Tunus’ta kabine değişikliği bekleniyor… Seçim Kanunu’nu ihlal etmesi sebebiyle Nahda liderine para cezası verildi

Yargı Gannuşi hakkında seçim ihlali kararı verdi (Reuters)
Yargı Gannuşi hakkında seçim ihlali kararı verdi (Reuters)
TT

Tunus’ta kabine değişikliği bekleniyor… Seçim Kanunu’nu ihlal etmesi sebebiyle Nahda liderine para cezası verildi

Yargı Gannuşi hakkında seçim ihlali kararı verdi (Reuters)
Yargı Gannuşi hakkında seçim ihlali kararı verdi (Reuters)

Tunus siyaset sahnesi Cumhurbaşkanı Kays Said’in kabine değişikliği yapmasını bekliyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı içindeki istişareler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, özellikle hükümetin kurulmasının üzerinden yüz gün geçmesine rağmen kabine üyelerinin bakanlık programlarını hazırlamada başarısız olmaları nedeniyle Başbakan Necla Buden’in bu değişikliğin dışında tutulmayacağını bildirdi.
Sızdırılan bilgilere göre, söz konusu kabine değişikliğinin İçişleri ve Adalet bakanlıkları başta olmak üzere bazı otorite bakanlıkları kapsaması bekleniyor. Lütfi İbrahim’in Yusuf Şahid hükümetinde yürüttüğü İçişleri Bakanlığı görevine dönmesi ve Yargıç El-Habib ez-Zemal’ın da Adalet Bakanlığı’na atanması konuşuluyor. Ez-Zemali, Nahda Hareketi yöneticilerinden Nureddin El-Bahiri’nin adalet bakanı olduğu dönemde görevden uzaklaştırılmış ve daha sonra idari bir kararla görevine dönmüştü.
Gözlemcilere göre bu değişikliklerin arkasında, Cumhurbaşkanı Said’in, özellikle “yargı otoritesiyle açık bir savaş” içinde olduğu bir dönemde başta Adalet Bakanı ve diğer bakanların performansından memnun olmaması yatıyor. Cumhurbaşkanı Said’in güvenini kazanan mevcut İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin’in ise başbakanlığa atanması bekleniyor.
Tunus kamuoyunda 117. madde olarak bilinen kararname, Tunus Cumhurbaşkanı’na bir veya daha fazla hükümet üyesini görevden alma veya istifasına karar verme, kabine değişikliği, bakanlık kurma veya kaldırma ve genelge çıkarma yetkisi tanıyor. Bu yetkiler, kurulması beklenen yeni hükümetin kalkınmayı sağlamakta yetersiz kalması ve kötüye giden sosyo-ekonomik gerçekliği değiştirmede başarısız olması halinde Cumhurbaşkanlığı kurumu üzerindeki baskıları azaltacak.
Muhalif partilerden bazıları daha önce yaptıkları açıklamada, Cumhurbaşkanı Said’in Hişam el-Meşişi hükümetini görevden almasının ardından Necla Buden’i yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesinin üzerinden 3 aydan fazla zaman geçmesine rağmen mevcut hükümetin yapacağı çalışmalarla ilgili herhangi bir program sunmamasından duydukları öfke ve endişeleri dile getirmişlerdi.
Gözlemcilere göre, Eski Cumhurbaşkanlığı Divan Müdürü Nadiye Akkaşe’nin istifası, hem onun yerine yeni bir ismin atanması hem de önlerine gelen dikenli meselelerle başa çıkmada olumlu sonuç ortaya koyamayan bazı bakanların değiştirilmesi için ek bir gerekçe oluşturdu.
Yerel siyasi gelişmeleri takip edenler, Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temuuz’da görevden aldığı Hişam el-Meşişi örneğinde olduğu gibi kabine değişikliği kapsamında Akkaşe’ye yakın isimlerin de görevden alınabileceğine işaret ediyor.
Cumhurbaşkanı Said kısa bir süre önce Tunus’un Manama Büyükelçisi’ni görevden aldı. Birkaç siyasi kaynak, Büyükelçi’nin atamasının arkasında Akkaşe’nin olduğunu teyit etti.
Öte yandan Tunus’un başkentinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi 6. Ceza Dairesi, 2019 yılındaki genel seçimler sırasında siyasi reklam yasağını ihlal ettiği gerekçesi ile Nahda Hareketi Başkanı Gannuşi’ye 10 bin dinar (yaklaşık 3.6 bin dolar) para cezası verdi.
Gannuşi duruşmaya katılmayarak avukatını gönderdi. Avukat müvekkilinin Tunus Seçim Kanunu’na yönelik herhangi bir ihlali olmadığını ve Nahda Hareketi’nin Gannuşi başkanlığında düzenlediği seçim toplantısının bir televizyon kanalı tarafından yayınlanmasında müdahalesi bulunmadığını söyledi. Avukat, ihlal davalarına bakan İdare Mahkemesi’nin söz konusu yayını “siyasi reklam” olarak nitelendirmediğini iddia etti.
Tunus yargısı daha önce aralarında Gannuşi, Hamma el-Hammami, Yusuf Şahid, İlyas Fahfah, Mehdi Cuma ve Hamadi el-Cibali’nin de bulunduğu 19 siyasi ismi, sosyal medya üzerinden yasadışı propaganda ve siyasi reklam yapmak da dahil olmak üzere seçim kampanyalarıyla ilgili yasakları çiğnemekle suçlamıştı. Ancak söz konusu isimler ilk duruşmalara katılmadı ve konuyla ilgili davalar 7 Şubat’a ertelendi.

