Akile Salih, Libya’daki siyasi ve anayasal sahnede karışıklığa neden oldu

TM Başkanı Akile Salih, mevcut hükümetin feshedilmesini, görevi kötüye kullanmaktan soruşturulmasını ve yeni bir anayasa hazırlama biriminin oluşturulmasını talep etti.

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih mevcut hükümetin ve anayasa hazırlama biriminin feshedilerek bunlara alternatif birimler oluşturulmasını istedi. (AFP)
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih mevcut hükümetin ve anayasa hazırlama biriminin feshedilerek bunlara alternatif birimler oluşturulmasını istedi. (AFP)
TT

Akile Salih, Libya’daki siyasi ve anayasal sahnede karışıklığa neden oldu

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih mevcut hükümetin ve anayasa hazırlama biriminin feshedilerek bunlara alternatif birimler oluşturulmasını istedi. (AFP)
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih mevcut hükümetin ve anayasa hazırlama biriminin feshedilerek bunlara alternatif birimler oluşturulmasını istedi. (AFP)

Zayed Hediyye
Libya Temsilciler Meclisi, seçim sürecinin geçen yılın sonlarında sekteye uğraması ardından harekete geçti. Seçim sürecini kurtarma yönünde son dokunuşlarını yaptığı yeni yol haritasının özelliklerine ilişkin açıklamada bulundu. Ancak konuya dair belirsizlikler sürüyor. Temsilciler Meclisi ve Yüksek Komisyon'dan kaynaklar ise seçimlerin önümüzdeki yaz, Haziran - Ağustos ayları arasında düzenleneceği görüşündeler.  
Mevcut hükümet ve Anayasa Kurucu Heyeti’ne ilişkin siyasi ve anayasal bir krizi ateşleyen Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, bu kurumların bir an önce feshedilerek alternatiflerinin kurulması gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar; mevcut krize siyasi bir çözümün yollarını engelleme ve kartları karıştırma girişimi, aynı zamanda ülkenin birlik ve istikrarına yönelik açık bir tehdit olarak değerlendirildi.   

Dört yönlü yeni harita
Libya Temsilciler Meclisi salı günü düzenlenen oturumunda, seçim sürecindeki engelleri aşma yönünde üzerinde çalıştığı yeni yol haritası için Yüksek Komisyon ile koordineli bir şekilde dört ana hat belirledi. Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) kaderinin belirleneceği oturum en az bir hafta için ertelenmişti.

Yol Haritası Komisyonu Başkanı Nasreddin Muhenna, söz konusu oturumda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Komisyon, şu an genel seçimleri destekleme yönünde anayasa, yürütme organı, güvenlik ve ulusal uzlaşı olmak üzere dört temel üzerine duruyor. Trablus'taki Anayasa Kurucu Heyeti ve aynı zamanda bu birimin yayınladığı taslak karşıtları ile Bingazi’de bir araya gelen Komisyon, bu taslağı değerlendirmenin artık mümkün olmadığı kanaatine vardı. Bu nedenle bir sonraki oturumda, ülke için yeni bir anayasa taslağının hazırlanmasına ilişkin çeşitli öneriler sunulacak. Yürütme organı konusu, Yol Haritası Komisyonu’nun karşı karşıya kaldığı en kolay dosya sayılıyor. Zira Libya Siyasi Diyalog Forumu tarafından onaylanan önceki haritada, UBH yetkilerinin yanı sıra görevinin bitiş tarihi de belirtilmişti. Yeni bir yürütme organının oluşturulması meselesi, bir bütün olarak Meclis’e bırakılmıştır. Milletvekillerinin önerileri değerlendirildikten sonra yeni hükümetin kurulması için oylama yapılabilir.”

En az 6 ay
Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih, seçimlerin muntazam bir şekilde yeniden organize edilmesi için komisyonun 6 ila 8 ay süreye ihtiyacı olduğunu öne sürdü.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde söz alan Başkan Sayih’İn açıklaması şöyle oldu:
“Geçtiğimiz 24 Aralık'ta, yani devlet başkanlığı ve milletvekili seçimleri iptal edildiğinde yaşananların tekrarlanmaması için seçim yasalarının acilen gözden geçirilmesi gerekiyor. Devlet başkanlığı seçimlerinde yarışacak adayların dosyalarına ilişkin temyiz kurulları tarafından verilen kararlar, Temsilciler Meclisi'nin Devlet Başkanı Seçim Kanunu'nda yer alan adaylık şartlarına ilişkin hükümleriyle çelişmesi açısından seçimlerin önündeki en büyük engeli teşkil etmişti. Kabul edilmeyenlerin tamamı, yargı kararlarıyla adaylığa geri döndü.”
Diğer yandan Akile Salih, Yol Haritası Komisyonu’nu Başsavcı es-Sadik es-Sur, Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu ve seçim sürecine ilişkin diğer taraflarla iletişime geçmeye, nihai raporu ocak ayı öncesinde meclise sunmaya çağırdı.
Salih, komisyonu seçimlerin gerçekleşmesine yönelik engellerin kaldırılması için gerekli aşamaları belirli bir yol haritası doğrultusunda netleştirmeye, seçimlerin yeniden düzenlenmesi için bir tarih belirlemeye çağırdı.

Siyasi ve anayasal kriz
Akile Salih, Pazartesi günü Temsilciler Meclisi’nde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“UBH’nin görev süresi, güvenin geri çekilmesi kararıyla son verilmiş, belirlenen süre 24 Aralık'ta sona ermiştir. Başsavcı, göreve başladığı günden bu yana bu hükümetin harcamalarını araştırıyor. Bu soruşturmalar, UBH’nin yetkiyi kötüye kullanmasını da kapsamalı. Trablus Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir, Başsavcı Sadik es-Sur ve denetleyici makamlar, Temsilciler Meclisi'nin önceden onayı olmadan hükümete fon aktarmayacaktır.”
Salih, kendi deyimiyle ülkedeki pek çok taraf tarafından kabul edilmeyen anayasaya alternatif olarak yeni bir anayasa hazırlamak için Libya, Trablus, Sirenayka ve Fizan olmak üzere üç bölgeyi kapsayacak yeni bir anayasa komitesinin kurulmasını talep etti.

Kişisel görüş
UBH ise Akile Salih’in söz konusu talebine Sözcüsü Muhammed Hammude’nin okuduğu bildiri ile yanıt verdi:
“Akile Salih’in görev süresinin sona erdiğine dair açıklamaları, parlamentonun takındığı resmi bir tutum değildir. Üyeleri için bağlayıcılığı yoktur. Bu açıklamalar, onun kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Zira çok sayıda milletvekili, onun bu tutumuna katılmamaktadır. Nitekim bu hükümet, uluslararası himayedeki yol haritası mucibince siyasi anlaşma kapsamında teşkil edilmiştir.” 
Hükümetin iktidarın devrine karşı olduğunu vurgulayan Hammude, hükümetin genel seçimlerin ardından seçilmiş bir otoriteye devredileceğini bildirdi.

Paralel kurumlar
Anayasanın Hazırlanmasından Sorumlu Kurucu Heyet Başkanı el-Ceylani Erhuma ise Akile Salih’in ülke için yeni bir anayasa hazırlamak üzere yerel, Arap ve uluslararası uzmanların desteğiyle söz konusu bölgeyi temsil eden 30 kişilik bir komite kurma talebini reddetti. Erhuma, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Akile Salih’in ifadeleri, ülkede yeni bir anayasal krizin oluşmasına yol açacaktır. Zira heyetin hukuki statüsüne el değilmesi, meşruiyetten yoksun paralel kurumların oluşmasına ve krizin uzamasına yol açacaktır. Temsilciler Meclisi'nin görevi, anayasa taslağına dair referanduma dek geçiş dönemini yönetmekle sınırlıdır. Komisyon’un 2017’de tamamladığı anayasa taslağı, gerekli çoğunluğu aşan bir çoğunluk tarafından oylanmıştı. Böylece bunu kabul veya reddetme hakkı, yalnızca Libya halkının eline geçmiştir. İç veya dış herhangi bir oluşumun kurucu organın anayasal yetkisini ihlal etme hakkı yoktur. Temsilciler Meclisi Başkanı veya başka bir taraf, seçilmiş kurucu organın yasal statüsünü etkileme yetkisine sahip değildir.”
 
