Biden'dan Yüksek Mahkemenin kürtaj kararına tepki: Bizi 150 yıl geriye götürdü

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
TT

Biden'dan Yüksek Mahkemenin kürtaj kararına tepki: Bizi 150 yıl geriye götürdü

ABD Başkanı Joe Biden (AFP)
ABD Başkanı Joe Biden (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkemenin kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararından dolayı son derece üzgün olduğunu belirterek, "Yüksek Mahkeme Amerika'yı tam anlamında 150 yıl geriye götürdü." dedi.
Biden, Yüksek Mahkemenin ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etmesinin ardından Beyaz Saray'da bir konuşma yaptı.
Bu kararın ülke tarihi için "önemli bir an" olduğuna dikkati çeken Biden, "Bugün Yüksek Mahkeme, Amerikan halkının anayasal hakkını elinden aldı. Ülkemiz ve mahkeme için üzücü bir gün." ifadelerini kullandı.
Biden, mahkemenin aldığı karar ile kadınların haklarının kısıtlanmadığını, tamamen elinden alınıldığını dile getirerek, "Şu anda Roe kararı artık yok. Açık konuşayım; bu ülkenin kadınlarının sağlığı ve hayatı artık tehdit altında." yorumunda bulundu.

Biden'dan protestoların barışçıl kalması çağrısı
Kadınların haklarını korumak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Biden, "Kürtajı yasaklayan eyalet yasaları bugün otomatikman yürürlüğe girmiş oldu. Milyonlarca kadının hayatını tehlikeye atıyorlar. Bir kadının sağlığını koruduğu için cezalandırılması çok kötü." dedi.
Biden, elindeki yetkilerin kısıtlı olduğuna işaret ederek, kürtajın federal bir hak olarak tanınması için Kongreye çağrıda bulundu.
Yüksek Mahkeme önünde devam eden protestolara da değinen Biden, "Bu konuyu ne kadar önemserseniz önemseyin, protestolarınız barışçıl olsun. Kimseyi korkutma yok. Şiddet asla kabul edilemez. Tehdit ya da gözdağı ifade özgürlüğü değildir. Şiddetin her türüne karşı durmalıyız." değerlendirmesini paylaştı.

Yüksek Mahkemeden kürtaj kararı
ABD Yüksek Mahkemesi, bugün ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etti.
Karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken, bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

Karar mayısta basına sızmıştı
ABD'li siyasi yayın kuruluşu "Politico" mayısta söz konusu kararı yayınlamış, Yüksek Mahkeme de haberin doğruluğunu teyit etmişti.
Amerikan medyası, Yüksek Mahkemenin bu yönde açıklayacağı bir kararın ülkede deprem etkisi yaratacağına ve siyasi bölünmenin daha da artacağına vurgu yapmıştı.



Trump Putin'e 'sinirli'

Rubio ve Lavrov'un Kuala Lumpur'daki ASEAN toplantıları sırasındaki görüşmesi- 11 Temmuz (DPA)
Rubio ve Lavrov'un Kuala Lumpur'daki ASEAN toplantıları sırasındaki görüşmesi- 11 Temmuz (DPA)
TT

Trump Putin'e 'sinirli'

Rubio ve Lavrov'un Kuala Lumpur'daki ASEAN toplantıları sırasındaki görüşmesi- 11 Temmuz (DPA)
Rubio ve Lavrov'un Kuala Lumpur'daki ASEAN toplantıları sırasındaki görüşmesi- 11 Temmuz (DPA)

ABD Başkanı Donald Trump pazartesi günü Rusya ile ilgili “önemli bir açıklama” yaparak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı sürdürme konusundaki ısrarından duyduğu “hayal kırıklığını” dile getirecek. Trump NBC News'e demeçte, “Sanırım pazartesi günü Rusya hakkında önemli bir açıklama yapacağım” dedi ve ayrıntılara girmekten kaçınarak ekledi: “Rusya beni hayal kırıklığına uğrattı ama önümüzdeki iki hafta boyunca neler olacağını bekleyip göreceğiz.”

Trump röportaj sırasında, ABD silahlarının Kiev'e gönderilmesini kolaylaştırmak için NATO ile yapılan bir anlaşmadan da bahsetti. Trump şunları söyledi: “Silahları, tüm maddi masrafları üstlenecek olan NATO'ya göndereceğiz ve ardından Ukrayna'ya teslim edeceğiz.”

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Başkan Trump'ın yapacağını söylediği “önemli açıklamayı” beklediğini söyledi. NATO'nun Ukrayna'ya yeni silah sevkiyatı ile ilgili bir soru üzerine Peskov bu hamleyi “sadece bir iş meselesi" olarak nitelendirdi.