Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı

Kuruluş Opereti: Suudi devletinin tarihi boyunca gösterdiği kahramanlık ve zafer hikayeleri

Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı
TT

Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı

Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı

Suudi Arabistan Kuruluş Günü kutlamalarının bir parçası olan Kuruluş Opereti, 10 müzikal tiyatro performansıyla üç asırlık Suudi devletinin tarihine ışık tuttu.
“Başladığımız Gün” sloganıyla Riyad Bulvarı’ndaki Muhammed Abduh Arena’da gerçekleştirilen operet, Suudi Arabistan milli marşıyla başlarken, daha sonra devletin oluşuma katkıda bulunan kahramanların zafer hikayeleri anlatan gösterimlere tanıklık etti.

Kuruluş sembolü isimli ilk gösterimde Şair Prens Bendr bin Abdulmuhsin’in, et-Turayif mahallesi ve Selva Sarayı’nın ruhunu anlatan şiire yer verilerek, çamurlu duvarlar arasında zafere ulaşan birleşik Suudi Arabistan devletinin ortaya çıktığı kasabanın hikayesi ele alındı.
Cesaret sembollü ikinci gösterimde, devletin temellerinin atıldığı destan ve kahramanlık hikayeleriyle devleti yeniden inşa eden ve Riyad’ı başkent seçen İmam Türki bin Abdullah’ın cesaretinden alıntılanan sahneler yer aldı.

İzlenim Sembolü gösterimde ise, kayıp bir mücevher olarak kalan ülkeleri keşfetmeyi arzulayan yabancıların algılarını yansıtan, uluslararası ve küresel düzeyde önemli bir ülkenin temsili sahneleri gösterildi.
Kuruluş opereti aynı zamanda, geleneksel kadın kıyafetleri giymiş çocukların gösterimiyle çeşitli tarihsel aşamalardan günümüze dek kadınların Suudi yönetimini desteklemede rolünü ele aldı.
Fedakarlık sembolü isimli gösterimde, Suudi Arabistan Krallığı’nın kurucusu olan Kral Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal Al Suud’un annesinin oğluna veda ettiği, 40 şövalye eşliğinde devleti kurmada başarılı olması ve zaferi için dua ettiği sahneler yer aldı.
Birleşme sembolü gösterimde ise üçüncü Suudi devletinin bayrağının dalgalandığı ve Kral Abdulaziziz’in başlattığı sanatsal açılım dönemini kutlamak için Ardah töreniyle şiirlerin söylendiği yeşil sahneler yer aldı. Gösterimde ayrıca, uçsuz bucaksız el Arıda’dan akan ihtişamlı nehrin ülkenin topraklarını gelişimi ve refahına katkısı canlandırıldı.
Sanatçı Macid el-Mühendis sahnede, birleşmenin simgesi, kahramanlık, zafer ve devletin yükselişini tekrar eden performansa imza attı.
Kararlılığın sembolü isimli gösterimde Şair Nayef Sagir’in ülkenin geleceğine dair mesajlar içeren dizelerine yer verildi.
Suudi Arabistan, Kuruluş Günü ile istikrar ve bütünlük için önemli olan ülke tarihinin altın aşamasını kutlamaya devam etti.
Geleceğim sembolü isimli gösterimde, büyük ülkelerle birlikte gelişmiş milletlere doğru giden ülkeyi neyin beklediğine dair hikayelere yer verildi. Aynı zamanda ülkenin geleceğine yönelik vizyonlarla tarihe başvuran Kral Muhammed bin Selman için şarkılar söylendi.