Anayasa Komisyonu üyesi İdris Bufayed ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Başsavcı es-Sadik es-Sur ve İdari Kontrol Birimi Başkanı Akile Salih’i durdurmalı ve hakkında soruşturma başlatmalıdır. Zira Salih’in söz konusu açıklamaları, Anayasa Bildirgesi'nin ciddi bir ihlali, hukuka karşı bir darbe niteliğindedir. İmzası ve mührü ile çıkarılan kusurlu kanun da buna dahildir. Başsavcı es-Sadik es-Sur ve İdari Kontrol Birimi Başkanı, Salih’i derhal görevden almalıdır. Üzerindeki dokunulmazlık kaldırılmalı, anayasayı ihlal etmek, devleti aşırı tehlikeye maruz bırakmak suçlamasıyla aleyhinde soruşturma açılmalıdır.”



Sudan ordusu, Mavi Nil eyaletindeki stratejik öneme sahip el-Kili’yi geri aldı

Hartum’un kuzeyindeki Sudanlı askerler, 25 Ocak 2025 (Reuters)
Hartum’un kuzeyindeki Sudanlı askerler, 25 Ocak 2025 (Reuters)
TT

Sudan ordusu, Mavi Nil eyaletindeki stratejik öneme sahip el-Kili’yi geri aldı

Hartum’un kuzeyindeki Sudanlı askerler, 25 Ocak 2025 (Reuters)
Hartum’un kuzeyindeki Sudanlı askerler, 25 Ocak 2025 (Reuters)

Sudan ordusu, Mavi Nil eyaletindeki stratejik öneme sahip el-Kili bölgesinin kontrolünü yeniden ele geçirdiğini açıkladı. Ordu, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile yaşanan çatışmalarda can kayıpları ve askeri teçhizat açısından ağır kayıplar verdirildiğini bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, 4. Piyade Tümeni ile ona bağlı destek güçlerinin, güney ekseninde el-Kurmuk kenti yakınlarında bulunan el-Kili bölgesini, HDK ve Joseph Tuka liderliğindeki diğer isyancı gruplarla girilen çatışmaların ardından geri aldığı belirtildi. Açıklamada, askeri operasyonlar sırasında çok sayıda askeri ekipman ve savaş aracının imha edildiği, isyancı güçlere de ağır kayıplar verdirildiği ifade edildi.

Sudan ordusu, birliklerinin bölge içinde konuşlandığını gösteren görüntüler yayımlarken, askeri operasyonların ‘eyaletin tamamındaki isyanın bastırılması, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi ile ülke sınırlarının korunması’ hedefiyle sürdürüleceğini duyurdu.

Öte yandan Mavi Nil Eyaleti Valisi Ahmed el-Umde, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, 4. Piyade Tümeni’nin el-Kili bölgesinde elde ettiği başarının ‘eyaletteki isyanın sonunun başlangıcı’ olduğunu belirtti. El-Umde, ‘tam kurtuluşun işaretlerinin yakında görüleceğini’ ifade etti.

El-Kili bölgesi, Damazin ile Etiyopya sınırına yakın el-Kurmuk kentini birbirine bağlayan ana yol üzerinde bulunması nedeniyle stratejik önem taşıyor. Söz konusu bölge, geçtiğimiz mart ayında HDK ve müttefiki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey’in (SPLM-N) kontrolüne geçmişti. Daha önce bölgeyi ziyaret eden Sudan Genelkurmay Başkanı Yaser el-Ata, HDK’nin kontrolündeki bölgelerin geri alınması amacıyla Mavi Nil eyaletine askeri takviye gönderileceğini açıklamıştı. Buna karşılık HDK, bölgede devam eden çatışmalara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Çatışmaların, Mavi Nil eyaletinin ikinci büyük kenti olan Kaysan’ın çevresinde süren çatışmalarla eş zamanlı olarak devam ettiği bildirildi.

Diğer yandan HDK’nin desteklediği Sudan Kurucu İttifakı’nın ana bileşenlerinden biri olan SPLM-N, el-Kurmuk bölgesine bağlı Dukan, Karn Karn ve Hor el-Hasan kasabalarının kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. SPLM-N ayrıca, güçlerinin Kaysan kentine doğru ilerlediğini açıkladı. SPLM-N’nin resmi Facebook sayfasında yayımlanan açıklamada, güçlerinin Sudan ordusunun bölgedeki savunma hatlarını dağıtmayı başardığı, bunun sonucunda ordu birliklerinin Damazin kentine doğru geri çekildiği ifade edildi.

FVERB
Sudan Genelkurmay Başkanı Yaser el-Ata, Mavi Nil Eyaleti Valisi Ahmed el-Umde ile yaptığı görüşme sırasında (Facebook)

Sahadaki bu gelişmeler, Sudan ile Etiyopya arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde yaşanıyor. Sudan ordusu, Etiyopya hükümetini HDK’ye destek vermekle suçlamayı sürdürüyor. Bu suçlamalar arasında, Etiyopya topraklarının Sudan içinde insansız hava araçlarının (İHA) saldırı düzenlemesi için kullanıldığı iddiası da yer alıyor. Sudan ordusu, son olarak geçen hafta Hartum Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan saldırının da bu kapsamda değerlendirildiğini öne sürdü.

Güney Kordofan’daki çatışmalar

Güney Kordofan eyaletinde, Sudan ordusu ve ona destek veren güçlerle HDK arasında şiddetli çatışmalar sürüyor. Çatışmaların, Delenc kenti yakınlarındaki et-Tekme bölgesinde yoğunlaştığı, ancak bölgenin hangi tarafın kontrolünde olduğuna ilişkin çelişkili bilgiler bulunduğu bildirildi.

Öte yandan, HDK tarafından desteklenen Sudan Kurucu İttifakı, dün Güney Kordofan eyaletindeki Ebu Zabad kenti yakınlarında sivil bir nakliye kamyonunu hedef alan İHA saldırısında 15 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını açıkladı. İttifak Sözcüsü Alaaddin Avad Nakd, saldırının Sudan ordusu tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Nakd, kamyonun Hami kasabasından Ebu Zabad’a doğru ilerlediği sırada hedef alındığını, saldırıda 15 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 17’den fazla kişinin çeşitli derecelerde yaralandığını söyledi. Facebook üzerinden yayımlanan açıklamada Nakd, “Silahsız sivillerin kasıtlı şekilde hedef alınması, ülkede korku yaymayı ve savaş ile kaosun alanını genişletmeyi amaçlayan bir girişimdir” ifadesini kullandı. Nakd ayrıca, uluslararası topluma, bu saldırılar karşısında ‘güçlü ve net bir tutum’ alma çağrısı yaptı. Sudan ordusu ise suçlamalara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Sudan ordusu ile HDK arasında ocak ayından bu yana karşılıklı İHA saldırıları sonucu yaklaşık 700 sivil hayatını kaybetti.


Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ilk kabine değişikliğinde kardeşini Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği’nden uzaklaştırdı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)
TT

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ilk kabine değişikliğinde kardeşini Cumhurbaşkanlığı Sekreterliği’nden uzaklaştırdı

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (AFP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara dün, aralarında kardeşinin de olduğu çeşitli bakan ve yetkilileri kapsayan bir kabine değişikliğine gitti. Resmi basın kaynaklarından edinilen bilgilere göre gerçekleşen bu değişiklik kamuoyuna duyuruldu.

Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından yayımlanan listeye göre eski Humus Valisi Abdurrahman Bedreddin el-A'ma, Cumhurbaşkanı'nın kardeşi Mahir eş-Şara'nın yerine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak atandı.

