Afganistan’ın başkenti Kabil’de NATO misyonu çerçevesinde daha önce Türk ordusu tarafından istihdam edilen yaklaşık 30 Afgan, Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından kendilerini tahliye etmeyi ve ödeme yapmayı reddettiği iddiasıyla bugün Türkiye’yi protesto etti.
AFP’ye göre, söz konusu Afganlar, Taliban’ın 15 Ağustos’ta başkenti ele geçirmesinden önce NATO misyonu kapsamında askeri güvenliği Türk ordusuna emanet edilen Kabil Havaalanında tercüman veya teknik personel olarak çalışıyordu.
Kabil’deki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan grup, ‘Adalet istiyoruz’ sloganları attı.
2001’den bu yana Türkiye için tercüman olarak çalıştığını söyleyen Esadullah Rahmani, 31 Aralık’a kadar geçerli sözleşmeleri olmasına rağmen tahliyeden bu yana kendilerine ödeme yapılmadığını söyledi.
Rahmani, “Terk edildiğimizi hissediyoruz. Bu durumda 120 çalışanımız var. Türkiye bizim için hiçbir şey yapmıyor” dedi.
2015’ten bu yana tercüman olan Mahmud Hamraz (33) ise, “Bütün NATO ülkeleri ekiplerini Afganistan’dan tahliye etti. Türkiye ne yazık ki bunu yapmadı. Kışın gelmesiyle hayatımızın en zor günlerini yaşıyoruz. Büyükelçilikten bizi dinlemek için kimse gelmiyor, bizimle konuşmuyorlar bile. Gerçek bir hayal kırıklığı. Buradaki herkes Türkiye’nin bizi reddettiğini düşünüyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği yorum yapmaktan kaçındı.
Taliban’ın 15 Ağustos’ta iktidarı ele geçirmesi ve 30 Ağustos’ta ABD ordusunun ülkeden ayrılmasının ardından Taliban rejiminden kaçan 120 binden fazla yabancı ve Afgan ülkeden tahliye edildi.
Türk ordusu tarafından istihdam edilen yaklaşık 30 Afgan, tahliye edilmedikleri için Ankara’ya tepkili
https://turkish.aawsat.com/home/article/3373476/t%C3%BCrk-ordusu-taraf%C4%B1ndan-istihdam-edilen-yakla%C5%9F%C4%B1k-30-afgan-tahliye-edilmedikleri
Türk ordusu tarafından istihdam edilen yaklaşık 30 Afgan, tahliye edilmedikleri için Ankara’ya tepkili
Kabil’deki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular (AFP)
Türk ordusu tarafından istihdam edilen yaklaşık 30 Afgan, tahliye edilmedikleri için Ankara’ya tepkili
Kabil’deki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, parti lideri Nigel Farage ile Southwark'taki Glaziers Hall'da düzenlenen basın toplantısında (DPA)
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, Londra'da düzenlenen seçim mitinginde konuşma yapıyor. (EPA)
ABD saldırıları sonrasında Natanz uranyum zenginleştirme tesisindeki kraterleri gösteren uydu görüntüsü (Arşiv – Reuters)
Kum şehrinin dışındaki Fordo Nükleer Tesisi’nin girişi (Arşiv – IRNA)
Haziran 2025'te ABD'nin saldırısına uğramadan önce Natanz Nükleer Tesisi’ndeki uranyum zenginleştirme salonunda bulunan santrifüjler (İran Atom Enerjisi Kurumu)
Tahran'ın 270 kilometre güneyinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi (Arşiv – AFP)
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak 2014 tarihinde Natanz Nükleer Tesisi’nde bir denetim gerçekleştiriyor. (Arşiv – AFP)
İsfahan’da bulunan Natanz uranyum zenginleştirme tesisinin iç görünümü (Reuters)