Kuruluş Operet’i, tüm katılımcı sanatçıları Başladığımız Gün şarkısıyla yaptığı gösteriyle sona ererken, izleyiciler vatanına bağlı tüm sesleri alkışladı.
Farklı gösterimlerin olduğu gece boyunca , geleneksel kıyafet giyen performans grupları folklor gösterileri düzenledi. Gösterimlerle bağlantılı olarak sergilenen tiyatrolarla Suudi devletinin uzak tarihin derinliklerinden günümüze dek uzanan çeşitli sosyal olaylar canlandırıldı.
Başlangıç Yürüyüşün hikayesi, Fahd el-Mased ve Halad el -Halaf tarafından yazılan, Sarham tarafından bestelenen ve sanatçı Muhammed Abduh tarafından yönetilen bir operette önde gelen Suudi sesler tarafından anlatıldı.
Suudi Arabistan halkı, 22 Şubat’ta “Başladığımız Gün” sloganı altında 300 yıl önce İmam Muhammed bin Suud tarafından 1727’de kurulan ve başkenti Diriye olan İlk Suudi devletinin kuruluşunu kutlamaya başladı.
Kutlamalar, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in geçtiğimiz Ocak ayında her yıl 22 Şubat’ın Kuruluş Günü olarak kutlanması için kraliyet emri yayınlaması kapsamında düzenleniyor.
Kral Selman resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 1727 yılında (Hicri 1139) kurulan Suudi Arabistan’ın o tarihten günümüze dek bölgede barış, istikrar ve adaletin sağlanmasının temellerini attığını ifade etti. Kral Selman, “Bu yıl dönümünü, bir milletin bütünlüğü, tüm zorluklara karşı direnci, geleceğe umutla bakma ve tüm nimetler için Allah’a şükretmenin ifadesi olarak kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan yönetimi, ülkenin uzun tarihine ışık tutan kutlamaların yanı sıra liderlerden ve devlet başkanlarından tebrik mesajları aldı. Kutlamalarda, İmam Muhammed bin Suud’un Diriye’yi yönetimin başkenti olarak seçmeye karar verdiği 1727 yılından bu yana kat edilen gelişme, ilerleme ve refah anımsatıldı.  1824’de İmam Türki bin Abdullah bin Muhammed Suud ikinci Suudi devletini kurdu. 1932’de ise Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Faysal Al Suud üçüncü Suudi devletini kurarak bölgeyi Suudi Arabistan Krallığı adı altında birleştirmeyi başardı.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı Tahran'ı ziyaret ederek Pezeşkiyan ve Bakıri ile görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Tahran'ı ziyaret ederek Pezeşkiyan ve Bakıri ile görüştü

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a gelişinde İranlı yetkililer tarafından resmî törenle karşılandı. (AP)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında dün Tahran'da İran Dini Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Prens Halid bin Selman, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Hamaney ile görüştüğünü ve kendisine İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in yazılı bir mesajını ilettiğini belirterek, Dini Lider’le ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Tesnim haber ajansından aktardığına göre Hamaney görüşme sırasında “Suudi Arabistan ile ilişkiler her iki ülke için de faydalı… Birbirimizi tamamlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Tesnim, Hamaney ile yapılan görüşmeye İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin de katıldığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, dün Tahran'a varışında Bakıri ile bir araya geldi. İran haber ajansları Bakıri'nin Pekin Anlaşması'nın imzalanmasından beri Suudi Arabistan ile ilişkilerin artarak geliştiğini söylediğini aktardı. Bakıri, Tahran ve Riyad'ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini ve ülkesinin Suudi Arabistan ile savunma ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Tesnim'e göre Bakıri, “İran, Suudi Arabistan'ın Gazze Şeridi ve Filistin konusundaki tutumunu takdir ediyor” dedi.

Ziyareti değerlendiren siyasi çevrelere göre Prens Halid bin Selman'ın ziyareti, her iki ülkeyi de ilgilendiren boyutları olan bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ortasında gerçekleşiyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Prens Halid bin Selman'ın resmi bir ziyaret için İran’a geldiği ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanlarına giren konuların ele alınacağı bir dizi görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Suudi siyasi analist Abdullatif el-Melhem, Suudi Arabistan Savunma Bakanı’nın İran ziyaretinin, Suudi yönetiminin Pekin Anlaşması’na bağlılık çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme, ortak çıkarlarını gerçekleştirmek ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Riyad ile Tahran arasındaki koordinasyon ve iş birliği düzeyini yükseltme isteğini yansıttığını düşünüyor.

 Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. (EPA)Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. (EPA)

Şarku’l Avsat'a konuşan el-Melhem, Suudi liderliğinin bölgede barış ve refahı sağlamaya çalıştığını, bölgeyi çatışmalar evresinden istikrar ve güvenlik evresine taşımayı hedeflediğini ve bölge halklarının daha iyi bir refah, zenginlik ve ekonomik entegrasyon geleceğine yönelik özlemlerini gerçekleştirmeye odaklandığını söyledi. Suudi Arabistan ve İran arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin ‘bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması ve halkların özlemlerinin gerçekleştirilmesi’ için yürüttüğü çabaların meyvelerinden biri olduğunu belirtti. Ziyaretin Suudi Arabistan'ın uluslararası ve bölgesel taraflarla iş birliği ve eşgüdüm içerisinde bölgenin güvenlik ve istikrarını arttırmaya yönelik devam eden diplomatik çabalarının bir parçası olması bekleniyor.

Bir dizi toplantı

Ziyaret, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu gözden geçirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinden iki haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşti. İkili istişarelerin yanı sıra Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı pazartesi günü İranlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ve bu konuda sarf edilen çabaları ele aldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Kasım 2024'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeden (SPA)Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif'in Kasım 2024'te İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Zirvesi kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmeden (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı'nın Tahran ziyareti kapsamında bölgedeki son gelişmelerin ele alınması ve bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Söz konusu ziyaret öncesinde bir dizi gelişme yaşandı. ABD-İran görüşmelerinin ilk turu geçtiğimiz cumartesi günü Umman'ın başkenti Maskat'ta gerçekleştirilirken, Suudi Arabistan ve ABD tarafları geçtiğimiz hafta beş istasyonda bir dizi siyasi ve güvenlik istişaresinde bulundu.

Ziyaret, 1979'dan bu yana bir Suudi savunma bakanının İran'a yaptığı ikinci ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Pekin Anlaşması ve 10 Mart'ta Çin'in himayesinde iki ülke arasındaki tarihi uzlaşma ve ilişkilerin yeniden başladığının duyurulmasının ardından İran'ı ziyaret eden en önde gelen Suudi yetkililerden biri.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. (AP)Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman dün Tahran'da İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. (AP)

Pekin Anlaşması’nın ardından iki ülkeden bir dizi üst düzey yetkili karşılıklı ziyaretlerde bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Haziran 2023'te Tahran'a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında ‘iki ülke arasındaki ilişkilerin normal olduğunu ve iki ülkenin İslam kardeşliği ve iyi komşuluk bağlarıyla birleşmiş, bölgenin önemli ülkeleri olduğunu’ vurgulayan Prens Faysal bin Ferhan, “Bu ilişkiler bağımsızlık ve egemenliğe tam ve karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, uluslararası hukuk ilkeleri, Birleşmiş Milletler Şartı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı gibi açık bir temele dayanmaktadır” dedi.

Pekin'deki anlaşmanın ardından bir dizi İranlı yetkili benzer şekilde Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Bu isimler arasında eski Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ali Bakıri Kani ve şimdiki Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra Kasım 2023'teki İİT-Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 2024 İİT-Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif yer alıyordu.

Pekin Anlaşması taahhütleri

Pekin Anlaşması'nı takip etmek üzere kurulan Suudi Arabistan-Çin-İran Üçlü Ortak Komitesi, ilki Aralık 2023'te Çin'in başkenti Pekin'de, diğeri ise Kasım 2024'te Riyad'da olmak üzere iki toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılarda iki ülke, Pekin Anlaşması'nı tüm maddeleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler Şartı, İİT Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlı kalarak ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını sürdürdüklerini vurgularken, Çin de Suudi Arabistan ve İran'ın Pekin Anlaşması'nı geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu ve Pekin Anlaşması'nın tümüyle uygulanması konusundaki kararlılığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, İran ve Suudi Arabistan'ın büyüyen ve istikrarlı bir bölgede barış ve huzuru tesis etme niyetinde olduğunu, bunun da ‘mevcut tehditlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan ikili ve bölgesel iş birliğinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini’ gerektirdiğini belirtti. “İran-Suudi Arabistan eylemleri kalkınma, barış, bölgesel ve uluslararası güvenlik çerçevesinde ikili ve çok taraflı uluslararası iş birliğinin başarılı bir modelini taçlandırmaktadır” diyen Revançi, iki tarafın tarihi ve kültürel bağlar ve iyi komşuluk ilkesi temelinde çeşitli siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve konsolosluk alanlarında iş birliğini geliştirmeye devam ettiğini bildirdi.