Kaybetmeyi unutan Swiatek, ilk Wimbledon zaferinin peşinde

Bu sezon üst üste 35 maçtır bileği bükülmeyen Polonyalı tenisçi Iga Swiatek, son yılların en dikkat çekici performanslarından birini sergiliyor.

AA
AA
TT

Kaybetmeyi unutan Swiatek, ilk Wimbledon zaferinin peşinde

AA
AA

Tek kadınlar kategorisinde uzun bir süredir görülmeyen seri galibiyet özlemine bu yıl son veren Swiatek, şimdiden birçok önemli rekora imza atarken, rakiplerine gözdağı vermeye devam ediyor.
27 Haziran'da başlayacak sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon'ın açık ara favorisi konumundaki 21 yaşındaki tenisçi, bu üstün performansını devam ettirmesi halinde adını "unutulmaz tenisçiler" arasına yazdırmaya daha da yaklaşacak.

Fransa Açık'ta ikinci zafer
Katar Açık Tenis Turnuvası'nda İsviçreli Viktorija Golubic'i yenerek galibiyet serisine şubat ayında başlayan Swiatek, ABD'de düzenlenen Kadınlar Tenis Birliği (WTA) 1000 turnuvaları Indian Wells ve Miami Açık'ta da şampiyonluğa uzanarak üst üste iki organizasyondan zaferle ayrılan tarihteki 4. kadın tenisçi oldu.
Stuttgart Açık şampiyonluğunun ardından dünya sıralamasında adını 1 numaraya yazdıran en genç tenisçi unvanına ulaşan Swiatek, daha önce 2020'de kazandığı sezonun ikinci grand slam turnuvası Fransa Açık'ta da kortu domine etmeyi sürdürdü. Sadece 68 dakika süren finalde ABD'li genç yetenek 18 yaşındaki Coco Gauff'u 6-1 ve 6-3'lük setlerle zorlanmadan 2-0'la geçen Swiatek, aynı başarıyı bir kez tekrarladı.
Kariyerinde Fransa Açık dışında tek kadınlar grand slam zaferi bulunmayan Swiatek, daha önce en çok 4. tura kadar çıkabildiği Wimbledon'da da zafere uzanarak ilki başarmayı ve galibiyet serisine devam etmeyi hedefliyor.

Serena Williams'ı geride bıraktı
35 maçtır art arda kazanan Swiatek, son olarak efsanevi Williams kardeşlerin gerçekleştirdiği seri galibiyet rekorlarına ulaşarak son dönemde kadın tenisinin en öne çıkan performanslarından birini gerçekleştirdi.
Kariyerinde 23 grand slam şampiyonluğu bulunan 40 yaşındaki Serena Williams, 2013 yılında Wimbledon'da Alman Sabine Lisicki'ye yenilmeden önce 34 maç üst üste kazandı. Ablası Venus ise 2000 yılında 35 maçlık galibiyet serisine ulaşarak kariyerinin zirvesini yaşadı.
Serena'nın galibiyet rekorunu geçen ve Venus'un serisine ortak olan Swiatek, tek kadınlar tenisinde 2000'li yılların en önemli başarılarından birine imza atmayı başardı.
Grand slam kazanan ve dünya sıralamasında zirveye çıkan ilk Polonyalı tenisçi konumundaki Iga Swiatek, seri rekoruna ilişkin WTA'ya yaptığı değerlendirmede, "Açıkçası, bu rekor, hedefim değildi. Bunları hedefleyerek bu galibiyet serisine ulaşmadım. Ama son maçımın ardından kontrol ettiğimde Serena'dan bir şeyleri daha iyi yaptığımı anladım. Serena'nın yıllardır neler yaptığına baktığınızda, onu bir alanda geçmeyi başarmak tenis tarihinde başınıza gelebilecek en iyi şeydir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm zamanların rekorunda Swiatek henüz yolun başında
Swiatek'in tek kadınlarda tüm zamanların galibiyet serisi rekorunu kırması için önünde uzun bir yol bulunuyor.
Bu alanda efsane kadın tenisçilerden Martina Navratilova, Steffi Graf, Margaret Court ve Chris Evert, Swiatek'in önünde yer alan isimler arasında bulunuyor.

