Siber zorbalık Fransa ve Mısır’da intiharlara yol açtı

Mısırlı Basant Halid’in trajedisi Fransa’da tekrarlandı

Maeva Frosar TV röportajında
Maeva Frosar TV röportajında
TT

Siber zorbalık Fransa ve Mısır’da intiharlara yol açtı

Maeva Frosar TV röportajında
Maeva Frosar TV röportajında

İnternette yayınlanan sahte fotoğraflar nedeniyle intihar eden Basant Halid adlı Mısırlı gencin maruz kaldığı siber zorbalığın ardından iki gün önce Fransa’da intihar eden bir kadının davası manşetlere taşındı.
Kurban, sosyal medyada yüz binlerce takipçisi olan “influencer”lardan biri. Sosyal medyada “Mavacho” nicki ile tanınan Fransız kadın, aldığı binlerce hakaret ve tehdit mesajının ardından 22 Aralık’ta yaşamına son verdi. Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre gerçek adı Maeva Frosar olan kadın, intiharından önce haftalık bir televizyon programına verdiği röportajda kocasından boşandıktan sonra kurbanı olduğu siber zorbalık sebebiyle yaşadığı acıları anlatmıştı.
Mavacho 32 yaşında ve dört çocuk annesi. Mavacho 20 yılı aşkın bir süre önce sosyal medyadan tanıdığı kızıl sakallı, sevimli bir “influencer” olan kocası Adrian ile olan kayıtlarını blogunda yayınlıyordu. Takipçileri, aile evinde konuşmasını, şarkı söylemesini, dans etmesini, fıkralar anlatmasını ve bu esnada kocasının onu hayranlıkla dinlemesini izlerdi. Ancak çift boşanıp blogları aracılığıyla suçlamaları paylaşmaya başlayınca bu pembe tablo uzun sürmedi. Bu da, yüz binlerce takipçinin öfkesine yol açtı.
Mavacho, ölümünden önce verdiği bir televizyon röportajında ve özellikle Twitter üzerinden, eşinden ayrıldıktan sonra maruz kaldığı zorbalığı anlattı. Mesajların çoğu kadınlardan ve annelerden geliyordu. Hakaretleri görmezden gelmeye ve yeni bir sayfa açmaya çalıştığını, ancak takipçilerinin onu en aşağılık sözlerle bombalamaya devam ettiğini, bu yüzden boşanma çilesini atlatamadığını söyledi. Mavacho, bazen günde bin mesaj aldığını, evinde kendisini gözetleyen veya çocuklarının okulunu arayan ve onları kendisine karşı kışkırtmak isteyen insanlar olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu mesajları silmek zor olduğundan, “Mavacho” sakinleştirici ilaçlara mahkum oldu ve psikiyatrik tedavi gördü ve bu döngüden çıkmak için defalarca hayatına son vermeye çalıştı.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab