Mısır: Mursi'nin yardımcısı Essam El-Haddad'ın oğlundan "sızdırılan mektup", İhvan’ın yurt dışındaki liderleri arasındaki krizi derinleştiriyor

Mısır'daki Müslüman Kardeşler liderlerinin yasaklı terör örgütüne üye olmakla suçlandıkları önceki duruşma (AFP)
Mısır'daki Müslüman Kardeşler liderlerinin yasaklı terör örgütüne üye olmakla suçlandıkları önceki duruşma (AFP)
TT

Mısır: Mursi'nin yardımcısı Essam El-Haddad'ın oğlundan "sızdırılan mektup", İhvan’ın yurt dışındaki liderleri arasındaki krizi derinleştiriyor

Mısır'daki Müslüman Kardeşler liderlerinin yasaklı terör örgütüne üye olmakla suçlandıkları önceki duruşma (AFP)
Mısır'daki Müslüman Kardeşler liderlerinin yasaklı terör örgütüne üye olmakla suçlandıkları önceki duruşma (AFP)

İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Genel Şura Konseyi İstanbul bürosu lideri Mahmud Hüseyin ile Rehberlik Konseyi Vekil Başkanı ve Londra cephesi lideri İbrahim Munir arasındaki mücadele örgütün yurt dışındaki liderleri arasında yeni bir bölünmeye işaret ediyor. Eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin yardımcısı Essam El-Haddad'ın oğlundan Müslüman Kardeşler'in siyasi geleceğine ilişkin "sızdırılan mektup" örgütün krizlerini derinleştirdi. Müslüman Kardeşler liderlerinin çoğu, "şiddet meselelerine" karıştıkları gerekçesiyle Mısır hapishanelerinde tutuklu bulunuyor.
Mısır'daki radikal hareketler konusunda uzmanlaşmış araştırmacı Amr Abdulmunim, “Sızdırılan mektup örgütün şu anda çektiği acıyı ortaya koyuyor. Örgütün iç yapısı büyük bir ikilemle karşı karşıya. Mektup örgütün eski Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin'in önderliğindeki İstanbul Cephesi'nde ayrılıklara sebep olacak” dedi.
Al-Arabiya kanalının internet sitesine göre, Muhammed Mursi'nin dış ilişkilerden sorumlu yardımcısı Essam El-Haddad'ın oğlu Abdullah El-Haddad, siyaseti bırakma ve herhangi bir faaliyette bulunmama sözü karşılığında babasının serbest bırakılmasını talep etti. Abdullah, Mısır'da bir internet sitesinde yayınladığı bir makalede, "yerel ve bölgesel bağlamın (Müslüman Kardeşler) unsurlarının ve liderlerinin babasının 2013'ten önceki gibi siyaset yapmasına izin vermeyeceğini" söyledi. Abdullah, babasını “geçmiş (bitmiş) ve (geri dönmeyecek) bir siyasi çağın adamı olarak tanımladı.
Abdulmunim, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Essam ve oğlu Cihad'ın (hapsedilen) serbest bırakılması için El-Haddad ailesinin, son dönemde bu yöntemlerin birçoğunu Mısır'a baskı yapmak için kullandığı biliniyor.”
Essam El-Haddad, oğlu Cihad gibi (yabancı taraflar için casusluk yapmak) davasında 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Essam, İhvan Rehberlik Bürosu'nun bir üyesiydi ve 2013 yılında İhvan yönetimi sırasında Mursi'nin dış ilişkaailerden sorumlu asistanı olarak atanmış ve İngiliz vatandaşlığı elde etmişti. Oğlu Cihad'a gelince, dış ilişkiler dosyasından sorumluydu ve örgütün "Nahda" projesinin baş danışmanıydı.
“Sızdırılan mektup” ile ilgili olarak Abdulmunim, “El-Haddad ailesine uluslararası sempati kazanma girişimi. Siyasetten çekilme iddiası bilinen bir yöntemdir. El-Haddad'ın oğlu mektubunda (şiddet ve örgüt fikirlerini) reddetmedi. Bu Müslüman Kardeşler’in hep kullandığı bir yöntem. Bu, örgüt ve unsurları hakkında her zaman Mısırlıları şüpheye düşürür ve İhvan liderlerinin hala aynı eski fikirlerde ısrar ettiğini doğrular” dedi.
Abdulmunim’e göre, El-Haddad'ın oğlunun mektubu, özellikle El-Haddad ailesinden olduğu için İstanbul cephesinde anlaşmazlıkları derinleştirecek.
Gözlemcilere göre, Essam'ın kardeşi, Türkiye'de ikamet eden İhvan liderlerinden ve İstanbul Cephesi'nin en önemli isimlerinden biri olan Midhat El-Haddad, Türkiye'deki İhvan yatırımlarından sorumlu ve Rehberlik Konseyi Vekil Başkanı ve Londra cephesi lideri İbrahim Munir tarafından çalışmaları dondurulan ve görevden alınan İstanbul Cephesi'nin altı üst düzey lideri arasında. 
İstanbul ve Londra cepheleri arasındaki kriz, Munir'in Türkiye'deki Teşkilat İşleri İdari Ofisi'nin feshedildiğini ve Mahmud Hüseyin ve onun destekçileri veya sempatizanlarının görevden alındığını duyurmasıyla derinleşti.
Sızdırılan mektubun örgütün yurtdışındaki liderlerin içinde bulunduğu zor durumu ortaya koyduğunu ve bu mektubun özellikle de İstanbul Cephesi'nin çıkarına olmadığını ileri süren Amr Abdulmunim, mektubun ayrıca Mahmud Hasan ve İbrahim Münir cepheleri arasındaki farklılıkların Mısır'daki İhvan liderlerinin ailelerini endişelendirdiğini gösterdiğini kaydetti.
İstanbul cephesinin Londra cephesine karşı son hamlesi, Mahmud Hüseyin’den geldi. Mahmud Hüseyin geçtiğimiz Perşembe günü örgütün internet sitelerinde yayınlanan açıklamasında, en üst organ olan Genel Şura Konseyi'nin birkaç gün önce toplandığını ve Munir'i görevden almaya ve son kararlarını feshetmeye karar verdiğini vurguladı. Açıklamaya göre ayrıca Munir'in konumunun görevlerini üstlenecek geçici bir komite kurulmasına karar verildi.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times