Fransa Başbakanı: Omikron yıldırım gibi yayılıyor

Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)
Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)
TT

Fransa Başbakanı: Omikron yıldırım gibi yayılıyor

Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)
Güney Fransa’da bir hastayı evinde aşılamak için ambulansta Pfizer/BioNTech aşısı hazırlayan bir görevli (AFP)

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran bugün (Cumartesi) ülkede tespit edilen yeni Kovid-19 vakalarının yüzde 7 ila 10’unun Omikron varyantı ile enfekte olmuş olabileceğini söylerken, Başbakan Jean Castex yeni varyantın Avrupa’da adeta bir yıldırım gibi yayıldığını belirtti.
Veran yeni varyantın hızla yayılmasının, gelecek yılın başında, insanların restoranlara girmek veya uzun mesafeler için toplu taşıma araçlarına binmek için aşı belgesi sunmasını gerektiren, yeni sağlık önlemlerin uygulanmasında ana neden olduğunu belirtti.
Mevcut sağlık kuralları uyarınca, halka açık mekanlara girilmesi için negatif sonuçlu Kovid-19 test sonucu sunulması yeterli oluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ofisi’nden dün yapılan açıklamada, koronavirüsün mutasyona uğramış Omikron varyantının yayılması nedeniyle ülkede epidemiyolojik durumun kötüleşmesi sebebiyle, Cumhurbaşkanı’nın 20-21 Aralık tarihlerinde Fransız kuvvetlerini ziyaret etmek için Mali’ye yapacağı ziyaretin iptal edildiği açıklandı.
Açıklamada, “Bu karar, ulusal önlemler ve cumhurbaşkanının uluslararası kurumlar arasında tutarlılık olması için alındı” ifadelerine yer verildi.
Fransa, Kovid-19’un beşinci dalgasını kontrol almaya çalışırken, Başbakan Jean Castex dün, insanların bazı yerlere girişi için aşı belgesi göstermelerinin gerektiğini belirterek, aşılama için yeni bir kampanyanın başlatıldığını duyurdu.
Aynı zamanda Castex de, 31 Aralık-1 Ocak tarihleri arasında Ürdün'de konuşlanmış Fransız birliklerini ziyaret etmesine yönelik ziyaret planını iptal etti.

Başbakan, Omikron’un Avrupa’daki hızlı yayılımını yıldırıma benzetti ve 2022’nin başlarından itibaren Fransa’da baskın varyant haline geleceğini sözlerine ekledi.
Castex, Omikron’a yönelik pek çok detay henüz bilinmese de, Delta varyantından çok daha tehlikeli görünmediğini, mevcut verilerin, temel dozların yanı sıra ek bir dozun uygulanmasının hastalığın şiddetli formlarına karşı iyi bir koruma sağladığını gösterdiğini belirtti.
Güncel verilere göre, Fransa’da hastanelerin yoğun bakım servislerinde yaklaşık 3 bin hasta bulunuyor.
Castex, ek dozu olmak için uygun olma süresinin, ikinci aşılamadan sonraki beş aydan, dörde aya indirileceğini duyurdu.
Aynı zamanda, hükümetin aşıdan kaçınan kişilere yönelik yeni adımlarını gelecek yıldan itibaren açıklayacağını söyledi.
Başbakan “Tereddütlü veya şüpheci kişilere uzun bir süre vermemizin ardından, aşılara yönelik teşviki Ocak ayında güçlendireceğiz, zira birkaç milyon Fransız’ın aşı olmayı reddetmesinin, ülkenin nüfusunun tamamının hayatını tehlikeye atması kabul edilemez bir durum” açıklamasında bulundu.



İran'daki protestolarda 3 binden fazla kişi öldü... ve internet hizmetinde kısmi bir iyileşme yaşandı

Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)
Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)
TT

İran'daki protestolarda 3 binden fazla kişi öldü... ve internet hizmetinde kısmi bir iyileşme yaşandı

Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)
Tahran'da düzenlenen protestolar sırasında yanmış bir otobüs (Reuters)

İnsan hakları örgütü HRANA bugün yaptığı açıklamada, İran'ı saran protestolarda 3 binden fazla kişinin öldüğünü, sekiz günlük internet kesintisinin ardından ise ülkede internet kullanımında "kısmi iyileşme" kaydedildiğini duyurdu.

Birçok bölge sakini, başkent Tahran'ın son dört gündür nispeten sakin olduğunu söyledi. Güvenlikleri için kimliklerinin açıklanmasını istemeyen bölge sakinleri, şehrin üzerinde insansız hava araçlarının (İHA) uçtuğunu gördüklerini bildirdi. Ancak Reuters perşembe veya cuma günleri büyük çaplı protestoların belirtisi olmadığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre birkaç bölge sakini, başkent Tahran'ın son dört gündür nispeten sakin olduğunu belirtti. Güvenlikleri için isimlerinin açıklanmasını istemeyen sakinler, şehir üzerinde insansız hava araçlarının (İHA) uçtuğunu ancak perşembe veya cuma günleri büyük çaplı protestoların hiçbir belirtisinin olmadığını söyledi.

Hazar Denizi kıyısındaki kuzey şehirlerinden birinde yaşayan bir kişi, oradaki sokakların da sakin göründüğünü belirtti.

28 Aralık'ta ekonomik zorluklar nedeniyle başlayan protestolar, o zamandan beri İran'da dinî yönetime son verilmesini talep eden yaygın gösterilere dönüştü ve geçen haftanın sonlarında yaygın şiddet olaylarıyla doruğa ulaştı.

İnternet izleme grubu NetBlocks, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, "200 saatlik kesintinin ardından İran'da internet bağlantısında bu sabah çok hafif bir artış gözlemlendi" dedi. İnternet bağlantısının normal seviyelerin yaklaşık yüzde 2'si civarında olduğunu belirtti.

Yurtdışında yaşayan bazı İranlılar, sosyal medyada bugün erken saatlerde İran'da yaşayan kullanıcılara mesaj göndermeyi başardıklarını söylediler.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın protestocuları idam etmesi halinde "çok sert önlemler" alınacağı tehdidinde bulunmuş, ardından Tahran liderlerinin toplu idam fikrinden vazgeçtiğini açıklamıştı.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Trump, "Dün yapılması planlanan tüm idamların (800'den fazla) İran yönetimi tarafından iptal edilmesini büyük saygıyla karşılıyorum. Teşekkür ederim!" ifadelerini kullandı.

İran bu infazları gerçekleştirme planlarını açıklamamış, iptal ettiğini de söylememişti.

İran'dan dönen Hintli öğrenciler, ülkede kaldıkları süre boyunca büyük ölçüde oldukları yerlerde mahsur kaldıklarını ve aileleriyle iletişim kuramadıklarını söylediler.

 Uluslararası Havalimanı'na geldi (Reuters)Hindistan vatandaşları, Tahran'dan kalkan ticari bir uçakla Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı'na geldi (Reuters)

Tahran'daki bir üniversitede üçüncü sınıf tıp öğrencisi, "Sadece şiddet içeren protestolarla ilgili hikayeler duyduk. Bir adam elinde yanan sopayla arabamızın önüne atladı ve bağırarak yerel dilde bir şeyler söyledi, gözlerinde açıkça öfkeyle tepki vardı" dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ticari uçuşların devam ettiğini ve Yeni Delhi'nin Hint vatandaşlarının güvenliğini ve rahatlığını sağlamak için adımlar atacağını bildirdi.


Rusya, İran-İsrail gerilimini azaltmaya yönelik bir adım attı

İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)
İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)
TT

Rusya, İran-İsrail gerilimini azaltmaya yönelik bir adım attı

İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)
İranlılar, Tahran'da bir sokakta Farsça "Bu bir protesto değildir" yazan tabelanın önünden geçiyor (EPA)

Moskova, İran-İsrail gerilimini azaltmak için diplomatik çabalarını yoğunlaştırırken, bir yandan da İranlı yetkililerin yeni protestoları önlemek için sıkı güvenlik önlemleri aldığı bir dönemde, ABD'nin olası gerilim artırma endişelerini gidermeye çalışıyor.

Kremlin dün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu telefonla ayrı ayrı arayarak arabuluculuk rolünü sürdürme ve durumun doğrudan bir çatışmaya dönüşmesini önlemek için siyasi ve diplomatik çabaları yoğunlaştırma teklifinde bulunduğunu duyurdu.

Bu gelişme, İsrail'in Mossad istihbarat teşkilatının direktörü David Barnea'nın ABD başkanlık özel temsilcisi Steve Wittkoff ile görüşmek üzere Washington'a gelmesinin sonrasında yaşandı.

Trump dün, İran hükümetine protestoculara yönelik çarşamba günü planlanan 800 infazın tamamını iptal ettiği için teşekkür etti.

Beyaz Saray, Tahran'a yönelik uyarıların geçerliliğini koruduğunu, ABD ordusunun ise olası gelişmelere karşı bölgedeki hazırlığını güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Şarku’l Avsat’ın Axios'tan aktardığına göre İsrailli yetkililer, açıklanan ertelemeye rağmen, ABD'nin birkaç gün içinde İran'a karşı askeri bir harekat düzenlemesini bekliyor.

Bu durum, Başkan Trump'ın protestoların bastırılmasıyla bağlantılı ölümlerin azaldığını belirten açıklamalarının ardından ABD'nin saldırı düzenleyeceği yönündeki endişelerin azalmasıyla eş zamanlı olarak geliyor; Beyaz Saray ise "tüm seçenekler masada" diyerek, gerilimi azaltma ve baskıyı sürdürme arasında değişen çeşitli olasılıklara açık bir ortam yarattı.


Trump: Venezüela petrolü şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor

Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)
Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)
TT

Trump: Venezüela petrolü şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor

Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)
Venezuela petrolü artık Amerika Birleşik Devletleri'ne sevk ediliyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, “Venezuela'nın petrolünün şu anda ABD'ye taşındığını” vurgulayarak, “Venezuela'nın petrolünü elde etmek için kimseye danışmaya gerek duymadığını” belirtti.

Venezuela'nın 303 milyar varil ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip olduğu biliniyor. Ancak, on yıllardır süren kötü yönetim ve yetersiz yatırımlar nedeniyle üretim günlük 900 bin varilin altına düştü.