Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı

Kuruluş Opereti: Suudi devletinin tarihi boyunca gösterdiği kahramanlık ve zafer hikayeleri

Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı
TT

Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı

Suudi Kuruluş Günü kutlamaları:  Riyad’da Kuruluş Opereti yapıldı

Suudi Arabistan Kuruluş Günü kutlamalarının bir parçası olan Kuruluş Opereti, 10 müzikal tiyatro performansıyla üç asırlık Suudi devletinin tarihine ışık tuttu.
“Başladığımız Gün” sloganıyla Riyad Bulvarı’ndaki Muhammed Abduh Arena’da gerçekleştirilen operet, Suudi Arabistan milli marşıyla başlarken, daha sonra devletin oluşuma katkıda bulunan kahramanların zafer hikayeleri anlatan gösterimlere tanıklık etti.

Kuruluş sembolü isimli ilk gösterimde Şair Prens Bendr bin Abdulmuhsin’in, et-Turayif mahallesi ve Selva Sarayı’nın ruhunu anlatan şiire yer verilerek, çamurlu duvarlar arasında zafere ulaşan birleşik Suudi Arabistan devletinin ortaya çıktığı kasabanın hikayesi ele alındı.
Cesaret sembollü ikinci gösterimde, devletin temellerinin atıldığı destan ve kahramanlık hikayeleriyle devleti yeniden inşa eden ve Riyad’ı başkent seçen İmam Türki bin Abdullah’ın cesaretinden alıntılanan sahneler yer aldı.

İzlenim Sembolü gösterimde ise, kayıp bir mücevher olarak kalan ülkeleri keşfetmeyi arzulayan yabancıların algılarını yansıtan, uluslararası ve küresel düzeyde önemli bir ülkenin temsili sahneleri gösterildi.
Kuruluş opereti aynı zamanda, geleneksel kadın kıyafetleri giymiş çocukların gösterimiyle çeşitli tarihsel aşamalardan günümüze dek kadınların Suudi yönetimini desteklemede rolünü ele aldı.
Fedakarlık sembolü isimli gösterimde, Suudi Arabistan Krallığı’nın kurucusu olan Kral Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal Al Suud’un annesinin oğluna veda ettiği, 40 şövalye eşliğinde devleti kurmada başarılı olması ve zaferi için dua ettiği sahneler yer aldı.
Birleşme sembolü gösterimde ise üçüncü Suudi devletinin bayrağının dalgalandığı ve Kral Abdulaziziz’in başlattığı sanatsal açılım dönemini kutlamak için Ardah töreniyle şiirlerin söylendiği yeşil sahneler yer aldı. Gösterimde ayrıca, uçsuz bucaksız el Arıda’dan akan ihtişamlı nehrin ülkenin topraklarını gelişimi ve refahına katkısı canlandırıldı.
Sanatçı Macid el-Mühendis sahnede, birleşmenin simgesi, kahramanlık, zafer ve devletin yükselişini tekrar eden performansa imza attı.
Kararlılığın sembolü isimli gösterimde Şair Nayef Sagir’in ülkenin geleceğine dair mesajlar içeren dizelerine yer verildi.
Suudi Arabistan, Kuruluş Günü ile istikrar ve bütünlük için önemli olan ülke tarihinin altın aşamasını kutlamaya devam etti.
Geleceğim sembolü isimli gösterimde, büyük ülkelerle birlikte gelişmiş milletlere doğru giden ülkeyi neyin beklediğine dair hikayelere yer verildi. Aynı zamanda ülkenin geleceğine yönelik vizyonlarla tarihe başvuran Kral Muhammed bin Selman için şarkılar söylendi.

