Meta, çalışanlarının kürtaj hakkında konuşmasını yasakladı

Sosyal medya şirketi, kürtaj hakkında konuşmanın "düşmanca bir çalışma ortamı" yaratabileceğini söyledi

AP
AP
TT

Meta, çalışanlarının kürtaj hakkında konuşmasını yasakladı

AP
AP

Meta'nın, çalışanlarına Facebook'un şirket içi versiyonu olan Workplace'te kürtaj hakkında konuşamayacaklarını çünkü bunun "düşmanca bir çalışma ortamı" yaratabileceğini söylediği bildirildi.
2019'da yürürlüğe girdiği iddia edilen fakat henüz gün yüzüne çıkan bu politika, şirketin ilk olarak The Verge tarafından haberleştirilen şirket içi "Saygılı İletişim Politikası"nın bir bölümüne göre çalışanları "kürtajın doğru veya yanlış olduğu, kürtajın ulaşılabilirliği veya kürtaj hakları ve konuyla ilgili siyasi, dini ve insani görüşler hakkındaki fikirleri belirtmekten veya tartışmaktan" alıkoyuyor.
"Metamates" (Meta arkadaşları) olarak bilinen Meta çalışanlarıyla yapılan ve herkesin katıldığı bir toplantının The Verge tarafından elde edilen kaydında, Meta'nın insan kaynakları başkan yardımcısı Janelle Gale'ın kürtajın Workplace'teki çalışanlar tarafından "en bölücü ve en çok rapor edilen konu" olduğunu, "insanlar saygılı olsa bile ve kürtaj hakkındaki görüşlerinde saygılı olmaya çalışsalar bile, insanların cinsiyetleri veya dinleri ekseninde hedef alındıklarını hissetmelerine neden olabileceğini" söylediği bildirildi.
Habere göre Gale, şöyle ekledi:
"Bu, koruma altındaki grubun çizgisini hemen hemen her seferinde aşan benzersiz bir konu."
Yakın zamanda, ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hizmeti için onlarca yıllık anayasal korumayı sona erdirebilecek ve kürtajı ABD'nin yaklaşık yarısında yasadışı hale getirecek yasalar dalgasını tetikleyebilecek bir karar çıkarmaya hazırlandığı haberleri çıkmıştı.
Meta yöneticisi Sheryl Sandberg, herkese açık Facebook sayfasında kürtajı "en temel haklarımızdan biri" diye niteledi.
Sandberg "Her kadın, nerede yaşarsa yaşasın, anne olup olmayacağına ve ne zaman anne olacağına karar vermekte özgür olmalıdır" diye yazdı.

"Bu kadın sağlığı ve eşitliği için en önemli şeylerden biri."
Fakat Meta şirket içinde farklı bir yaklaşım benimsiyordu. Meta'nın ürün müdürü Naomi Gleit'ın Workplace'te şöyle yazdığı iddia edildi:
"İşyerinde bu konuya ilişkin çok hassasiyet var ve bu da Workplace'te konuyu ele almayı zorlaştırıyor."
Gleit'ın, çalışanların kürtajı işyerinde yalnızca "özel bir ortamda (örneğin canlı, sohbet vb.) güvenilir bir iş arkadaşıyla" ve "dayanışma göstermek için 5 kişiye kadar benzer fikirli kişilerden oluşan küçük bir grupla dinleme oturumunda" tartışabileceğini söylediği bildirildi.
Bununla birlikte Gleit, çalışanların, kişisel görüşlerini paylaşmak için Meta'nın Instagram ve Facebook gibi sosyal uygulamalarını kullanabileceğini ve Meta'nın "nerede yaşadıklarına bakılmaksızın çalışanlarına ABD'de üreme sağlığı hizmetlerine erişim sunmaya devam edeceğini" söyledi.
Meta, bu haber yayına girmeden önce The Independent'ın yorum talebini yanıtlamadı.



Netflix izleyicileri yeni II. Dünya Savaşı filmine hayran kaldı

Emmy ödüllü Kerry Washington (ortada), iki kez de Altın Küre'ye aday gösterilmişti (Netflix)
Emmy ödüllü Kerry Washington (ortada), iki kez de Altın Küre'ye aday gösterilmişti (Netflix)
TT

Netflix izleyicileri yeni II. Dünya Savaşı filmine hayran kaldı

Emmy ödüllü Kerry Washington (ortada), iki kez de Altın Küre'ye aday gösterilmişti (Netflix)
Emmy ödüllü Kerry Washington (ortada), iki kez de Altın Küre'ye aday gösterilmişti (Netflix)

Netflix'te yayına giren yeni bir savaş filmi, izleyicilerden büyük övgü topladı.

Tyler Perry'nin yönettiği 6888. Tabur (The Six Triple Eight), geçen yılın sonunda gösterime girdi. Başrollerde Kerry Washington, Ebony Obsidian, Sarah Jeffery, Oprah Winfrey, Gregg Sulkin, Susan Sarandon, Shanice Williams, Donna Biscoe ve Dean Norris yer alıyor.

Eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da sinema yazarlarının ortak görüşünde, "6888. Tabur, başrolde kararlı bir Kerry Washington'ın yer aldığı önemli bir gerçek hikayeyi anlatıyor. Ancak filmin aşırı duygusal sunumu, bu ilham verici olayların kendi başına konuşmasına engel oluyor" ifadelerine yer verildi.

Gerçek bir hikayeye dayanan film, izleyicilerden yoğun ilgi gördü. Bir kullanıcı, yapımı "son derece yoğun ve akılalmaz derecede etkileyici" sözleriyle tanımladı.

Bir sinemasever filmi "uzun zamandır izlediği en iyi yapımlardan biri" diye niteleyerek ekledi: 

Eğer Gizli Sayılar'ı (Hidden Figures) seviyorsanız bu filmden de keyif alacaksınız.

Bir izleyiciyse "tüm film boyunca ağladığını" söyledi. 

6888. Tabur, teslim edilmemiş mektuplardan oluşan üç yıllık birikimi çözmek için Kadınlar Ordu Birliği'ne katılan 855 siyah kadının hikayesini anlatıyor.

Netflix, 13 yaşından küçük izleyiciler için uygun olmadığını belirttiği filmin konusunu, resmi açıklamasında şöyle özetliyor:

Gerçek bir öyküden esinlenen, Tyler Perry imzalı bu dramada, ABD Kadın Kolordusu'nun siyahi kadınlardan oluşan tek taburu, II. Dünya Savaşı'nda denizaşırı imkansız bir göreve çıkar.

The Observer yazarı Wendy Ide eleştirisinde, "Ne yazık ki Perry bu hikayeyi yine kendi tarzına özgü bir duygusallıkla kaplamış. Ortaya tempolu değil, yavaş ilerleyen bir film çıkmış. Oyunculuk performanslarının da son derece dengesiz olması işleri zorlaştırıyor” dedi.

YouTube'daki Fish Jelly Films kanalında yayın yapan Nicholas Bell ise olumsuz görüş bildiren bir başka eleştirmen:

Tyler Perry'nin bu sefer anlatıya daha fazla özen gösterdiği açık. Ancak 6888. Tabur, aşırı ciddiyet ve duygu sömürüsüyle izlemeyi zorlaştırıyor.

6888. Tabur, halen Netflix'te izlenebilir.

Independent Türkçe, Express, Mirror