Cezayir’in katılımıyla Nijerya’da Trans-Sahra Doğalgaz Boru Hattı projesi zirvesi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Cezayir’in katılımıyla Nijerya’da Trans-Sahra Doğalgaz Boru Hattı projesi zirvesi

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Cezayir Enerji ve Madenler Bakanı Muhammed Arkab, Trans-Sahra Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TSGP) hayata geçirilmesi amacıyla Nijerya’da düzenlenen Cezayir-Nijer-Nijerya üçlü zirvesine katıldı.
Cezayir Enerji ve Madenler Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Arkab'ın beraberindeki heyetle bu yıl ikincisi düzenlenen TSGP projesi zirvesine katılmak üzere Nijerya’nın başkenti Abuja’ya gittiği belirtildi.
Açıklamada, Arkab’ın Cezayir-Nijer-Nijerya üçlüsünden oluşan zirvede, 16 Şubat 2022'de Nijer’in başkenti Niamey'de yapılan bir önceki toplantıda TSGP projesi için güncel bir fizibilite çalışması başlatmak amacıyla bir çalışma grubunun oluşturulması yönünde bir yol haritasının temellerinin atıldığını hatırlattığı belirtildi.
Nijerya gazını Nijer ve Cezayir üzerinden Avrupa'ya taşımayı hedefleyen TSGP projesinin, hem bölgesel ve küresel boyutlarının olduğunu hem de söz konusu üç ülkenin toplumsal ve ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sunacağına vurgu yapan Arkab, TSGP projesinin, Afrika Birliği'nin ekonomik kalkınma programı olan Afrika'nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık (NEPAD) programının kapsamı dahilinde olduğuna vurgu yaptı.

Afrika'dan Avrupa'ya katedilen mesafe
Trans-Sahra Doğalgaz Boru Hattı (TSGP) projesi, Nijer Nehri'nin Nijerya'nın güneyindeki deltasında bulunan gaz sahasından kuzeyde Nijer sınırına kadar 1040 kilometreden fazla mesafe katediyor. Boru hattı, Cezayir sınırındaki Ayn Kazzam vilayetine ulaşmak için Nijer üzerinden yaklaşık 850 kilometre kadar seyrine devam ediyor.
Cezayir'de de yaklaşık 2 bin 300 kilometrelik bir mesafeyi aşarak ülkenin kuzeyine ulaşan boru hattı, buradan ikisi İspanya biri İtalya'ya doğru üç hat ile Avrupa'ya intikal ediyor.
Boru hattının Cezayir kısmında, ülkenin güneyindeki Tamanraset'ten kuzeye, oradan da Avrupa'nın güneyine kadar gazın nakli için altyapı hazır bulunuyor. Bağlantı için Nijer sınırından Tamanraset vilayeti arasında yaklaşık 400 kilometrelik bir mesafe kalmış durumda.
Trans-Sahra Boru Hattı planlanan rotaya göre, başkent Cezayir'in 500 kilometre güneyindeki El-Agvat vilayetinde bulunan ülkenin en büyük gaz sahası Hasi er-Reml'e ulaşıyor. Hat, İtalya'ya geçmek için tek koldan doğuya, İspanya'nın güneyi için iki koldan batıya ayrılıyor.

Projenin uygulanmasındaki gecikme
Uzun yıllar önce uygulamaya konulması beklenen TSGP gecikmiş bir proje.
Dönemin Cezayir Enerji Bakanı Şekib Halil'in 2007'de yaptığı açıklamada, gecikmenin, yüksek maliyetten değil de başlatıldığı döneme göre gaz alıcı eksikliğinden kaynaklandığını ifade etmişti.
Uzmanlar, başladığı dönemde 13 milyar dolar olan proje maliyetinin günümüzde 20 milyar doları aştığını belirtiyor.
Buna ek olarak, birçok Avrupa ülkesinin başlattığı temiz enerji projesinin de TSGP'yi olumsuz etkilediği ve uygulamaya geçilmesini geciktirdiği ifade ediliyor.
Projeye son zamanlarda ilgi artmış görünüyor. Nijerya Enerji Bakanı Tembri Salva, Eylül 2021'de yaptığı açıklamada, hükümetin, doğal gazın Cezayir'e taşınması için boru hattı inşasını uygulamaya başladığını; daha sonraki aşamada, gazın Avrupa ülkelerine taşınacağını belirtmişti.
Cezayir milli petrol şirketi Sonatrach Direktörü Tevfik Hakkar ise bu açıklamanın ardından projenin teknik çalışmalarının bittiğini ve yatırıma başlamak için fizibilite çalışmasının devam ettiğini aktarmıştı.



Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti

Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti
TT

Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti

Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye'nin Dünya Bankası Grubu’na olan 15 milyon dolar tutarındaki borcunun ödendiğini duyuran Suudi Arabistan ve Katar'a kardeşçe girişimlerinden dolayı teşekkür ve takdirlerini sundu.

Suriye tarafından yapılan açıklamada bu adımın, ‘Suriye halkını destekleme ve ekonomik yüklerini hafifletme yönündeki ortak arzuyu yansıttığı ve toparlanma ve yeniden inşa sürecine hizmet etmek üzere uluslararası kurumlarla iş birliğini harekete geçirmenin kapısını açtığı’ ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, ortak Arap iş birliğinin ‘mevcut zorluklarla yüzleşmenin en iyi yolu’ olduğu vurgulandı. Suudi Arabistan ve Katar ile ilişkileri güçlendirme ve ‘halkların çıkarlarına hizmet eden ve bölgede istikrarı pekiştiren’ etkili ortaklıklara doğru ilerleme arzusu dile getirildi.

Suudi Arabistan ve Katar, dün iki ülkenin maliye bakanlıkları tarafından yapılan ortak bir açıklamayla, Suriye'nin Dünya Bankası Grubu'na olan yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunun ödendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, bu hamlenin 14 yılı aşkın bir aradan sonra Dünya Bankası Grubu'nun Suriye'ye yönelik destek ve faaliyetlerini yeniden başlatacağını belirtti. Şarku’l Avsat’ın SPA’dan aktardığı haberde, “Bu, Suudi Arabistan ve Katar'ın kardeş Suriye'nin ekonomisinin toparlanmasını destekleme ve hızlandırma çabalarının bir devamı niteliğindedir” denildi. Ayrıca bu kararın, Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bahar toplantıları çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Washington'da düzenlenen Suriye konulu yuvarlak masa toplantısında yapılan görüşmelerin ışığında alındığı belirtildi.