Çin Dışişleri Bakanı Vang, Solomon Adaları'nı ziyaret etti

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi (Reuters_Arşiv)
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi (Reuters_Arşiv)
TT

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Solomon Adaları'nı ziyaret etti

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi (Reuters_Arşiv)
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi (Reuters_Arşiv)

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pasifik ada ülkeleri turunun ilk ayağında, geçen ay Pekin ile güvenlik anlaşması imzalayan Solomon Adaları'nı ziyaret etti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Vang, ziyaretinde Solomon Adaları Genel Vali Vekili John Patteson Oti ile bir araya geldi.
Vang, görüşmede, Solomon Adaları'nın 2019'da Tayvan'daki Çin Cumhuriyeti yerine Çin Halk Cumhuriyeti'ni diplomatik olarak tanıma kararı aldığı için kutlarken, kararın tarihin kaçınılmaz doğrultusuna ve zamanın eğilimine uygun olduğu ve iki ülke halklarının uzun dönemli çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti.
Solomon Adaları ile ilişkilerin, karşılıklı güven açısından Çin ile diğer Pasifik ada ülkeleri arasındaki ilişkilere örnek teşkil etmesini umduğunu ifade eden Vang, "Çin, Güney-Güney iş birliği ruhunu sürdürerek Solomon Adaları halkının yaşam kalitesinin geliştirilmesine, kalkınma ve ekonomik canlanmanın hızlandırılmasına destek olmaya devam edecek" dedi.
Bakan Vang, ayrıca mevkidaşı Jeremiah Manele ile de görüştü.
Çin ile Solomon Adaları arasında 20 Nisan'da "güvenlik alanında iş birliğine yönelik hükümetler arası çerçeve anlaşması" imzalandığı duyurulmuştu.
Anlaşmanın taslağı olduğu iddia edilen bir belge, Solomon Adaları'nda muhalefet tarafından internette yayımlanmıştı. Belgede, anlaşmanın Çin savaş gemilerinin Solomon Adaları limanlarına demirleyebileceği, kısa süreli bekleyebileceği, lojistik ikmali ve geçiş yapabileceğini öngördüğü ileri sürülmüştü.
Belgede ayrıca Solomon Adaları'nın sosyal düzeni, insan yaşamını ve mülkiyeti korumak için Çin'den polis, zırhlı polis, askeri personel ve diğer koruyucu ve askeri güç talep edebileceği belirtilmişti.
Analistler, anlaşmanın, Pekin yönetiminin, Çin vatandaşlarını ve Çin'e ait projeleri korumak için ordusunu kullanmasının önünü açacağı ve ona Pasifik Okyanusu'nun güneyinde kritik askeri üs sağlayacağını ileri sürerek bunun bir "güvenlik paktı" olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.

AUKUS ittifakına karşı Güney Pasifik'te zemin arayışı
Çinli Bakan, 8 ülkeyi kapsayan 10 günlük Pasifik Adaları turunda Solomon Adaları'nın ardından Kiribati, Samoa, Fiji, Tonga, Vanuatu ve Papua Yeni Gine'yi ziyaret edecek.
Vang, ziyarette Pasifik ada ülkeleri ile "Ortak Kalkınma Vizyonu" adını verdiği kapsamlı iş birliği ve beş yıllık eylem planına imza atmayı planlıyor.
Potansiyel bir serbest ticaret anlaşmasının yanı sıra Çin, bölge ülkeleri ile balıkçılık, internet altyapısı ve Konfüçyüs Enstitüleri ile kültürel iş birliğini arttırmayı hedefliyor.
ABD'nin İngiltere ve Avustralya ile AUKUS ve Japonya, Hindistan ve Avustralya ile Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) gibi ittifak girişimlerinde bulunması, Çin'in Pasifik'teki ekonomik etkisini dengelemek amacıyla Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesini (IPEF) önerisi ortaya atmasına karşı Pekin yönetiminin Pasifik ada ülkeleri ile ilişkilerini güçlendirerek bölgede zemin kazanmaya çalıştığı yorumları yapılıyor.

ABD'den "Çin ile örtülü anlaşmalardan kaçınma" çağrısı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Pasifik ada ülkelerine "Çin ile örtülü anlaşmalar yapmaktan kaçınma" çağrısında bulundu. Price, "Söz konusu anlaşmaların aceleci ve şeffaf olmayan süreçlerle müzakere edilmesinden endişeliyiz" ifadelerini kullandı.
Avustralya'nın yeni seçilen Başbakanı Anthony Albanese, Çin'in, Avustralya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana tercih edilen güvenlik ortağı olduğu bölge ülkeleri üzerinde etkisini arttırmaya çalıştığına dikkat çekerek, ülkesinin "Pasifik'teki geri adım atmayacağını, bağlarını daha ileri taşıyacağını" vurguladı.
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de Çin'in son dönemde bölgedeki girişimlerinden endişe duyduğunu belirterek, "Güney Pasifik ülkelerinin güvenlik ihtiyaçlarına kendilerinin karar vermesi gerektiğini" ifade etti.



Güney Kore, Rus ve Çin uçaklarının hava savunma bölgesine girmesinin ardından savaş uçaklarını konuşlandırdı

Güney Kore'nin ilk yerli savaş uçağı olan KF-X savaş uçağının ilk prototipi (EPA)
Güney Kore'nin ilk yerli savaş uçağı olan KF-X savaş uçağının ilk prototipi (EPA)
TT

Güney Kore, Rus ve Çin uçaklarının hava savunma bölgesine girmesinin ardından savaş uçaklarını konuşlandırdı

Güney Kore'nin ilk yerli savaş uçağı olan KF-X savaş uçağının ilk prototipi (EPA)
Güney Kore'nin ilk yerli savaş uçağı olan KF-X savaş uçağının ilk prototipi (EPA)

Güney Kore, dün yaptığı açıklamada, yedi Rus ve iki Çin uçağının hava savunma tanımlama bölgesine girmesinin ardından "her türlü olasılığa hazırlık olarak" hava kuvvetlerinden savaş uçaklarını havalandırdığını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Seul'deki Genelkurmay Başkanlığı, Rus ve Çin uçaklarının yerel saatle 10:00 civarında (GMT 01:00) Kore Hava Savunma Tanımlama Bölgesi'ne girdiğini açıkladı. Açıklamada, uçakların Güney Kore hava sahasını ihlal etmediği de belirtildi.

Güney Kore ordusu, olası her türlü duruma karşı taktiksel önlemler almak amacıyla savaş uçaklarının konuşlandırılması emrini verdiğini açıkladı.

Hava savunma tanımlama bölgesi (ADIZ), hava sahasından daha büyük olup, güvenlik nedenleriyle bir devlet tarafından kontrol edilir; ancak bu kavram herhangi bir uluslararası antlaşmada tanımlanmamıştır.

Yonhap haber ajansı, askeri kaynaklara dayanarak, Çin ve Rus uçaklarının bölgeye birkaç kez girip çıktığının tespit edildiğini ve bir saat sonra bölgeden ayrıldıklarını bildirdi.

Daha sonra Çin Savunma Bakanlığı, yıllık iş birliği planları doğrultusunda Rus ordusuyla tatbikatlar gerçekleştirdiğini doğruladı.

Bakanlık, tatbikatların dün Doğu Çin Denizi ve batıda Pasifik Okyanusu üzerinde gerçekleştirildiğini ve manevraların "10. Ortak Stratejik Hava Devriyesi" olarak adlandırıldığını belirtti.

Moskova da tatbikatları doğrulayarak, sekiz saat sürdüğünü ve bazı yabancı savaş uçaklarının Rus ve Çin uçaklarını takip ettiğini ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Uçuş rotasının belirli aşamalarında, stratejik bombardıman uçaklarını yabancı ülkelerden savaş uçakları takip etti" açıklamasını yaptı.

2019'dan beri Pekin ve Moskova, ortak tatbikatları gerekçe göstererek düzenli olarak Güney Kore'nin hava savunma tanımlama bölgesine askeri uçaklar gönderiyor.

Seul'e göre bu türden son olay Kasım 2024'te meydana geldi ve beş Çin ve altı Rus uçağı olaya karıştı.

Kuzey Kore'nin geleneksel müttefikleri olan Çin ve Rusya, Rusya'nın 2022 başlarında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana askeri iş birliğini güçlendirdi.


Trump: Tayland ve Kamboçya arasındaki çatışmaları durdurmak için müdahale edeceğim

ABD Başkanı Donald Trump (sağda), 26 Ekim 2025'te Kuala Lumpur'da düzenlenen 47. ASEAN Zirvesi'nin oturum aralarında ateşkes anlaşmasının imza töreninde Kamboçya Başbakanı Hun Manh (ortada) ve Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul'a bakıyor (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (sağda), 26 Ekim 2025'te Kuala Lumpur'da düzenlenen 47. ASEAN Zirvesi'nin oturum aralarında ateşkes anlaşmasının imza töreninde Kamboçya Başbakanı Hun Manh (ortada) ve Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul'a bakıyor (AFP)
TT

Trump: Tayland ve Kamboçya arasındaki çatışmaları durdurmak için müdahale edeceğim

ABD Başkanı Donald Trump (sağda), 26 Ekim 2025'te Kuala Lumpur'da düzenlenen 47. ASEAN Zirvesi'nin oturum aralarında ateşkes anlaşmasının imza töreninde Kamboçya Başbakanı Hun Manh (ortada) ve Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul'a bakıyor (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (sağda), 26 Ekim 2025'te Kuala Lumpur'da düzenlenen 47. ASEAN Zirvesi'nin oturum aralarında ateşkes anlaşmasının imza töreninde Kamboçya Başbakanı Hun Manh (ortada) ve Tayland Başbakanı Anutin Charnvirakul'a bakıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Tayland ve Kamboçya arasında yeniden alevlenen sınır çatışmalarına müdahale etmeyi planladığını ve her iki ülkenin liderleriyle telefon görüşmesi yapacağını belirtti.

Trump, dün akşam Pennsylvania'da yaptığı konuşmada, son saldırılara atıfta bulunarak, "Yarın (bugün) bir telefon görüşmesi yapmam gerekecek" dedi.

Trump, Pocono Dağı'ndaki destekçilerine yaptığı konuşmada, "Tayland ve Kamboçya gibi çok güçlü iki ülke arasındaki savaşı bir telefon görüşmesiyle durdurabilecek çok az kişi olduğunu" iddia etti. Daha önce arabuluculuk yaptığını söylediği barış anlaşmalarını, Güneydoğu Asya'da iki komşu ülke arasındaki ateşkesi de örnek gösterdi.

Görsel kaldırıldı.10 Aralık 2025'te Tayland'ın Sa Kaeo eyaletinde, Tayland-Kamboçya sınırında yaşanan çatışmalar sırasında yerinden edilmiş sakinler bir sığınakta dinleniyor (AFP)

Tayland ve Kamboçya'nın ateşkes anlaşması imzalamasından yaklaşık altı hafta sonra şiddet olayları yeniden patlak verdi; Dün 800 kilometrelik sınır boyunca şiddetli çatışmalar yaşandığı bildirildi. Bu durum, on binlerce sakinin sığınaklara veya daha güvenli bölgelere kaçmasına neden oldu.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığı habere göre Kamboçya Senato Başkanı Hun Sen, dün iki ülke arasında devam eden ve on binlerce sakinin sınır bölgelerinden kaçmasına neden olan yaygın çatışmaların ardından Tayland'a karşı şiddetli bir mücadele başlatma sözü verdi.

Çatışmalar, pazar günü iki Tayland askerinin yaralanmasına ve ABD başkanının arabuluculuğuyla temmuz ayında toprak anlaşmazlıklarını sona erdiren ateşkesin bozulmasına yol açan bir çatışmanın ardından geldi. O dönemde beş gün süren çatışmalarda her iki taraftan da onlarca kişi hayatını kaybetmiş ve 100 binden fazla sivil yerinden edilmişti.

Görsel kaldırıldı.Tayland'ın Sa Kaeo eyaletinde, Tayland-Kamboçya sınırında yaşanan çatışmalar sırasında yerinden edilmiş sakinler bir sığınakta dinleniyor (AFP).

Kamboçya Savunma Bakanlığı sözcüsü Mali Suchitata,"Toplamda 20 bin105 aile veya 101 bin 229 kişi, 5 ildeki sığınaklara ve akrabalarının yanına tahliye edildi" açıklamasında bulundu.

Görsel kaldırıldı.Tayland ve Kamboçya askerleri arasında çıkan çatışmaların ardından evlerini terk eden Taylandlı sakinler, Tayland'ın Surin eyaletindeki bir sığınakta dinleniyorlar (AP)

Tayland Savunma Bakanlığı sözcüsü Surasant Kongsiri ise bir basın toplantısında, "400 binden fazla kişi sığınaklara taşındı" diyerek, Tayland hükümetinin daha önce açıkladığı 180 bin kişilik tahliye tahminini revize etti. Kongsiri, "Siviller, güvenliklerine yönelik yakın bir tehdit olarak değerlendirdiğimiz durum nedeniyle toplu olarak tahliye edilmek zorunda kaldılar" ifadesini kullandı.

Tayland ve Kamboçya, Fransız sömürge dönemine dayanan 800 kilometrelik sınırlarının bazı bölümlerinin belirlenmesi konusunda uzun süredir anlaşmazlık içindedir.


Afganistan sınırına yakın bir yerde düzenlenen silahlı saldırıda 6 Pakistan askeri hayatını kaybetti

Pakistan askerleri (Arşiv- Reuters)
Pakistan askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

Afganistan sınırına yakın bir yerde düzenlenen silahlı saldırıda 6 Pakistan askeri hayatını kaybetti

Pakistan askerleri (Arşiv- Reuters)
Pakistan askerleri (Arşiv- Reuters)

Üç güvenlik ve polis kaynağı bugün Reuters'a yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeybatısındaki bir güvenlik noktasına düzenlenen silahlı saldırıda 6 Pakistan askerinin öldüğünü söyledi.

Saldırı, Afganistan sınırına yakın Kurram bölgesinde gerçekleşti.