Libya Ulusal Birlik Hükümeti petrol gelirlerinin idaresine ilişkin önerileri reddetti  

Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Avn. (Şarku’l Avsat) 
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Avn. (Şarku’l Avsat) 
TT

Libya Ulusal Birlik Hükümeti petrol gelirlerinin idaresine ilişkin önerileri reddetti  

Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Avn. (Şarku’l Avsat) 
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Avn. (Şarku’l Avsat) 

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanı Muhammed Avn, Ulusal Birlik Hükümeti ile İstikrar Hükümeti arasındaki ihtilaflar çözülene kadar petrol gelirlerinin idaresiyle ilgili yeni bir mekanizma kurulması önerilerini reddetti.  
Avn, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Maalesef dışarıdan yapılan bu teklifler kendisine içeride alıcı buluyor. Dışarıdan bu tür teklifler yapılmasını egemenliğimize müdahale olarak değerlendiriyoruz. ABD, Avrupa ya da Birleşmiş Milletler’in (petrol gelirlerinin dağılımıyla ilgili yeni bir mekanizma oluşturulması) önerileri eğer çatışmanın önlenmesi veya petrol gelirlerinin herhangi bir tarafın eline geçmesinin önüne geçme amacı taşıyorsa, müdahil ülkeler bunu iç işlerimize karışmayarak gerçekleştirebilirler. Uluslararası taraflar Libyalıları karar merkezlerinden uzaklaştırmaya çalışmazsa bu sorun kendiliğinden çözülecektir. Çünkü petrol herhangi bir siyasi tarafın değil, tüm Libyalılarındır.” 
ABD'nin Libya Büyükelçisi ve Özel Temsilcisi Richard Norland, siyasi konularda bir uzlaşı sağlanana kadar petrol gelirlerinin idaresi için yeni bir mekanizma kurulmasını önermişti.  
Ulusal Petrol Şirketi başkanı Mustafa Sanallah’ın petrol gelirlerinden hükümete ödeme yapmayı dondurma niyetiyle ilgili haberlere değinen Bakan Abdullah Avn sözleirni şöyle sürdürdü:
“Şu ana kadar bu haberleri doğrulayan resmi bir açıklama ya da belge bulunmuyor. Eğer böyle bir şey doğruysa, Ulusal Petrol Şirketi yürütme erkiyle ilgili tartışmalara çekilmiş olacaktır. Buna ihtimal vermiyorum. Ancak böylesi bir durum yaşanırsa bu Libya halkının çıkarına olmayacaktır. Herkes, ülkemizin ana kaynağı olan Petrol Şirketi’nin siyasi tartışmaların dışında tutulmasına özen göstermelidir.”  
Avn, Rusya Ukrayna krizinin Libya petrol sektörü üzerindeki etkileriyle ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:
“Bazıları Libya'nın Avrupa Kıtası’nın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için alternatif bir kaynak olduğu yönünde sözler söylüyor. Bana göre bu sözlerin içi boştur ve gerçeklerle uyuşmamaktadır. Bu sözleri gündeme getirenler uluslararası çevrelerin gözüne girmeye çalışıyor olmalı. Libya’nın Avrupa’nın enerji açığını kapatabilmesi ya da küresel piyasalarda ciddi bir etki yaratabilmesi için çok daha fazla üretim yapması gerekiyor. Bunun için de bir süre önce keşfedilen bir dizi petrol ve gaz sahasının geliştirilmesi lazım. Büyük çaplı yatırımlarla çalışmalar başlasa dahi bu en az 3 ila 5 yıl alacaktır.” 
Avn açıklamasında Libya’nın üretimi ile Avrupa’nın ihtiyaçlarını da karşılaştırdı:
“Libya şu an günlük, çoğu yerel piyasada tüketilen yaklaşık 700 milyon metreküplük doğal gaz üretimini gerçekleştiriyor. Bu gazın çoğu elektrik santrallerinde kullanılıyor. Sadece İtalya’ya boru hattı aracılığıyla bunun 7 milyon metreküplük bölümünü ihraç ediyoruz. Rusya’dan gaz almayı keserlerse Avrupa günlük 7 ila 8 milon metreküp  gaza gereksinim duyacaktır.”  
Libya’nın halihazırda günde 1,2 milyon varil petrol ürettiğine değinen Avn, bunun 150 bin varilinin ülke içinde tüketildiğini, geri kalanın da ihraç edildiğini söyledi. Petrol ve gaz üretiminin arttırılması için ciddi anlamda yatırım gerektiğine dikkat çeken Avn konuya dair şunları söyledi:
“Sonunda uyandılar ve üretiminin artırılmasını talep ediyorlar. Oysa hükümetimiz ve Petrol Şirketi yapısal reformların gerçekleştirilmesi, petrol üretim tesislerinin iyileştirilmesi için, muhtemel finansman çalışmalarının da yer aldığı birçok öneride bulunmuştu. Ancak birileri bu önerileri engelledi.”
  Abdullah Avn son olarak, yürütme erki üzerindeki mücadelenin, Libya petrol sektörüne olan güveni zedeleyeceğini, üretimin durmasının tüm Libyalılar için bir felaket anlamına geleceğini söyledi.  
Libya Petrol ve Gaz Bakanı Abdullah Avn ile Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Mustafa Sanallah’ın arasının açık olduğu biliniyor. En son ikili arasındaki tartışmalar Libya başsavcılığına kadar yansımıştı. Libya’da petrol sektörünün iyileştirilmesi ve aksayan tesislerin geliştirilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor. Terör örgütü DEAŞ, kontrol sağladığı bölgelerdeki çok sayıda petrol tesisini tahrip etmişti.



Berri Şarku'l Avsat'a konuştu: Hizbullah'ın bana yetki vermesi yeni değil ama ABD savaşı durdurmak için hiçbir şey yapmıyor

Meclis Başkanı Nebih Berri ve eski Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 2006 yılında bir diyalog masası sırasında (AFP)
Meclis Başkanı Nebih Berri ve eski Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 2006 yılında bir diyalog masası sırasında (AFP)
TT

Berri Şarku'l Avsat'a konuştu: Hizbullah'ın bana yetki vermesi yeni değil ama ABD savaşı durdurmak için hiçbir şey yapmıyor

Meclis Başkanı Nebih Berri ve eski Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 2006 yılında bir diyalog masası sırasında (AFP)
Meclis Başkanı Nebih Berri ve eski Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 2006 yılında bir diyalog masası sırasında (AFP)

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'a yönelik savaşını durdurma konusunda olumlu bir ilerleme olmadığını belirterek savaşı durdurmaktan yana olduklarını söyleyen ama bunu başarmak için hiçbir şey yapmayan Amerikalılara da tepki gösterdi.   Berri, Hizbullah'ın kendisine siyasi müzakereler için verdiği yetkinin  yeni olmadığını belirtti.

Berri, Lübnan'ın tutumunun Başbakan Necip Mikati ve Dürzi lider Velid Canbolat ile görüşmesi sırasında üzerinde mutabık kalınan ilkelere bağlı kalmaya devam ettiğini belirtti. Savaşı durdurma çabalarına ilişkin uluslararası pozisyonları özetleyen Berri şunları söyledi: “Fransızlar hala bizim yanımızda, İngilizler de öyle. Amerikalılar yanımızda olduklarını söylüyorlar ama saldırıyı durdurmak için hiçbir şey yapmıyorlar” dedi.

Ateşkes çabalarında merkezi bir rol oynayan Lübnan Meclis Başkanı, Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım'ın sözünü ettiği yetkinin yeni olmadığını ve hiçbir şeyi değiştirmediğini vurguladı. “2006 savaşında siyasi müzakereleri ben yürüttüm, bugün de aynı şeyi yapıyorum” diyen Berri ‘görevi reddettiği’ yönündeki söylentileri yalanladı.

Hizbullah'ın savaştan sonraki yeni durumunun yetkililerinin hareket kabiliyetini engellediğini ve dolayısıyla omuzlarındaki sorumluluğu arttırdığını ifade eden Lübnan Başbakanı Perşembe günü yapılacak Güvenlik Konseyi oturumuna ve bu oturumdan Lübnan'la ilgili bir sonuç çıkıp çıkmayacağına bel bağladıklarını söyledi.

Mikati: Diplomasi durmadı
Öte yandan Başbakan Mikati, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmak için Arap ve uluslararası çabaların devam ettiğini, ancak İsrail'in uzlaşmazlığının ve düşmanın kazanım ve zafer olarak gördüğü hedeflere ulaşma isteğinin bu çabaların başarısızlıkla sonuçlanmasına engel olmaya devam ettiğini yineledi.

Başbakanlık ofisi tarafından yapılan açıklamada Mikati'nin şu sözlerine yer verildi:  “Bazıları diplomatik çabaların durduğunu ve İsrail'in saldırılarını sürdürmesine bir tür zımni onay verildiğini düşünebilir, ancak gerekli temasları sürdürdüğümüz için bu izlenim yanlıştır. Lübnan'ın Arap ve yabancı dostları da, en önemlisi BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması ve düşman İsrail'in bu kararı uygulamaya zorlanması olan temel siyasi adımları görüşmek üzere belirli bir süre için ateşkes için baskı yapmaya devam ediyor.”