Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Kişisel Durum Yasası aile istikrarına katkıda bulunacak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Kişisel Durum Yasası aile istikrarına katkıda bulunacak
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Kişisel Durum Yasası aile istikrarına katkıda bulunacak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi: Kişisel Durum Yasası aile istikrarına katkıda bulunacak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bakanlar Kurulu’nun dünkü oturumunda onaylanan Kişisel Durum Yasası’nın İslami Şeriat hükümlerine dayandığını, yasada aynı zamanda en son yasal eğilimler ve modern uluslararası yargı uygulamalarının dikkate alındığını bildirdi.
Veliaht Prens, Kişisel Durum Yasası’nın 8 Şubat 2021’de duyurduğu dört yasadan biri olduğunu dile getirdi.
Muhammed bin Selman, o dönemde yargı kurumlarında reform yapacak 4 yeni yasanın Kişisel Durum Yasası, Sivil İşlemler Yasası, İhtiyari Cezalar Yasası ve Kanıt Sistemi Yasası olduğunu açıklamıştı.
Veliaht Prens, yeni yasanın toplumun temel unsuru olarak ailelerin korunmasına katkıda bulunacağını, aile ve çocuğun durumunun iyileştirilmesi için çalışacağını ve yargı kararlarının tutarsızlığını sınırlamak için yargıcın takdir yetkisini kontrol edeceğini vurguladı.
Kişisel Durum Yasası’nın, özellikle insan hakları ile aile istikrarını koruma ve kadınları güçlendirme çabalarında niteliksel bir sıçrama oluşturduğunun altını çizen Veliaht Prens, yeni yasanın ülke liderliğinin reform konusundaki kararlılığını yansıttığını söyledi.
Muhammed bin Selman, aileler ve kadınların yaşadığı tüm sorunları kapsamlı bir şekilde ele alan yasanın Resmi Gazete’de yayınlandıktan 90 gün sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Kişisel Durum Yasası, toplumun temel unsuru olan ailenin istikrarını sağlamak ve yargının takdir yetkisini kontrol etmek amacıyla nişan, evlenme, çeyiz, eşlerin hakları, aralarındaki ayrılık, giderler, çocukların velayeti, soy, vasiyet, miras ve vesayet dahil olmak üzere aile ilişkisini düzenleyen hükümleri içeriyor.
Pek çok konuyu ele alan sistem, kadının maddi durumu ne olursa olsun kocası için harcama yapma hakkını onaylıyor.
Yasaya göre nafaka, gıda, barınma, giyecek ve temel ihtiyaçlar ile ilgili mevzuatta kararlaştırılanları kapsıyor. Belirli bir süre içinde boşanma da dahil olmak üzere kişisel durumun belgelenmesi ve sistemde belirli belge bulunmadığında eşe adil bir tazminat ödenmesi gerekiyor.
Asgari evlenme yaşı 18 olarak belirlenen yasaya göre, bir kadının bazı durumlarda evlilik sözleşmesini tek taraflı olarak feshetme ve kocası kabul etmese bile boşanma belgesini gözden geçirme hakkı bulunuyor.
Yeni yasa ayrıca çocukların velayet gibi haklarını koruyor, ayrılık anında eşler arasında pazarlık yapılmasını engelliyor ve hükümlerini belirlerken öncelikle çocuğun menfaatlerini dikkate alıyor.

“Yasanın önemi, Suudi toplumundaki ailenin değerinden kaynaklanıyor”
Suudi Avukat Musenna Kusayr, Kişisel Durum Yasası’nın önemi, Suudi toplumundaki ailenin değerinden kaynaklanıyor. Buna özen gösterilmesi, aile üyelerinin hak ve görevlerinin netleştirilmesi, toplumu ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı koruyacaktır” dedi.
Kusayr yasaya ilişkin değerlendirmesini şöyle sürdürdü;
“Yeni yasa 250’den fazla madde ile velayet, vesayet ve miras hükümleri yanı sıra nişan, evlilik, eşlerin hakları, evlilik akdinin etkileri, nafaka, eşler arası ayrılık, boşanma, hul, evlilik akdinin feshi ile ilgili tüm hükümlere açıklık getiriyor. Bu tanım ve netlik, aile içi anlaşmazlıkların hızlı, etkili ve adil bir şekilde ele alınmasında etkili olacak.”

Yasa İslami Şeriatı’na uygun olarak inşa edildi
Adalet Bakanı ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Dr. Velid es-Samani ise konuya dair şu açıklamayı yaptı;
“Özel mevzuat sistemi, adalet ve şeffaflık ilkelerini sağlamlaştırmayı ve insan haklarını korumayı amaçlar. Kişisel Durum Yasası, İslami Şeriatı’nın amaçlarına uygun olarak inşa edilmiş, en iyi yargı uygulamalarını ve modern çalışmaları benimsemiş, değişikliklere ayak uyduran, güncellemelere ve zorluklara cevap veren bir yasa haline gelmiştir.”
Bakan Samani, yeni yasanın aile varlığı ve haklarının korunmasına ve menfaatlerini göz önünde bulundurarak aile üyeleri arasındaki ilişkileri çerçevelemeye katkıda bulunacağını söyledi. Yasanın aynı zamanda yargı kararlarının öngörülebilirliğini ve istikrarını artıracağını da sözlerine ekledi.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.