Kuruluş Operet’i, tüm katılımcı sanatçıları Başladığımız Gün şarkısıyla yaptığı gösteriyle sona ererken, izleyiciler vatanına bağlı tüm sesleri alkışladı.
Farklı gösterimlerin olduğu gece boyunca , geleneksel kıyafet giyen performans grupları folklor gösterileri düzenledi. Gösterimlerle bağlantılı olarak sergilenen tiyatrolarla Suudi devletinin uzak tarihin derinliklerinden günümüze dek uzanan çeşitli sosyal olaylar canlandırıldı.
Başlangıç Yürüyüşün hikayesi, Fahd el-Mased ve Halad el -Halaf tarafından yazılan, Sarham tarafından bestelenen ve sanatçı Muhammed Abduh tarafından yönetilen bir operette önde gelen Suudi sesler tarafından anlatıldı.
Suudi Arabistan halkı, 22 Şubat’ta “Başladığımız Gün” sloganı altında 300 yıl önce İmam Muhammed bin Suud tarafından 1727’de kurulan ve başkenti Diriye olan İlk Suudi devletinin kuruluşunu kutlamaya başladı.
Kutlamalar, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in geçtiğimiz Ocak ayında her yıl 22 Şubat’ın Kuruluş Günü olarak kutlanması için kraliyet emri yayınlaması kapsamında düzenleniyor.
Kral Selman resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 1727 yılında (Hicri 1139) kurulan Suudi Arabistan’ın o tarihten günümüze dek bölgede barış, istikrar ve adaletin sağlanmasının temellerini attığını ifade etti. Kral Selman, “Bu yıl dönümünü, bir milletin bütünlüğü, tüm zorluklara karşı direnci, geleceğe umutla bakma ve tüm nimetler için Allah’a şükretmenin ifadesi olarak kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan yönetimi, ülkenin uzun tarihine ışık tutan kutlamaların yanı sıra liderlerden ve devlet başkanlarından tebrik mesajları aldı. Kutlamalarda, İmam Muhammed bin Suud’un Diriye’yi yönetimin başkenti olarak seçmeye karar verdiği 1727 yılından bu yana kat edilen gelişme, ilerleme ve refah anımsatıldı.  1824’de İmam Türki bin Abdullah bin Muhammed Suud ikinci Suudi devletini kurdu. 1932’de ise Kral Abdulaziz bin Abdurrahman Al Faysal Al Suud üçüncü Suudi devletini kurarak bölgeyi Suudi Arabistan Krallığı adı altında birleştirmeyi başardı.



El-Falih: Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030’u başlatmasından bu yana yatırımcı girişleri 10 kat arttı

TT

El-Falih: Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030’u başlatmasından bu yana yatırımcı girişleri 10 kat arttı

El-Falih: Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030’u başlatmasından bu yana yatırımcı girişleri 10 kat arttı

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid el-Falih, Vizyon 2030'un başlatılmasından bu yana gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 50, yatırım hacminin üç kat, ülkeye gelen yatırımcı sayısının 10 kat arttığını ve yaklaşık bin 200 kişinin Suudi Arabistan'da ayrıcalıklı ikamet hakkı elde ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın himayesinde düzenlenen 28. Dünya Yatırım Konferansı'nın açılış konuşmasında el-Falih, dijital altyapının geliştirilmesinde yatırım için büyük fırsatlardan ve bilimsel araştırmanın büyüme ve yatırım için bir motor olduğundan bahsetti. El-Falih ayrıca, sürdürülebilirlik ve karbon döngüsel ekonomi projelerine yapılan mevcut yatırımın şu andaki en önemli değişikliklerden biri olduğunu belirtti.

Jeopolitik riskler ve personel eksikliğinin yatırımın önündeki en önemli zorluklar arasında yer aldığına dikkat çeken el-Falih, Küresel Güney'in 2025 yılında finansal akışların yarısını çekebileceğini söyledi.

El-Falih, bu yılki Dünya Yatırım Konferansı'nın Riyad'da düzenlenmesinin Krallığın stratejik vizyonunu konferansa katılan ortaklarına sunması için bir platform sağlayacağını ve ülkenin yatırım ve sürdürülebilir ekonomik büyümede güvenilir bir ortak olarak konumunu ve potansiyelini vurgulamak için bir fırsat olacağını belirtti. El-Falih, Suudi Arabistan'ın ülkeye ve tüm dünyaya fayda sağlayacak ortaklıklar kurmak için dünyanın dört bir yanından yatırım liderlerini ve etkili kişileri ağırladığını kaydetti.

Konferans, Dünya Yatırım Tanıtım Ajansları Birliği (WAIPA) ortaklığında Invest in Saudi Arabia (Suudi Arabistan'da Yatırım Yapın) tarafından düzenleniyor. Yatırım fırsatlarını genişleterek dijital dönüşümden ve sürdürülebilir büyümeden yararlanmaya odaklanan etkinlik, kamu ve özel sektörden önde gelen uluslararası isimleri, önde gelen yatırımcıları, uluslararası kuruluşların ve organların temsilcilerini ve yatırımın geliştirilmesi, çeşitlendirilmesi ve teşvik edilmesinde yer alan paydaşları bir araya getirecek.