Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı, müziğin dünyanın farklı kültürleri ile köprü kurulmasında önemi doğrultusunda, Müzik Kurumu aracılığıyla önde gelen uluslararası festivaller arasında yer alma yönünde ilerliyor. Bu hedef, Suudi Arabistan’ın krallığın farklı bölgelerindeki sanatsal derinliği ve müzikal çeşitliliği öne çıkarmak üzere belirlendi.
Müzik Kurumu’nun rolü, Riyad, Cidde, el-Huber ve el-Ula’da Dünya Müzik Günü’nü kutlamak üzere, Fransız Büyükelçiliği’nin MDLBEAST ve Vizyon 2030 Fonu (Diplomatik faaliyetler çerçevesi dışında) iş birliğinde düzenlenen ilk müzik festival ile dikkat çekici bir şekilde ön plana çıktı.
Fransa’nın eski Kültür Bakanı Jack Lang tarafından 40 yıl önce başlatılan festival, canlı müzik performanslarını sergilenmesini ve müzik kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini vurgulamayı amaçlıyor. Festival ayrıca tüm müzikseverlere ulaşmayı, gençleri ve yetişkinleri müzik sanatlarının çeşitli türleri ile tanıştırmayı hedefliyor.
Müziğe adanan gün, her ülkenin kültürel özellikleriyle uyum içinde kutlanıyor ve bu da dünyada tanınmış bir müzik etkinliği haline gelmesi için daha geniş bir alana yayılmasını sağlıyor. Öyle ki 2017 yılında Dünya Müzik Günü, 120’nin üzerinde ülkede kutlandı.
Fransa’nın Riyad Büyükelçisi Ludovic Pouille Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada bunun, 120 ülkede kutlanan Dünya Müzik Günü’nün Fransa’da başlatılmasından 40 yıl sonra Suudi Arabistan’daki ilk kez düzenlendiğini, böylesine önemli bir günde Riyad, Cidde, el-Huber ve el-Ula’daki etkinliklere katılmaktan sevinç duyduklarını belirtti.
Fotoğraf (Saad el-Dusari)
Pouille, Suudi Arabistan’ın uluslararası ve yerel müzisyenleri desteklemeye katkıda bulunan eğlence etkinliklerinin yanı sıra büyük müzikal festivalleri ile dünyanın dört bir yanından sanatı ve sanatçıları bir araya getiren bir merkez haline geldiğini de sözlerine ekledi.
Pouille, Suudi müziğine yönelik beğenisini dile getirirken Suudi Ardah’ını dinlemekten keyif aldığını belirtti. Ayrıca zaman zaman ud ve kanun gibi bazı doğu müzik aletlerini dinlemek için de etkinliklere katıldığını belirterek Suudi sanatçı Muhammed Abdu’nun şarkılarına hayranlığını dile getirdi.
Suudi DJ Solskin de festivale katılmaktan ve farklı geçmişlerden ve gruplardan çok sayıda izleyici önünde olmaktan gurur duyduğunu bildirdi. Seyirci ile son derece olumlu bir etkileşim kurdukların dikkat çekti. Suudi müzisyen, bu kadar kısa bir sürede böylesine büyük bir kalabalığın önüne çıkacağını düşünmediğini belirterek sanat kariyerine yaklaşık iki yıl önce Kovid-19 pandemisi döneminde başladığını ancak bugün şarkılarını binden fazla seyircinin önünde sergilediğin, söyledi. Festivalin akşam saatlerindeki etkinlikleri başta ud olmak üzere klasik enstrümanların kullanıldığı şarkılardan tekno müziğe kadar farklı müzik türlerini icra eden yerel sanatçılarla başladı. Ardından bin 500’den fazla seyircinin önünde Suudi gençleri için eğlence sunan 4 Suudi ve Fransız DJ sahne aldı.
DJ Kaf etkinlik kapsamında bir performans sergiledi. (Fotoğraf: Saad el-Dusari)
Müzik Kurumu, Krallığın kültürel çeşitliliğini yansıtmak, yetenekli sanatçılardan yararlanmak ve sektörün devamlılığını sağlamak ve ulusal deneyimler kazanmak kapsamında etkinliklerin düzenlenmesi, geliştirilmesi ve uluslararası düzeyi yakalaması için çalışıyor. Kurum ayrıca Suudi Arabistan’ın müzikal kültürel kimliğini geliştirmek ve bunu bölgesel ve küresel olarak yaymayı amaçlıyor.
Müzik Kurum, müzik alanında eğitim, prodüksiyon, performans, destek ve reklam olmak üzere sektörün beş önemli kolunu teşvik ederek ve geliştirerek, sektörü sanat, kültür, bilim ve eğlencenin geliştirilmesi kapsamında destekliyor.
Bu adım, müziğin yerel ve küresel düzeyde vatan, kültür ve mirasın gurur kaynağı olması için sanat, kültür, bilim ve eğlence açısından Suudi müzik mirasıyla gurur duyan bir geleceğe yönelik vizyon doğrultusunda atılıyor.
Müzik Kurumu ayrıca Suudi Arabistan’da bir ilk olan ve çeşitli disiplinlerde müzik için üst düzey eğitim ve öğretim sağlayan Suudi Müzik Merkezleri’nin kayıtlarının açıldığını duyurdu.
Kültür Bakanlığı da müzik sektörünü geliştirmek için bir dizi girişimde bulundu. Bunlar arasında sanal müzik eğitimi programı Sanaa da yer alıyor. Söz konusu girişimlerde, Müzik Kurumu’nun sektörün gelişmesinde ve kişi, kurum ve şirketlerin desteklenmesindeki rolünden yola çıkılırken yetenekli kişilerin sektörün kalkınmasındaki esas faktör olduğuna dikkat çekiliyor. Yerel ve uluslararası düzeyde ulusal müzik içeriğini geliştirmek için niteliksel bir değişim sağlanması hedefleniyor.