Abbas gerilimi arttırmamak için gerilim toplantısını iptal etti

İsrail güçleri ve yerleşimcilerin dün Mescid-i Aksa’yı basması sırasında yaralananlar ve tutuklananlar oldu (WAFA)
İsrail güçleri ve yerleşimcilerin dün Mescid-i Aksa’yı basması sırasında yaralananlar ve tutuklananlar oldu (WAFA)
TT

Abbas gerilimi arttırmamak için gerilim toplantısını iptal etti

İsrail güçleri ve yerleşimcilerin dün Mescid-i Aksa’yı basması sırasında yaralananlar ve tutuklananlar oldu (WAFA)
İsrail güçleri ve yerleşimcilerin dün Mescid-i Aksa’yı basması sırasında yaralananlar ve tutuklananlar oldu (WAFA)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrail’in Filistin topraklarındaki gerilimin artırmasını görüşmek ve kararlar almak için dün düzenlenmesi planlanan acil toplantısı sebep verilmeksizin ve yeni bir tarih açıklanmaksızın iptal edildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Fetih Hareketi Merkezi İcra Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed, Filistin liderliğinin acil toplantısının ertelendiğini ve henüz yeni bir tarih belirlenmediğini söyledi. Geçen hafta perşembe günü Abbas, Filistin Yönetimi’ni pazar günü akşam saat 21:00’de toplantıya davet etmişti. O sırada yaptığı açıklamada İsrail’in devam eden suçlarının ve yaşananların ciddiyetinin, Filistin liderliğini bu konuda bir araya gelip kararlar almaya zorladığını belirtmişti. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, toplantının Şubat ayında alınan Merkez Konseyi kararlarının uygulanmasıyla ilgili olacağını belirterek, İsrail’in tanınmasının askıya alınmasını içereceğini belirtti.
Perşembe günü toplantının duyurusunun yapılmasından bu yana, medyanın ilgisini çekti. Zira yetkililer toplantıda stratejik kararlar alacağını belirtirken, halk toplantının geç düzenlenmesine eleştiride bulundu. Söz konusu eleştiriler dün, sosyal medyada sert ve alaycı bir hal aldı.
Filistin Yönetimi’nin toplantıları genellikle Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyelerini ve FKÖ Yürütme Komitesi’nin üyelerini ve toplantıya davet edilen yetkili ve grupları içeriyor. Fetih Hareketi Merkez Komitesi, genel toplantı öncesinde perşembe günü bir toplantı gerçekleştirdi. Merkez Komitesi toplantıda, İsrail işgalinin Filistin halkına karşı savaşına devam etmesi ve masumları hedef almasının bölgeyi tehlikeli bir duruma sürükleyeceğini ve bunun da feci ve hesaplanmamış sonuçlara yol açacağını söyledi.
Merkez Komitesi, halk direnişinin artırılması ve devam eden saldırganlığa karşı tüm Filistinlilerin katılması çağrısında bulundu. Komite uzlaşmanın derhal tamamlanması ve Merkez Konseyi kararlarının uygulamaya konulması çağrısında bulunurken, dünyaya da acilen uluslararası koruma sağlama, çifte standart politikasına son verme ve işgali önleme çağrısında bulundu. Ancak herhangi bir karar alınmadı.
Filistin merkezli birkaç medya kuruluşu, ertelemenin nedenine yönelik senaryolar aktardı. Bunlar arasında Cumhurbaşkanının yükümlülüklerinin olması, Kovid-19 enfeksiyonları ve grupların toplantıya katılmayı reddetmesi de yer alıyordu. Filistin Kurtuluş Örgütü üyeleri, gerekçesini bilmeksizin toplantının iptal edildiğini öğrendiklerini belirtti. Kaynakların Şarku’l Avsat’a belirttiğine göre, İsrail’in sakinleşme, Batı Şeria'daki operasyonlarını gözden geçirme ve sahada önlem almaya yönelik eğilim göstermesinin toplantının iptal edilme nedenlerinden biri olduğunu söyledi.
Kaynaklar “Arabulucular Ramallah ile de temas halindeydiler ve diğer tarafların sakinleşme yönelimi sebebiyle gerginliğin artmamasını istediler” ifadelerini sözlerine eklediler.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.