İspanya'da restorasyon faciası: Suçlu "maskeli bir restoratör" mü?

Castronuño'daki Romanesk kilise 750 yıllık (New York Times/Ben Roberts)
Castronuño'daki Romanesk kilise 750 yıllık (New York Times/Ben Roberts)
TT

İspanya'da restorasyon faciası: Suçlu "maskeli bir restoratör" mü?

Castronuño'daki Romanesk kilise 750 yıllık (New York Times/Ben Roberts)
Castronuño'daki Romanesk kilise 750 yıllık (New York Times/Ben Roberts)

Tarihi yapılarla dolu İspanya, restorasyon facialarıyla mücadele ediyor.
Valladolid'e bağlı Castronuño köyündeki Santa María del Castillo Kilisesi, başı restorasyonla belaya giren eserlerden biri.
Belediye Başkanı Enrique Seoane, kasımda yaklaşık 750 yıllık kilisede skandal boyutunda bir terslik fark etti.
Seoane, bir komşusunun çektiği fotoğrafa bakarken kilisenin bir köşesindeki kemere çimento döküldüğünü gördü. Bu, kilisenin doğu kanadının çökmesini önlemek için yapılan çok amatörce bir işti.

"Maskeli bir restoratör"
Belediye başkanı çalışmanın, kimliği belirsiz "maskeli bir restoratör" tarafından yapıldığını söyleyince haber İspanya'da yayıldı. Halk, kendi bölgelerindeki restorasyon facialarını hatırladı.
Bu örneklerden en ünlüsü, Borja'daki bir kilisenin duvarındaki asırlık İsa çizimine 2012'de yapılan müdahale. Kilise cemaatinden Cecilia Giménez adlı 80 yaşlarındaki bir kişi, dökülen boyayı düzeltmeye çalışmış, daha sonra çizim "Maymun Mesih" ve "Patates İsa" isimleriyle ünlenmişti. Çizimin bulunduğu kilise turist akınına uğramıştı.

(Reuters)
Haziran 2020'deyse, 17. yüzyıl sanatçısı Bartolome Esteban Murillo'nun Immaculate Conception isimli tablosunun bir kopyası 1200 euro karşılığında düzeltilmesi için mobilya restoratörüne verilmiş ve sonuç felaket olmuştu.

(Europa Press)
Castronuño'daki kilisedeki facianın ortaya çıktığı zamanlarda ülkenin başka bir yerindeki heykel de gündemi sarsmıştı.

Palencia şehrinde 1923'te inşa edilen mimari yapının dış cephesindeki heykel, restorasyonun ardından eski ABD Başkanı Donald Trump'a benzetilmişti.

"Asıl skandal ne biliyor musunuz?"
1250'lerde inşa edilen Santa María del Castillo Kilisesi de başarısız restorasyon çalışmalarından nasibini aldı. Öte yandan tarihi kemere dökülen çimento yeni değil.
Bölgedeki kiliseler hakkındaki eski bir kitabı inceleyen bir köylü, çimentonun 1999'da da kemerde olduğunu tespit etti. Dolayısıyla çalışmayı yapan kişiyi bulmak çok zor.
Kilisedeki skandal bununla sınırlı değil: Yapıdaki elektrik kablolarının geçtiği metal bir boru, pencereyi korumak için tel örgü ve metal çubuklar… Bunların arkasındaki kişi ya da kişiler gizemini koruyor.
Köylüler bakımsız kilisenin yıkılmaması için yetkililere başvursa da herhangi bir cevap şimdiye kadar gelmedi. Bölge sakinlerinden Mar Villarroel, "Çimento bir skandal. Evet çirkin. Ama asıl skandal ne biliyor musunuz? Asıl skandal, kilisenin bu şekilde kalmasına izin veren yetkililer" diye konuştu.
New York Times'ın haberinde, kilisenin duvarlarına yıllarca su sızdığı ve içerisinin bir mağaraya benzediği yazıldı. 18. yüzyıldan kalma fresklerin bir tanesi hariç kurtarılamayacak halde olduğu görüldü.