 



Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
TT

Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)

İsrail polisi bugün yaptığı açıklamada, Yemen'den fırlatılan bir füzenin Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına ‘düştüğünü’ söyledi. Ordu, füzeyi birkaç kez engellemeye çalıştığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, Ben Gurion Havaalanı kontrol kulesinin arkasındaki kaza yerinden çekilen bir videoda, Merkez Tugay Komutanı Yair Hatzroni füzenin ‘onlarca metre genişliğinde ve derinliğinde’ bir krater oluşturduğunu söyledi.

dfgbhj
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerdeki Kızıl Davut Yıldızı ambulansı (Sosyal medya)

İsrail ordusu, İsrail'in merkezindeki çeşitli bölgelerde sirenlerin çalmasının ardından Ben Gurion Havaalanı civarına düşen bir füze tespit ettiğini açıkladı.

Daha önce de İsrail ordusu, Tel Aviv'de sirenlerin çaldığı sırada Yemen'den İsrail topraklarına doğru ateşlenen bir füze tespit edildiğini duyurmuştu.

gtrhyju
Yolcular Ben Gurion Havaalanı'na doğru işaret eden bir tabelanın önünden geçiyorlar (AFP)

İsrail Havalimanları İdaresi, Yemen'den atılan bir füzenin havaalanı yakınlarına düşmesi üzerine kısa bir duraklamanın ardından Ben Gurion Havaalanı'nda trafiğin yeniden başladığını duyurdu.

xcvfdbgh
İsrailli bir polis memuru, Yemen'de Husi grubunun ateşlediği ve Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düşen füzenin enkazını topluyor (EPA)

İsrail Havalimanları İdaresi Sözcüsü yaptığı kısa açıklamada, “Kalkış ve inişler normal bir şekilde yeniden başladı. Ben Gurion Havaalanı açık ve her zamanki gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

dfghyju
Yemen'den atılan bir roketin düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı yakınlarındaki bir yolu bir buldozer onarıyor (AFP)

Sosyal medya kullanıcıları, füzenin Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na düştüğü an olduğuna inanılan bir videoyu paylaştı.

İsrail Ordu Radyosu, füzenin Ben Gurion Havaalanı'na düştüğünü ve engellenemediğini bildirirken, birkaç kişinin hafif şekilde yaralandığını belirtti.

Kanal 13 televizyonu, havaalanı bölgesinde yoğun duman bulutlarının yükseldiğini gösteren görüntüler yayınladı. Kanala göre, Yemen'den atılan bir füzenin ardından Tel Aviv'de ve ülkenin merkezindeki bazı yerleşim yerlerinde sirenler çaldı.

AFP muhabirleri, Kudüs'te ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı çevresinde patlama sesleri duyduklarını doğruladı.

Sağlık görevlileri, Husilerin Ben Gurion Havaalanı’na düzenlediği füze saldırısında üç kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, füze patlaması sonucu 50'li yaşlarda durumu iyi olan bir erkek ve 54 yaşında durumu iyi olan bir kadını tedavi ettiğini söyledi. Bir başka kadın (32 yaşında) ise sığınağa koşarken hafif şekilde yaralandı.

(tweet)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz füzeyi fırlatanları tehdit ederek, “Kim bize saldırırsa, biz de ona yedi katıyla karşılık veririz” dedi. İsrailli siyasetçi Benny Gantz, Husiler tarafından Yemen'den ateşlenen bir füzenin Ben Gurion Havaalanı bölgesine düşmesinin ardından İran'ın sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

vfgbhyjuk
İsrail polisi, Yemen'den atılan bir roketin havaalanı yakınlarına düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı'na giden yolu kapattı (AFP)

Gantz X platformundaki hesabında şunları yazdı: “Sorun Yemen değil, İran. İsrail devletine balistik füzeler fırlatan İran'dır ve s bunun sorumluluğunu almalıdır.”

“İsrail hükümeti uyanmalı” diye ekleyen Gantz, İsrail'e roket atılmasının ‘Tahran'da sert bir tepkiye yol açması gerektiğini’ savundu.

Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek amacıyla Kasım 2023'ten bu yana İsrail'e ve Kızıldeniz'deki gemilere füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenliyor.