Nijerya’nın kuzeybatısında silahlı militanlar köylere saldırdı: 32 kişi öldü

Kilisedeki katliamdan DEAŞ sorumlu

Güneybatı Ondo eyaletinin Owo kentinde militanların en az 22 kişiyi öldürdüğü saldırının ardından St. Francis Katolik Kilisesi'ni koruyan Nijeryalı polis memuru (AP)
Güneybatı Ondo eyaletinin Owo kentinde militanların en az 22 kişiyi öldürdüğü saldırının ardından St. Francis Katolik Kilisesi'ni koruyan Nijeryalı polis memuru (AP)
TT

Nijerya’nın kuzeybatısında silahlı militanlar köylere saldırdı: 32 kişi öldü

Güneybatı Ondo eyaletinin Owo kentinde militanların en az 22 kişiyi öldürdüğü saldırının ardından St. Francis Katolik Kilisesi'ni koruyan Nijeryalı polis memuru (AP)
Güneybatı Ondo eyaletinin Owo kentinde militanların en az 22 kişiyi öldürdüğü saldırının ardından St. Francis Katolik Kilisesi'ni koruyan Nijeryalı polis memuru (AP)

Nijerya’daki yerel yetkililerin dün yaptığı açıklamaya göre, ülkenin kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde silahlı militanların düzenlediği bir dizi saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti ve onlarca ev tahrip edildi.
Yerel halkın “haydutlar” diye nitelediği silahlı suç çeteleri, yıllardır bölge sakinlerini kaçırmak veya öldürmek için Nijerya’nın kuzeybatı ve orta köylerine baskınlar düzenliyor. Ancak saldırılar son zamanlarda arttı. Silahlı militanlar geçtiğimiz aylarda başkent Abuja ile Kaduna arasında bir yolcu trenine saldırdı ve onlarca kişiyi kaçırdı. Ayrıca yüzden fazla köy sakinini ve sivil toplum kuruluşları (STK) üyesi onlarca kişiyi öldürdü.
Kaduna Eyaleti İç Güvenlik ve İçişleri Komiseri Samuel Aruwan, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, “Haydutlar pazar günü Kajuru bölgesindeki Dogon Noma, Ungwan Sarki ve Ungwan Maikori köylerine saldırdı. Saldırganlar bölgeye çok sayıda motosikletle geldiler. Çok sayıda eve zarar verdiler. Köy sakinlerine saldırdılar ve onları öldürdüler. Haydutlar önce iki köye saldırdı ve 31 vatandaşı öldürdü, ardından Ongwan Maikori'ye doğru ilerledi ve burada bir kişiyi öldürdüler ve evleri yaktılar. Güvenlik güçleri kara kuvvetleri gelmeden önce haydutların peşine düşen bir helikopter gönderdi. Sivil toplum örgütü ACLED, haydutların 2021'de öldürdüğü sivil sayısının önceki yıla göre yüzde 250 artarak 2 bin 600'ün üzerine çıktığını açıkladı. Bu, cihatçı örgütler DEAŞ ve Boko Haram kurbanlarının çok üzerinde bir sayı. Eski bir ordu generali olan Nijerya Devlet Başkanı Muhammad Buhari, iki başkanlık döneminin ardından gelecek yıl görevinden ayrılmadan önce haydutların şiddetine son vermesi konusunda baskı altında.
Nijerya İçişleri Bakanı Ogbeni Rauf Aregbesola dün yaptığı açıklamada, Nijerya makamlarının, pazar günü bir Katolik kilisesinde işlenen ve en az 22 kişinin hayatını kaybettiği katliamın arkasında Batı Afrika Eyaleti İslam Devleti'nin (ISWAP) olduğundan şüphelendiklerini söyledi. Ondo eyaletinin güneybatısındaki Owo kentindeki St. Francis Katolik Kilisesi'ne Pazar ayini sırasında AK-47 saldırı tüfeği ve patlayıcı taşıyan militanlarca saldırı düzenlendi. Saldırganlar katliamın korkunç izlerini geride bırakarak kaçtı. Aregbesola başkent Abuja’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Owo’daki korkunç saldırıda DEAŞ-Batı Afrika Eyaleti’nin parmak izini bulmayı başardık ve onları takip ediyoruz. Güvenlik birimlerimiz onların peşinde ve onları adalete teslim edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yetkili merciler saldırganların kimlikleri ve saldırı gerekçeleri hakkında yorum yapmayı reddetti. Ağırlıklı olarak Nijerya’nın kuzeydoğusu ve komşu Çad'da faaliyet gösteren DEAŞ-Batı Afrika Eyaleti örgütü yıllardır Nijerya ordusuyla savaşan silahlı gruplardan biri olarak biliniyor. Örgütün gerçekleştirdiği saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi yerinden oldu. Ondo eyaleti, DEAŞ-Batı Afrika Eyaleti'nin eylem bölgesinden uzak bir konuma sahip. Eyalet Valisi Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu önceki gün yeni kurban sayılarını açıkladı. Akeredolu’nun açıklamasına göre, 40 kişi yaşamını yitirdi, 61 kişi hastanede hâlâ tedavi görürken, 26 kişi de taburcu edildi. Akeredolu, Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı’na daha önce yaptığı açıklamada 22 kişinin öldüğünü belirtmişti. Akeredolu, ölen kişilerin sayılarıyla ilgili yeni verilerin özel hastaneler de dahil olmak üzere devlet hastanelerinden toplandığını ifade etti.



Türk ve Somali güçleri kaçırılan gemiyi kurtardı, 14 korsan öldürüldü

Somali kıyılarında bir geminin kaçırılması sırasında silahlı kişilerden biri (Arşiv- Reuters)
Somali kıyılarında bir geminin kaçırılması sırasında silahlı kişilerden biri (Arşiv- Reuters)
TT

Türk ve Somali güçleri kaçırılan gemiyi kurtardı, 14 korsan öldürüldü

Somali kıyılarında bir geminin kaçırılması sırasında silahlı kişilerden biri (Arşiv- Reuters)
Somali kıyılarında bir geminin kaçırılması sırasında silahlı kişilerden biri (Arşiv- Reuters)

Türk Deniz Kuvvetleri, Somali güçleriyle iş birliği içinde Somali karasularında kaçırılan bir gemiyi kurtardı. Mogadişu hükümetinin dün yaptığı açıklamaya göre, günler süren çatışmanın ardından 14 korsan öldürüldü.

Somali hükümetinin açıklamasında, operasyonun “10 gün sürdüğü, bu süre içinde güçlerin korsanlar tarafından kullanılan dört tekneyi imha ettiği ve operasyonda 14 korsanın öldürüldüğü” belirtildi. Açıklamada, kalan korsanların güvenlik güçlerinin aralıksız baskısı üzerine gemiden kaçtığı ifade edildi.

Güçlerin daha sonra “Lotof” adlı geminin güvenliğini sağladığı ve geminin seyrine güvenli şekilde devam ettiği kaydedildi.

MarineTraffic verilerine göre Kamerun bayraklı gemi, temmuz ayının sonlarında Türkiye’den ayrılarak Tanzanya’daki Darüsselam Limanı’na doğru yola çıktı. Şarku’l Avsat’ın uluslararası basında yer alan haberlerden aktardığına göre gemide Türk yapımı silahlar bulunuyordu.


Nijer: Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kadar ulaşan askeri isyanın ardından belirsizlik sürüyor

Niamey’deki “101. Üs” (AFP)
Niamey’deki “101. Üs” (AFP)
TT

Nijer: Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na kadar ulaşan askeri isyanın ardından belirsizlik sürüyor

Niamey’deki “101. Üs” (AFP)
Niamey’deki “101. Üs” (AFP)

Nijer Savunma Bakanlığı, bugün bir grup askerin hassas bir askeri üste ateş açtığını ve ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru ilerlediğini, ancak güvenlik güçleri tarafından püskürtüldüğünü açıkladı. Gelişme, 2023’ten beri askeri yönetim altında bulunan ve El Kaide ile DEAŞ saldırıları nedeniyle ciddi güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olan ülkede, bir isyanın darbe girişimine dönüşmesi olarak değerlendiriliyor.

Savunma Bakanı Korgeneral Salifou Moudy’nin imzasını taşıyan açıklamada, “Disiplin ve askeri yönetmeliklere uymayan bir grup asker, Niamey’deki 101. Üs’te bazı silah arkadaşlarını alıkoydu ve başkentin bazı hassas noktalarına ateş açtı” denildi.  

Devlet televizyonunda yayımlanan açıklamada, “Savunma ve güvenlik güçlerinin hızlı müdahalesi, bu hareketin kontrol altına alınmasını ve söz konusu noktaların kontrolünün kademeli olarak yeniden sağlanmasını mümkün kıldı” ifadelerine yer verildi. Bakanlık ayrıca vatandaşlara “sakin olmaları ve günlük faaliyetlerini özgürce sürdürmeleri” çağrısında bulundu.

