Nahda’ya, siyasi suikast davasında yargıyı engellemek suçlaması

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi. (Reuters)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi. (Reuters)
TT

Nahda’ya, siyasi suikast davasında yargıyı engellemek suçlaması

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi. (Reuters)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi. (Reuters)

Tunus’ta 2013’te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Şukri Beliyd’in davasını takip eden savunma ekibi, Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi’yi, dolaylı olarak siyasi suikast davasının üstünü örtmekle suçladı.
Başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenleyen Şükri Beliyd savunma ekibi, Nahda Hareketi’ne bağlı olduğunu öne sürdükleri hakimleri, ‘siyasi suikast’ davalarında soruşturmayı engellemek ve delilleri karartmakla itham etti.
Basın toplantısında konuşan savunma heyeti üyesi Kesir Bulak: ‘’Nahda Hareketinin gizli güvenlik örgütüyle bağlantılı olan 26 kişi hakkında şikâyette bulunduk, bu kişiler gerçeğin üstünü örttüler ve yargı bağımsızlığını ihlal ettiler. Ancak başsavcı sadece 10 hâkimin soruşturulmasına karar verdi. Aralarında Raşid Gannuşi’nin de olduğu 16 kişi ise soruşturulmadı. Yargıya egemen olan bir ahtapot var, bu ahtapotun başı da Nahda’dır. Bu yasadışı oluşum Şükri Beliyd davasına Beşir el-İkrimi’yi atadı, İkrimi de soruşturmanın seyrini etkiledi ve gerçeğe ulaşılmasını engelledi. Adalet Bakanı Leyla Ceffali İstinaf Mahkemesi savcısı hakkında soruşturma açmak istemişti ancak Yüksek Yargı Konseyi soruşturma açılmasına izin vermedi’’ açıklamasında bulundu.
Şukri Beliyd ile Muhammed Brahimi davalarına bakan hakim Beşir el-İkrimi, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 2021 Temmuz ayından beri ev hapsinde tutuluyor.  
Şükri Beliyd savunma ekibinde yer alan Fatin Mehnavi, İkrime hakkında dört farklı soruşturma dosyasının olduğunu belirtti. Mehnavi şunları söyledi: ‘’Hakim İkrime hakkında, delilleri karartma, maddi ve manevi sahtecilik ve adam öldürmeye iştirak dosyalarından soruşturma açılmış durumda. Ayrıca askeri mahkeme, Beliyd suikastını ortaya çıkaracak dinlemeleri sonlandırdığı için hakkında ‘casusluk ve vatana ihanet’ suçlamasıyla dava açtı. ‘’ 
Mehnavi ayrıca, hâkim İkrime’nin, Nahda Hareketi’nin ‘gizli mali örgütü’ ile ilişkisi ve dış güçlerden aldığı desteğin soruşturulması için bir şikâyet dilekçesi sunduklarını belirtti. Mehnavi Gannuşi’yi ‘devasa bir mali örgüt’ kurmak ve yabancı ülkelere casusluk yaparak vatana ihanet etmekle itham etti.  
Tunus’taki bazı sol eğilimli siyasiler, Raşid Gannuşi’yi Kartaca Havaalanı yoluyla dış güçlerden mali destek almak ve söz konusu paralarla, Tunuslu gençleri Libya ve Suriye’de savaşmaları için göndermekle suçluyor.  
Öte yandan Nahda Hareketi yetkilileri, düzenledikleri basın toplantısında, ‘savunma heyetinin iddialarını’ asılsız olarak niteledi. Nahda yetkilisi, yargıya müdahil oldukları ve suikastla ilişkili oldukları suçlamalarını da kesin bir dille reddetti.



Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
TT

Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)

İsrail polisi bugün yaptığı açıklamada, Yemen'den fırlatılan bir füzenin Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına ‘düştüğünü’ söyledi. Ordu, füzeyi birkaç kez engellemeye çalıştığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, Ben Gurion Havaalanı kontrol kulesinin arkasındaki kaza yerinden çekilen bir videoda, Merkez Tugay Komutanı Yair Hatzroni füzenin ‘onlarca metre genişliğinde ve derinliğinde’ bir krater oluşturduğunu söyledi.

dfgbhj
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerdeki Kızıl Davut Yıldızı ambulansı (Sosyal medya)

İsrail ordusu, İsrail'in merkezindeki çeşitli bölgelerde sirenlerin çalmasının ardından Ben Gurion Havaalanı civarına düşen bir füze tespit ettiğini açıkladı.

Daha önce de İsrail ordusu, Tel Aviv'de sirenlerin çaldığı sırada Yemen'den İsrail topraklarına doğru ateşlenen bir füze tespit edildiğini duyurmuştu.

gtrhyju
Yolcular Ben Gurion Havaalanı'na doğru işaret eden bir tabelanın önünden geçiyorlar (AFP)

İsrail Havalimanları İdaresi, Yemen'den atılan bir füzenin havaalanı yakınlarına düşmesi üzerine kısa bir duraklamanın ardından Ben Gurion Havaalanı'nda trafiğin yeniden başladığını duyurdu.

xcvfdbgh
İsrailli bir polis memuru, Yemen'de Husi grubunun ateşlediği ve Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düşen füzenin enkazını topluyor (EPA)

İsrail Havalimanları İdaresi Sözcüsü yaptığı kısa açıklamada, “Kalkış ve inişler normal bir şekilde yeniden başladı. Ben Gurion Havaalanı açık ve her zamanki gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

dfghyju
Yemen'den atılan bir roketin düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı yakınlarındaki bir yolu bir buldozer onarıyor (AFP)

Sosyal medya kullanıcıları, füzenin Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na düştüğü an olduğuna inanılan bir videoyu paylaştı.

İsrail Ordu Radyosu, füzenin Ben Gurion Havaalanı'na düştüğünü ve engellenemediğini bildirirken, birkaç kişinin hafif şekilde yaralandığını belirtti.

Kanal 13 televizyonu, havaalanı bölgesinde yoğun duman bulutlarının yükseldiğini gösteren görüntüler yayınladı. Kanala göre, Yemen'den atılan bir füzenin ardından Tel Aviv'de ve ülkenin merkezindeki bazı yerleşim yerlerinde sirenler çaldı.

AFP muhabirleri, Kudüs'te ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı çevresinde patlama sesleri duyduklarını doğruladı.

Sağlık görevlileri, Husilerin Ben Gurion Havaalanı’na düzenlediği füze saldırısında üç kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, füze patlaması sonucu 50'li yaşlarda durumu iyi olan bir erkek ve 54 yaşında durumu iyi olan bir kadını tedavi ettiğini söyledi. Bir başka kadın (32 yaşında) ise sığınağa koşarken hafif şekilde yaralandı.

(tweet)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz füzeyi fırlatanları tehdit ederek, “Kim bize saldırırsa, biz de ona yedi katıyla karşılık veririz” dedi. İsrailli siyasetçi Benny Gantz, Husiler tarafından Yemen'den ateşlenen bir füzenin Ben Gurion Havaalanı bölgesine düşmesinin ardından İran'ın sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

vfgbhyjuk
İsrail polisi, Yemen'den atılan bir roketin havaalanı yakınlarına düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı'na giden yolu kapattı (AFP)

Gantz X platformundaki hesabında şunları yazdı: “Sorun Yemen değil, İran. İsrail devletine balistik füzeler fırlatan İran'dır ve s bunun sorumluluğunu almalıdır.”

“İsrail hükümeti uyanmalı” diye ekleyen Gantz, İsrail'e roket atılmasının ‘Tahran'da sert bir tepkiye yol açması gerektiğini’ savundu.

Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek amacıyla Kasım 2023'ten bu yana İsrail'e ve Kızıldeniz'deki gemilere füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenliyor.