Libya ve Çad sınırların güvenliğinin sağlanması konusunda uzlaştı

Dibeybe, Deby ile paralı askerleri ve silahlı grupların faaliyetleri konusunda görüşme gerçekleştirdi.

Libyalı bakanlar heyeti 25 Ocak’ta Çaldı yetkililerle bir araya geldi. (Libya Hükümeti)
Libyalı bakanlar heyeti 25 Ocak’ta Çaldı yetkililerle bir araya geldi. (Libya Hükümeti)
TT

Libya ve Çad sınırların güvenliğinin sağlanması konusunda uzlaştı

Libyalı bakanlar heyeti 25 Ocak’ta Çaldı yetkililerle bir araya geldi. (Libya Hükümeti)
Libyalı bakanlar heyeti 25 Ocak’ta Çaldı yetkililerle bir araya geldi. (Libya Hükümeti)

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Çad’ın başkenti Encemine’de Çad Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Korgeneral Muhammed İdris Deby ile görüştü. Savaşçıların ve ‘radikalizm yanlılarının’ ilerlemesini durdurmak amacıyla iki ülke arasındaki ortak sınırı güvenliğinin sağlanması konusunda anlaştı.
Dibeybe, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed el-Haddad ve Askeri İstihbarat Başkanı’nın yanı sıra İçişleri Bakanı Halid Mazen, Dışişleri Bakanı Necla el-Mankuş ve İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid el-Lafi’nin de yer aldığı bakanlardan oluşan bir heyetle, 25 Ocak’ta Çad’ı ziyaret etti. Heyet, Çad Başbakanı Pahimi Padacke ve Çad Dışişleri Bakanı Muhammed Zeyn Şerif tarafından karşılandı.
Görüşmenin gündeminde güvenliğin yanı sıra paralı askerlerin ve silahlı grupların sınırdan geçişleri ile iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkiler vardı. Ayrıca çeşitli alanlarda iletişim ve iş birliğinin artırılması ele alındı.
Görüşmede ayrıca başta ortak sınırların güvence altına alınması ve yönetilmesi ile 2018 yılında imzalanan dörtlü anlaşmanın yürürlüğe girmesi olmak üzere iki ülke açısından ortak öneme sahip bir dizi konu tartışıldı.
Dibeybe’nin ofisinden yapılan açıklamada toplantıda güvenlik işbirliğini geliştirme, doğru takip mekanizmaları geliştirme ve bilgi akışını güvence altına alma yollarının da ele alındığı belirtildi.
Dibeybe görüşmenin başında yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğine dikkat çekti. Ortak çöl devriyeleri ve kurslar düzenleyerek iki ülke arasındaki güvenlik alanındaki iş birliğini desteklemenin önemini vurguladı.
Dibeybe ayrıca uluslararası topluma da ‘radikal gruplar, organize suç çeteleri ve kaçakçılar için bir sığınak haline geldiğini’ söylediği sınırı kontrol etmek için iki ülkenin ‘çabalarını desteklemede üzerine düşeni yapması’ çağrısında bulundu. “Bu krizlerin çözümü yalnızca güvenlik başlığıyla sınırlı kalmamalıdır. Çünkü güvenlik yaklaşımı tek başına yeterli değildir” ifadesini kullandı.
Dibeybe ayrıca ortak öncelikleri belirlemek ve bunları uygulama mekanizmalarını geliştirmek amacıyla iki ülkeden ekonomik ve ticari alanlarda uzmanlardan oluşan ortak komiteler kurmak için çalışma çağrısı yaptı.
Ticaret takasının hacmini artırma yollarını, mal takasını kolaylaştırmayı ve Çad’ın Libya limanlarından yararlanma imkanını günde getiren Dibeybe Çad’a ekonomik önlemler paketi sundu. Paket, iki ülke arasındaki ortaklığın ve ekonomik entegrasyonun gerçekleştirilmesi, yollar inşa etme ve ortak taşımacılık şirketleri kurulmasının yanı sıra ticaret hacminin artırılmasının teşvikini de kapsıyor.
Libya Başkanlık Konseyi üyesi Musa Koni ve Deby geçen ağustos ayının sonunda ortak sınır güvenliği konusuna ek olarak Çad silahlı gruplarının Libya topraklarından çıkarılması üzerinde uzlaşı sağlamıştı. İki taraf söz konusu dönemde ayrıca Libya, Çad, Nijer ve Sudan arasında imzalanan dörtlü güvenlik anlaşmasının etkinleştirilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.
Anlaşma, sınırları korumak için ortak bir güç oluşturma mekanizmalarına ilişkin detaylar içeriyor. Ayrıca insan kaçakçılığı, yasa dışı göç ve imzalanan dörtlü güvenlik anlaşmasının etkinleştirilmesi ile teröre ve diğer sınır ötesi suçlara neden olan faktörlerin engellenmesini hedefliyor.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.