Öte yandan İletişim Bakanı Hamza el-Mustafa ile Tarım Bakanı Emced Bedir'in görevlerine son verilirken İletişim Bakanlığına Halid Fevvaz Za'rur, Tarım Bakanlığına ise Basil Hafız es-Suvedan getirildi.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre kabine değişikliğinin gerekçesi henüz netlik kazanmadı.

Suriye Geçici Hükümeti, eski Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin 2024 yılı sonlarında devrilmesinin ardından 2025 yılının mart ayında kurulmuştu.

Alman Haber Ajansı DPA'ya göre bu değişiklikler, Cumhurbaşkanı Şara’nın gerçekleştirdiği ilk hükümet değişikliği olma özelliği taşıyor. Suriye kamuoyu ise bu ay sonuna kadar toplanması beklenen Halk Meclisi'nin ilk oturumunun ardından kapsamlı bir hükümet yenilenmesi yapılmasını bekliyor.

Diğer taraftan Cumhurbaeşkanı Şara, Kuneytra, Lazkiye ve Deyrizor dahil olmak üzere çeşitli illere yeni valiler atadı.


Mısırlı kaynak: Kurban Bayramı öncesinde Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi’nin bölgeye girmesine yönelik girişimlerde bulunuluyor

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye’deki yerinden edilmiş Filistinliler, yıkılmış binaların enkazı arasında bir el arabasıyla yük taşıyor. (AFP)
Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye’deki yerinden edilmiş Filistinliler, yıkılmış binaların enkazı arasında bir el arabasıyla yük taşıyor. (AFP)
TT

Mısırlı kaynak: Kurban Bayramı öncesinde Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi’nin bölgeye girmesine yönelik girişimlerde bulunuluyor

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye’deki yerinden edilmiş Filistinliler, yıkılmış binaların enkazı arasında bir el arabasıyla yük taşıyor. (AFP)
Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan Cibaliye’deki yerinden edilmiş Filistinliler, yıkılmış binaların enkazı arasında bir el arabasıyla yük taşıyor. (AFP)

Mısırlı bir kaynak dün Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, arabulucuların Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin yakında Gazze Şeridi’ne giriş yapması için girişimlerde bulunduğunu söyledi. Kaynak, görüşmeler sırasında söz konusu adımın Kurban Bayramı’ndan önce atılmasının gündeme getirildiğini belirtti. Ayrıca Kahire’nin, mevcut Filistin siyasi sürecini canlandırmak amacıyla yakında Fetih Hareketi’ne yönelik toplantılara ev sahipliği yapacağını ifade etti.

“Hamas liderlerinden Halil el-Hayye’nin oğlunun öldürülmesi nedeniyle müzakereler durmadı ve durmayacak” ifadesini kullanan kaynak, arabulucuların İsrail hükümetinin Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Nikolay Mladenov ile yürütülen temaslara vereceği yanıtı beklediğini kaydetti.

Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada, Halil el-Hayye’nin oğlu Azzam el-Hayye’nin çarşamba akşamı Gazze kentinde düzenlenen İsrail saldırısında yaralandıktan sonra hayatını kaybettiğini duyurdu. Saldırıda ayrıca, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları bünyesindeki özel birlik komutanlarından Hamza eş-Şarbasi’nin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

dfvfdv
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ocak ayında Kudüs’te Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Nikolay Mladenov ile bir araya geldi. (EPA)

Suikasttan iki gün önce Mladenov, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail Başbakanı ile gelecekte izlenecek yol konusunda olumlu ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Bu taahhüdü somut adımlara dönüştürmek için tüm taraflarla çalışıyoruz. Bu ise ilerleme sağlanması adına bazı kararların alınmasını gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Ancak Mladenov, söz konusu kararların içeriğine ilişkin ayrıntı vermedi.

Mısırlı kaynak ise Mladenov ile Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmenin ‘başarılı olmadığını’ belirterek, İsrail Başbakanı’na önümüzdeki dönemde izlenecek yeni hareket planlarını içeren bir çalışma belgesi sunulduğunu, ancak görüşmenin herhangi bir ilerleme sağlamadığını ve olumlu geçmediğini söyledi.

Kaynak, Mladenov’un sunduğu belgede öne çıkan iki maddeyi de açıkladı. Buna göre ilk madde, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze Şeridi’ne girişine izin verilmesini içeriyor. Bu adımın önümüzdeki dönemde, özellikle Kurban Bayramı’ndan önce hayata geçirilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. İkinci madde ise bölgeye giren insani yardımların artırılması oldu.

Mısırlı kaynak Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada ayrıca, Kahire’nin önümüzdeki süreçte Fetih Hareketi’nin farklı kanatlarından liderleri ağırlayacağını duyurdu. Kaynak, 14 Mayıs’ta yapılması planlanan kongre öncesinde gerçekleştirilecek toplantıların, Kahire’nin Filistin önceliklerini yeniden düzenleme çabalarına destek amacı taşıdığını ifade etti. Ayrıca Gazze Şeridi’ndeki Deyr el-Balah kentinin de katılımıyla belediye seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından, Gazze içinde mevcut tabloyu hareketlendirmeyi hedefleyen ek adımların gündemde olduğunu söyledi.

evvf
Gazze şehrindeki Filistinliler, çarşamba günü gerçekleşen İsrail saldırısında hayatını kaybeden Hamas’ın baş müzakerecisinin oğlu Azzam el-Hayye’nin cenaze törenine katıldı. (Reuters)

Mısırlı kaynak, ateşkes anlaşmasının uygulanmasının tamamlanmasına yönelik temasların kesintisiz sürdüğünü belirterek, Kahire’nin mevcut sürecin başarıya ulaşması, sürecin yeniden rayına oturtulması ve şimdiye kadar elde edilen kazanımların korunması konusunda kararlı olduğunu söyledi. Kaynak ayrıca, ‘İsrail tarafına varılan anlaşmalardan geri adım atma fırsatı verilmemesi’ yönünde tutum sergilendiğini ifade etti. Aynı kaynak, Gazze anlaşmasının ilerletilmesi amacıyla Türkiye ve Katar ile sürekli temasların sürdüğünü, bunun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de sürece katkı sunduğunu aktardı.

Kaynak, tarafların şu anda İsrail’in uluslararası ve bölgesel baskılara ne ölçüde yanıt vereceğini gözlemleme aşamasında olduğunu ifade etti. Ayrıca, Netanyahu üzerinde daha fazla baskı kurulması amacıyla ABD tarafıyla temasların yoğunlaştırıldığını belirtti. Netanyahu’nun, silah dosyasında ilerleme sağlanamadığı ve Hamas’ın yeterli yanıt vermediği gerekçelerini öne sürdüğü kaydedildi. Buna karşın Hamas’ın, gerekli güvencelerin sağlanması halinde aşamaların birleştirilmesi fikrine olumlu yaklaştığı ifade edildi.

Mısırlı kaynak, Kahire’nin zaman faktörünün öneminin farkında olduğunu vurgulayarak, özellikle yaklaşan İsrail parlamento seçimleri öncesinde Netanyahu’ya daha fazla manevra alanı bırakılmamasının hedeflendiğini söyledi. Kaynak, önümüzdeki dönemde Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinden bazılarının Gazze Şeridi’ne giriş yapmasıyla somut gelişmeler yaşanabileceğini dile getirdi.

İsrail’in Haaretz gazetesi, geçtiğimiz ocak ayında Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi’nin kurulmasının ardından kaynaklara dayandırdığı haberinde, Netanyahu hükümetinin komite üyelerinin Gazze Şeridi’ne girişine izin vermeyi reddettiğini aktarmıştı. Haberde, komite üyelerinin toplantılarını Kahire’de sürdürdüğü ve özellikle Mısır olmak üzere arabulucu temsilcilerin, komitenin Gazze Şeridi’ne girişine onay verilmesi için ABD ile temas yürüttüğü belirtilmişti.