez daha Dünya Kupası'nda üst bir tura ulaşabilecek mi, yoksa Muhammed Vehbi yönetimindeki Fas, selefi Walid Regragui döneminde 2022'de yaşanan yenilginin rövanşını alarak Fransız üstünlüğüne son mu verecek?

Öte yandan dikkat çeken bir istatistik de bulunuyor. Fransa, 2014 Dünya Kupası'nda Brezilya'da oynanan çeyrek finalde Almanya Millî Futbol Takımı'ya, Mats Hummels'in golüyle 1-0 yenildiğinden bu yana Dünya Kupası'na çeyrek final aşamasında veda etmedi.


Fransa Paraguay'ı Mbappe ile geçti çeyrek finalde Fas'ın rakibi oldu

Mbappe golün sevincini yaşıyor (AP)
Mbappe golün sevincini yaşıyor (AP)
TT

Fransa Paraguay'ı Mbappe ile geçti çeyrek finalde Fas'ın rakibi oldu

Mbappe golün sevincini yaşıyor (AP)
Mbappe golün sevincini yaşıyor (AP)

Fransa Milli Takımı, FIFA Dünya Kupası son 16 turunda Paraguay'ı 1-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi.

Pazar günü oynanan karşılaşmanın tek golünü, Real Madrid'in yıldız forveti Kylian Mbappe kaydetti. Mbappe, 70. dakikada VAR incelemesinin ardından kazanılan penaltıyı gole çevirerek takımına galibiyeti getirdi.

Fransa, çeyrek finalde son 16 turunda Kanada'yı 3-0 mağlup eden Fas ile karşı karşıya gelecek.

Fas ile Fransa arasındaki çeyrek final mücadelesi, 9 Temmuz'da Massachusetts eyaletindeki Foxborough kentinde oynanacak. Karşılaşma, iki takımın 2022 Katar Dünya Kupası yarı finalindeki randevusunun da tekrarı olacak. Söz konusu mücadeleyi Fransa 2-1 kazanarak finale yükselmişti. 


Fas, ev sahibi Kanada'yı 3-0 mağlup ederek 2026 Dünya Kupası'nda çeyrek finale yükselen ilk takım oldu

Faslı futbolcular, Ounahi'nin gol sevincini yaşıyor. (AP)
Faslı futbolcular, Ounahi'nin gol sevincini yaşıyor. (AP)
TT

Fas, ev sahibi Kanada'yı 3-0 mağlup ederek 2026 Dünya Kupası'nda çeyrek finale yükselen ilk takım oldu

Faslı futbolcular, Ounahi'nin gol sevincini yaşıyor. (AP)
Faslı futbolcular, Ounahi'nin gol sevincini yaşıyor. (AP)

Fas Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası son 16 turunda Kanada'yı 3-0 mağlup ederek turnuvada çeyrek finale yükselen ilk ekip oldu.

İlk yarısı dengeli geçen karşılaşmada, "Atlas Aslanları" ikinci yarıda hücumdaki etkili oyunuyla üstünlüğü ele geçirdi. Yıldız oyuncu Ounahi, 50 ve 82. dakikalarda attığı gollerle takımını öne taşırken, Sofyan Rahimi ise 90+8. dakikada kaydettiği golle maçın skorunu belirledi.

Karşılaşma boyunca orta sahada yaşanan yoğun mücadele ve fiziksel temaslar nedeniyle zaman zaman tansiyon yükseldi. Maçın hakemi, oyunun kontrolünü sağlamak amacıyla her iki takımdan oyunculara birçok kez sarı kart gösterdi.

Bu tarihi galibiyetle çeyrek finale yükselen Fas, bir sonraki turda Fransa-Paraguay eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak. Disiplinli oyunu ve tribünleri maç boyunca coşturan taraftarlarının desteğiyle yoluna devam eden Fas, turnuvadaki başarılı performansını sürdürdü.