Suudi Arabistan, BM Yemen Özel Temsilcisi’nin siyasi çözüme ulaşma çabalarına desteğini yineledi

Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan, BM Yemen Özel Temsilcisi’nin siyasi çözüme ulaşma çabalarına desteğini yineledi

Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında bugün başkent Riyad’daki Yemame Sarayı’nda toplandı.
Toplantıda, Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in Yemen’de kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarına verdiği destek yinelendi.
Suudi Arabistan, Umman Sultanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İngiltere ve ABD hükümetlerinden temsilcilerin yer aldığı Beşli Komite toplantısının sonuç bildirgesi ele alındı.
Söz konusu ülkelerin, Husilerin Yemen’deki sivillere yönelik tekrarlanan saldırılarının yanı sıra Suudi Arabistan ve BAE’ye yönelik devam eden terör saldırılarını kınamasına dikkat çekildi.
Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın ortak ilişkileri güçlendirme ve dünyanın tüm ülkeleriyle iletişim köprüleri kurma konusundaki istekliliğine değindi.

Bakanlar bu bağlamda, Tayland Başbakanı ve Savunma Bakanı General Prayut Çan-oça’nın Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesinin sonuçlarını memnuniyetle karşıladı.
Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya bildirdiğine göre, Kuveyt’te düzenlenen Arap Dışişleri Bakanları’nın istişare toplantısının sonuçları gözden geçirildi.
Kral Selman’ın imzaladığı kararname ile 22 Şubat tarihinin her yıl ülkenin ‘Kuruluş Günü’ olarak anılması ve aynı gün resmi tatil olması kararına övgüde bulunuldu.
Toplantıda Suudi Arabistan ile Slovenya arasındaki genel işbirliğini öngören anlaşma hakkında Dışişleri Bakanı’na karşı tarafla görüşme yetkisi verildi.

Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ile Singapur İletişim ve Enformasyon Bakanlığı arasında dijital ekonomi alanlarında işbirliğini içeren anlaşma hakkında İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı’na yetki verildi.
Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı ile Güney Afrika Maden Kaynakları Bakanlığı arasında maden kaynaklarında işbirliği konulu anlaşmada Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı’na Güney Afrika tarafıyla görüşmelerde bulunması için yetki verildi.
Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.