İran’ın eski Bağdat Büyükelçisi: Suudi Arabistan-İran görüşmelerinde geleceğe yönelik bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı

Kazımi, Irak’ın ulusal güvenliğinin, bölgesel sorunların çözümüyle sağlanabileceğine inanıyor

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi.
İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi.
TT

İran’ın eski Bağdat Büyükelçisi: Suudi Arabistan-İran görüşmelerinde geleceğe yönelik bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı

İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi.
İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi.

Irak'ın başkenti Bağdat, Başbakan Mustafa el-Kazımi hükümeti döneminde son bir buçuk yılda Suudi Arabistan ve İran arasında gerçekleşen zorlu diyalog turlarına ev sahipliği yaparken, İran'ın eski Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, ülkesi ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmeleri değerlendirdi.
Görevini Irak doğumlu Muhammed Kazım es-Sadık'a devreden Mescidi, İran-Suudi Arabistan arasındaki görüşmeleri değerlendirdi. Bağdat’ta basın mensuplarına açıklama yapan Mescidi, "İki tarafın heyetleri arasında geçen perşembe günü gerçekleştirilen İran-Suudi Arabistan görüşmelerinin beşinci turunda geleceğe yönelik bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı” dedi.  
Tarafların, gelecekteki müzakereleri şekillendirecek bir yol haritası üzerinde anlaşmasının önemli olduğuna dikkati çeken büyükelçi, ‘’Geleceğe yönelik bir çerçeve belirlenmesi iki taraf için de son derece önemliydi, bu olumlu bir durum ve ilerideki süreci aydınlatıyor, en önemlisi de bir güven tesis edilmesi’’ diye konuştu.  
Mescidi, büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılıp açılmayacağına dair soruyu ise "Büyükelçiliklerin yeniden açılması konusunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ilerideki müzakerelerin seyri belirleyecektir’’ diye yanıtladı.  

Irak’ın bölgesel rolü
Irak Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin önceliklerinin başında, Irak’ın bölgesel ve uluslararası rolünü pekiştirmek gelmekteydi. ABD ile yapılan dört tur stratejik müzakereler sonucunda, ABD güçlerinin tamamı 2021 yılının sonunda Irak’tan ayrıldı. Kazımi aynı zamanda Viyana’daki nükleer müzakereler başlamadan önce, Tahran ve Washington arasındaki mektupları iletme rolünü üstlenmişti. Irak ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin onarılması için de çaba sarf eden Kazımi Mısır-Ürdün-Irak zirvesi başta olmak üzere üç önemli toplantıya ev sahipliği yaptı. Irak aynı bağlamda Suudi Arabistan’la olan ilişkilerini ilerletmek için de adımlar attı. Irak-Suudi Arabistan Koordinasyon Kurulu yeniden aktif hale getirildi ve bu kurul Bağdat ve Riyad’da çok sayıda toplantı düzenledi. İran ve Suudi Arabistan ilişkileri son yıllarda, İran’ın Irak ve Yemen’e müdahaleleri nedeniyle son derece kötüleşmiş ve tamamen kopma aşamasına gelmişti. Irak, iki ülke arasında bir uzlaşı sağlanabilmesi için bir yıl önce ara buluculuk rolü üstlendi.  
Kazımi’nin güvenlik danışmanlarından Hüseyin Allavi Şarku’l Avsat’a şu değerlendirmede bulundu:
‘’Başbakan Mustafa el-Kazımi hükümet programında dış siyasete ve Irak’ın bölgesel rolünü güçlendirmeye odaklandı. Bu nedenle bölgenin tümünü ilgilendiren sorunların çözümüne öncelik vermek stratejik bir yaklaşımın gereğiydi. Bölgenin sorunları çözüldüğünde iletişim, etkileşim ve işbirliği artar ve bu her ülkenin çıkarınadır. Bu stratejik konuların başında da Irak’ın arabuluculuğuyla gerçekleşen Suudi Arabistan-İran diyaloğudur, bu konuda arabulucu olabilmemiz Kazımi’nin iki ülkenin liderlerinin güvenini kazanmasıyla mümkün olabilmiştir.”
Suudi Arabistan-İran görüşmelerinin bir yıl önce Irak’ın koordinesi ile başladığını belirten Allavi, ‘’Perşembe günü beşinci turu düzenlenen görüşmeler iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi yönünde çok önemli kazanımları ifade ediyor. Bu Irak için de önemli bir başarıdır. Tahran-Riyad'ın 2016’da tamamen durma noktasında olan ilişkilerini bu donukluktan çıkarmayı başarmış olduk. Şimdi en azında diyalog kuruyorlar ve bir yol haritası belirlenmesi üzerinde uzlaştılar. Bir sonraki aşamada Yemen’deki ateşkes ve diyalog konularını görüşecekler” ifadelerini kullandı.  
Kazımi’nin, Irak’ın ulusal güvenliğinin ancak bölgenin sorunlarının diplomatik yollarla çözümü ile sağlanabileceğine inandığını belirten Allavi, ‘’Kazımi bölgesel sorunların çözümü için çalışarak bu sorunların ülkemize olumsuz yansımalarını bertaraf etmek istiyor. Dolayısıyla bölge ülkeleri arasında barışın ve işbirliğinin gerçekleşmesi, bölgedeki tüm ülkeler için istikrarlı bir ortam sağlayacak ve kalkınma fırsatları yaratacaktır” dedi.  



Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?

Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?
TT

Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?

Hizbullah'a yönelik çağrı cihazı saldırısıyla ilgili en büyük soru: Neden şimdi?

Colin P. Clarke

Lübnan ve Suriye’nin bazı bölgelerinde salı günü gerçekleştirilen eş zamanlı bir saldırıda, Lübnan’daki Hizbullah Hareketi tarafından kullanılan yüzlerce çağrı cihazı peş peşe patladı. Saldırıda en az 10 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.

Birçok kişi saldırının neden şimdi düzenlendiğini ve saldırının zamanlamasının daha geniş bir anlamı olup olmadığını merak ediyor.

İsrail, ABD'nin daha geniş çaplı bir operasyonun, bölgede topyekûn bir savaşa yol açabileceği yönündeki uyarılarına rağmen, Hizbullah’ın saldırılarını önlemenin savaştaki hedeflerinden biri olduğunu açıkladı. Çağrı cihazı saldırısı İsrail'in Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüteceği uzun vadeli bir askeri harekatın başlangıcı olabileceği gibi, İsrail ile İran'ın vekilleri arasında uzun süredir devam eden gölge savaşının son gizli operasyonu da olabilir. İsrail, saldırıyı fark edilmeden gerçekleştirilebileceği zaman aralığı sınırlı olduğu için de böyle bir saldırı düzenlemiş olabilir.

İsrail'in istihbarat servisi Mossad için bu saldırı, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında yaşanan başarısızlıklar nedeniyle ciddi şekilde zedelenen itibarını iyileştirme yolunda atılan sağlam bir adım olabilir. Saldırı aynı zamanda bir casus romanından fırlamış gibi görünüyor. Mossad'ın böylesine büyük ve dramatik bir operasyonu nasıl gerçekleştirebildiğine dair çok sayıda hipotez ortaya atıldı. Patlayıcıların çağrı cihazlarına üretim aşamasında mı yoksa tedarik süreci sırasında mı yerleştirilmiş olabileceğini henüz bilmiyoruz.

Hizbullah, İsrail'in siber saldırılarına karşı önlem amacıyla çağrı cihazları gibi eski iletişim araçlarını kullanıyordu. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın alternatif iletişim araçları kullanmaya çağırdığı Hizbullah üyeleri 7 Ekim saldırısının ardından cep telefonu kullanmaktan büyük ölçüde kaçındılar.

Bazı kişiler cihazlara sızan kötü amaçlı yazılımın pillerin aşırı ısınmasına ve sonunda patlamasına neden olduğunu düşünüyor. Oysa saldırı titiz bir planlama ve ayrıntılara gösterilen özenle dikkatlice organize edildi. Saldırının anlık etkisi ne olursa olsun, ortaya çıkan tablo Hizbullah'ın paranoyasını arttıracak ve Mossad'ın gelecekte yapabileceklerine karşı daha fazla temkinli olmasına yol açacak. Hizbullah'ın bu saldırının ardından iç güvenlik aygıtında bir revizyona gidebilir, operasyonel güvenliğindeki boşlukları gözden geçirebilir ve üyelerinin yeteneklerini arttırmaya çalışabilir. Tüm bunlar aynı zamanda Hizbullah içinde kan dökülmesine yol açabilir ve içeride bir casus avı başlayabilir. Bu da İsrail istihbaratı için bir başka kazanç olacaktır.

Saldırı, titiz bir planlama ve ayrıntılara gösterilen özenle dikkatlice organize edildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’ye geçtiğimiz temmuz ayı sonlarında Tahran'da düzenlenen suikastta olduğu gibi çağrı cihazı saldırısının arkasındaki nedenlerden biri de Mossad'ın prestijini yeniden kazanma konusundaki kararlılığıydı. İsrail istihbaratı 7 Ekim 2023 saldırısından önce her şeye gücünün yetebileceği yönünde güçlü bir imaja sahipti. Mossad efsaneleri, Steven Spielberg yönettiği Münih ve Netflix yapımı Kaos gibi popüler casusluk filmleriyle ekranlara taşınmıştı.

İsrail'in hedef odaklı suikastlarında, geçtiğimiz ocak ayında Beyrut'ta Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcı Salih el-Aruri, temmuz ayı sonlarında yine Beyrut'ta Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ve Şükür’den kısa bir süre sonra da İsmail Heniyye öldürüldü.

dfv fdev
Patlayan çağrı cihazlarından birinden geri kalanlar Beyrut'ta sergilendi, 18 Eylül (AFP)

İsrail'in gizli operasyonlarının Mossad'ın imajını iyileştirmenin yanı sıra daha pratik bir etkisi de var. Saldırı büyük olasılıkla Hizbullah'ın komuta ve kontrol merkezini yok etti. Bu da öngörülebilir gelecekte Hizbullah için büyük iletişim sorunlarına yol açacak. Dahası, salı günü gerçekleşen saldırıda yüzlerce Hizbullah üyesi yaralandı. Bazılarının parmaklarının ya da ellerinin koptuğu ya da geçici de olsa sahadan uzaklaşmalarına neden olan başka yaralanmalar gibi fiziksel bozukluklara sebep olduğu şüphesiz.

Yemen'deki Husiler, Irak ve Suriye'deki milisler ve İran'ın diğer vekilleri daha fazla önlem almaya başlayacaktır. Bu durum söz konusu grupların birbirleriyle iletişim kurma şekillerinde değişikliklere yol açarak koordinasyon düzeylerini doğrudan etkileyebilir ve saldırı düzenleme kabiliyetlerini engelleyebilir.