Tüm zamanların art arda galibiyet rekoru Navratilova'da
"Mor Yağmur" lakaplı efsanevi tenisçilerden Navratilova, elde ettiği 74 maçlık galibiyet serisiyle bu sporda tüm zamanların rekorunu elinde tutmaya devam ediyor.
Kariyerinde 59 grand slam (teklerde 18, çiftlerde 31 ve karışık çiftlerde 10) şampiyonluğuyla açık dönemde en çok kupaya uzanan tenisçi rekorunu elinde bulunduran ve tüm zamanların en iyi tenisçilerinden biri olarak değerlendirilen Navratilova, 1984-86 yılları arasında bu unutulmaz seriye imza attı.
Alman tenisinin efsane isimlerinden Steffi Graf ise 66 maçlık rekoruyla bu alanda ikinci sıranın sahibi. 1988 yılından itibaren kortlarda rakiplerine karşı büyük bir üstünlük kuran Graf, aynı yıl dört grand slam ve olimpiyat altın madalyası kazanarak "altın slam"e ulaşan ilk tenisçi unvanının sahibi oldu.
1989 Avustralya Açık'ı kazanmasının ardından Fransa Açık'ta finalde kaybeden Alman tenisçi, sonrasında ise performansını daha da artırarak Wimbledon, ABD Açık ve Avustralya Açık'ta kupaya uzanırken, kariyerinin en uzun galibiyet serisini yakaladı. Graf, 67. maçında o dönem 16 yaşındaki İspanyol tenisçi Monica Seles'e kaybetti.
Tek kadınlarda en çok grand slam kazanan tenisçi unvanının sahibi Avustralyalı eski yıldız Court, 57 galibiyetlik seriyle, ABD'li eski dünya 1 numarası Evert ise 55 maç üst üste kazanarak Swiatek'in önünde yer alıyor.
WTA ve Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) turnuvalarında art arda en çok kazanan tenisçilerin galibiyet serisi yakaladıkları dönemler ise şöyle:



Dünya Kupası'nda yeni VAR kuralı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Dünya Kupası'nda yeni VAR kuralı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Futbolun yasa koyucuları, turnuvaların yeni kuralları kendilerinin denemesine izin vermeyi düşünüyor ve FIFA'ya, gelecek yaz yapılacak Dünya Kupası için kendi VAR kural kitabını verebilirler.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), turnuvalarda kısa süreli denemelere müsaade etmeyi ve böylece kuralların küçük ligler veya kupalarda denendikten sonra uygulanmasına izin veren sisteme alternatif oluşturmayı düşünüyor.

Sözkonusu değişiklik kabul edilirse 2026 Dünya Kupası, köşe vuruşu kararlarında VAR'ın kullanıldığı ilk kupa olabilir.

Bu teknoloji, topun çizgiyi tamamen geçip geçmediğine ve en son hangi takımın oyuncusunun topa dokunduğuna karar verecek.

Yanlış verilen kornerlerin incelenmesine yönelik öneriler, geçen ay oyun yasa koyucularından oluşan bir teknik heyet tarafından karışık tepkilerle karşılansa da bazı yetkililer hâlâ deneme yapılmasını istiyor.

Önemli bir maçın sonucunu etkileyen ve gole yol açan bir duran topun yanlışlıkla verilmesi ihtimaline karşı bir önlem getirilmesinin faydalı olduğunu savunuyorlar. FIFA'daki bazı isimler, olası bir utançtan kaçınmak için Dünya Kupası finallerinde böyle sigorta niteliğinde bir kural getirilmesini istiyor.

Ancak daha fazla gecikmeye sebep olma riski de mevcut. Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nın bazı maçlarında uzatma süreleri çift hanelere ulaşmıştı.

Bu kuralın getirilmesi, Premier Lig'de ilgiyi artıracak. Nottingham Forest menajeri Sean Dyche, takımının iki kez yanlış korner kararıyla gol yemesinin ardından inceleme yapılmamasından yakınanlar arasında.

Ancak herhangi bir denemede VAR protokolleri genel olarak yeniden yazılmayacağı için, bu uygulama Avrupa'nın en üst düzey ligleri gibi diğer organizasyonlarda görülmeyecek.

Tartışılan diğer kurallar arasında incelemelerin ikinci sarı kartlara genişletilmesi ve daha radikal bir şekilde, bir kaleci penaltıyı kurtarırsa topun "ölü" ilan edilmesi yer alıyor. Ancak bunların her ikisinin de yeterli ilgiyi görmesi çok daha düşük bir ihtimal gibi görünüyor.

Yeni kurallar için kısa süreli denemelere izin verilmesinin IFAB'ın martta yapılacak yıllık genel kurulunda onaylanması gerekecek.

Independent Türkçe


Netflix, NBA dizisini yayından kadırdı

Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)
Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)
TT

Netflix, NBA dizisini yayından kadırdı

Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)
Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)

Netflix'in popüler bir orijinal belgesel dizisini yayından kaldırdığı bildirildi.

2024'te yayımlanmaya başlayan Starting 5, 5 yıldızlı oyuncuları merkezine alarak izleyicilere NBA sezonunun perde arkasını sunmuştu.

İlk sezonda LeBron James, Jimmy Butler, Jayson Tatum, Anthony Edwards ve Domantas Sabonis yer almıştı. Bu yıl yayımlanan ikinci sezondaysa Tyrese Haliburton, Shai Gilgeous-Alexander, Kevin Durant, James Harden ve Jaylen Brown vardı.

Ancak Sports Business Journal'ın haberine göre, kısmen Barack ve Michelle Obama'nın şirketi Higher Ground tarafından yapılan dizi üçüncü sezon için geri dönmeyecek.

The Independent, yorum için Netflix'le iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı.

h
LeBron James, Starting 5'ın ilk sezonunda yer almıştı (AP)

İkinci sezonun izlenme rakamları henüz açıklanmasa da What's on Netflix, dizinin birinci sezonunun Temmuz-Aralık 2024'te 4,6 milyon izlenme aldığını bildirmişti. Ancak bu rakam 2025'in ilk yarısında sadece 1 milyon izlenmeye düşmüştü.

Netflix'in NFL merkezli Quarterback ve F1: Drive to Survive gibi benzer tarzda dizileri var. What's on Netflix'e göre her ikisi de önemli ölçüde daha yüksek izlenme oranlarına ulaştı.

Starting Five, LeBron James'in oğlunun hayatını kurtaran kadınla tanıştığı dokunaklı bir anı içeriyordu. En büyük oğlu Bronny James, Temmuz 2023'te Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde sezon öncesi antrenmanı sırasında kalp krizi geçirdiğinde 18 yaşındaydı. Bronny James, normal bir antrenman sırasında bayılması dışında hiçbir şey hatırlamıyor.

LeBron'un soyunma odasında hayranlıkla karşıladığı Erin Tillman da dahil takım doktorları, Bronny'ye kalp masajı yapıp şok vererek onu hayata döndürmüştü. James, "Bronny onlar sayesinde hayatta, gülümsüyor, gelişiyor ve hayalini yaşıyor" diyor.

Öte yandan dijital yayın platformu, her ay film ekleme ve çıkarma geleneğini sürdürecek. Ancak en çok tekrar izlenen filmlerden biri de bu listede yer alıyor gibi görünüyor.

Aralık 2025'te yayından kaldırılacak filmler arasında Avanak Ajan (Austin Powers), Sosyete Polisi (Beverly Hills Cop) ve Matrix serileri yer alıyor. Bu yıl platformda başarı yakalayan 28 Hafta Sonra (28 Weeks Later) da yayından kaldırılacak.

Ancak en önemli ayrılık, The Boys'un yapımcısı Eric Kripke tarafından yaratılan ve 2005'ten 2020'ye kadar yayımlanan fantastik dizi Supernatural'ın 15 sezonunun tamamı. Dizi, Netflix'te en çok tekrar izlenen yapımlardan biri olarak 13 yıl geçirdikten sonra, diziyi ilk yayımlayan kanal olan The CW'yla yapılan lisans anlaşmasının sona ermesi nedeniyle yayından kaldırılacak.

Dizinin hayranları, Netflix'ten ayrılmadan önce diziyi 18 Aralık'a kadar izleyebilecek.

Independent Türkçe


İskoçya'nın Dünya Kupası sevinci deprem yarattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

İskoçya'nın Dünya Kupası sevinci deprem yarattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İskoç taraftarlar, Danimarka'ya karşı uzatma dakikalarında atılan iki çarpıcı golün ardından çılgın sevinçleri sırasında mini depreme benzer bir sarsıntıya yol açtı. Bu goller, Steve Clarke'ın takımının Dünya Kupası'na 1998'den bu yana ilk kez katılmasını sağladı.

Britanya Jeoloji Araştırmaları Kurumu (BGS), Kenny McLean'in 98. dakikada orta saha çizgisinden Kasper Schmeichel'ın üzerinden aşırarak attığı ve Hampden Park'ta coşkuya boğan şutun hemen ardından "son derece küçük bir depreme" eşdeğer sismik aktivite kaydetti.

BGS, McLean'in golünün Hampden'a yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alan Dalmarnock'taki Glasgow Jeotermal Gözlemevi'ndeki monitörler tarafından kaydedildiğini söyledi.

Yerel saatle 21.48'le 21.50 arasında (McLean'ın cesur şutunun ağlara çarptığı zaman) alınan ölçüm, Richter ölçeğinde -1'le 0 arasında bir değer olarak kaydedildi ve 200 kW'a eşdeğer bir güç üretti. Bu, 25 ila 40 araç aküsünü çalıştırmaya yetecek miktarda bir enerji.

Sözkonusu sevinç, uzatma dakikalarında yaşanan ikinci büyük gürültü patlamasıydı. Kieran Tierney'in 93. dakikadaki muhteşem kıvrımlı vuruşu, İskoçya'ya Dünya Kupası'na otomatik olarak katılma hakkını Danimarkalılardan geri kazandırarak kritik bir 3-2 üstünlük sağladı.

Tierney'in golü ve salı günü çalan maçın bitiş düdüğü de Richter ölçeğinde yer aldı. Maçın bitiş düdüğü, İskoçya'nın 4-2'lik galibiyetle gelecek yaz yapılacak turnuva finallerine katılma hakkını tescilledi.

Stadyum etkinliklerinin sismik aktiviteye yol açması İskoçya'da alışılmadık bir durum değil. Geçen yıl Edinburgh'daki Taylor Swift konserleri de Richter ölçeğinde yer almıştı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe