Fas ve İspanya, Sebte ve Melilla’daki kara sınırlarını yeniden açıyor

Fas Kralı, nisan ayında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i Rabat’ta ağırladı. (MAP)
Fas Kralı, nisan ayında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i Rabat’ta ağırladı. (MAP)
TT

Fas ve İspanya, Sebte ve Melilla’daki kara sınırlarını yeniden açıyor

Fas Kralı, nisan ayında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i Rabat’ta ağırladı. (MAP)
Fas Kralı, nisan ayında İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i Rabat’ta ağırladı. (MAP)

Fas ve İspanya önceki gün, Fas’ın kuzeyinde İspanya tarafından işgal edilen Sebte (Ceuta) ve Melilla topraklarındaki kara sınırlarını yeniden açtı. Bu adım, Kovid-19 salgını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan diplomatik kriz nedeniyle, sınırların iki yıl kapalı kalmasının ardından atıldı.  
Sebte ve Fnidek arasındaki sınır kapısının demir kapıları saat GMT 22.00’da açıldı ve her iki yönde de onlarca araç geçti. Şu an yalnızca, Avrupalılar veya Schengen vizesi olan Faslılar, kara yoluyla Sebte ve Melilla’ya seyahat edebiliyor. Bu iki şehirde yasal olarak çalışan ve Kovid-19 pandemisinin başlangıcında sınırların kapatılması nedeniyle işlerine devam etmeleri engellenen Fas vatandaşları ise 31 Mayıs'tan itibaren iki şehre de tekrar giriş yapabilecekler.
Fas medyası, kara sınırlarının açılmasının Sebte ve Melilla’dan ülkeye ucuz fiyatlı mal akışının dönmesini sağlayacağına inanmıyor. Söz konusu iki şehirden yapılan ticaret, Fas makamları tarafından sınırlar kapatılmadan, 2019 sonbaharından önce, ‘geçim kaçakçılığı’ olarak biliniyordu. Bu ticari faaliyet yıllarca oldukça revaçta kaldı ancak Fas gümrüklerini gelirden mahrum etti. Aynı zamanda, son yıllarda sınır kapılarında çok sayıda insanın hayatına mal olan izdiham olayları sebebiyle insan hakları örgütlerinin tepkisini de üzerine çekti. Bu sınır kapılarından yapılan ticaretin durmasını ardından, Fas gümrük gelirleri yaklaşık 400 milyon dolar arttı. Bununla birlikte karar, başta kadınlar olmak üzere birçok kişiyi işsizliğe sürükledi. Fas makamları kısa süre sonra  yüzlerce kişinin fabrikalarda istihdam edildiğini ve Sebta’nın yakınındaki Fnidek şehrinde bir ekonomik bölge kurulduğunu duyurdu.
Geçişlerin yeniden açılması, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in isan ayı başlarında gerçekleştirdiği Rabat ziyaretinde duyurduğu, Rabat ve Madrid ilişkilerini normalleştirmeye yönelik yol haritası kapsamında geldi. Söz konusu yol haritası, gemi seferlerinin yeniden başlamasını, düzensiz göçle mücadelede iş birliği sağlanmasını ve Avrupa’da ikamet eden Faslıların, bu yaz mevsiminde iki ülkenin limanlarından geçebilmesini de kapsıyordu.
Sebte ve Melilla’daki sınır kapıları iki yıl önce, Kovid-19 pandemisi sebebiyle kapatıldı. Sonrasında da Madrid ve Rabat arasındaki ciddi diplomatik kriz nedeniyle kapalı kalmaya devam etti. Ancak iki taraf, Madrid’in mart ayı ortalarında Sahra anlaşmazlığı konusundaki tutumunu Rabat lehine değiştirmesi ve Fas’ın özerklik planını desteklemesi sayesinde uzlaşmaya vardı. Bu uzlaşma, İspanya’nın Batı Sahra’daki ayrılıkçı Polisario Cephesi’nin lideri İbrahim Gali’yi tedavi olması için ülkede ağırlamasının neden olduğu diplomatik krizi sona erdirdi. Söz konusu kriz, Mayıs 2021’de Fas tarafının ‘gevşek sınır kontrolünden’ yararlanan çoğu Faslı yaklaşık 10 bin göçmenin 24 saat içinde Ceuta’ya akını ile daha da kötüleşmişti.
Fas resmi haber ajansı MAP’a bağlı M24 kanalına yapılan açıklamalarda, Sebte sınır kapısından geçen, çoğu, Kovid-19 salgınına karşı mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle durdurulan insanların normal ulaşıma yeniden başlanmasından duydukları büyük mutluluk dile getirdildi. Yolcular, Fas yetkililerinin, geçişin her iki tarafındaki bağlantıların yenilenmesi için seyahat sürecinin sorunsuz akışını sağlamaya katkıda bulunacak bir adım ile sınır geçişlerini düzenleyip, bakımını yaptıktan sonra açmalarına övgüde bulundular.



Adolescence yapım ekibinin kirasını Stephen Graham ödemiş

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix
TT

Adolescence yapım ekibinin kirasını Stephen Graham ödemiş

Fotoğraf: Netflix
Fotoğraf: Netflix

Stephen Graham, kendisinin ve eşi Hannah Walter'ın şirketi Matriarch Productions'ın, Adolescence ekibinin Yorkshire'daki popüler Netflix dizisini çekerken kiralarını ödediğini açıkladı.

4 bölümlük drama, kadın düşmanı çevrimiçi topluluklara maruz kalmasının kız sınıf arkadaşını öldürmesine katkıda bulunmuş olabileceği 13 yaşındaki Jamie Miller'ın rahatsız edici yolculuğunu izliyor.

Adolescence bir anda büyük başarı kazandı ve incel kültürü, kadın düşmanlığı ve çevrimiçi "manosfer" (erkek hakları ve erkeklik konusu çevresinde yoğunlaşan/bir araya gelen grup -ed.n.) üzerine ülke çapına yayılan tartışmanın merkezi haline geldi.

Parlamento'da tartışıldığı üzere, dizinin okullarda zorunlu olarak izlenmesi yönünde çağrılar bile yapıldı.

Graham ve Walters diziyi hazırlarken kendileriyle benzer geçmişe sahip kişiler için fırsatlar yaratmak istemiş. Film ve TV endüstrisindeki işçi sınıfı kökenlilerin oranı son 10 yılın en düşük seviyesine inerek sektördeki toplam çalışan sayısının yalnızca yüzde 8'ine kadar geriledi.

Graham, GQ'ya şunları söyledi:

Bunu kendimi övmek için söylemiyorum... [Biz] insanları ağırlamak için para ödedik, çünkü bunu karşılayamazlardı. 'Bakın, ne kadar istediğinizi biliyoruz, kirayı biz karşılarız' demek, o kişiye para biriktirme fırsatı verir ve bir sonraki işte kirayı ödeyebilir.

Kendisini "apartmandan gelen karışık ırktan işçi sınıfı çocuğu" diye tanımlayan This Is England'ın 51 yaşındaki yıldızı, Liverpool'un yaklaşık 9 km dışındaki Kirkby'de doğdu ve bir sosyal hizmet görevlisi olan annesi Marie tarafından büyütüldü.

Sheffield Üniversitesi Yaratıcı Endüstriler Politika ve Kanıt Merkezi tarafından 2024'te yapılan araştırmaya göre, film ve TV endüstrisinde çalışanların büyük çoğunluğu orta veya üst sınıf kökenli.

rthyjuı
Owen Cooper ve Stephen Graham, Adolescence'ta (Netflix)

Danimarkalı Kız'ın (The Danish Girl) oyuncusu Eddie Redmayne 2016'da, kalacak yer sıkıntısı çeken oyuncuların kirasını zaman zaman ödediğini itiraf etmişti.

Kendisi şöyle açıklamıştı:

Sahip olduğum en büyük ayrıcalık ailemin Londra'da yaşamasıydı. Bu yüzden üniversiteyi bitirip bir yıl işsiz kaldığımda, bir barda çalışıyordum, kira ödemiyordum ve tiyatro okuluna gitmeye çalışıp kiralarını ödemeleri gereken kişilerden mektuplar alıyordum. Bu da ara sıra yaptığım bir şey. Londra'da yaşamak inanılmaz pahalı.

Independent Türkçe