İngiltere, BBC’den tarafsızlık ve çeşitliliğe odaklanan bir inceleme yürütmesini istedi

Londra’daki BBC merkezi (Reuters-Arşiv)
Londra’daki BBC merkezi (Reuters-Arşiv)
TT

İngiltere, BBC’den tarafsızlık ve çeşitliliğe odaklanan bir inceleme yürütmesini istedi

Londra’daki BBC merkezi (Reuters-Arşiv)
Londra’daki BBC merkezi (Reuters-Arşiv)

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC’nin daha fazla tarafsızlığa ulaşmasına ve daha çeşitli bir işgücü oluşturmasına yardımcı olmak için reformlara ihtiyaç olup olmadığını değerlendirmek için bir inceleme başlatıldı.
Eğitmek, bilgilendirmek ve eğlendirmek için kurulan BBC, David Attenborough gibi medya profesyonelleri tarafından yüksek kaliteli haber, drama ve belgesel üretimiyle dünya çapında beğeni topladı.
Ancak son yıllarda, özellikle Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması nedeniyle İngiltere’yi saran siyasi ve kültürel farklılıkların üstesinden gelmek için zorluklarla karşılaştı.
Eleştirmenler, kanalın Londra ve büyük şehirlere odaklanarak, ülkenin büyük bölümlerini gözden kaçırdığını söyledi.
Kültür Bakanı Nadine Dorries konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“BBC, dünya çapında bir yayıncıdır, ancak tüm yayıncılar gibi hızla değişen bir ortama uyum sağlaması gerekir. Hükümet, BBC’nin daha tarafsız, daha erişilebilir ve ülkemizin çeşitli bakış açılarını daha iyi yansıtmasını sağlamaya kararlıdır. Bu inceleme, BBC’yi fon sağlayanlara karşı daha hesap verebilir hale getirme, insanların iş olanakları elde etme ve kamu yararına çalışmaya devam etme şansını artırma konusunda son zamanlarda kaydedilen ilerleme üzerine inşa edilecek.”
Dijital Kültür, Medya ve Spor Dairesi (DCMS), BBC’ye işçi sınıfı kökenli insanlara fırsat eşitliğinin teşvik edilmesi için yeni bir yasal talimat verildiğini bildirdi.
Bu talimatlar, personelin yüzde 25’inin düşük sosyo-ekonomik geçmişe sahip olması, radyo üretiminin yüzde 50’si ve televizyon programı üretiminin yüzde 60’ının 2027’nin sonuna kadar Londra dışında olması ve 2025 yılına kadar yılda bin kişiye mesleki eğitim fırsatı sağlanmasını içeriyor.
DCMS, ayrıca hükümetin BBC lisans ücretleri ve alternatif finansman modellerinin fizibilitesi için ayrı bir inceleme başlatacağını belirtti.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.