Mısır su sorunu konusunda farkındalığı arttırmaya çalışıyor

Mısır, su sorunları konusunda farkındalığı artırarak zorluklara karşı mücadele edecek

Abdulati su konulu Kahire Haftası’nın düzenlemelerini gözden geçiriyor (Mısır Su Bakanlığı)
Abdulati su konulu Kahire Haftası’nın düzenlemelerini gözden geçiriyor (Mısır Su Bakanlığı)
TT

Mısır su sorunu konusunda farkındalığı arttırmaya çalışıyor

Abdulati su konulu Kahire Haftası’nın düzenlemelerini gözden geçiriyor (Mısır Su Bakanlığı)
Abdulati su konulu Kahire Haftası’nın düzenlemelerini gözden geçiriyor (Mısır Su Bakanlığı)

Mısır su sorunları ile ‘bu sorunlarına ilişkin farkındalığı artırarak’ mücadele ediyor. Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati, Beşinci Kahire Su Haftası su sorunları konusunda farkındalık yaratmayı, alışıldık olmayan su sorunlarına karşı mücadele etmek için modern teknoloji kullanımını teşvik etmeyi, entegre su yönetimi politikalarının desteklemeyi ve uygulanmayı, nüfus artışına ve iklim değişikliğine karşı su kaynaklarını yönetmek için sürdürülebilir çözümler bulmayı amaçlıyor” açıklamasında bulundu. Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya göre, Kahire Su Haftası, Mısır devletinin iklimde su konusunun önemine ve durumu değiştirebileceğine inanması sebebiyle İklim Eyleminin Kalbindeki Su başlığı altında düzenlenecek.   
Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Abdulati dün, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin liderliğinde bu yıl düzenlenmesi planlanan “Kahire Su Haftası’nın düzenlenmesi için devam eden düzenlemeleri gözden geçirdi. Ayrıca, Mısır cumhurbaşkanlığının yaklaşan 27’inci Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP27) programında, suya tam bir gün ayrılması ve iklim değişikliklerine uyum için uluslararası bir girişim başlatılması amacıyla ‘Su Günü’ hazırlıklarını da gözden geçirdi. Mısır Sulama Bakanı, Kahire Su Haftası Dünya Su Konseyi ve Arap Devletleri Ligi'nin fahri sponsorluğundan yararlandığını ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden bakanlar, resmi heyetler, üst düzey yetkililerin yanı sıra su sektörü ile ilgili diğer sektörlerden bilim insanlarının, parlamenterlerin, uluslararası kuruluş ve enstitülerinin, sivil toplum kuruluşlarının geniş bir katılımına tanık olması bekleniyor” dedi.
Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı’na göre Mısır’ın, su ihtiyaçların 114 milyar metreküp, ülkede elde edilen kaynakların ise 74 milyar metreküp olması sebebiyle, su kaynaklarında sıkıntı yaşanıyorr. Mısır, yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla 2037 yılına kadar su talebini yönetmek ve karşılamak için bir strateji uygulamaya başladı. Mısır programı, deniz suyunu tuzdan arındırma tesisleri ve üçlü arıtma ile atık su geri dönüşüm tesisleri inşa etmeyi içeriyor.
Mısır Su Bakanlığı, Kahire Su Haftası’nın birçok üst düzey toplantı, bölgesel çalıştaylar ve teknik oturumlar ve uzmanlar tarafından bilimsel araştırmaların yanı sıra modern sulama teknolojisi ve akıllı sulama, suyun yeniden kullanım yöntemleri ve su arıtma teknolojileri fuarının içerdiğini belirtti. Sulama Bakanı, Kahire haftasında, 4’üncü Kahire Su Haftası sırasında verilen mesajların (sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için su kıtlığından mustarip ülkelerde politika diyaloğu kapsamında) nihai çözümünün hazırlanacağını açıkladı. Söz konusu oturumlar, Mart 2023’te New York’ta düzenlenecek olan Su Eylemi 10 Yıllık Orta Vadeli Kapsamlı Gözden Geçirme konulu Birleşmiş Milletler konferansına hazırlığı temsil ediyor.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.