Niamey’deki Diori Hamani Uluslararası Havalimanı’na gelen yolcular (AFP)
Niamey’deki Diori Hamani Uluslararası Havalimanı’na gelen yolcular (AFP)

Üsten saraya

Saldırı dün gece yerel saatle 01.00 sıralarında başladı. İlk saatlerde silah ve şiddetli patlama sesleri, 101. Askeri Üssü’nün bulunduğu Diori Hamani Uluslararası Havalimanı çevresinde yoğunlaştı. Stratejik öneme sahip üs, orduya ait uçakların yanı sıra Sahel Devletleri İttifakı’nın (Nijer, Mali ve Burkina Faso) ortak gücünün karargâhına ev sahipliği yapıyor. Üste ayrıca Rus ve Avrupalı güçler de konuşlanmış durumda.

Silahlı çatışmalar yedi saatten fazla sürerken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde yoğun ve kesintisiz silah sesleri duyuldu. Şarku'l Avsat'ın Reuters’ten aktardığına göre bir güvenlik kaynağı, saldırganların cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin çevresindeki güvenlik çemberini aşmaya çalıştığını söyledi. Görgü tanıkları da saray çevresinde yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

AFP’nin bir güvenlik kaynağına dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanlığı Muhafızları, Niamey’de “cumhurbaşkanlığı sarayına girmeye” çalışan “silahlı kuvvetlerden isyancıları” püskürttü. Buna rağmen saray çevresinde ve başkentin çeşitli mahallelerinde saatler boyunca silah sesleri gelmeye devam etti.

Nijer’in başkenti Niamey’deki “101. Üs” askeri tesisinden genel görünüm (AFP)
Nijer’in başkenti Niamey’deki “101. Üs” askeri tesisinden genel görünüm (AFP)

Dehşet dolu gece

Sabah saatlerinde ulusal televizyonun yayını bir saatten fazla kesildi. Yerel saatle yaklaşık 08.00’de ekran karardı, yayın 10.00 sıralarında yeniden başladı. Yayının başlamasının hemen ardından Savunma Bakanlığı’nın açıklaması yayımlandı ve durumun kontrol altına alındığı duyuruldu.

Nijer’i 2023’teki darbeden beri yöneten askeri konsey, Ulusal Vatanı Koruma Konseyi de sabah saat 07.00 civarında sosyal medya hesaplarından halka yönelik bir mesaj yayımladı. Mesajda, “Savunma ve güvenlik güçlerimiz vatanı savunmak üzere seferber olmuş durumda” denildi ve vatandaşlardan “sakinliklerini korumaları ve doğrulanmamış bilgileri yaymaktan kaçınmaları” istendi.

Nijer'in başkenti Niamey'de bir sokak (Arşiv - AP)
Nijer'in başkenti Niamey'de bir sokak (Arşiv - AP)

Bu sırada askerlerin cumhurbaşkanlığı yerleşkesine ve ulusal televizyon binasına giden yolları kapattığı, araç sürücülerini geldikleri yöne geri dönmeye zorladığı bildirildi. Niamey sakinleri, havalimanı yakınındaki mahallelerde zırhlı araçların konuşlandırıldığını gösteren görüntüler paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınındaki Yantala Mahallesi’nde yaşayan bir kişi öğle saatlerinde “Her şey yeniden sakinleşti, artık silah sesi duymuyoruz” dedi. Bir güvenlik kaynağı ise saldırganların bazılarının “etkisiz hale getirildiğini”, bazılarının kaçtığını ve güvenlik güçlerinin arama-tarama operasyonlarına başladığını belirtti.

Görgü tanıkları çatışmaların şiddetli olduğunu ifade etti. Havalimanına birkaç kilometre uzaklıktaki La Poudrière Mahallesi’nde yaşayan bir kadın, “Çok korktuk. Çok fazla silah sesi vardı, korkudan yatağın altına saklandım” dedi. Havalimanı yakınındaki Taladji Mahallesi’nden bir başka kişi ise “Duvarlar titriyordu, kulaklarım çınlıyordu” ifadelerini kullandı.

Niamey'deki uluslararası havaalanına yapılan saldırının ardından bir banliyönün havadan görünümü (Reuters).
Niamey'deki uluslararası havaalanına yapılan saldırının ardından bir banliyönün havadan görünümü (Reuters).

Cumhurbaşkanlığı Muhafızları belirleyici oldu

Sabah saatlerinde bir güvenlik kaynağı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Nijer silahlı kuvvetlerinden isyancılar tarafından cumhurbaşkanlığı sarayına girme girişiminde bulunuldu. Cumhurbaşkanlığı Muhafızları tarafından püskürtüldüler” dedi.

Niamey’de bulunan Afrikalı bir diplomat, mevcut durumda muhafızların General Abdourahamane Tiani’ye bağlılığını koruduğunun açık olduğunu söyledi.

Nijer Danışma Bürosu üyesi ve Sahel Devletleri İttifakı Parlamentosu Milletvekili Bana Wagana Ibrahim de Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, saldırganların 101. Üs’ü hedef aldığını, ancak savunma ve güvenlik güçlerinin üssün kontrolünü yeniden ele geçirdiğini belirtti.

Eski cumhurbaşkanı adayı ve eski Nijer Milletvekili Abderrahmane Oumar ise “Durum tamamen Cumhurbaşkanlığı Muhafızları’nın kontrolünde” açıklamasını yaptı.

ABD’li subaylar, Bauchi’de Nijeryalı askerlere İHA teknolojisi eğitimi veriyor (AFRICOM)
ABD’li subaylar, Bauchi’de Nijeryalı askerlere İHA teknolojisi eğitimi veriyor (AFRICOM)

Ordu içinde gerilim

Yeni isyan, Nijer silahlı kuvvetleri içinde bir çatlak bulunduğunu ve özellikle ordu ile doğrudan General Abdourahamane Tiani’ye bağlı Cumhurbaşkanlığı Muhafızları arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını ortaya koydu.

Kaynaklara göre gerilimin temelinde, ordunun son dönemde El Kaide ve DEAŞ’a karşı yürütülen çatışmalarda ağır kayıplar vermesi bulunuyor. Bazı askerlerin bu durum karşısında başlattığı protesto hareketinin silahlı bir isyana dönüştüğü ve isyanın bazı liderlerinin hâlen havalimanı yakınındaki 101. Askeri Üs’te bulunduğu belirtiliyor.

General Abdourahamane Tiani, Niamey’de Sahel ülkeleri zirvesine başkanlık ederken (Reuters)
General Abdourahamane Tiani, Niamey’de Sahel ülkeleri zirvesine başkanlık ederken (Reuters)

Askeri kaynaklar, General Abdourahamane Tiani’nin talimatları doğrultusunda hareket ettiği düşünülen Cumhurbaşkanlığı Muhafızları’nın, isyanı yöneten ve havalimanı bölgesinde bulunan asker ve subaylara karşı askeri müdahalede bulunma ihtimalini değerlendirdiğini aktardı.

Kaynaklar, durumun öfkeli askerlerin başlattığı bir “isyan” olmaktan çıkarak ordu içinde bir bölünmeye ve ordu ile Cumhurbaşkanlığı Muhafızları arasında çatışmaya dönüşmesinden endişe ediyor. Ülkenin iç kesimlerinden bazı ordu birliklerinin başkent Niamey’e doğru hareket ettiği yönündeki haberler de bu endişeleri artırıyor.


Putin, terör saldırılarındaki artışın ardından Mali Cumhurbaşkanı ile görüştü

Mali'nin kuzeyindeki Gao kentinde ayrılıkçı silahlı gruplar tarafından düzenlenen saldırıdan (Arşiv-AP)
Mali'nin kuzeyindeki Gao kentinde ayrılıkçı silahlı gruplar tarafından düzenlenen saldırıdan (Arşiv-AP)
TT

Putin, terör saldırılarındaki artışın ardından Mali Cumhurbaşkanı ile görüştü

Mali'nin kuzeyindeki Gao kentinde ayrılıkçı silahlı gruplar tarafından düzenlenen saldırıdan (Arşiv-AP)
Mali'nin kuzeyindeki Gao kentinde ayrılıkçı silahlı gruplar tarafından düzenlenen saldırıdan (Arşiv-AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mali Devlet Başkanı General Assimi Goita ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, terörle mücadelede en zorlu süreçlerden birinin yaşandığı Mali ve bölgedeki güvenlik durumu ele alındı. Rusya, Mali'de askeri güç bulunduruyor.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ve Goita'nın “Mali'de ve genel olarak Sahra-Sahel bölgesinde istikrarın sağlanması için çabaların koordinasyonuna devam etme” konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Mali tarafının girişimiyle gerçekleştirilen çarşamba günü gerçekleşen telefon görüşmesinde Goita'nın, özellikle silahlı aşırılıkçı grupların saldırılarına karşı mücadelede Rusya'nın Mali'nin güvenliğinin güçlendirilmesi ve uluslararası terörle mücadele alanında sağladığı “büyük destek” için teşekkür ettiği belirtildi.

