Fransa'da Kovid-19 aşılarının üçüncü dozu tüm yetişkinlere yapılacak

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Fransa'da Kovid-19 aşılarının üçüncü dozu tüm yetişkinlere yapılacak

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarındaki artışın ardından üçüncü dozun, tüm yetişkinlere 27 Kasım'dan itibaren uygulanacağı bildirildi.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, düzenlediği basın toplantısında, ülkenin içinde bulunduğu 5'inci dalganın, 4'üncüsünden daha uzun süreceğini söyledi.
Bu aşamada yeni sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınmayacağını belirten Veran, salgınla mücadelede aşılanmanın öneminin altını çizdi.
Veran, uzmanların virüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için hatırlatma dozu olarak adlandırılan üçüncü dozun gerekli olduğu görüşünü paylaştığını aktardı.
Ülkede Kovid-19 aşılarının üçüncü dozunu tüm yetişkinlere 27 Kasım'dan itibaren uygulama kararı aldıklarını bildiren Veran, ikinci ve üçüncü dozun arasındaki sürenin 6 aydan 5 aya düşürüldüğünü dile getirdi.
Veran, üçüncü dozu uygulamayan kişilerin Kovid-19 sağlık kartının geçerli olmayacağını kaydetti.
PCR testlerinin geçerlilik süresinin 72 saatten 24 saate düşürüldüğünü ifade eden Veran, salgınla mücadele kapsamında gelecek ayın başında itibaren kronik hastalığı olan kişilere yeni ilaç tedavisi uygulanacağını duyurdu.

Testleri negatif çıkan öğrenciler okula gidebilecek
Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer de okullarda bir öğrencide Kovid-19 tespit edilmesinin ardından artık sınıfın kapatılmayacağını, testleri negatif çıkan öğrencilerin okula gidebileceğini bildirdi.
Blanquer, 12-17 yaş aralığındaki öğrencilerin yüzde 77'sine ilk doz ve yüzde 75'ine iki doz Kovid-19 aşısı uygulandığını aktardı.
Jean-Michel Blanquer, aşılarını tamamlayan öğretmenlerin oranının yüzde 88 olduğunu söyledi.

8 bin 765 kişi tedavi altında
Fransa Sağlık Bakanlığına bağlı Genel Sağlık Direktörü Jerome Salomon, her 100 bin kişide görülen vaka sayısının 193'e ulaştığını, böylece alarm seviyesi olan 200 sayısına yaklaşıldığını kaydetti.
Her 11 günde bir vaka sayısının ikiye katlandığını ifade eden Salomon, hastanelerde Kovid-19 nedeniyle tedavi altında alınanların büyük bölümünün aşılı olmayanlarından oluştuğunu belirtti.
Salomon, bugün itibarıyla hastanelerde 1483'ü yoğun bakımda olmak üzere 8 bin 765 kişinin tedavi altında olduğu bilgisini paylaştı.
Ülkede 23 Kasım'da salgında son 24 saatte tespit edilen 30 bin 454 yeni vakayla ağustostan bu yana en yüksek günlük vaka sayısına ulaşılmıştı. Son 7 günde günlük ortalama vaka sayısı 20 bin 4 olarak kayıtlara geçmişti.

Aşıların tamamlandığını gösteren belge isteniyor
Kovid-19 sağlık kartı uygulaması kapsamında 50 kişiden fazla kapasiteli kapalı mekanlara, restoranlara, kafeteryalara, sinema salonlarına ve müzelere girişlerde aşıların tamamlandığını gösteren belge isteniyor.
Aşılarını tamamlamayan kişilerin son 72 saatte yapılmış negatif PCR testi sonuçlarını göstermesi veya son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiklerini kanıtlaması gerektiriyor.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters