Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck: Almanya doğalgaz sıkıntısı nedeniyle sosyal bir felaketle karşı karşıya

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (EPA)
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (EPA)
TT

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck: Almanya doğalgaz sıkıntısı nedeniyle sosyal bir felaketle karşı karşıya

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (EPA)
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck (EPA)

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck dün (Cuma) Almanya'nın gaz sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Habeck, Rus sevkiyatlarının daha da düşmesi halinde, haneler ve işletmelerin ‘çok zor toplumsal seçimler’ yapmak zorunda kalacakları konusunda uyardı.
Habeck, yerel dergi Der Spiegel'e verdiği röportajda, "Bazı endüstriyel sektörler kapatılmalı. Tüm piyasa ekonomileri duracak. Bazı sektörler için bu durum felaket olacak. İki gün veya iki haftadan değil, uzun bir zamandan bahsediyoruz. Burada işsiz kalacak insanlardan ve tüm endüstriyel kompleksleri kaybedecek alanlardan bahsediyoruz” dedi.
Rus enerji şirketi Gazprom, Almanya'nın özellikle bağımlı olduğu Kuzey Akımı gaz boru hattından yapılan teslimatları önemli ölçüde azalttığından, bu kış gaz kıtlığı riski daha belirgin hale geldi. Berlin, Rusya'nın bu tedarik hattını tamamen kesmesinden endişe ediyor.
Alman Bakan ve Şansölye Yardımcısı, “Almanya'nın daha önce hiç görmediği bir durumdayız. Rusya'nın doğalgaz arzı şu anda olduğu gibi düşük kalırsa, gaz kıtlığı ile karşı karşıya kalacağız” dedi.
Almanya bu açığı diğer üreticilerden doğal gaz satın alarak ve sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına yönelik altyapının geliştirilmesini hızlandırarak kapatmaya çalışıyor.
Hükümet, 41 milyon haneyi enerji tasarrufu yapmaya çağırırken, ülke kömüre olan bağımlılığını geçici olarak artıracak. Alman bakan, bunun yeterli olmaması halinde ‘toplumsal seçimleri zorlaştıracağız’ dedi.
Gaz tayınlaması durumunda, Avrupa şirketlere değil hanelere öncelik veriyor. Ancak Habek, ‘bu sistemlerin uzun vadeli değil, kısa vadeli teslimat kesintileri için tasarlandığını’ vurguladı.
Tüketiminin yüzde 35'ini Rus gazına bağlı olan Almanya, Rusya'yı enerji piyasasını istikrarsızlaştırmak için Avrupa'ya gaz arzını azaltma stratejisi benimsemekle suçluyor.
Gazprom'a göre, geçen haftadan bu yana Kuzey Akım sevkiyatları teknik nedenlerle yüzde 60 azaldı. Almanya, Kuzey Akım'ın 11 Temmuz'dan itibaren geçirmek zorunda kalacağı düzenli bakımdan çok endişeli. Bu, on gün boyunca arzın tamamen durması demek.
Almanya Federal Şebeke Ajansı'nın tahminlerine göre, Rus sevkiyatlarının tamamen durdurulması durumunda, Aralık ortasından itibaren gaz kıtlığı yaşanacak.
Diğer yandan Kremlin Perşembe günü boru hattındaki eksik türbinler teslim edildiğinde akışların artacağını duyurdu.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times