Fransa Başbakanı: Omikron yıldırım gibi yayılıyor

Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)
Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)
TT

Fransa Başbakanı: Omikron yıldırım gibi yayılıyor

Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)
Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran bugün (Cumartesi) ülkede tespit edilen yeni Kovid-19 vakalarının yüzde 7 ila 10’unun Omikron varyantı ile enfekte olmuş olabileceğini söylerken, Başbakan Jean Castex yeni varyantın Avrupa’da adeta bir yıldırım gibi yayıldığını belirtti.
Veran yeni varyantın hızla yayılmasının, gelecek yılın başında, insanların restoranlara girmek veya uzun mesafeler için toplu taşıma araçlarına binmek için aşı belgesi sunmasını gerektiren, yeni sağlık önlemlerin uygulanmasında ana neden olduğunu belirtti.
Mevcut sağlık kuralları uyarınca, halka açık mekanlara girilmesi için negatif sonuçlu Kovid-19 test sonucu sunulması yeterli oluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ofisi’nden dün yapılan açıklamada, koronavirüsün mutasyona uğramış Omikron varyantının yayılması nedeniyle ülkede epidemiyolojik durumun kötüleşmesi sebebiyle, Cumhurbaşkanı’nın 20-21 Aralık tarihlerinde Fransız kuvvetlerini ziyaret etmek için Mali’ye yapacağı ziyaretin iptal edildiği açıklandı.
Açıklamada, “Bu karar, ulusal önlemler ve cumhurbaşkanının uluslararası kurumlar arasında tutarlılık olması için alındı” ifadelerine yer verildi.
Fransa, Kovid-19’un beşinci dalgasını kontrol almaya çalışırken, Başbakan Jean Castex dün, insanların bazı yerlere girişi için aşı belgesi göstermelerinin gerektiğini belirterek, aşılama için yeni bir kampanyanın başlatıldığını duyurdu.
Aynı zamanda Castex de, 31 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında Ürdün'de konuşlanmış Fransız birliklerini ziyaret etmesine yönelik ziyaret planını iptal etti.

Başbakan, Omikron’un Avrupa’daki hızlı yayılımını yıldırıma benzetti ve 2022’nin başlarından itibaren Fransa’da baskın varyant haline geleceğini sözlerine ekledi.
Castex, Omikron’a yönelik pek çok detay henüz bilinmese de, Delta varyantından çok daha tehlikeli görünmediğini, mevcut verilerin, temel dozların yanı sıra ek bir dozun uygulanmasının hastalığın şiddetli formlarına karşı iyi bir koruma sağladığını gösterdiğini belirtti.
Güncel verilere göre, Fransa’da hastanelerin yoğun bakım servislerinde yaklaşık 3 bin hasta bulunuyor.
Castex, ek dozu olmak için uygun olma süresinin, ikinci aşılamadan sonraki beş aydan, dörde aya indirileceğini duyurdu.
Aynı zamanda, hükümetin aşıdan kaçınan kişilere yönelik yeni adımlarını gelecek yıldan itibaren açıklayacağını söyledi.
Başbakan “Tereddütlü veya şüpheci kişilere uzun bir süre vermemizin ardından, aşılara yönelik teşviki Ocak ayında güçlendireceğiz, zira birkaç milyon Fransız’ın aşı olmayı reddetmesinin, ülkenin nüfusunun tamamının hayatını tehlikeye atması kabul edilemez bir durum” açıklamasında bulundu.



Beyaz Saray, Avrupa'nın Grönland'daki takviye birliklerinin önemini küçümsüyor

Trump, perşembe günü kendisine Nobel Barış Ödülü'nü takdim eden Venezuelalı muhalefet lideri Maria Machado ile görüştü (EPA)
Trump, perşembe günü kendisine Nobel Barış Ödülü'nü takdim eden Venezuelalı muhalefet lideri Maria Machado ile görüştü (EPA)
TT

Beyaz Saray, Avrupa'nın Grönland'daki takviye birliklerinin önemini küçümsüyor

Trump, perşembe günü kendisine Nobel Barış Ödülü'nü takdim eden Venezuelalı muhalefet lideri Maria Machado ile görüştü (EPA)
Trump, perşembe günü kendisine Nobel Barış Ödülü'nü takdim eden Venezuelalı muhalefet lideri Maria Machado ile görüştü (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Grönland'ı ilhak etme planını desteklemeyen ülkelere gümrük vergisi uygulayabileceğini açıkladı. Trump, "Grönland'a ulusal güvenlik gerekçeleriyle ihtiyacımız olduğu için Grönland ile ilgili planı desteklemeyen ülkelere gümrük vergisi uygulayabilirim" ifadelerini kullandı.

NATO içinde ABD'nin geleneksel müttefiki olan Danimarka, Grönland'a yeterince önem vermediği yönündeki Amerikan eleştirilerine yanıt olarak, Grönland'daki askeri varlığını güçlendireceğini açıkladı. Öte yandan Beyaz Saray, Avrupa güçlerinin Grönland'a konuşlandırılmasının Başkan Trump'ın Arktik adasını kontrol etme planları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını duyurdu.

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt bir basın toplantısında şunları söyledi: "Avrupa'nın asker konuşlandırmasının, başkanın karar alma sürecini etkilediğine veya Grönland'ı ilhak etme hedefini etkileyeceğine inanmıyorum."


ABD, Meksika ve Orta Amerika üzerinde “askeri faaliyetlerin” riskleri konusunda uyarıda bulundu

Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)
Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)
TT

ABD, Meksika ve Orta Amerika üzerinde “askeri faaliyetlerin” riskleri konusunda uyarıda bulundu

Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)
Meksika Şehri'ndeki Benito Juarez Uluslararası Havalimanı'nda bir Aeromexico uçağı (Reuters)

 ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), dün havayolu şirketlerine “askeri faaliyet riski nedeniyle Meksika ve Orta Amerika hava sahasında dikkatli olmaları” çağrısında bulundu.

İdare, küresel uydu navigasyon sistemine müdahale olasılığına dikkat çekerek “potansiyel olarak tehlikeli bir durum” konusunda bir dizi uyarı mesajı yayınladı.

FAA sözcüsüne göre yönergeler Meksika, Orta Amerika, Panama, Bogotá, Guayaquil, Mazatlán ve Doğu Pasifik Okyanusu üzerindeki hava sahasını kapsıyor.

Uyarı, 16 Ocak 2026'dan itibaren 60 gün boyunca geçerli olacak.

Bu açıklama, ABD özel kuvvetlerinin 3 Ocak'ta gerçekleştirdiği ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşi Cilia Flores'in uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla yargılanmak üzere yakalanmasıyla sonuçlanan yıldırım askeri operasyonunun devam eden yankıları arasında geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika'ya kara saldırıları başlatmayı planladığını söyledi; bu da büyük bir askeri gerilim anlamına gelecektir.

Trump, geçtiğimiz hafta Fox News'e verdiği bir röportajda, "Kartellere karşı kara saldırıları başlatarak başlayacağız. Karteller Meksika'yı kontrol ediyor" ifadelerini kullanmıştı.


Trump, Gazze “barış konseyi” başkanlığını üstlendi ve Rubio ile Blair'i kurucu üyeler olarak atadı

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump, Gazze “barış konseyi” başkanlığını üstlendi ve Rubio ile Blair'i kurucu üyeler olarak atadı

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'i Gazze Barış Konseyi'nin kurucu üyeleri olarak atadı.

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, Trump'ın özel elçisi Steve Whitkoff, damadı Jared Kushner ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga'yı da yedi üyeli kurucu “yönetim kurulu”na atadığını vurguladı.

Açıklamada, Trump'ın konseyi bizzat yöneteceği belirtilirken, diğer üyelerin önümüzdeki haftalarda açıklanacağına dikkat çekildi.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, 13 Temmuz 2025'te Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi (AFP)İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, 13 Temmuz 2025'te Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi (AFP)

Financial Times'a göre, yeni konseyde Filistinli veya Arap liderler yer almıyor, ancak özel sermaye şirketi başkanı Mark Rowan ve ABD ulusal güvenlik danışmanı Robert Gabriel konseye dahil edildi.

Trump perşembe günü, Filistin topraklarındaki savaşı sona erdirmek için ABD'nin planında duyurulan konseyin kurulduğunu açıkladı ve Mısır, Türkiye ve Katar'ın desteğiyle Hamas ile kapsamlı bir silahsızlanma anlaşmasına varılacağını belirtti.

Blair'in seçimi, 2003 Irak işgalindeki rolü nedeniyle Ortadoğu'da tartışmalı bir konu ve Trump geçen yıl, onun “tüm taraflarca kabul edilebilir” olmasını sağlamak istediğini söylemişti.

Trump perşembe günü, Gazze'deki savaşı sona erdirmek için ABD barış planının ikinci aşamasının kilit unsuru olan “barış konseyi” kurulduğunu duyurdu.

ABD başkanı, bunun “şimdiye kadar kurulmuş en büyük ve en seçkin konsey” olduğunu söyledi.

Konseyin kurulması, savaş sonrası Gazze Şeridi'ni yönetmek üzere 15 üyeli Filistinli teknokrat komitenin oluşturulacağını açıklanmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Gazze'de doğan Filistinli inşaat mühendisi Ali Şaas, iki yıllık kanlı savaşta yıkılan Filistin bölgesinin yeniden inşasının ilk aşamasını hazırlamaya başlayacak olan teknokrat komitenin başına getirildi. Şaas daha önce Filistin Yönetimi'nde bakan yardımcısı olarak görev aldı.

Trump dün, ABD'li General Jasper Jeffers'ı Gazze'deki uluslararası istikrar gücü başkanı olarak atadı.

Gazze'deki ateşkes anlaşması 10 Ekim'de yürürlüğe girdi ve Hamas'ın tüm rehineleri, hayatta olanları ve ölenleri serbest bırakmasına ve Gazze Şeridi'nde Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaların sona ermesine yol açtı.

Trump'ın barış planı, yardım eksikliği uyarıları ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne neredeyse her gün devam eden bombardımanı arasında ikinci aşamasına girdi, ancak bombardımanın yoğunluğu azaldı.

Hamas, İsrail'in müzakere edilemez bir talep olarak gördüğü silahsızlanma taahhüdünü reddediyor.