ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Lenderking: ABD teröre karşı BAE ile dayanışma içerisinde

Karkaş: “Husilerin yeniden terör örgütü olarak sınıflandırılması, Yemen krizine çözüm için diplomatik yaklaşımı güçlendiriyor”

Dr. Enver Karkaş’ın Tim Lenderking ile görüşmesinden (WAM)
Dr. Enver Karkaş’ın Tim Lenderking ile görüşmesinden (WAM)
TT

ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Lenderking: ABD teröre karşı BAE ile dayanışma içerisinde

Dr. Enver Karkaş’ın Tim Lenderking ile görüşmesinden (WAM)
Dr. Enver Karkaş’ın Tim Lenderking ile görüşmesinden (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Diplomatik Danışmanı Dr. Enver Karkaş, 22 Ocak’ta Husi terör saldırıları karşısında BAE ile dayanışmalarını ileten ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ile bir araya geldi.
Dr. Karkaş, toplantı sırasında uluslararası toplumun uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bu düşmanca ve terörist eylemlere karşı sağlam bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı. Terörist milislerin yaptıklarının açık bir saldırı olduğunu söyleyen danışman, BAE’nin egemenliğini ve ulusal güvenliğini savunmaktan çekinmeyeceğini ve topraklarına yönelik herhangi bir saldırıyı önleme ve yanıt verme konusunda yasal ve ahlaki bir hakkı olduğunu belirtti.
Dr. Enver Karkaş, “Husiler tarafından Abdu Dabi’deki sivil tesislere yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarını kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) tutumu, milislerin saldırgan davranışlarına, bölge ülkelerinin ve Yemen halkının güvenliğini ihlal etmesine ve uluslararası deniz trafiğine yönelik sürekli tehdidine karşı ciddi bir uluslararası duruşu temsil ediyor” dedi. Dr. Karkaş, ateşkese varılması ve Yemen krizine siyasi bir çözümün bulunması için uygun bir uluslararası baskının ortaya koyulması ve Husilerin Yemen’in ve bölgenin geleceğini manipüle etmeye devam etmesinin önlenmesi çağrısında bulundu. Bu çerçevede Husilerin yeniden terör örgütü olarak sınıflandırılmasının, Yemen krizine bir çözüm bulmaya ve Husi uzlaşmazlığını yıkmaya yönelik acil uluslararası diplomatik eğilimi artırdığına dikkat çekti. BAE’li yetkili ayrıca, Husilerin hiçbir zaman herhangi bir anlaşma ve taahhütte bulunmadığını söylerken, bunu açık bir uluslararası baskı olmadan da yapmayacağını vurguladı.
Husilerin, Hudeyde limanını ‘finansman, silahlanma ve bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit etmek için Yemen’e füze ve insansız hava araçlarını sokmak’ için askeri bir tesis olarak kullandığını söyleyen Dr. Karkaş, bu durumun terör faaliyetlerini durdurmak için uluslararası eylem gerektirdiğini belirtti. BAE’li yetkili ayrıca, Husilerin Stockholm Anlaşması ile yaptığı sözleşmelere hiçbir şekilde uymadığını söyledi.
BAE Devlet Başkanı’nın Danışmanı, terörist Husi milislerin BAE’deki sivil alanlara ve tesislere yönelik terör saldırısını kınayan ABD’nin tavrı için takdirini yineleyerek, Husilerin bölgenin güvenliği ve istikrarını hiçe saymasını durdurmak amacıyla ABD ve uluslararası toplumla birlikte çalışma çağrısında bulundu.
Öte yandan Bahreyn, BMGK’nın ‘BAE’ye ve başkent Abu Dabi’deki sivil tesislere yönelik Husi terör saldırılarını kınadığı ve bölgedeki barış ve güvenliği etkileyecek tehlikeli bir tırmanış olarak değerlendirdiği’ açıklamasını memnuniyetle karşıladı.
Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada BMGK’nın Husi terör saldırısını kınamasının BAE’nin yasal hakkına uluslararası desteği yansıttığını belirtti. Bakanlık, bu tavrın ‘Husi milislerin suç uygulamaları ve tüm uluslararası yasaların sürekli ihlalleri karşısında ülkenin egemenliğini savunmak, güvenliğini, istikrarını ve vatandaşlarının güvenliğini korumak için’ ortaya koyulduğunu vurguladı.
Bakanlık, uluslararası toplumu ‘Körfez girişimi, yürütme mekanizması, kapsamlı ulusal diyalog konferansının sonuçları ve Yemen kriziyle ilgili 2216 sayılı BMGK kararı uyarınca’ terörist Husi milislere, onun saldırılarına ve suç uygulamalarına karşı sağlam ve kararlı bir duruş sergilemeye, Yemen krizine ateşkes sağlamaya ve siyasi bir çözüme ulaşmak için çalışmaya çağırdı.
Öte yandan Kuveyt de BMGK’nın Husi milislerin BAE’ye yönelik saldırılarını kınamasını memnuniyetle karşıladı.
Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Kuveyt’in ‘BMGK tarafından yayınlanan ve BAE’deki tesislere yönelik Husi saldırılarını kınayan’ açıklamasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Bakanlık, bu açıklamanın ‘Husi milislerinin barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarının ciddiyetini ve BMGK’nın bu konudaki ilgisini ve takibini’ yansıttığını belirtti. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, BMGK’yı ‘ateşkes çağrılarına yanıt vermeleri, Yemenli taraflar arasındaki siyasi istişareleri yeniden başlatmak da dahil, BM ve Yemen temsilcilerinin çabalarıyla olumlu etkileşime geçmeleri’, ayrıca ‘Körfez girişimi, yürütme mekanizması, kapsamlı ulusal diyalog konferansının sonuçları ve Yemen kriziyle ilgili 2216 sayılı BMGK kararı uyarınca istenilen siyasi çözüme ulaşmak için’ Husi milislere baskı yapma çabalarını iki katına çıkarmaya çağırdı. Bakanlık, bu çözüme ulaşmak için uluslararası toplum tarafından sarf edilen tüm çabalara Kuveyt’in desteğini dile getirdi.
Öte yandan Ürdün de BMGK’nın Husi milislerin BAE’ye yönelik terör saldırısına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Ürdün Dışişleri ve Gurbetçi İşleri Bakanlığı, 22 Ocak’ta BMGK’nın yayınladığı ve Husi milisler tarafından BAE’deki sivil tesislere karşı düzenlenen terör saldırılarını kınadığı’ açıklamasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Bakanlığın resmi sözcüsü Heysem Ebu Ful, Ürdün’ün güvenliklerini ve çıkarlarını korumak için attığı her adımda BAE’ye mutlak desteğini dile getirdi. Ebu Ful ayrıca, ülkesinin BAE’ye yönelik korkakça terör saldırısını güçlü bir şekilde kınadığını yineledi.



Kuveyt, okullarda her türlü siyasi ve dini etkinliği yasakladı

Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)
Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)
TT

Kuveyt, okullarda her türlü siyasi ve dini etkinliği yasakladı

Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)
Kuveyt Eğitim Bakanı, siyasi etkinlik düzenleyen okul yetkililerinin görevden uzaklaştırılmasını emretti (KUNA)

Kuveyt dün okullarında tüm siyasi, dini ve partizanca faaliyetleri ve etkinlikleri yasakladı.

Kuveyt Eğitim Bakanı Seyid Celal Abdul Muhsin el-Tabtabai, okul etkinlikleri sırasında siyasi faaliyetler düzenleyen lise yetkililerinin okuldan uzaklaştırılmasını emretti. Eğitim Bakanlığı, "eğitim faaliyetlerini düzenleyen yönetmelik ve talimatları ihlal ederek düzenlenen okul etkinlikleriyle ilgili iki olay" hakkında acil soruşturma başlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim İşleri Müsteşar Yardımcısı Mühendis Hamad el-Hamad, yayınladığı genelgede, tüm okul idarelerinden, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, kurumlarının ve resmi heyetlerinin Kuveyt içinde veya dışında herhangi bir resmi etkinlikte başka bir ülkenin bayrağını dalgalandırmaktan veya milli marşını çalmaktan kaçınmasını öngören Kabine kararına uymaları da dahil olmak üzere gerekli tedbirleri almalarını talep etti. Genelgede ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'na okullarda kutlama yapılmasına ilişkin Kabine kararına uyması çağrısında bulunuldu.


Faysal bin Ferhan, Şarm eş-Şeyh Zirvesi'nde Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor

TT

Faysal bin Ferhan, Şarm eş-Şeyh Zirvesi'nde Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor

Faysal bin Ferhan, Şarm eş-Şeyh Zirvesi'nde Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz adına, bugün Mısır’ın Şarm eş-Şeyh kentine geldi.

Faysal bin Ferhan, Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona erdirilmesine ilişkin anlaşmanın imzalanmasının beklendiği Şarm eş-Şeyh Barış Zirvesi’ne katılan Suudi Arabistan heyete başkanlık edecek.


Nobel Ödüllü Ömer Yaghi: Bu başarının arkasında Muhammed bin Selman'ın desteği var

Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)
Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)
TT

Nobel Ödüllü Ömer Yaghi: Bu başarının arkasında Muhammed bin Selman'ın desteği var

Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)
Nobel Kimya Ödülü sahibi Suudi bilim insanı Ömer Yaghi,(SPA)

2025 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Suudi bilim insanı Profesör Ömer Yaghi, Başbakan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a, "Vizyon 2030 kapsamında Krallığımız için bu başarıyı elde etmemizde en büyük etkiyi yaratan bilimsel kariyerime verdiği sürekli destekten dolayı" içten teşekkürlerini ve takdirlerini sundu.

Profesör Yaghi, Suudi Arabistan liderliğine, araştırma, geliştirme ve inovasyon sistemine, çeşitli bilimsel alanlardaki bilim insanlarına ve araştırmacılara verdikleri cömert destek ve himaye için minnettarlığını ve takdirini dile getirdi.

Yaghi, "Bu ödülü almak benim ve dünyadaki tüm Suudi ve Arap bilim insanları için büyük bir onur. Tanrı'dan bu başarının, gelecek nesil gelecek vaat eden Suudi ve Arap gençleri için araştırma ve inovasyon yolculuklarına devam etmeleri konusunda bir teşvik ve ilham kaynağı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Nobel ödüllü araştırmacı, "Dünyanın dört bir yanından aldığım tebrik mesajlarından çok memnun oldum ve onlara minnettarım" dedi. Ayrıca, Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri'nin (KACST) son yıllarda Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ile ortak Mükemmeliyet Merkezi aracılığıyla sağladığı sürekli destekten övgüyle söz etti.

Profesör Ömer Yaghi, alanında en önde gelen Suudi bilim insanlarından biridir. 21. yüzyılın en önemli bilimsel yeniliklerinden biri olan ağ kimyası bilimini kurmuş ve enerji, çevre, su tuzdan arındırma ve karbon yakalama alanlarında yeni ufuklar ve uygulamalar ortaya koymuştur.

Öncü başarıları ve katkılarından dolayı, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen 2025 Nobel Kimya Ödülü'ne, bu tarihi başarıya ulaşan ilk Suudi bilim insanı olarak layık görüldü.