Tahran’da zamları protesto eden otobüs şoförleri gözaltına alındı

Tahran’da bir pazarda alışveriş yapan insanlar (Reuters)
Tahran’da bir pazarda alışveriş yapan insanlar (Reuters)
TT

Tahran’da zamları protesto eden otobüs şoförleri gözaltına alındı

Tahran’da bir pazarda alışveriş yapan insanlar (Reuters)
Tahran’da bir pazarda alışveriş yapan insanlar (Reuters)

İran’da yaşam koşulları nedeniyle yapılan gösterilerin ikinci gününde otobüs şoförleri gözaltına alındı.
İran İşçi Haber Ajansı'nın (ILNA) haberine göre Tahran Otobüs Şirketi’nde çalışan Muhsin Bakıri, “İki sürücü, nakliye şirketinin genel merkezinin önünde düzenlenen grev sırasında gözaltına alındı” dedi.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Salı günü düzenlenen grev sırasında başka şoförler de gözaltına alındı.
Bakıri, şoförlerin neden ve kaç kişinin gözaltına alındığını açıklamadı. Bakırı, “Şoförlerin yakında serbest bırakılacağını umuyorum. Bu kişiler yasadışı bir şey istemiyor, sadece ücretlerinde zam istiyorlar” dedi.
Reformist çizgideki Şark Gazetesi, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Tahran Otobüs Şirketi’nin şoför ve çalışanlarının Yüksek Çalışma Konseyi'nin maaşlara yüzde 10 zam yapılmasını öngören bir kararı uygulamamasını kınadığı belirtildi.
Şark gazetesinin Twitter hesabından yayınladığı video görüntülerinde, göstericilerin dün Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani’yi ‘yetersiz’ olarak nitelendiren slogan atarak istifasını istediği görülüyor.
AFP muhabirleri, Tahran sokaklarında otobüslerin çalıştığını belirtirken grevin devam edip etmediğine dair bir açıklama yapmadı. İran Resmi Haber Ajansı IRNA’ya göre Zakani, grev yapan işçiler ile bir araya geldi. Zakani, bir komitenin maaş artışı üzerinde çalıştığını belirtti.
ABD yaptırımlarının etkilediği İran’da enflasyon yüzde 40’a ulaştı.
Tahran, yağ ve süt ürünleri gibi bazı temel gıdalara zam yapılmasının ardından yapılan protestolara karşı bazı eyaletlerde internet erişimini kesti.
IRNA, başta Tahran olmak üzere birçok eyalette yüzlerce kişinin gösterilere katıldığını duyurdu.
Akaryakıta yapılan zammın ardından 2019 yılının Kasım ayından bu yana halk, daha iyi yaşam koşulları ve hayat pahalılığı nedeniyle gösteriler düzenliyor.
Yetkililer bu protestolarda 230 kişinin hayatını kaybettiğini, Birleşmiş Milletler (BM) ise 400 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.