(New York Times/Ben Roberts)
Habere göre kilisenin bakımsızlığının sebeplerinden biri de köydeki nüfusun azalması. Zira kiliseye bakacak kimsenin kalmadığı düşünülüyor.
Belediye Başkanı Seoane, "maskeli bir restoratör" açıklamasının ardından dikkatlerin çekilmesiyle kilisenin onarımı için gereken paranın toplanabilmesini umuyor.
Independent Türkçe, New York Times, CNN International



Uzmanlar yanıtladı: “Sessiz boşanmayla” karşılaşanlar ne yapmalı?

Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)
Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)
TT

Uzmanlar yanıtladı: “Sessiz boşanmayla” karşılaşanlar ne yapmalı?

Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)
Uzmanlar, sessiz boşanmanın ilk evrelerinde iletişimin önemine dikkat çekiyor (Unsplash)

Uzmanlar, duygusal bağların koptuğu ancak evliliğin resmen sona ermediği “sessiz boşanma”nın erken işaretlerini mercek altına aldı. 

ABD'nin Florida eyaletinde özel bir klinik işleten rehabilitasyon danışmanı Stephanie Moir, “sessiz boşanmanın”, artık birbirlerine bağlılık hissetmeyen çiftlerin, finansal veya başka sebeplerle birlikte kalmayı sürdürmesi halinde yaşandığını belirtiyor.

CNN'in irtibata geçtiği Moir, "Sessiz boşanma, yasal olarak boşanmadığınız fakat duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan eşinizden uzaklaştığınız zamandır" diyor. Çiftlerin ortak hedeflerini yitirmesi ve birlikte gelişememesinin sessiz boşanma işaretlerinden biri olabileceğini belirtiyor.

İlişki uzmanı Justin Ho, partnerler arasında tartışmanın yer yer sağlıklı bir iletişime işaret edebileceğine dikkat çekerken, sessiz boşanma durumlarında artık çiftlerin tartışmaya bile yeltenmediğini söylüyor:

Böyle bir çift, akşam yemeğinde ne yeneceği gibi konular hakkında konuşur. Ancak anlamlı veya rahatsız edici olabilecek şeyler üzerine artık konuşmazlar. Kişiler kırılganlıklarını göstermek istemez.

Ho, bu durumdaki birlikteliklerde partnerlerin yalnızlık, izolasyon ve kızgınlık duygularıyla mücadele ettiğini belirtiyor. Bu duyguların birikmesinin depresyon ya da kaygı bozukluğu gibi klinik vakalara yol açabileceğini ifade ediyor.

Uzmanlar, özellikle ekonomik durumlar nedeniyle sessiz boşanma evresindeki kişilerin birlikte kalmayı sürdürebileceğine dikkat çekiyor. Ancak duygusal ve fiziksel açıdan yetersiz bir ilişkinin iki tarafı da uzun vadede yıpratacağını vurguluyorlar. Klinik psikolog Barbara Greenberg de ilişkinin dışarıdan bakıldığında sorunsuz gidiyor gibi görünebileceğini fakat bunun aldatıcı olduğunu söylüyor. Sessiz boşanma durumlarında önemli işaretlerin gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtiyor.

Ho, sessiz boşanma evresine girdiğini düşünen kişilerin, partnerleriyle iletişime geçmesi gerektiğini söylüyor.

Çift terapisti Lisa Lavelle de bunun önemine işaret ederek şu ifadeleri kullanıyor:

Ebeveynlikle, mali durumla ya da akrabalarla ilgili sorunlar üzerine konuşulmazsa, genelde bir taraf diğer kişiye karşı gittikçe daha kırgın hisseder. İletişim de kopmaya başlar.

Independent Türkçe, CNN, Psychology Today