Türkiye Karadeniz’den doğalgaz çıkarmaya başlıyor

Fotoğraf: (Gökhan YılmaZ - AA)
Fotoğraf: (Gökhan YılmaZ - AA)
TT

Türkiye Karadeniz’den doğalgaz çıkarmaya başlıyor

Fotoğraf: (Gökhan YılmaZ - AA)
Fotoğraf: (Gökhan YılmaZ - AA)

Türkiye, 2023’te 10 milyon metreküp doğalgaz üretilmesi beklenen Karadeniz’de deniz hattından karaya taşınacak olan doğalgaz için dün ilk boruları döşemeye başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak Filyos’ta Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı konuşmasında, “İnşallah buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz. Böylece 2023’ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Sakarya Gaz Sahası pik üretime inşallah 2026’da ulaşacaktır. Sahada açılacak 40 kuyuyla birlikte günlük gaz üretim kapasitemizi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Rusya ile Ukrayna arasında savaşın başlamasıyla tüm dünyada petrol ve gaz fiyatlarının yükseldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı, “Türkiye’yi, enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya dek mücadelemize çok yönlü bir şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.
Geçen yıl Türkiye’de tüketilen doğalgazın yüzde 45’i Rusya’dan, kalanı ise İran ve Azerbaycan’dan geldi.
170 kilometrelik deniz hattından karaya taşınacak olan doğalgazın bulunduğu saha, Ağustos 2020’de keşfedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönem halka bu müjdeyi, “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti” ifadeleri ile verdi.
Türkiye’nin yıllık gaz tüketimi 2020’de 48 milyar metreküp iken, 2021’de 61 milyar 601 milyon 555 bin metreküpe yükseldi. Resmi rakamlara göre bu yıl 62-63 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.
Ülkenin enflasyon oranı 1998’den beri rekor bir seviyeye ulaştı (yıllık yüzde 73,5). Para birimi yaklaşık yüzde 50 düşerek, Dolar/TL kuru 17 seviyelerini gördü. Bu da çoğu insan için yaşam maliyetini artırıyor.



Erdoğan ve Sudani telefonda ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)
TT

Erdoğan ve Sudani telefonda ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (EPA)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

Şarku’l Avsat’ın Anadolu Ajansı'ndan aktardığına göre Türkiye Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada , Erdoğan ile Sudani arasında dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini duyurdu.

Açıklamaya göre Erdoğan Sudani’ye, ülkesinin terörizmi bölgeden kalıcı olarak söküp atmayı hedeflediğini vurguladı.

rgtyu
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (Reuters)

Türkiye Cumhurbaşkanı, ülkesinin “terörden arındırılmış Türkiye” vizyonunu hayata geçirmeye devam ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları atmayı sürdüreceğini ve bu yolu baltalamaya çalışanlara karşı uyanık olacağını belirtti.

Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın başta “Kalkınma Yolu” projesi olmak üzere çeşitli alanlarda karşılıklı yarar temelinde iş birliği fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğine işaret etti.

Erdoğan'ın Sudani ile görüşmesi, PKK'lı teröristlerin Kuzey Irak'ta sembolik bir törenle silahlarını teslim etmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Bu, PKK'nın Türkiye ile yürütülen barış süreci kapsamında verdiği silahsızlanma taahhüdünün ilk somut adımı olarak gerçekleşti.

PKK mayıs ayında, dağılacağını ve silahlı mücadeleyi bırakarak kırk yıldır süren çatışmalara son vereceğini açıklamıştı.

Bu adım, 1999 yılından beri İmralı adasında tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın şubat ayında partiye kongre yapma, resmen dağılma ve silahsızlanma çağrısında bulunmasının ardından geldi.