Mısır ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nil Havzası ülkeleri arasında deneyim alışverişi kapsamında su idaresi konusunda iş birliği yapıyor. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, su kaynakları alanında Mısır ve Kongo arasındaki iş birliğini geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Mısırlı Bakan “Mısır ve Kongo arasında daha önce, su kaynakları alanında teknik iş birliği için 2022’den 2027’ye kadar 5 yıllık bir süre için bir protokol imzalanmıştı. Bu protokolün gölgesinde, Mısır hibesi ile su kaynaklarının kullanımını en üst düzeye çıkarmak, bu kaynakları yönetmek için teknik kadrolar oluşturmak ve geliştirmek amacıyla, kalkınma amaçlı birçok faaliyeti içeren Entegre Su Kaynakları Yönetimi projesi uygulanıyor” ifadelerini kullandı.
Mısırlı bir heyet, entegre su yönetimi ve modern sulama sistemlerinin uygulanması alanındaki Mısır uzmanlığını aktarmak için Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. Mısır Bakanlar Kurulu’nun dün, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde iki ülke arasındaki iş birliği protokolü çerçevesinde Kinşasa’da Yağmur ve İklim Değişikliği Tahmin Merkezi’nin kurulması, çok amaçlı hidroelektrik santral inşaatı ve güneş enerjisiyle çalışan 12 yeraltı kuyusu sondajı gibi birçok kalkınma projesi hayata geçirildi” açıklamasında bulundu.
Mısır Sulama Bakanı, “İki ülke daha önce Kongo’nun belirlediği bin hektarlık bir alanda, ilk etap olarak 5 hektarlık bir alanda uygulamaya başlanması ile birlikte, modern sulama sistemlerini kullanmak üzere anlaşmıştı. Bu iş birliğinde, Mısır tarafının geri kalan bölgelerinde Mısır gözetiminde tamamlanması için tecrübesini Kongo tarafına aktarılıyor” açıklamasında bulundu. Bakan, bakanlığın Mısır uzmanlığını aktarma ve Kongolu işçileri Kongo vatandaşlarının hayatlarını iyileştirmeye katkı sağlayacak olan modern sulama yöntemlerini kullanma hususunda eğitim vermeye karalı olduğunu belirtti.
Mısır Bakanlar Kuruluna göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Çevre ve Kalkınma Bakanı Eve Bazaiba Mesudi, Mısır heyetiyle yaptığı görüşmede, iki ülke arasında Kongo vatandaşlarına olumlu yönde yansıyan birçok kalkınma projesinin hayata geçirildiği iş birliğini güçlendirmek için çalışmaya devam edileceğini belirtti.
Mısır Su Bakanlığına göre, Abdulati ve Masudi geçen yıl, Mısır’ın Nil Havzası ülkelerine uzmanlık aktarma konusundaki kararlılığı kapsamında, Yağış ve İklim Değişikliği Tahmini Merkezi’ni açmışlardı.
Bu gelişme, Etiyopya’nın Mısır ve Sudan ile gerilimi artıran Nahda Barajı’nın üçüncü dolumu için hazırlandığı bir zamanda geliyor. Nil Nehri’nin kıyısında kalan Kahire ve Hartum, Addis Ababa’ya barajın beklenen olumsuz etkilerinin sınırlanmasını garanti eden bağlayıcı bir yasal anlaşma imzalanmadan önce, baraj havuzunun doldurulması veya işletilmesine yönelik tek taraflı herhangi bir önlem almaktan kaçınılması çağrısında bulunuyor. Baraj krizi 10 yıldan uzun bir süredir devam ediyor. Mısır, bölgesel güvenliği ve istikrarı artıracak şekilde yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.
Mısır ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti su yönetimi konusunda iş birliğini güçlendirecek

Su alanında iş birliği için Kongo’yu ziyaret eden Mısırlı heyet (Mısır Bakanlar Kurulu)
Mısır ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti su yönetimi konusunda iş birliğini güçlendirecek

Su alanında iş birliği için Kongo’yu ziyaret eden Mısırlı heyet (Mısır Bakanlar Kurulu)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة