Ahmed Mustafa
200 milyar dolarlık şahsi servetiyle dünyanın en zengin adamı olan Elon Musk, kendisini sürekli spot ışıklarının altına atıyor. Bunun sebebi sadece en büyük elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın sahibi olması ya da özel bir roket ve uzay aracı şirketi olan SpaceX'in sahibi olması değil. Yakın bir zamanda 44 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın almaya karar verdiği sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki tartışma yaratan paylaşımlarının da bunda büyük bir payı var. Söz konusu anlaşma, tekelcilikle mücadele, finansal anlaşmaları düzenleme ve piyasayı koruma yetkililerin onayı beklendiğinden ve aynı zamanda Musk’ın hala anlaşma için yeterli fon sağlamamasından ötürü henüz tamamlanmadı.
Bu sefer medyanın ilgi okları, Business Insider sitesi tarafından yayınlanan bir haber ile Musk’a döndü. Söz konusu haberde Musk’ın ABD’den İngiltere’ye uçmakta olan özel bir jette bir uçuş görevlisine cinsel tacizde bulunduğu iddia edildi. Musk bu habere şu ifadelerle yanıt verdi:
“Bu hikayede çok daha fazlası var. Eğer cinsel tacize meyilli biri olsaydım 30 yıllık kariyerimde böyle bir şey ilk kez ortaya çıkmazdı.”
Business Insider, Musk'ın sahibi olduğu ve başkanlığını yaptığı SpaceX şirketinden bu olay ve uçuş görevlisi ile susması karşılığında yapılan anlaşma hakkında herhangi bir yanıt alamadı. Sitenin yayınladığı gibi konu mahkemeye taşınmadığından ve mahkeme belgeleri olmadığından, suçlamayı kamuya açık belgelerden teyit etmek zor. Bununla birlikte tartışmalara yol açan ABD’li milyarder medya tarafından daha çok ilgi görmüş oldu.
Cinsel taciz meselesi
Business Insider sitesinin iddia ettiğine göre olay 2016 yılında Musk'ın Gulfstream G650ER jetinde Londra'ya uçarken meydana geldi. Uçuş görevlisi, Elon Musk'ın belinden aşağısını örten bir çarşaf dışında tamamen çıplak olduğu kabine girdi. Musk kendisinden masaj yapmasını istedikten sonra masajdan daha fazlasını yaparsa ‘ona at alacağını’ söyleyerek cinsel organını gösterdi. Ardından cinsel ilişkiye girmek için uçuş görevlisine rüşvet vermeye çalışarak vücuduna dokundu.
Olayın kaynağı uçuş görevlisinin kendisi değil bir arkadaşı. Business Insider’ın ulaştığı uçuş görevlisinin arkadaşının yasal ifadesinde SpaceX’in sahip olduğu uçakta yaşanan olay detaylarıyla anlatılıyor. İfadeye göre uçuş görevlisi Musk'ın tekliflerini reddedince, şirket bu olaydan sonra görevlinin uçuş saatlerini azaltmaya karar verdi.
Uçuş görevlisi, California’da işçi-işveren sorunlarında uzman bir avukat tuttu. Bunun ardından avukat, şirketin insan kaynakları birimine ayrıntılı bir şikayet dilekçesi gönderdi. Yönetim, mahkemeye gitmeden uzlaşmak istedi. Elon Musk'ın bir arabulucuyla birlikte oturumlardan birine bizzat katıldığı iddialar arasında yer alıyor. En nihayetinde 2018 yılının Kasım ayında, uçuş görevlisine 250 milyon dolar verilmesi ve bunun karşılığında yasal olarak bağlayıcılığı olan bir ‘gizlilik sözleşmesi’ imzalayıp olayla ilgili yargıya şikayette bulunmaması konusunda anlaşıldı.
Gizlilik anlaşması yüzünden uçuş görevlisi olay hakkında konuşamadığı için Business Insider sitesi arkadaşının yasal ifadesini esas aldı. Ancak bu suçlamaları tamamen reddedip ‘asla doğru olmadıklarını ve arkasında siyasi sebeplerin’ olduğunu söyleyen Musk, bu olayın gündeme gelmesinin Twitter'ı satın alma girişiminin yanı sıra Demokrat Parti'ye verdiği desteği bırakıp Cumhuriyetçi Parti'ye oy vermeye karar verdiğini açıklaması ile bir ilgisi olduğunu söyledi.
Musk Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Arkadaşının beni çıplak gördüğünü söyleyen yalancıya söylüyorum hodri meydan. Herkesin bilmediği bir şeyi, herhangi bir şeyi (dövme, işaret, yara izi...) anlat. Yapamazsın çünkü böyle bir şey olmadı.”
Musk ve siyaset
Her ne kadar öncelikle iş dünyasına odaklansa da, çoğu zaman tartışmalı bir şekilde Twitter'a olan düşkünlüğü Elon Musk'ı siyasete yakınlaştırdı. Örneğin Ukrayna'da savaşın başlamasıyla Ukraynalılar için uzaya fırlattığı ‘Starlink’ uydularıyla internet hizmeti verileceğini duyurmuştu. Musk bu adımı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna internetini kesmesi durumunda iletişimlerinin ve propaganda kampanyalarının kesintiye uğramaması için atmıştı.
Bundan önce Musk, milyonlarca takipçisi olan Twitter hesabını, geleneksel resmi finans sistemine karşı çıkarak hisse senetleri, menkul kıymetler ve özellikle kripto paralarda ‘bireysel yatırımcı’ dalgalarını hareketlendirmek için kullandı. Son olarak ise bu hafta ABD'de Demokratlara verdiği desteği bırakıp Cumhuriyetçileri desteklemeye başlayacağını duyurdu.
Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Eskiden Demokratlara oy veriyordum çünkü (çoğunlukla) iyilik partisiydi. Ancak şimdi bölünme ve nefret partisine dönüştüler. O yüzden artık onlara oy veremem ve oyumu Cumhuriyetçilere vereceğim. Şimdi bana karşı kirli kampanyalarını izleyin” ifadelerini kullandı.
Twitter yönetim kurulu Elon Musk'ın Twitter'ı satın alma teklifini onaylayınca Musk, Twitter tarafından hesabı askıya alınan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını geri açacağını duyurmuştu. Brezilya İletişim Bakanı'nın Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre cuma günü Musk, Brezilya'daki aşırı sağ hükümetle 'iletişim konusunu ve Amazon Havzası'nın korunmasını' görüşmek üzere Brezilya'ya geldi. Musk, Trump'ın 2020 ABD seçimlerini kaybetmesinden bu yana kendisini küresel olarak yalnız bulan popülist Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile görüştü.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre bazı ABD’li analistler ve yorumcular şu anda Musk'ın bu davranışlarının Tesla'ya ne kadar zarar verebileceğini ve şirketlerindeki bazı çalışanların ve müşterilerin, tartışmalı ve ‘abartıya’ kaçabilen görüşleri yüzünden Musk’tan nasıl uzaklaşabileceğini konuşuyor.