Suriye’nin kanayan yarası intihar: Lazkiye kentinde bir rahip hayatına son verdi

Rejim, muhalefet ve Özerk Yönetim’in kontrolündeki bölgelerde bulunan kamplarda intihar olgusu yayılıyor.

2021’de sadece rejim kontrolündeki bölgelerde hayatına son verenlerin sayısı 166’a ulaştı (Reuters)
2021’de sadece rejim kontrolündeki bölgelerde hayatına son verenlerin sayısı 166’a ulaştı (Reuters)
TT

Suriye’nin kanayan yarası intihar: Lazkiye kentinde bir rahip hayatına son verdi

2021’de sadece rejim kontrolündeki bölgelerde hayatına son verenlerin sayısı 166’a ulaştı (Reuters)
2021’de sadece rejim kontrolündeki bölgelerde hayatına son verenlerin sayısı 166’a ulaştı (Reuters)

Mustafa Rüstem
Suriye’nin Lazkiye kentinde bulunan St. George Rum Ortodoks Katedrali’nin rahibi George Rafik Hosh’un intihar ettiği bildirildi. Suriye İçişleri Bakanlığı’na bağlı adli tıp uzmanları yazdıkları raporda, “Rahip, sunağın (tapınak) içindeki bir sandalyede kendi kanı içinde oturuyor. Göğsünde bir kurşun yarası var” ifadelerini kullandı.
Davaya bakan soruşturma yetkililerinden aktarılan bilgilere ve İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, rahip Katedral’in içinde bulunduğu sırada şahsi tabancasıyla hayatına son verdi. Rahibin el yazısıyla yazdığı kağıtlar bulundu. Bu kağıtlarda yazılanlar, rahibin psikolojik ve sosyal baskılar nedeniyle intihar ettiği tezini güçlendiriyor.

İntihar
Suriye Adli Tıp Kurumu Genel Müdürü Dr. Zahir Hacu, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, tıbbi bulguların, kurşunun yakından ateşlendiği, sol göğsüne isabet ettiği ve sırtın orta ve alt kısmını delip geçtiğini gösterdiğini söyledi.
İçişleri Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği incelemeler, rahibin intihar eyleminde 7.5 mm’lik kendi tabancasını kullandığına işaret ediyor. Kriminal ekipleri rahibin kanla kaplı bir sandalyede oturduğunu ve silahın yanında yerde durduğunu rapor etti. Ölü muayenesi sonrası kurşunun göğsünden girip sırtından çıktığı ortaya çıktı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen incelemeler neticesinde olayın bir intihar olduğu sonucuna varıldı. Soruşturmalarla ilgili yapılan açıklamada, “Lazkiye’deki Eş-Şeyh Dahir Polis Karakolu’na George Rafik Hosh’un St. George Rum Ortodoks Katedrali içinde kendisine ateş ettiği ihbarı yapıldı” denildi.

Yetkilerin dondurulması
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre, rahibin intihar olayı, Psikopos Metropolit Athanasyos Fahd'ın Hosh’un yetkilerini dondurmasının ardından geldi. Lazkiye Papazlık makamı ve Rum Ortodoks takipçileri yayınladığı açıklamada, rahip Hosh’un maddi, psikolojik ve sosyolojik baskılar sonucu hayatına son verdiğini belirtti.
Yetkilerin dondurulması, rahibin dini ayinleri yapmasına ve kiliseyi yönetmesine izin verilmemesi anlamına geliyor. Hosh, Lazkiye’ye geçmeden önce İdlib’in batı kırsalındaki Haluz köyündeydi.
St. George Rum Ortodoks Katedrali, Lazkiye’deki Rum Ortodoks mezhebine ait en büyük ve en eski kilisesi olarak biliniyor. Kilise 1723 yılında onarıldı.

İntihar sayıları
Her çeşit kriz ve savaşın yaşandığı ülkede intiharlar giderek artıyor. Suriye Adli Tıp Kurumu Genel Müdürü Dr. Zahir Hacu geçen yıl 166 intihar vakasının yaşandığını belirterek, bu vakaların 115’inin erkek, 51’inin kadın vatandaşlara ait olduğunu söyledi. Hacu, “Bu sayı sadece devletin kontrolündeki bölgelerde kaydedildi” dedi.
Son 10 yılı silahlı çatışmalarla geçen Suriye’de savaş, göç, hayat baskısı gibi nedenlerle intihar sayıları eşi görülmemiş bir şekilde arttı. Muhalefetin kontrol ettiği bölgelerde de intihar vakalarına sık rastlanıyor.
Ön bilgiler, Suriye’nin kuzeyinde 2022’nin başından bu yana 9 intihar vakasının olduğuna işaret ediyor. Bu vakaların sonuncusu, Türkiye sınırındaki Salkin kentinde grafik tasarım sanatçısı olarak çalışan 40’lı yaşlarındaki bir adam tarafından kaydedildi.
İntihar olgusu rejim, muhalefet ve Özerk Yönetim’in kontrolündeki bölgelerde -özellikle de kamplarda- eşit şekilde artıyor. Bu durum, yüzde 90'ı yoksulluk sınırına ulaşan Suriye halkının tüm kesimlerin içinde bulunduğu kötü koşulların bir kanıtı niteliğinde. Birleşmiş Milletler (BM) 6 milyon insanın açlık halkasına dahil olmasına karşı uyarıyor.

Rahibin intiharı şok etkisi oluşturdu
Rahip Hosh’un intihar etmesi, din adamları ve kanaat önderlerinin toplumu psikolojik yönden destekleme konusundaki rolüne güvenen Suriye sokağında büyük bir şok etkisi yarattı. Sosyal Psikoloji alanında uzmanlaşan Mariana Gabriel, rahip Hosh’u intihar etmeye sevk eden koşullar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğunu belirtti. Gabriel, “Şartlar ne kadar zor olsa da bu hayatını sonlandırmak için bir gerekçe değil” dedi.
Gabriel, “Bu olay toplum olarak yaşadığımız psikolojik ve sosyal sorunların ciddiyetiyle ilgili derin bir etki bıraktı. Dolayısıyla bilinçlendirme için tüm çabalar seferber edilmeli ve artışa geçen intihar durumlarını sınırlandırmak amacıyla bilinçlendirme kampanyaları başlatılmalı. Bunun sebebi, insanların yaşadığı savaş ve yoksulluktur. Ancak tekrarlıyorum bu bir gerekçe değil. Kurtulan pek çok kişi zor koşulları geçti ve bu koşulları iradeleri ve sabırları sayesinde aştılar” ifadelerini kullandı.
Gabriel, Suriye’deki üniversitelerin çoğunun psikolojik destek ekipleri kurma eğilimi gösterdiğini, bu ekiplerin hayatın zorluklarıyla karşılaşan çeşitli yaş grubundan insana destek sunmaya hazır olduğunu aktardı. Gabriel üniversiteler bünyesinde bu amaçla kurulan merkezleri ‘özgüveni ve sorumluluk üstlenmeyi artırma merkezleri’ olarak nitelendirdi.



Kassam Tugayları'ndan İsrail'e: Esirleriniz Gazze şehrinin dört bir yanına dağıtıldı, onların hayatları ile ilgilenmeyeceğiz

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı bir militan, geçtiğimiz şubat ayında Han Yunus'ta (DPA)
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı bir militan, geçtiğimiz şubat ayında Han Yunus'ta (DPA)
TT

Kassam Tugayları'ndan İsrail'e: Esirleriniz Gazze şehrinin dört bir yanına dağıtıldı, onların hayatları ile ilgilenmeyeceğiz

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı bir militan, geçtiğimiz şubat ayında Han Yunus'ta (DPA)
Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'na bağlı bir militan, geçtiğimiz şubat ayında Han Yunus'ta (DPA)

Hamas'ın askeri kanadı el-Kassam Tugayları dün yaptığı açıklamada, İsrailli tutukluların Gazze Şehri'ndeki çeşitli mahallelere dağıtıldığını duyurdu ve İsrail'i, şehri işgal etmeyi amaçlayan askeri operasyonunun sonuçları konusunda uyardı.

Kassam Tugayları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kenti işgal etmek için operasyon başlatarak esirleri öldürmeye karar vermesi halinde, tutukluların hayatları ile ilgilenmeyeceklerini belirtti.

 Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları (Arşiv- Reuters)Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları (Arşiv- Reuters)

Açıklamada ayrıca "Askeri harekatın başlaması ne ölü ne de diri tek bir esir bile alamayacağınız anlamına geliyor" ifadeleri yer aldı.

Kassam Tugayları, İsrail'i Gazze'nin ordu için kolay bir hedef olmayacağı konusunda uyardı ve "şehitlerden oluşan bir ordu, binlerce pusu ve mühendislik bombaları hazırladığını ve Gazze'nin askerleriniz için bir mezarlık olacağını" ifade etti.


ABD, BMGK'da Gazze'de ateşkes çağrısı yapan taslak kararı veto etti

ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus, dün Gazze'ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi oturumunda veto için elini kaldırıyor. (Reuters)
ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus, dün Gazze'ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi oturumunda veto için elini kaldırıyor. (Reuters)
TT

ABD, BMGK'da Gazze'de ateşkes çağrısı yapan taslak kararı veto etti

ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus, dün Gazze'ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi oturumunda veto için elini kaldırıyor. (Reuters)
ABD'nin Ortadoğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus, dün Gazze'ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi oturumunda veto için elini kaldırıyor. (Reuters)

ABD, dün veto yetkisini kullanarak, Gazze'de derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes çağrısı yapan ve İsrail'in Filistin topraklarına yardım ulaştırılmasına yönelik tüm kısıtlamaları kaldırmasını talep eden BM Güvenlik Konseyi karar taslağını engelledi.

15 üyeli Güvenlik Konseyi'nin 10 seçilmiş üyesi tarafından hazırlanan taslak karar, Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından tutulan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını da talep ediyordu. Reuters'a göre taslak, 14 üyenin desteğini aldı.

ABD bu kararıyla, Gazze Şeridi'ndeki savaşa ilişkin Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisini altıncı kez kullanıyor.

Hamas, ABD'nin Gazze'de ateşkes için hazırlanan karar tasarısını engellemek amacıyla veto hakkını kullanmasının "açıkça suç ortaklığı ve soykırıma tam ortaklık" anlamına geldiğini belirtti.

ABD'li diplomat Morgan Ortagus, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, "Meslektaşlarım: ABD'nin bu karara karşı çıkması kimseyi şaşırtmayacaktır" dedi.

Ortagus, "Karar taslağı Hamas'ı kınamakta veya İsrail'in meşru müdafaa hakkını tanımakta başarısız oldu ve Hamas'a fayda sağlayan ve ne yazık ki bu Konsey'de kabul gören sahte söylemleri haksız yere meşrulaştırıyor" ifadelerini kullandı.

Diğer Konsey üyelerinin ABD'nin "kabul edilemez" ifadeler hakkındaki uyarılarını "görmezden geldiğini" belirten Ortagus, bunun yerine "vetoyu teşvik etmeyi amaçlayan gösterişli bir prosedür benimsendiğini" belirtti.

Bu oylama, ABD ve İsrail'in yaklaşık iki yıldır devam eden Gazze savaşıyla ilgili uluslararası izolasyonunu daha da belirginleştiriyor.

Gazze'deki savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te Yahudi devletinin güney kesimine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasıyla patlak verdi. İsrail, harap olmuş Gazze Şeridi'nde şiddetli bir bombalama kampanyası ve askeri operasyonlarla karşılık verdi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Hamas'ın 2023'teki saldırısı İsrail’de bin 219 kişinin ölümüne yol açtı.

Hamas saldırısında kaçırılan 251 rehineden 49'u hâlâ Gazze'de tutuluyor. Bunlardan 27'si İsrail tarafından ölü ilan edildi.

O tarihten bu yana İsrail, Birleşmiş Milletler'in güvenilir kabul ettiği Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'nın son rakamlarına göre Gazze Şeridi'nde çoğunluğu sivillerden oluşan 65 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açan yıkıcı bir savaşla karşılık verdi.


Şara: Washington, Şam'a İsrail ile anlaşmaya varması için baskı yapmıyor

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (DPA)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (DPA)
TT

Şara: Washington, Şam'a İsrail ile anlaşmaya varması için baskı yapmıyor

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (DPA)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (DPA)

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, İsrail ile güvenlik anlaşmasına varmak için devam eden müzakerelerin "önümüzdeki günlerde" sonuç verebileceğini söyledi.

Şam'da gazetecilere konuşan Şara, güvenlik anlaşmasını "zorunluluk" olarak nitelendirerek, anlaşmanın Suriye'nin hava sahasına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini ve BM gözetimine tabi olmasını gerektireceğini ifade etti.