Aden’de bir komutan zırhlı aracı sayesinde suikast girişiminden kurtuldu 

Geçmişteki benzer saldırılar, suikast girişimin arkasında Husilerin olduğuna işaret ediyor  

Suikast girişimine maruz kalan Tuğgeneral Salih Ali Hasan’ın sosyal medyadaki bir fotoğrafı.  
Suikast girişimine maruz kalan Tuğgeneral Salih Ali Hasan’ın sosyal medyadaki bir fotoğrafı.  
TT

Aden’de bir komutan zırhlı aracı sayesinde suikast girişiminden kurtuldu 

Suikast girişimine maruz kalan Tuğgeneral Salih Ali Hasan’ın sosyal medyadaki bir fotoğrafı.  
Suikast girişimine maruz kalan Tuğgeneral Salih Ali Hasan’ın sosyal medyadaki bir fotoğrafı.  

Yemen’de Ortak Operasyonlar Dördüncü Bölge Komutanı Tuğgeneral Salih Ali Hasan, bombalı araçla düzenlenen suikast girişiminden aracının zırhlı olması sayesinde kurtuldu. Şarku’l Avsat’a açıklama yapan bir güvenlik kaynağı, suikast yönteminin daha önce Husiler tarafından gerçekleştirilen dört saldırıyla benzeştiğini söyledi.  
Tuğgeneral Salih Hasan’ın konvoyu Aden’de Mualla bölgesindeki ana caddeden geçerken bombalı bir aracın infilak ettirilmesiyle hedef alındı. Salih Hasan, Tevahi bölgesine yaptığı ziyaretin ardından Aden’e dönmekteydi, aracının zırhlı olması Yemenli komutanın saldırıdan yara almadan kurtulmasını sağladı. Görgü tanıkları, yol kenarında park edilen bomba yüklü bir aracın Salih’in aracı geçerken patlatıldığını, devasa patlamanın etkisinin liman bölgesine kadar hissedildiğini aktardı. Patlamanın ardından çıkan yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Polis raporuna göre saldırıda hedef alınan Tuğgeneral Salih ve korumalarında ciddi bir yaralanma olmadı.  
Aden Emniyet Müdürlüğü’nden bir yetkili, dün gerçekleşen bu saldırının, geçici başkentin güvenliğini sarsmak ve Riyad istişareleri sonrası oluşan ülkedeki iyimser havaya olumsuz etki etmek amacı taşıdığını iddia etti. Şarku’l Avsat’a saldırıyı değerlendiren güvenlik kaynağı, Başkanlık Konseyi’nin oluşturulmasının en çok Husilere zarar verdiğini ve daha önce de benzer saldırılar düzenledikleri için söz konusu suikast girişiminin de büyük ihtimalle Husiler tarafından yapılmış olabileceğini söyledi. Husilerin başta Aden olmak üzere hükümet kontrolündeki bölgelerdeki güvenlik ve istikrarı zedelemeyi hedeflediklerini vurgulayan kaynak, Yemen güvenlik güçlerinin Arap koalisyonun desteği ile benzer saldırı girişimlerini engellediğini ve Husilerin başarılı olamayacağını değerlendirdi.  
Aktivist Fevvaz Salih, “Bu olay bir başarısızlık anlamına gelmiyor, Husiler pekâlâ Aden’e sızabilir, güvenlik güçlerinin patlayıcıları tespit edebilen modern cihazlara yönelik ihtiyacı açık. Güvenlik ekiplerinin terörist saldırılarla nasıl başa çıkacakları ve şüpheli durumları nasıl tespit edecekleri konularında daha fazla eğitilmesi lazım” dedi.  
Aden’de kamu görevinde bulunan Muhammed Abdullah, söz konusu bombalı saldırının amacının hükümet ve Başkanlık Konseyi’ne Aden’i terk etmeleri için baskı kurmak olduğu tahmininde bulundu. Ancak Başkanlık Konseyi’ne bağlı kurumların aktif ve etkili bir şekilde çalıştığını belirten Abdullah, bu ve benzeri saldırıların caydırıcı olmaktan çok kararlılığı arttıracağını ifade etti.  
Dün yapılan saldırının gerçekleştiği noktanın yaklaşık beş yüz metre ilerisinde geçen sene Aden Valisi Ahmed Lemes ve Tarım Bakanı Salim Suktari’nin araçları hedef alınmıştı. Tarım Bakanlığı’nın yakınında patlatılan bombalı araç, Lemes ve Suktari’nin 6 korumasının ölümüne neden olmuştu. Bir ay sonra yine yakın bir bölgede Mahmud el-Atmi adlı gazetecinin aracına yerleştirilen uzaktan kumandalı bomba seyir halindeyken patlatıldı. Saldırıda Atmi’nin hamile eşi hayatını kaybetti. Mart ayında Tuğgeneral Müsenna Sabit Cevas benzer yöntemle düzenlenen bir bombalı saldırıda suikasta kurban gitmişti. Güvenlik kaynakları Cevas’a yapılan saldırıda C4 plastik patlayıcının kullanıldığını bildirmişti. Son saldırıda da aynı tür bir patlayıcının kullanıldığı tahmin ediliyor. 2021 Ekim ayında Aden Uluslararası Havalimanı'nın girişine bomba yüklü araçla saldırı düzenlenmiş, en az dokuz kişi hayatını kaybetmiş, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 kişiyi yaralamıştı. 
Son saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Ancak saldırının hedefi ve zamanlaması, failin Husiler olduğuna işaret ediyor. Gözlemcilere göre Husiler genelde ülke içindeki terör saldırılarını üstlenmiyor. Yemen’de kullanılan balistik füze saldırıları ve insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılar dahi Husiler tarafından üstlenmiyor. 



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.