Mısır, BM’nin su alanındaki çalışmalarını destekliyor

İklim değişikliğiyle mücadele için ‘radikal önlemler’ çağrısında bulundu

Toplantıdan bir kare (Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı)
Toplantıdan bir kare (Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı)
TT

Mısır, BM’nin su alanındaki çalışmalarını destekliyor

Toplantıdan bir kare (Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı)
Toplantıdan bir kare (Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı)

Mısır dün su konularında çalışmaları desteklemek ve iklim değişikliğinin su sektörü üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele etmek için Birleşmiş Milletler (BM) çalışmalarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati bu çağrıyı, Hollanda’nın su işlerinden sorumlu üst düzey temsilcisi Henk Ovink ve Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü (IWMI) Direktörü ve Glasgow Üniversitesi’nde Su Kaynakları ve Hidroloji Profesörü olan Asit Biswas ile gerçekleştirdiği toplantılarda dile getirdi. 
Mısır Su Kaynakları Bakanı Muhammed Abdulati video konferans ile gerçekleştirdiği iki toplantıda, iklim değişikliğinin dünya çapında su kaynakları ve gıda üretimi üzerindeki bariz ve giderek artan etkilerinin yanı sıra deniz seviyesinin yükselmesine ve nehir kaynaklarındaki su miktarları üzerinde beklenmedik etkilere neden olması göz önüne alındığında, iklim değişikliği konusunun şu anda dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti.
Bakanlığın açıklamasına göre, Bakan dünyanın birçok ülkesini vuran ve bu ülkelerde büyük kayıplara neden olan birçok aşırı hava olaylarının görüldüğünü, dünyadaki doğal afetlerin yüzde 70’inin sel, kuraklık vb. gibi suya bağlı felaketler olduğunu ve bu durumun acilen harekete geçilmesini gerektirdiğini belirtti. Bakan şu anda ciddi önlemler alınmaması halinde, bu etkilere ayak uydurmanın gelecekte daha zor ve maliyetli olacağını, dolayısıyla su alanında dünyanın farklı ülkeleri arasında iş birliğinin ve karşılıklı deneyim aktarımının gerekli olduğunu vurguladı.
Açıklamaya göre, Henk Ovink ise 4. Kahire Su Haftasın ve Mısır’ın liderlik ettiği “Su Kıtlığından Yaşanan Bölgelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak İçin Politika Diyaloğu” ara dönem toplantıları da dahil olmak üzere uluslararası etkinlikler sırasında “Su ve İklim Değişikliği” dosyasının öne çıkarılmasının önemini vurguladı.
Asit Biswas, Mısır’da su kanalların düzenlenmesi, modern sulamaya geçilmesi ve su sisteminin modernize etme yoluyla su sisteminin kaydedilen gelişim ve niteliksel gelişime övgüde bulundu ve Mısır’ın su yönetimi alanında uluslararası düzeyde bir örnek alınacak bir konuma geldiğini belirtti. Biswas su konuyla ilgili önde gelen tarafların, dünyanın tanık olduğu su sorunları gölgesinde su güvenliğinin nasıl sağlanacağını tartışmak üzere davet edildiği 5. Kahire Su Haftası etkinliklerinde bir tartışma oturumu düzenleme arzusunu dile getirdi. Aynı zamanda su sektöründeki teknolojik gelişmelere ayak uydurması için Mısır’ı, Singapur düzenlenecek Uluslararası Su Konferansı’na davet etti.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz