Mariupol’da hayatta kalanların gelecek umudu yok

Mariupol’da hayatta kalanlar: Evimizle birlikte hayatlarımız da yıkıldı

İşçiler Mariupol’un banliyösündeki bir mezarlıkta tabut taşıyor (EPA)
İşçiler Mariupol’un banliyösündeki bir mezarlıkta tabut taşıyor (EPA)
TT

Mariupol’da hayatta kalanların gelecek umudu yok

İşçiler Mariupol’un banliyösündeki bir mezarlıkta tabut taşıyor (EPA)
İşçiler Mariupol’un banliyösündeki bir mezarlıkta tabut taşıyor (EPA)

Ukrayna’da direnişinin sembolü olan Mariupol şehri üç ay süren kuşatma ve saldırılardan sonra Rusların eline geçerken, şehirdeki binaların büyük kısmı ağır hasar aldı.
şarku'l Avsat'ın AFP’den aktardığı habere göre, Mariupol’da üç ay süren çatışmalar yüz binlerce insanın kaçmasına, anlatılmaz acılar yaşanmasına ve ölümlere neden oldu. 
Şehirde bulunan Azovstal çelik fabrikasına sığınarak uzun süre direnen 959 Ukraynalı asker Ruslara teslim oldu.

Rus ordusu ve ayrılıkçı müttefikleri, çatışmalar başlamadan önce nüfusu yarım milyondan fazla olan harap şehirdeki sokaklarda devriye geziyor.
AFP muhabirleri, Rusya Savunma Bakanlığı’nın bu hafta düzenlediği basın turunda hasarın boyutunu inceledi.

Rus ordusu, Ukrayna’nın şiddetli direnişinin sembolü haline gelen fabrikaya gazetecilerin yaklaşmasına izin vermedi.
Rusya, Ukrayna’nın güneydoğusundaki şehri yeniden inşa etme ve onu bir sahil beldesine dönüştürme sözü verdi.
Ancak bu projeyi, şehirde Rus saldırıları sonucu enkaz haline gelen bina molozları arasında hayal etmek zor.
Çatışmanın sona ermesiyle, bölge sakinleri yiyecek aramak için dışarı çıkmaya cesaret etti.

Konuşmayı kabul edenler, Moskova’nın neo-Nazilerin boyunduruğundan ‘kurtardığını’ öne sürdüğü şehirle ilgili umutsuzluklarını dile getirdi.
AFP’nin sorusunu Rusça yanıtlayan Angela Kopytsa (52), Mariupol’da kendisi için bir gelecek görmediğini söyledi.
Pediatri hemşiresi olan Kopytsa, “İş yok, yemek yok, su yok. Hem evim, hem de hayatım yıkıldı. Hangi gelecek? Hiçbir şeyden ümidim yok” dedi.
Kopytsa, çatışmalar sırasında çocukları ve torunu ile bir lokma yiyeceği paylaşmak zorunda kaldığını ve doğum servislerindeki çocukların açlıktan öldüğünü anlatırken gözyaşlarına boğuldu.
Şehirdekiler Mart ayından bu yana elektriksiz yaşıyor.
Mariupol’daki bir üniversitede eğitim veren Elena Ilyina (55) ise, AFP muhabirlerine ağlayarak evinin yıkıldığını ve şimdi kızıyla birlikte yaşadığını anlattı.
Tek dileğinin savaştan önceki hayatına geri dönmek olduğunu söyleyen Ilyina, “Evimde huzur içinde yaşamak, işe gitmek ve çocuklarımla konuşmak istiyorum” dedi.
Rus ordusu, gazetecileri şehirdeki hayvanat bahçesine de götürdü.

Oksana Krishtafovich (41) savaştan önce bir restoranda aşçıydı ama şimdi hayvanat bahçesinde çalışıyor, hayvanları besliyor ve inekleri sağıyor.
Krishtafovich, “Çalıştığım restoran yıkıldı. Artık benim müşterilerim buradaki hayvanlar. Şehir her şeyden yoksun. Ama uyum sağlarız, hayatta kalırız” diyerek iyimser konuştu.
Şehirde en fazla sayıda insanı istihdam eden Azovstal’da 30 yıl çalışan Sergey Pugach (60) ise, hayvanat bahçesinde bekçi olarak görev yapıyor.
Rusya’nın işgale başladığı Şubat ayında emekli olmasına sadece iki ay kalan Pugach, emekli maaşını alıp alamayacağını bilmiyor ama yine de şikayet etmiyor.
Pugach, “Ukraynalılar tembel değil. Savaş durur durmaz insanlar sığınaklardan sürünerek çıktı ve iş aramaya başladı. Bazıları iş buldu bile” dedi.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.