DSM Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed: Türkiye Afrin’den çıkarılmalı

Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed
Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed
TT

DSM Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed: Türkiye Afrin’den çıkarılmalı

Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed
Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, uluslararası toplumdan Türk ordusu ve desteklediği silahlı grupların Suriye’nin Afrin kenti üzerindeki hakimiyetine son verilmesini talep etti.
Şarku’l Avsat’a konuşan Ahmed, “İşgal altındaki bu bölgenin (Afrin’in) Türkiye’den kurtarılması bir borçtur. Ahlaki ve vatani sorumluluğumuzdur” dedi.
Ahmed, Zeytin Dalı askeri operasyonunun üzerinden dört yıl geçmesi münasebetiyle yaptığı açıklamada, “Bu işgalin etkileri sanki dört asırlık olduğu izlenimi veriyor; çünkü yakıp yıkma politikası tüm hızıyla sürüyor” ifadelerini kullandı.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplumun Halep’in kuzey kırsalındaki Afrin kentinin sakinlerine karşı sorumluluklarını görmezden geldiklerini belirtti. Abdi, mesajında, “İşgalin üzerinden 4 yıl geçti, Birleşmiş Milletler Kurulu ve uluslararası toplum Afrin sakinlerine karşı sorumluluklarını hâlâ görmezden geliyorlar” ifadesini kullandı. Türk ordusunun Afrin üzerindeki hakimiyetine son verilmesi, Türkiye destekli tüm güçlerin çıkarılması, kent sakinlerinin güvenli bir şekilde topraklarına ve evlerine geri dönmesi gerektiğine işaret eden Abdi, “Bu, bizim meselemiz ve sorumluluğumuzdur. Bu aynı zamanda insanlığa inanan herkesin meselesidir” dedi.
Muhalif Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) dün resmi internet sayfasında yayınladığı açıklamada, evlerinde kalma kararı alan Afrin sakinlerinin durumuna işaret etti. Açıklamada, “Afrin ve kırsalında toprağına sarılan herkes, Türkiye destekli silahlı grupların işlediği çeşitli ihlallere ve suçlara maruz kalıyor. Bu durum on binlerce bölge sakinini evlerini terk etmeye zorladı.
ENKS Başkanı Mela Suud, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Türkiye destekli bu gruplar, oradaki (Afrin’deki) Kürt varlığını hedef alan bir demografik değişiklik gerçekleştirmek amacıyla Suriye’nin diğer bölgelerinde yerinden edilen çok sayıda aileyi (Afrin’e) yerleştirdi” diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kuzeydoğu Suriye’deki saha temsilcisi Matthew Pearl, ENKS Başkanlığı’ndan bir heyetle birlikte cuma günü Suriye’nin Kamışlı kentini ziyaret etti. Heyetteki üyelerin aktardığına göre Pearl, Kamışlı’daki temasları sırasında, ABD yönetiminin, kuraklığın ve yıllardır süren yıkıcı savaşların yol açtığı sorunları hafifletmek amacıyla Fırat’ın doğusundaki bölgelerin sakinlerinin kalkınmasını desteklemek için bu bölgeler üzerindeki Ceaser (Sezar) Yasası yaptırımlarını hafifletmeye çalıştığını söyledi. ABD yönetiminin Suriye hükümetine karşı tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını ve siyasi çözüm ile 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına bağlı kalmaya devam ettiğini vurgulayan Pearl, Kürt siyasi hareketleri arasındaki görüşmelerin ABD Dışişleri Bakanlığı ekibinin önceliğini oluşturduğunu ve tüm tarafları diyalog masasına dönmeye ikna etmek için çalışacaklarını ifade etti.
Mela Suud, Pearl ile görüşen Kürt heyetin, siyasi sürecin ve Anayasa Komitesi’nin aktifleştirilmesi, ABD’nin bölgeyi Ceaser yaptırımlarından muaf tutması ve bu çabaların Kuzeydoğu Suriye sakinlerinin Ekonomik ve geçim koşullarındaki kötü gidişatı hafifletilmesiyle sonuçlanmasının önemine vurgu yaptığını aktardı. Mela Suud, “Ayrıca ENKS üyelerine yönelik devam eden ihlalleri, üyelerin PYD yönetimine bağlı güvenlik makamları tarafından tutuklanmalarını, tüm siyasilerin ve basın mensuplarının serbest bırakılmasının ve garantilerin yer aldığı belgedeki maddelerin uygulanması ve maddelere bağlı kalınmasının önemini dile getirdik” diye konuştu.



Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasındaki üst düzey görüşmeler, başta Suriye'nin istikrara kavuşturulması olmak üzere her iki ülkeyi de ilgilendiren ulusal güvenlik konularında Ankara ve Bağdat'ın tutum ve görüşlerinin yakınlaştığını yansıttı.

Dün Ankara'da Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın güvenlik konuları ve tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği konusundaki tutumlarının örtüştüğünü söyledi. Erdoğan, Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik konularını ve PKK, DEAŞ ya da FETÖ olsun tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını ifade etti.

Erdoğan, Irak Başbakanı'nın ‘bilgeliği’ olarak nitelendirdiği Irak'ın bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü memnuniyetle karşıladı.

İlişkilerde büyük ivme

Türkiye'nin Irak ile iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen yıl nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, Sudani ile terörle mücadele, güvenlik iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara'daki ortak basın toplantısı sırasında (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Irak ile elektrik sektöründeki iş birliğini genişletmeyi ve Irak'tan Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere petrol ve doğalgaz taşımayı umduğunu ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne ve bu projenin uygulanmasının nasıl hızlandırılacağına ve katılımcı ülkeler arasındaki ortak iş birliğine odaklanıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, tüm ülkeleri projenin altyapısına katılmaya çağırdı.

Erdoğan, “İster Bağdat'ta ister Ankara'da olsun imzalanan tüm anlaşmaları yürürlüğe koyma ve sağlık, eğitim ve diğer çeşitli alanlarda birlikte çalışma ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye meselesi ve Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması ihtiyacı olmak üzere bölgedeki birçok konuda Irak ile görüşlerinin örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye'nin yeniden inşası ve istikrarına katkıda bulunma ihtiyacı konusunda Irak ile mutabık kaldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, ‘İsrail'in ihlalleri ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü acımasız savaş, ateşkes ihtiyacı ve Filistin halkı için bölgeye insani yardım girişinin sağlanması, iki devletli çözüm temelinde barışa ulaşmak için çalışmak ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarını durdurmak’ konularında iki ülke arasındaki görüşlerin örtüştüğünü vurguladı.

Terörizmle mücadele

Irak-Türkiye ilişkilerinin ‘iki halk arasında sağlam temellere dayandığını ve binlerce yıldır devam ettiğini’ belirten Sudani, ‘komşuluk bağları, çıkarlar, tarih, sosyal ve dini ilişkilerin koşullar, politikalar ve hükümetler değişse de devam ettiğini’ kaydetti.

Erdoğan ile ‘ilişkilerin güvenlik boyutu ve iki ülkenin terörizm nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili temel ayaklarını’ ele aldıklarını söyleyen Sudani, ülkesinin ‘sağlam ve net’ tutumunu yineleyerek, ‘iki ülkenin ulusal güvenliğinin tek bir bütün olduğunu’ ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak basın toplantısının sonunda el sıkıştı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

PKK konusunda ise Sudani, Bağdat'ın bu örgütü ‘yasaklı grup’ olarak sınıflandırdığını ve ‘hiçbir tarafın Irak topraklarını komşu ülkelere karşı saldırganlık için bir sıçrama tahtası olarak kullanmasına izin vermediğini’ vurguladı.

Sudani, Suriye konusunda, ülkesinin Irak ve Türkiye'ye komşu olan Suriye’de güvenlik, istikrar, yeniden yapılanma ve kalkınmanın sağlanması konusundaki istekliliğini vurgulayarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'ya ülkedeki tüm mezhep ve azınlıkların eşit haklara sahip olması için çalışılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Irak Başbakanı Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesinin önemini vurguladı ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarına son vermesi gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu ifade etti.

Sudani, görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasını içeren Türkiye ziyaretinin, Erdoğan'ın geçen yıl nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Mutabakat zabıtları

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısı, dün Ankara'ya gelen ve Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılanan Sudani ve Erdoğan'ın başkanlığında başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında düzenlenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısından (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Toplantının sonunda Erdoğan ve Sudani, savunma sanayi ve uzman değişimi alanlarında iş birliği, Irak vatandaşlarının Türkiye'den gönüllü geri dönüşleri için standart operasyon prosedürleri, yasal alanlarda iş birliği ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenlik eğitimi, acil durum ve afet yönetimi, ölçüm ve kalibrasyon faaliyetleri ve Bağdat ve Basra'da Türk üniversitelerinin şubelerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü gibi bir dizi mutabakat zaptının imzalanmasına tanıklık etti.

Ticaret borsası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülkesinin özel sektörünün Irak'taki yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ile Ankara'da düzenlenen Türkiye-Irak yuvarlak masa toplantısına katılan Bolat, Irak'ın Türkiye'nin İslam dünyasındaki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığını ve Erdoğan ile Sudani'nin bu hacmi 30 milyar dolara çıkarma konusunda ortak bir hedef belirlediğini ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Iraklı mevkidaşı Etir el-Greyri, dün Ankara'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. (Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabı)

Yatırımcılar için daha cazip bir yasal ortam yaratacak olan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret eden Bolat, Türk müteahhitleri için üçüncü büyük küresel pazar olan Irak'ta Türk şirketlerinin bugüne kadar 35,3 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ise ülkesinin vize sorunlarını çözerek ve para transfer mekanizmalarını geliştirmek için çalışarak Türk iş adamlarının girişini kolaylaştırma kararlılığını yineledi.

El-Greyri ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin her iki ülkeden ihracatçılar ve yatırımcılar için umut verici bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti.