Tunus’ta Nahda Hareketi kargaşa çıkarmakla itham edildi

Ülkenin muhtelif yerlerinde eş zamanlı yangınlar çıktı

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)
TT

Tunus’ta Nahda Hareketi kargaşa çıkarmakla itham edildi

Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (EPA)

Tunus makamları, ülkenin muhtelif yerlerinde eş zamanlı çıkan yangınların sabotaj kaynaklı olma ihtimalini değerlendirerek geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Kabes bölgesindeki bir pazarda, Bin Arus bölgesindeki bir ikinci el kıyafet deposunda, Binzert’teki bir hurdalık ve Napel’de bir otelde bayramın ilk gününde eş zamanlı olarak yangınlar çıktı.  
Söz konusu yangınların sabotaj kaynaklı olabileceğinin değerlendirilmesi üzerine, yangınları kimin çıkardığının tespit edilebilmesi için geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Kays Said’in destekçileri, Nahda Hareketi başta olmak üzere Said’in muhaliflerinin yangınlara sebebiyet vermiş olabileceğini iddia etti. Nahda ve muhalefetin, cumhurbaşkanını kamu yönetiminde aciz göstermek için böylesi bir komploya başvurmuş olabileceğini savunan Said destekçileri, bu yangınların kime yaradığının sorgulanması gerektiğini ve Nahda’nın kargaşa çıkarmak istediğini ifade ettiler. Öte yandan muhalefet ise, yangınların arkasında Cumhurbaşkanı Said’in destekçileri olabileceğini ve bu sayede muhalefeti suçlamak isteyebileceklerini ve partilerin kapatılması için gerekçe yaratmayı hedeflediklerini öngördü. 
Yetkililer yangınların arkasında kimlerin olduğunu bulmak için soruşturma açarken, bazı tarafsız siyasi partiler, Tunus'un geçmişte siyasi durum gerginleştiğinde birçok eş zamanlı suça tanık olduğunu hatırlatarak, söz konusu yangınların bazı terörist gruplar tarafından çıkarılmış olma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini açıkladı. Feshedilen Meclis’teki Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun başkanı Bedreddin Kamudi, “Bir gün içinde eşzamanlı olarak başlayan yangınlar yüksek ihtimalle sabotaj kaynaklıdır. Tunus halkı bu şekilde korkutulmak istenirken devlet kurumları nerede?” diye sordu.  
Ülkenin güneydoğusunda yer alan Kabes bölgesi açıklarında geçen ay akaryakıt yüklü bir gemi batmıştı. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde geleneksel ürünlerin satıldığı pazarda çıkan yangın bölge sakinlerinin tepkisini çekti. Küçük çaplı bir protesto gösterisi düzenleyen vatandaşlar sorumluların yargılanmasını talep etti. Bazı dernekler, başka sabotaj saldırıları olabileceğini değerlendirdi ve özellikle hasat mevsimi yaklaşan buğday tarlalarının benzer saldırılara uğramaması için güvenlik önlemlerinin arttırılması çağrısında bulundu.  
Bu arada muhalif siyasi aktivistler, mevcut yönetime olan güvenin geri çekilmesi amacıyla sembolik bir işlevi olan imza kampanyası başlattı. Kampanyayı başlatanlar, ‘sosyal, ekonomik ve toplumsal sorunların çözümünde başarısız olan yönetimin istifa etmesi’ gerektiğini savundu. İnternet üzerinden başlatılan kampanyaya şu ana kadar 100 bin vatandaş imza atarak destek verdi. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamentoyu, Yüksek Yargı Konseyi’ni ve Seçim Kurulu’nu feshetme kararı almasının ardından ülkede ciddi siyasi gerginlik yaşanıyor. Nahda’nın başını çektiği muhalefet, Said’in kararlarının meşru olmadığını ve bir darbe niteliği taşıdığını savunuyor. Cumhurbaşkanı Kays Said ise aldığı kararların, kapsamlı bir reform projesi başlatılabilmesi için zorunlu olduğunu iddia ediyor.  



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz