Mısır Eski Eserler Merkezi'nin 66 yıllık başarı hikayesi

Nuba'yı gömülmeden önceki belgeleri

Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
TT

Mısır Eski Eserler Merkezi'nin 66 yıllık başarı hikayesi

Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Nuba'nın kurtarılmadan ve şimdiki yerlerine transfer edilmeden önceki eski eserleri (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)

Mısır'ın ve dünyanın en önemli arkeolojik bilim merkezlerinden biri olan Mısır Eski Eserler Kayıt Merkezi’nin 66. kuruluş yıl dönümü kutlandı.
Merkez, bilim adamlarına ve araştırmacılara çalışmaları için gerekli bilimsel materyali sağlamanın yanı sıra, Mısır eski eserlerinin tescil edilmesi ve bilimsel olarak yayınlanmasında önemli rol oynuyor. Aynı zamanda, Eski Eserler Yüksek Kurulu tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında ve periyodik denetimlerdeki bilimsel tescil çalışmalarından yararlanmada, tescil yoluyla toplanan belgelerin muhafaza edilmesinde ve çeşitli bilim kuruluşları ve üniversitelerin faydalanmasında rol oynuyor.
Mısır Eski Eserlerinin Tescil Merkezi İdaresi Başkanı Dr. Hişam el-Leysi'ye göre, merkezin bilimsel kariyeri, onu eski eserlerin tescili ve belgelenmesi için uluslararası bilim merkezlerinin ön sıralarına taşıyan önemli hizmetlerine tanık oldu. Arkeologlara göre merkez kariyerine dev bir çalışmayla başladı. Kuruluşundan sonraki ilk projeleri, Nuba bölgesinin antik eserlerini baraj ve Nasır Gölü'nün inşası sırasında meşhur tapınakları belgeleyerek ve restore ederek gömülmekten kurtarmak oldu.
El-Leysi dün yaptığı basın açıklamasında, merkezin, tüm eski Mısır antik eserlerini kaydetme ve belgeleme konusundaki yegane resmi sorumluluğu üstlenmesinin, kendisine önemli bir konum kazandırdığını söyledi. Bu durumun, tüm anıtların fotoğraf, resim ve mühendislik çizimlerinin hazinelerini içeren zengin bilimsel arşivinde açıkça görüldüğünü belirtti.
Merkezin Mısır Firavun’unun antik eserlerini tespit ettiği belgeler, antik kentin tüm ayrıntılarını içeren fotoğraflar, sanatsal tablolar ve mühendislik çizimlerini içerdiğinden tüm arkeolojik anıtlar için bilimsel ve teknik referans niteliğinde.
Luksor'da belgelediği en ünlü simge yapılar arasında Ramesseum Tapınağı, Medinet Habu Tapınağı ve en ünlülerinden biri olan Kraliçe Nefertari'nin mezarları olan Kraliçeler Vadisi mezarları ve Krallar Vadisi mezarları yer alıyor. Ayrıca, mezarların belgelenmesi, tüm içeriğinin, teknik, mühendislik ve arkeolojik detayların sanatsal ve bilimsel kaydını içeriyor.
Merkez, nadir belgeleri korumak için bir yandan da Firavun antik eserleri, tapınakları ve mezarları hakkında ayrıntılı bilgilerin de olduğu bilimsel ve sanatsal arşivini dijitalleştirmeye devam ediyor. Merkez ayrıca yeni arkeolojik keşifleri belgelemek ve kaydetmek ve bunları bilimsel arşiv projesine eklemek için Mısır'da faaliyet gösteren yabancı arkeolojik misyonlarla işbirlikleri yapıyor.
Teknolojik gelişmeye ayak uydurmak ve nadir belgeleri, haritaları ve fotoğrafları korumak için merkez yetkilileri son yıllarda özel birimlerden oluşan bir sistem geliştirdi. Böylece insan kemiklerini, yapılarını ve mumyalarını belgelemekten sorumlu kemik birimi, papirüs birimi ve tüm Mısır müzelerindeki çömlekleri belgelemek için proje başlatan çömlek birimi, anıtlar ve koleksiyon parçalarını özel bilimsel yolla kaydedilebiliyorlar.



İsrailli aşırılık yanlıları Arapların sığınaklara girmesini bin 200 kez engelledi

TT

İsrailli aşırılık yanlıları Arapların sığınaklara girmesini bin 200 kez engelledi

İsrailli aşırılık yanlıları Arapların sığınaklara girmesini bin 200 kez engelledi

“Hayfa'da iyi bir ailenin evini temizlemek için işe geldik ama eve yaklaştığımızda sirenler çalmaya başladı. İnsanlar halk sığınağına koştu, biz de koştuk. Ancak oraya vardığımızda kapıyı kapattılar ve bu sığınağın sadece mahalle sakinlerinin kullanımı için olduğunu söyleyerek içeri girmemizi engellediler. Biz de büyük bir korku içinde dışarıda kaldık ve patlama seslerini duyduğumuzda dehşete kapıldık.” Tamra kentinden bir Arap temizlikçi dün İsrail medyasına maruz kaldıklarını bu sözlerle anlattı.

İş arkadaşı da aynı ifadeleri doğrulayarak şunları söyledi: “Uzun yıllardır büyük bir evde çalışıyoruz ve ev sahipleri bize iyi davranıyor. Ancak bu ırkçılık karşısında şok olduk. Ev sahibi polisi aradı ve ona komşularının yasaları çiğnediğini söylediler. Bu ırkçıların nasıl davrandığını anladığında şok oldu. Yasalara göre her halk sığınağının, aynı mahalleden olsun ya da olmasın, İsrail'deki her insan için bir barınma yeri olduğunu, bunun önemli olmadığını söyledi.”

Bu iki kadının bilmediği şey, maruz kaldıkları şeyin münferit bir vaka olmadığı, İran füzelerinin on gün önce düşmeye başlamasından bu yana İsrail'de bin 200'den fazla benzer olayın meydana geldiği ve polise şikâyette bulunulduğuydu.

jıop
Hayfa'da sirenler çalarken bir sığınağa sığınan İsrailliler, 16 Haziran (AFP)

İsrail merkezli insan hakları kuruluşu Sivil Haklar Derneği'ne göre, savaş sırasında yayınlanan resmi belediye verileri bu olgunun artmakta olduğunu gösteriyor.

Bu olgunun bir parçası olarak, ‘nüfusun yüzde 12'sinin Arap olduğu Hayfa kentinde 175 vaka kaydedilirken, Arap nüfusun yüzde 7 olduğu Tel Aviv-Yafa'da 178, Arap nüfusun yüzde 40 olduğu Kudüs'te ise 600'den fazla vaka kaydedildi.’

Bariz ırk ayrımcılığı

İsrail'de sığınakların inşasının, hükümetin ve çeşitli bakanlıklarının sorumlu olduğu bariz bir ırk ayrımcılığı politikası içerdiği biliniyor. En büyük Arap şehri olan ve 80 binden fazla nüfusa sahip Nasıra'da, son savaşların hepsinde füze bombardımanına maruz kalmasına rağmen, bir tane bile halk sığınağı bulunmuyor.

İran'a karşı savaşın üçüncü gününde, yedi kilogram patlayıcı taşıyan bir İran insansız hava aracı (İHA) Nasıra'da Schneller mahallesinin kalbine düştü. Mucizevi bir şekilde patlamadı.

Patlayıcı uzmanları İHA’yı kontrollü bir şekilde patlatana kadar mahalle sakinleri tahliye edildi. Bununla birlikte, hemen yanında ve arazisi üzerinde inşa edilen Yahudi kasabası Nof Hagalil'de 25 halka açık sığınak bulunuyor.

dfgthy
Tel Aviv'de sirenler çalarken bir sığınağa yönelen İsrailliler, 19 Haziran (AP)

Savaşın ikinci gününde aynı aileden dört kişinin İran füzesiyle öldürüldüğü 40 bin nüfuslu Arap şehri Tamra'da sadece bir halk sığınağı bulunurken, bin 100 Yahudi'nin yaşadığı komşu kasaba Mitzpe Aviv'in sınırları içinde 13 halk sığınağı var.

Demokratik Cephe ve Arap Değişim Hareketi lideri Knesset üyesi Eymen Avde, iki gün önce X platformunda yaptığı paylaşımda, ‘siren çalındığı sırada korunaklı bir yere girişin engellenmesini suç sayan ve para cezasıyla cezalandırılacak bir yasa tasarısı’ sunacağını söyledi.

Kan 11 televizyonu dün yayınladığı bir haberde, ‘yabancıların’ kamuya açık sığınaklara girmesinin engellenmesi olgusunu ortaya koydu. Şarku’l Avsat’ın Kan 11 televizyonundan aktardığı habere göre İsrail'de ‘yabancıların’ kamuya açık sığınaklara girmesinin engellenmesi gibi bir durum söz konusu. Bazı bölgelerde Yahudi vatandaşların da mahalle dışından geldikleri için sığınaklara girmelerine izin verilmiyor.

Bat Yam kentinde yaşayan Shuval Fuchs, komşu binada oturdukları için Yahudi vatandaşların kendisi ve beş Yahudi kadının sığınağa girmesini engellediğini anlattı. Fuchs, “Burada ulusal dayanışmadan bahsediyorlar. Bu bir yalan. Bencillik burada gelişiyor ve Araplara karşı var olan ırkçılığa katılıyor. Ben yedek kuvvetlerde askerim. Gazze Şeridi'nde görev yaptım. Ama bu bana yardımcı olmadı. Benim ve kadınların içeri girmesini engellediler ve biz de aşırı korku içinde dışarıda kaldık” şeklinde konuştu.