Kazakistan'da iktidar partisi Nur Otan'ın yeni genel başkanı Cumhurbaşkanı Tokayev oldu

Kasım Cömert Tokayev (AA)
Kasım Cömert Tokayev (AA)
TT

Kazakistan'da iktidar partisi Nur Otan'ın yeni genel başkanı Cumhurbaşkanı Tokayev oldu

Kasım Cömert Tokayev (AA)
Kasım Cömert Tokayev (AA)

Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Meclis'te çoğunluğa sahip iktidar partisi Nur Otan'ın genel başkanlığına seçildi.
Tokayev, Nur Otan'ın çevrim içi düzenlenen 21. Olağanüstü Genel Kurulunda oy birliğiyle partinin yeni genel başkanı oldu.
Bu görevi eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'den devralan Tokayev, kurulda parti üyelerine yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e ilişkin kamuoyunda çeşitli söylemlerin yayıldığını söyledi.
Tokayev, ülkesinin güçlü bir zemine sahip devlete dönüşmesinde Nazarbayev'in büyük emeği olduğunu belirterek, "Geçmişte elde ettiğimiz başarıları kaybetmemeliyiz" dedi.
Bağımsızlıklarını yeni kazandıkları 90'lı yılların başında dünyaca tanınmış politikacıların ülkesindeki demografik sorun ve devlet sınırlarına ilişkin kararsızlıktan dolayı Kazakistan'ın yakın bir tarihte çökeceğine dair tahminlerini hatırlatan Tokayev, "Nursultan Nazarbayev, ülkemiz için tarihi ve zor bir dönemde bu zor görevi üstlendi. Devlet sınırlarımız yasal olarak tescillendi. Bu ülkemizin güvenli işleyişi açısından stratejik öneme sahip bir başarıydı" değerlendirmesinde bulundu.
Tokayev, özellikle Nazarbayev'in ülkenin başkentini güneyden kuzeye taşıma kararının Kazakistan'ın güvenliği ve jeopolitik tutumu için büyük rol oynadığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Birinci Cumhurbaşkanı’nın tarihi görevlerini unutmayalım. Olası yanlış hesaplamaları ülkemizin gelecekteki liderlerine bir uyarı olarak bırakalım. Sonuçta, objektif ve dürüst olmalıyız. Geçmişini karalayan bir milletin geleceği olmaz."
Tokayev, ocak ayının ilk günlerinde Kazakistan'ın iyi planlanmış saldırıyla karşı karşıya kaldığına işaret ederek, "Barışçıl protestolar, radikal güçlerin hedefi haline geldi. İktidarı ele geçirme teşebbüsünde bulundular. Ama acil kararlarla hareket ederek, ülke bütünlüğünü koruyabildik" dedi.
Bundan sonra bu gibi olaylara izin verilmeyeceğini ve ülkede toplumsal değerler sistemi başta olmak üzere siyasi ve sosyoekonomik alanlarda köklü değişimlere gidileceğinin altını çizen Tokayev, Kazakistan'ın kapsamlı yenilenmesi için belirlediği görevlerde Nur Otan'ın aktif olarak yer alması gerektiğini vurguladı.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.