Ürdün’deki tarım krizinin ardında İsrail’e ihracat mı var?

Ürdün’de sebze fiyatlarının yükselmesinin arka planında sebzelerin İsrail'e ihracatı mı var? Hükümet bunu ulusal bir çıkar ve çiftçilerin gelirinde bir iyileşme kaydetmek olarak görüyor

Ürdünlüler geçtiğimiz iki hafta boyunca, ülkedeki sebze fiyatlarındaki rekor artıştan şikayet ediyor (Independent Arabia- Salah Mulkavi)
Ürdünlüler geçtiğimiz iki hafta boyunca, ülkedeki sebze fiyatlarındaki rekor artıştan şikayet ediyor (Independent Arabia- Salah Mulkavi)
TT

Ürdün’deki tarım krizinin ardında İsrail’e ihracat mı var?

Ürdünlüler geçtiğimiz iki hafta boyunca, ülkedeki sebze fiyatlarındaki rekor artıştan şikayet ediyor (Independent Arabia- Salah Mulkavi)
Ürdünlüler geçtiğimiz iki hafta boyunca, ülkedeki sebze fiyatlarındaki rekor artıştan şikayet ediyor (Independent Arabia- Salah Mulkavi)

Tarık Dilovani
Ürdünlü bazı milletvekilleri, ülkedeki sebze fiyatlarının İsrail'e büyük miktarlarda sebze ihraç edilmesinden sonra keskin bir şekilde artmasından hükümeti sorumlu tuttular. Söz konusu vekiller Ürdün’ün İsrail ile ilişkilerini, özellikle enerji, su ve tarım gibi sektörlerde genişlettiğini, ancak bu gelişen ilişkilerin Ürdün'ün egemenliğini tehdit ettiği suçlamasında bulundular.
Ürdünlüler, geçtiğimiz iki hafta boyunca ülkede sebze fiyatlarında Ramazan ayının girmesiyle yaşanan rekor artıştan şikayetçi. Ürdün pazarındaki sebzelerin çoğu lükse dönüştü ve artık pek çok Ürdünlünün ulaşabileceği yerde değiller.
Fiyat artışının küresel olarak yaşandığı şeklinde bir gerekçe öne süren hükümet, piyasaları denetlemek için bir çalışma başlattı. Hükümet başta sebze olmak üzere çok sayıda emtia için fiyat tavanları belirledi, ancak bu krize çare olmadı.

İsrail pazarının tazmin edilmesi
Ürdünlü milletvekili Ahmed el-Katavne, hükümeti sebze üretimindeki düşüşte İsrail pazarını Ürdün pahasına tazmin etmekle suçladı. Hükümetin İsrail ile ilişkilerini genişlettiğini ve gelişen bu ilişkilerin Ürdün'ün egemenliğini tehdit ettiğini söyleyen Katavne, “Koronavirüs nedeniyle yaşanan küresel gıda krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı ışığında Ürdün hükümetinin İsrail'e sebze ihraç etmesi akıl alır gibi mi?” dedi.
Ürdün Tarım Bakanı Halid el-Hanifat, Ürdün Parlamentosu çatısı altında İsrail'e sebze ihracatı ve bu ihracatın miktarındaki artışla ilgili şunları söyledi: “Tel Aviv'e sebze ihracatı, Ürdün'ün yüksek çıkarları ve Ürdün vatandaşının geçim kaynağının iyileştirilmesi kapsamında geldi.”
Tarım Bakanı, imzaladığı herhangi bir anlaşmayı veya İsrail tarafı ile yaptığı görüşme tutanaklarını meclise sunmadı. Bunun Ürdün'deki bazı sebze türlerinin fiyatlarında artışa neden olduğu tahmin ediliyor.

Ulusal çıkar
Öte yandan Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Tarım Bakanı Halid Hanifat, Ürdün'ün İsrail'e yaptığı sebze ihracatının yerel pazardaki fiyatları artırmada etkisi olduğu iddiasını yalanladı.
Hükümetin bu ihracatı ulusal çıkarlara öncelik vermek, tarımsal ihracatı artırmak, pazarlama yerleri oluşturmak ve çiftçilerin gelirlerini iyileştirmek için kabul ettiğini söyleyen Hanifat, ayrıca bir kısmı Filistin tarafına gitmesine rağmen, İsrail tarafına yapılan ihracatın en düşük seviyelere düştüğüne dikkat çekti.
Tarım Bakanlığı, Ürdün'ün İsrail'e yaptığı toplam sebze ihracatının, Krallık dışına ayda ihraç edilen 12 bin 500 tondan, bin 300 tonluk bölüm olduğunu belirtti. Ürdün'ün geçen yıl İsrail ile Ürdün tarım ürünlerinde İsrail pazarına öncelik verme konusunda anlaşmaya varması dikkat çekicidir.
Tarım Bakanlığı Medya Sözcüsü Lawrence Mecali'ye göre, söz konusu dönemde Ürdün'ün İsrail tarafına yaptığı ihracat hacmi 50 bin tonun üzerine çıktı. Ancak Ürdün Tarım Bakanı'nın krallığın İsrail'e sebze ihracatında daha yüksek çıkarın olduğuna ilişkin konuşması sosyal medya platformlarında büyük eleştirilerle karşılandı.
Gözlemciler Ürdün sebzelerinin İsrail topraklarında fiyatların düşmesine katkıda bulunduğunu ifade etti. Bu, İsrailliler için sorununun çözülmesine katkıda bulundu, ancak Ürdün pazarında bir sorun yarattı. Bu durum, Ürdün'ün İsrail'e yönelik tüm tutumlarına karşı popüler bir eleştiri alması bağlamında ortaya çıktı.

