Kosta Rika’da siber saldırılar nedeniyle 'acil durum' ilanı

Orta Amerika ülkesi Kosta Rika'da devam eden siber saldırılar nedeniyle "acil durum" ilan edildi.

AA
AA
TT

Kosta Rika’da siber saldırılar nedeniyle 'acil durum' ilanı

AA
AA

Bölge basınındaki habere göre, Kosta Rika hükümeti, bir süredir kendilerine yönelik siber teröristlerin saldırı yaptığını belirterek, buna yönelik yeni kararlar alındığını bildirdi.
Devlet Başkanı Rodrigo Chavez başkanlığında toplanan Ulusal Acil Durum Komisyonu, ülkede "acil durum" kararı aldı.
Maliye Bakanlığı, siber saldırılar nedeniyle sistemlerinin halen sağlıklı çalışmadığını, ciddi mali kayıplarının yaşandığını belirtti.
Öte yandan ülkenin önemli kurumlarına yönelik siber saldırıyı Rusça konuşan "Conti" adlı grubun üstlendiği belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığının geçen haftaki açıklamasında, Conti liderlerinin kimliği veya yerinin tespit edilmesine yardımcı olanlara 10 milyon dolara kadar ödül vadettiği duyurulmuştu.

Dijital sistemler devre dışı kalmıştı
Devlet Başkanlığından 22 Nisan’da yapılan açıklamada, bir hafta boyunca hükümet kurumlarına siber saldırı yapıldığı ve bazı dijital platformların devre dışı kaldığı belirtilmişti.
Saldırı sonucu Maliye ile Milli Eğitim bakanlıkları Yüksek Seçim Kurulu ve bazı finansal sistemlere bağlı hizmetlerin geçici olarak askıya alındığı aktarılmıştı.



Putin Eylül ayında Çin'de Trump ile görüşebilir

ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)
TT

Putin Eylül ayında Çin'de Trump ile görüşebilir

ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin (Arşiv - Reuters)

Kremlin'den bugün yapılan açıklamada (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Rus ve Amerikan başkanlarının Eylül ayında aynı anda Pekin'i ziyaret etmeleri halinde Vladimir Putin ve Donald Trump arasında bir görüşme olasılığını göz ardı etmediğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere  göre Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıldönümü anma etkinliklerine katılmak üzere Çin'i ziyaret edeceğini doğruladı ancak Moskova'nın Trump'ın etkinliklere katılmayı planlayıp planlamadığını bilmediğini söyledi.

Peskov, iki liderin bir araya gelip gelemeyeceği ya da Çin Devlet Başkanı ile bir toplantı yapıp yapamayacağı sorusu üzerine şunları söyledi "Pekin'e bir ziyaret için hazırlandığımızı biliyorsunuz ve Başkanımız da bu gezi için hazırlanıyor... Ancak Başkan Trump'ın da oraya gideceğini henüz duymadık. Eğer o (Trump) giderse, elbette bir toplantı yapmanın mümkün olup olmadığı sorusunu dışlamıyoruz.”

Times gazetesi geçen hafta Çin'in Trump ve Putin arasında bir zirve için hazırlık yaptığını bildirmişti. İki başkan Trump'ın Ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesinden bu yana en az altı kez görüştü. Kremlin iki liderin yüz yüze görüşmesini desteklediğini ifade etti ancak bunun sonuç vermesi için dikkatli bir hazırlık yapılması gerektiğini kaydetti. Trump bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi yönünde ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı'na karşı duyduğu hayal kırıklığını şöyle dile getirmişti: “Putin'den çok fazla saçmalık duyuyoruz.” Trump geçen hafta yaptığı açıklamada Moskova'nın bir barış anlaşmasını kabul etmemesi halinde 50 gün içinde Rusya'ya ve Rusya'dan mal ithal eden ülkelere yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi. Bu süre Eylül ayı başında doluyor ve Pekin'de düzenlenen savaşın sona ermesinin yıldönümü etkinliklerine denk geliyor.