Mali'nin başkenti Bamako'daki ana yollardan birinde trafik (AFP)
Mali'nin başkenti Bamako'daki ana yollardan birinde trafik (AFP)

Kremlin'e göre görüşmede ayrıca ikili ilişkiler ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Tarafların siyasi diyaloğu ve farklı düzeylerdeki temasları güçlendirmeyi, ticari ve ekonomik alanların yanı sıra insani ve kültürel konularda karşılıklı faydaya dayalı iş birliğini genişletmeyi hedeflediği ifade edildi.

Kremlin açıklamasında, özellikle terörle mücadele kapsamında Mali'ye gönderilecek olası yeni Rus askeri veya güvenlik takviyelerine ilişkin ayrıntılara yer verilmedi. Bu konu, terör saldırılarının yoğunlaşması, El Kaide bağlantılı grupların başkent Bamako üzerindeki baskıyı artırması ve isyancıların ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerin kontrolünü ele geçirmesi nedeniyle önem taşıyor.

Mali'nin eski Savunma Bakanı Sadio Camara'nın 30 Nisan 2026'da Bamako'daki cenaze törenini bekleyen askerler (AP)
Mali'nin eski Savunma Bakanı Sadio Camara'nın 30 Nisan 2026'da Bamako'daki cenaze törenini bekleyen askerler (AP)

Mali Milletvekili Foussino Ouattara ise Putin ile Goita arasındaki telefon görüşmesinin “Rusya ile Sahel ülkeleri arasındaki dostluğun derinliğini yeniden teyit ettiğini” söyledi. Mali Ulusal Geçiş Konseyi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı olan Ouattara, son telefon görüşmesinin ardından “Moskova ile Bamako arasındaki askeri iş birliğinin güçlenmesini” beklediğini ifade etti.

Ouattara ayrıca, Mali Silahlı Kuvvetleri ile Rusya'nın Afrika Kolordusu arasındaki saha koordinasyonunun, geçtiğimiz nisan ayının sonunda düzenlenen terör saldırılarından bu yana etkinliğini kanıtladığını belirtti. Ouattara, o dönemde 12 binden fazla militanın başkent Bamako ve Mali'deki diğer kentlere saldırdığını öne sürdü.

Mali'nin kuzeyindeki Gao kentinde saldırının gerçekleştiği bölgede yükselen duman (AP)
Mali'nin kuzeyindeki Gao kentinde saldırının gerçekleştiği bölgede yükselen duman (AP)

Mali'nin 2021'de Fransız birliklerini ülkeden çıkarmasının ardından Bamako, Rusya ile iş birliğini güçlendirmeye yöneldi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre General Assimi Goita Rusya'yı iki kez ziyaret etti. İlk ziyaretini Temmuz 2023'te gerçekleştiren Goita, St. Petersburg'daki Rusya-Afrika Zirvesi'ne katıldı. Haziran 2025'teki ikinci ziyaretinde ise Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşmeler gerçekleştrdi.

Rusya, bölgede çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren Afrika Kolordusu kapsamında Mali'de askeri güç bulunduruyor. İki ülke arasındaki ilişkiler ayrıca ekonomik ve ticari alanların yanı sıra siyasi ve diplomatik koordinasyonu da kapsıyor.

Ancak Mali, Rusya'nın ülkedeki askeri varlığına ve son yıllarda Moskova'dan açıklanmayan anlaşmalar kapsamında büyük miktarda silah ve askeri teçhizat temin etmiş olmasına rağmen, şiddetli saldırılar nedeniyle ciddi bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya. Saldırıların arkasında El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret el-İslam vel-Müslimin (CNIM) ile başkent Bamako'nun güneyindeki yönetimden bağımsızlık isteyen ayrılıkçı Tuareg isyancıları bünyesinde barındıran Azavad Kurtuluş Cephesi'nin bulunduğu belirtiliyor.