Mütevazı sayılar
Tarım Bakanlığı rakamları meclis suçlamalarını yalanlıyor. Başkentteki merkez pazar olarak Amman, günde dört bin tondan fazla sebze ve meyveyi barındıramıyor. İsrail'e ihraç edilenlerin hacmi ise sadece bin 500 tonu geçmiyor.
Bakanlık, reel fiyat artışının, üretimdeki düşüş ve kış mevsiminde sebze ve meyveleri vuran don dalgaları nedeniyle gerçekleştiğini söylüyor.
Ürdün Vadisi Çiftçiler Birliği, Ürdün'de sebze fiyatlarının yüksek olmasının nedeninin İsrail'e yapılan tarımsal ihracat olduğu iddiasını reddediyor. Birlik, Ürdün'ün sebze ve meyve ihracat rakamlarının yerel tüketici için bir tehdit oluşturmadığını iddia ediyor.
Ürdün, tüketici ve komşu pazarların ihtiyaçlarını karşılayan bir üretim fazlasına sahiptir. Birlik, Ürdün'ün dünyadaki 60'tan fazla ülkeye sebze ve meyve ihraç ettiğini; İsrail'e yaptığı sebze ihracatının ise çok az olduğunu açıkladı.



Gazze: Bebek maması acil olarak ulaşmazsa 100 bin çocuk birkaç gün içinde ölebilir

Yerinden edilmiş Filistinliler, Nuseyrat mülteci kampındaki gıda sıkıntısı nedeniyle sınırlı gıda yardımı almak için bir yardım mutfağında toplanıyor (DPA)
Yerinden edilmiş Filistinliler, Nuseyrat mülteci kampındaki gıda sıkıntısı nedeniyle sınırlı gıda yardımı almak için bir yardım mutfağında toplanıyor (DPA)
TT

Gazze: Bebek maması acil olarak ulaşmazsa 100 bin çocuk birkaç gün içinde ölebilir

Yerinden edilmiş Filistinliler, Nuseyrat mülteci kampındaki gıda sıkıntısı nedeniyle sınırlı gıda yardımı almak için bir yardım mutfağında toplanıyor (DPA)
Yerinden edilmiş Filistinliler, Nuseyrat mülteci kampındaki gıda sıkıntısı nedeniyle sınırlı gıda yardımı almak için bir yardım mutfağında toplanıyor (DPA)

Gazze Hükümeti Medya Ofisi bugün yaptığı açıklamada, acil olarak bebek maması ulaştırılmazsa 100 bin çocuğun birkaç gün içinde ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Ofis, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde “eşi görülmemiş bir insani felaket”e yol açtığı uyarısında bulundu. 40 bini bir yaşın altındaki bebekler, diğerleri iki yaşın üzerinde 100 binden fazla çocuk, birkaç gün içinde ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Bebek sütü ve besin takviyelerinin tamamen yokluğu, sınır geçişlerinin kapatılması ve en temel ihtiyaçların girişinin engellenmesi nedeniyle bu çocuklar birkaç gün içinde toplu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya.

Gazze'deki açlık krizinde Filistinliler yardım kuruluşunun mutfağından yemek almak için çabalıyor (Arşiv-Reuters)Gazze'deki açlık krizinde Filistinliler yardım kuruluşunun mutfağından yemek almak için çabalıyor (Arşiv-Reuters)

Açıklama şöyle devam etti: “Anneleri günlerdir süt yerine su vermeye başladığı bebeklere karşı yavaş yavaş işlenen, bilinçli bir toplu katliamla karşı karşıyayız.”

Açıklamada, bebek maması ve gıda takviyelerinin derhal Gazze'ye sokulması, geçişlerin koşulsuz olarak derhal açılması ve acil uluslararası müdahale çağrısında bulunuldu.

Bir adam, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde ağır yetersiz beslenmeden ölen 6 aylık Filistinli bebek Zeynep Ebu Halib'i kucağında taşıyor (DPA)Bir adam, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nde ağır yetersiz beslenmeden ölen 6 aylık Filistinli bebek Zeynep Ebu Halib'i kucağında taşıyor (DPA)

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki nüfusun yaklaşık üçte birinin günlerdir yemek yemediği ve yetersiz beslenmenin hızla arttığı konusunda uyarıda bulundu.

Program, “Gazze'deki gıda krizi, daha önce görülmemiş bir umutsuzluk düzeyine ulaştı. Her üç kişiden biri günlerce yemek yemiyor. Yetersiz beslenme hızla artıyor; 90 bin kadın ve çocuk acil tedaviye ihtiyaç duyuyor” ifadelerini kullandı.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre Dünya Sağlık Örgütü'nün Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Belkhi, perşembe günü yaptığı açıklamada, örgütün 2025 yılında Gazze'de beş yaşın altındaki çocuklarda yetersiz beslenmeyle bağlantılı 21 ölüm vakası kaydettiğini duyurdu.