Husiler, Suudi Arabistan’daki enerji tesislerine saldırdı

Arap Koalisyonu’nun hava savunma sistemleri, SİHA ve balistik füze saldırılarını önlerken uluslararası arenadan saldırıya kınama geldi.

Husilerin Cidde’de hedef aldığı petrol tesisinde yangın çıktı. (AP)
Husilerin Cidde’de hedef aldığı petrol tesisinde yangın çıktı. (AP)
TT

Husiler, Suudi Arabistan’daki enerji tesislerine saldırdı

Husilerin Cidde’de hedef aldığı petrol tesisinde yangın çıktı. (AP)
Husilerin Cidde’de hedef aldığı petrol tesisinde yangın çıktı. (AP)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Husilerin ‘terörist saldırılarına rağmen’ Yemenlilerin kendi aralarında yapacakları istişareleri desteklemek adına itidalli davranmaya devam ettiklerini duyurdu. Arap Koalisyonu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Körfez İşbirliği Konseyi himayesinde 29 Mart'ta Riyad'da gerçekleştirilecek Yemenliler arasındaki istişarelerin yapılabilmesi için, Yemenli kardeşlerimiz için itidalli davranıyoruz. Görüşmelerin başarısız olması için çaba gösteren Husileri ağır ihlallerinde ısrar etmemeleri ve Koalisyon’un sabrını sınamamaları konusunda uyarıyoruz." 
Arap Koalisyonu’nun açıklamasında, Husilerin son dönemlerde Suudi Arabistan’a yönelik silahlı insansız hava araçları (SİHA), havan topları ve balistik füzelerle 16 terörist saldırı gerçekleştirdiği, en son dün Cidde’de Saudi Aramco şirketine ait bir petrol dağıtım tesisinin hedef aldığı belirtildi. Söz konusu saldırının, Sana Havaalanı ve Hudeyde şehrinden yapıldığı kaydedildi.  
Arap Koalisyonu Sözcüsü Türki el-Maliki, Cidde’de Saudi Aramco’ya ait petrol dağıtım tesisinin, cuma sabahı 05:25 sularında Husi teröristlerce hedef alındığını belirterek saldırı sonrasında çıkan yangının müdahale söndürüldüğünü ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığını aktardı. Maliki, Husilerin ekonomi açısından hayati önemdeki tesisleri hedef alan saldırıları artırmasının, küresel enerji güvenliğini tehdit etme amacı taşıdığını vurguladı.  
Arap Koalisyonu’ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan hava savunmasının son iki gün içinde 9 adet ‘kamikaze tipi’ İHA’yı imha ettiği, söz konusu terörist girişimlerin Suudi Arabistan Krallığı’ndaki hayati enerji tesislerini ve sivilleri hedef aldığı belirtildi. Suudi Arabistan hava savunma sistemlerinin dün Cazan bölgesine atılan bir balistik füzeyi ve Necran’ı hedef alan üç silahlı İHA’yı da düşürdüğü bilgisi verilen açıklamada, saldırıların gerçekleştirildiği noktaların tespit edildiği ve tam bir teyakkuz halinde, muhtemel saldırılara karşı önlemler alındığı kaydedildi. Zahran şehrindeki su depolarına yönelik terörist saldırıda maddi zarar oluştuğu, çevredeki evlerin ve araçların camlarının kırıldığı ancak herhangi bir yaralanmanın olmadığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca Suudi Arabistan'ın güneyindeki Samta kentinde bulunan elektrik dağıtım santralinin vurulduğu, saldırının ardından çıkan yangının kontrol altına alındığı belirtildi.  
Açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi himayesinde 29 Mart'ta Riyad'da gerçekleştirilecek Yemenliler arasındaki istişareleri desteklemek adına itidalli davranıldığı ve uygun görülen bir zamanda söz konusu saldırılara karşılık verileceği ifade edildi.  
Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili dün akşam saatlerinde Cidde’nin kuzeyindeki bir petrol ürünleri dağıtım tesisi ile Cazan bölgesindeki bir petrol istasyonun roketlerle hedef alındığını, herhangi bir can kaybı, yaralanma ya da kayda değer bir maddi zarar oluşmadığını bildirildi.
Suudi yetkili, Krallığın farklı bölgelerinde ekonomik açıdan hayati önemdeki tesislere ve sivillere yönelik bu saldırıların, tüm uluslararası yasa ve normların ihlali anlamına geldiğini vurguladı. Suudi Arabistan’ın daha önce de Husi milislerin petrol tesislerine yönelik sabotaj saldırıları nedeniyle küresel piyasalara petrol arzında yaşanabilecek aksaklıklardan sorumlu olmayacağını açıkladığını hatırlattı.  
Enerji Bakanlığı yetkilisi, Suudi Arabistan'ın uluslararası toplumu Husilerin saldırılarına karşı defalarca uyardığını belirtti. İran'ın, bölgedeki petrol ve gaz üretim sahalarını hedef alan Husi milislerine gelişmiş İHA ve balistik füze desteği sağlamasının, petrol ve gaz arzında ciddi sorunlara yol açtığını ve bu durumun küresel enerji güvenliğini tehdit ettiğini vurguladı. Suudi yetkili, İran’a baskı kurulmaz ve Husilerin saldırılarının önüne geçilmezse, Suudi Arabistan’ın petrol arz yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanacağı ve bu durumun küresel piyasalara olumsuz etkileri olacağını vurguladı.
Ukrayna savaşı nedeniyle küresel ekonominin çalkantılar yaşadığı bu dönemde enerji kaynaklarına yönelik Husi saldırılarının sadece Suudi Arabistan’a değil, tüm küresel ekonomiye yönelik olduğunu belirten yetkili uluslararası güçleri, saldırıları gerçekleştirenler ve destekleyenlerle mücadele etmeye çağırdı. 

Uluslararası arenadan kınama
Husilerin terör saldırıları, uluslararası çevrelerce kınandı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları kınayan isimler arasındaydı. Johnson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sivillerin hayatını tehlikeye atan bu saldırılar kabul edilemez ve durdurulmalıdır” ifadesini kullandı. Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter’ın “Washington, Husilerin Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine saldırılarını şiddetle kınıyor. Bu saldırılar asla kabul edilemez” açıklamasını aktardı. Kuveyt de Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını kınadı. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Bu korkakça yapılmış terör saldırısı sadece bölgedeki istikrarı, Suudi Arabistan’daki tesisleri ve sivilleri hedef almıyor, aynı zamanda bu zor süreçte küresel enerji kaynaklarını da hedef alıyor. Uluslararası toplum bir an önce harekete geçmeli ve saldırının faillerini cezalandırmalıdır.”
Bahreyn’de saldırıları ‘korkakça gerçekleştirilmiş terör eylemi’ olarak niteleyerek kınadı. Arap Koalisyonu’nun ve Suudi Arabistan ordusunun teyakkuzunun büyük facialar yaşanmasını önlediğine işaret edilen açıklamada, Bahreyn’in her zaman Suudi Arabistan’la dayanışma içinde olduğu vurgulandı. Ürdün de Husilerin artan saldırılarını kınadı ve Suudi Arabistan’la dayanışma içinde olduğunu, terörle mücadelesine tam destek verdiğini duyurdu.  
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Husi milislerin saldırılarını şiddetle kınadı. İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha açıklamasında şunları söyledi:
“Kan dökülmesinin önüne geçilmesi amacıyla, Yemenli kardeşleri diyalog için bir araya getirmek için aralıksız çabalar sarf edilirken Husi milislerin düşmanca uygulamalarında ısrar etmesini en güçlü şekilde kınıyoruz.”
Taha, Arap Koalisyonu’nun Yemen diyalog sürecini desteklemek için ‘itidalli davranmasını’ da erdemli bir davranış olarak gördüklerini ve takdir ettiklerini, Suudi Arabistan’ı teröre karşı aldığı önlemlerde desteklediklerini vurguladı. 
Körfez İşbirliği Konseyi de Husi milislerin hayati önemdeki tesisleri ve sivilleri hedef almasını kınadı. Konsey Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf da şu aıklamada bulundu:
“Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik terörist saldırıları asla kabul edilemez. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Husilerin saldırılarını arttırması, küresel enerji güvenliğine ciddi tehlike oluşturuyor. Uluslararası toplum bu ihlallere karşı sağlam ve kararlı bir duruş sergilemelidir.”
Hacraf ayrıca Suudi Arabistan ordusunu saldırıları engelleme noktasında gösterdiği başarılara da övgüde bulundu.



Suudi Arabistan ile Avrupa arasında güncel gelişmeler ve ortak konular ele alındı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hureyci, dün Manama’da Luigi Di Maio ile görüşürken. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hureyci, dün Manama’da Luigi Di Maio ile görüşürken. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan ile Avrupa arasında güncel gelişmeler ve ortak konular ele alındı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hureyci, dün Manama’da Luigi Di Maio ile görüşürken. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hureyci, dün Manama’da Luigi Di Maio ile görüşürken. (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hureyci, Avrupa Birliği’nin Körfez Bölgesi Özel Temsilcisi Luigi Di Maio ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ve bu gelişmelere yönelik yürütülen çabaları ele aldı.

İki isim, dün Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen 22. Manama Diyaloğu 2026 Konferansı kapsamında gerçekleştirdikleri görüşmede, ortak ilgi alanlarına giren konuları değerlendirdi.

Görüşmeye Suudi Arabistan tarafından Bahreyn Büyükelçisi Naif es-Sudeyri ile Dışişleri Bakanı’nın müzakereler ve barış çabalarından sorumlu özel temsilci danışmanı Manal Rıdvan da katıldı.

Öte yandan Mühendis el-Hureyci, Katar Devlet Bakanı Muhammed el-Halifi ile de bir araya geldi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmede iki ülke arasındaki güçlü kardeşlik ve iş birliği ilişkileri, bu ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik yollar ile ortak ilgi alanındaki konular ele alındı.


Koalisyon, doğu ve güney bölgelerinde iki İHA’yı imha etti

Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)
Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)
TT

Koalisyon, doğu ve güney bölgelerinde iki İHA’yı imha etti

Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)
Koalisyon Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (Şarku'l Avsat)

Koalisyon Güçleri Sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, bugün şafak saatlerinde yaptığı açıklamada, Husilerin fırlattığı bir insansız hava aracının (İHA) Doğu Bölgesi’nde, bir diğerinin ise Güney Bölgesi’nde önlenerek imha edildiğini duyurdu.

Tümgeneral el-Maliki, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada da Husiler tarafından fırlatılan bir İHA’nın Medine Bölgesi’nde, Riyad Bölgesi’ne doğru yönlendirilen bir İHA’nın ile Güney Bölgesi’ne doğru fırlatılan bir balistik füzenin önlenerek imha edildiğini duyurdu.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, G20 Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere Atlanta’da

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, G20 Bakanlar Toplantısı’na katılmak üzere Atlanta’da

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere bugün ABD’nin Atlanta kentine ulaştı.

Toplantılarda başta jeopolitik gelişmeler, deniz ulaşımının güvenliği, enerji, gıda güvenliği, küresel ticaret ve tedarik zincirleri olmak üzere öne çıkan uluslararası meselelerin ele alınması bekleniyor. Görüşmelerde ayrıca küresel ekonomik sorunlarla mücadele etmek amacıyla uluslararası iş birliğinin ve çok taraflı çalışmaların güçlendirilmesi konuları da gündemde olacak.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre  Suudi heyetinde, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan ile Maliye Bakan Yardımcısı ve G20 Suudi Arabistan Elçisi Abdülmuhsin el-Halef de yer alıyor.