Libyalılar, Sirenayka’nın Trablus ve Fizan’dan ayrılmasını talep ediyor

Ulusal Birlik Hükümeti’nin ülkenin zenginliği ele geçirmesi protesto ediliyor.

Libyalılar bir süre nce, Trablus’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda 17 Şubat Devrimi’ni kutladı. (AP)
Libyalılar bir süre nce, Trablus’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda 17 Şubat Devrimi’ni kutladı. (AP)
TT

Libyalılar, Sirenayka’nın Trablus ve Fizan’dan ayrılmasını talep ediyor

Libyalılar bir süre nce, Trablus’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda 17 Şubat Devrimi’ni kutladı. (AP)
Libyalılar bir süre nce, Trablus’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda 17 Şubat Devrimi’ni kutladı. (AP)

Lİbya halkı, ülkede tanık olunan siyasi bölünmenin ağırlığı altında yaşamaya devam ederken Birleşmiş Milletler’e, ‘Ulusal Birlik Hükümeti’nin ülkenin zenginliğini ele geçirmesi’ nedeniyle Sirenayka bölgesinin (doğu) Trablus ve Fizan bölgelerinden ayrılması için çalışılması çağrısında bulundu. Ancak bu ayrılma çağrısı, Libya için yeni değil. Zira 2011 yılından, yani eski Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesini takip eden dönemden bu yana, ‘boşa harcanan maki kaynakların dağılımında bir denge sağlamak’ için ya da ‘hem güç hem de mali kaynakların ele geçirilmesine’ karşı belirli bir akımların lehine siyasi baskı niyetiyle gündeme geliyor.
İdris El-Mehdi El-Senussi liderliğinde, 1 Haziran 1949’da  İtalyan kuvvetlerinin tahliye edilmesinden sonra kutlanmaya başlayan Sirenayka Bağımsızlık Günü münasebetiyle önceki gün şeyhler ve gençler Libya’nın doğusundaki el-Abyar belediyesinde bir araya geldi. Bölgenin ülkenin batısında ve güneyindeki Trablus ve Fizan’dan ayrılmasına yönelik taleplerini yinelediler.
Ülke, Libya adı altında birleşmeden önce Sirenayka’ya ek olarak Trablus ve Fizan olmak üzere üç bölgeye ayrılmıştı.
El-Abyar belediyesindeki Panorama Salonu’nda ‘Sirenayka ve bugün ve geleceğin zorlukları’ başlığı altında düzenlenen etkinlikte, ekonomik ve anayasal sorunların yanı sıra diğer iki bölgeden nasıl ayrılacağı da tartışıldı. El-Abyar belediyesinin ileri gelenleri ve şeyhlerinden birinin okuduğu açıklamada, Birleşmiş Milletler’e ‘Barkavi halkının kendi kaderini tayin ve Trablus ve Fizan bölgelerinden ayrılma hakkının’ yerine getirilmesi için çağrıda bulunuldu. Libyalı siyasetçiler bu adımı, ‘ülkenin birliğinin parçalanması ve küçük devletlere bölünmesi’ olarak değerlendirerek reddettiler.
Söz konusu taleplerden önce Sirenayka’nın ayrılmasına ve mali kaynakların üç bölge arasında yeniden dağıtılmasına dayanan birçok çağrı yapılmıştı. Bunlar arasında, Sirenayka bölgesi Geçiş Konseyi olarak adlandırılan kurumun Başkanı Ahmed ez-Zübeyir es-Senussi’nin, Haziran 2013’ün başlarında, işlerini kendi kendini yönetmesi için ‘Libya devleti çerçevesinde federal bir bölge’ olmasına yönelik talebi de yar alıyor. Aynı yıl 24 Ekim’de, bu akımın üyeleri bir yerel yönetim kurdular. Yerel yönetim Bingazi, Ecdebiye, Tobruk ve Cebel el-Ahtar olmak üzere dört idari valiliğe ayırdıkları bölgelerin işlerini yürütmek için 24 görevden oluşuyordu. Bu adımları, 1951’de bağımsızlığından sonra onaylanan Libya Krallığı Anayasası’na dayanıyordu.
Senussi’nin çağrısından bu yana durum yerinde saymış olmasına rağmen bölgenin önde gelenleri ve şeyhleri ayrılık çağrısını yinelediler. Temsilciler Meclisi ve Muhammed el-Minfi liderliğindeki Başkanlık Konseyi’nin yaklaşımlarını desteklemelerini istediler ve bunun Arap Barkavi halkının fedakarlıklarını destekleme olarak gördüklerini belirttiler.
Libyalı siyasi analist Abdulazim el-Beşti, Libya’nın eski bölgelerine dönüş çağrısı yapan, ‘garip ve çirkin bir ses’ olarak nitelendirdiği seslerdeki artış olduğunu gözlemledi. Beşti konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu çok üzücü. Dünyanın birliğe doğru ilerlediğine şahit olduğumuz bir dönemde, ülkemizde bölünmeden bahsedenleri görüyorum.”
Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler ise Libya’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin hızlandırılmasının ‘bu çağrıları engelleyeceği’ ve ülkenin birliğini ve bütünlüğünü koruyacağı görüşünde.  
Federal hükümet sistemine bağlı olanlar açıklamasında ‘Üç tarihi bölge, atlanamaz veya göz ardı edilemez coğrafi ve tarihsel bir gerçeklik. Ancak tek bir bölge içindeki eyaletler, bölgeler veya illerin uzlaşması açık bir seçenektir’ ifadelerini kullandı. Söz konusu kişiler, Libya krizinin çözümünün, değiştirilmemiş bağımsızlık anayasasına dönmek olabileceğini, zenginlik ve kaynakların adil bir şekilde paylaşılmasının, nüfus, alan ve zenginlik kriterlerine tabi olmadıkça adil olmayacağını belirtiyor.
Beşti son olarak şunları söyledi:
“Talep ettiğimiz ve ihtiyacımız olan şey, tam yetkilere sahip merkezi olmayan bir sistemdir. Federal veya konfederal bir sisteme tamamen karşıyız.”
Ülkenin üzerine gölge düşüren bir hale gelen siyaset sahnenin karmaşıklığı, daha fazla bölünmeye yol açabilecek farklı senaryolara kapı açıyor. Libya’da fiilen iki hükümet bulunuyor. Bunlardan ilki Abdulhamid Dibeybe liderliğinde Trablus’tan faaliyet gösteriyor. Diğeri ise çalışmalarını Fethi Başağa liderliğinde, ülkenin merkezindeki Sirte’den yürütüyor.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.