Kaybetmeyi unutan Swiatek, ilk Wimbledon zaferinin peşinde

Bu sezon üst üste 35 maçtır bileği bükülmeyen Polonyalı tenisçi Iga Swiatek, son yılların en dikkat çekici performanslarından birini sergiliyor.

AA
AA
TT

Kaybetmeyi unutan Swiatek, ilk Wimbledon zaferinin peşinde

AA
AA

Tek kadınlar kategorisinde uzun bir süredir görülmeyen seri galibiyet özlemine bu yıl son veren Swiatek, şimdiden birçok önemli rekora imza atarken, rakiplerine gözdağı vermeye devam ediyor.
27 Haziran'da başlayacak sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon'ın açık ara favorisi konumundaki 21 yaşındaki tenisçi, bu üstün performansını devam ettirmesi halinde adını "unutulmaz tenisçiler" arasına yazdırmaya daha da yaklaşacak.

Fransa Açık'ta ikinci zafer
Katar Açık Tenis Turnuvası'nda İsviçreli Viktorija Golubic'i yenerek galibiyet serisine şubat ayında başlayan Swiatek, ABD'de düzenlenen Kadınlar Tenis Birliği (WTA) 1000 turnuvaları Indian Wells ve Miami Açık'ta da şampiyonluğa uzanarak üst üste iki organizasyondan zaferle ayrılan tarihteki 4. kadın tenisçi oldu.
Stuttgart Açık şampiyonluğunun ardından dünya sıralamasında adını 1 numaraya yazdıran en genç tenisçi unvanına ulaşan Swiatek, daha önce 2020'de kazandığı sezonun ikinci grand slam turnuvası Fransa Açık'ta da kortu domine etmeyi sürdürdü. Sadece 68 dakika süren finalde ABD'li genç yetenek 18 yaşındaki Coco Gauff'u 6-1 ve 6-3'lük setlerle zorlanmadan 2-0'la geçen Swiatek, aynı başarıyı bir kez tekrarladı.
Kariyerinde Fransa Açık dışında tek kadınlar grand slam zaferi bulunmayan Swiatek, daha önce en çok 4. tura kadar çıkabildiği Wimbledon'da da zafere uzanarak ilki başarmayı ve galibiyet serisine devam etmeyi hedefliyor.

Serena Williams'ı geride bıraktı
35 maçtır art arda kazanan Swiatek, son olarak efsanevi Williams kardeşlerin gerçekleştirdiği seri galibiyet rekorlarına ulaşarak son dönemde kadın tenisinin en öne çıkan performanslarından birini gerçekleştirdi.
Kariyerinde 23 grand slam şampiyonluğu bulunan 40 yaşındaki Serena Williams, 2013 yılında Wimbledon'da Alman Sabine Lisicki'ye yenilmeden önce 34 maç üst üste kazandı. Ablası Venus ise 2000 yılında 35 maçlık galibiyet serisine ulaşarak kariyerinin zirvesini yaşadı.
Serena'nın galibiyet rekorunu geçen ve Venus'un serisine ortak olan Swiatek, tek kadınlar tenisinde 2000'li yılların en önemli başarılarından birine imza atmayı başardı.
Grand slam kazanan ve dünya sıralamasında zirveye çıkan ilk Polonyalı tenisçi konumundaki Iga Swiatek, seri rekoruna ilişkin WTA'ya yaptığı değerlendirmede, "Açıkçası, bu rekor, hedefim değildi. Bunları hedefleyerek bu galibiyet serisine ulaşmadım. Ama son maçımın ardından kontrol ettiğimde Serena'dan bir şeyleri daha iyi yaptığımı anladım. Serena'nın yıllardır neler yaptığına baktığınızda, onu bir alanda geçmeyi başarmak tenis tarihinde başınıza gelebilecek en iyi şeydir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüm zamanların rekorunda Swiatek henüz yolun başında
Swiatek'in tek kadınlarda tüm zamanların galibiyet serisi rekorunu kırması için önünde uzun bir yol bulunuyor.
Bu alanda efsane kadın tenisçilerden Martina Navratilova, Steffi Graf, Margaret Court ve Chris Evert, Swiatek'in önünde yer alan isimler arasında bulunuyor.

Tüm zamanların art arda galibiyet rekoru Navratilova'da
"Mor Yağmur" lakaplı efsanevi tenisçilerden Navratilova, elde ettiği 74 maçlık galibiyet serisiyle bu sporda tüm zamanların rekorunu elinde tutmaya devam ediyor.
Kariyerinde 59 grand slam (teklerde 18, çiftlerde 31 ve karışık çiftlerde 10) şampiyonluğuyla açık dönemde en çok kupaya uzanan tenisçi rekorunu elinde bulunduran ve tüm zamanların en iyi tenisçilerinden biri olarak değerlendirilen Navratilova, 1984-86 yılları arasında bu unutulmaz seriye imza attı.
Alman tenisinin efsane isimlerinden Steffi Graf ise 66 maçlık rekoruyla bu alanda ikinci sıranın sahibi. 1988 yılından itibaren kortlarda rakiplerine karşı büyük bir üstünlük kuran Graf, aynı yıl dört grand slam ve olimpiyat altın madalyası kazanarak "altın slam"e ulaşan ilk tenisçi unvanının sahibi oldu.
1989 Avustralya Açık'ı kazanmasının ardından Fransa Açık'ta finalde kaybeden Alman tenisçi, sonrasında ise performansını daha da artırarak Wimbledon, ABD Açık ve Avustralya Açık'ta kupaya uzanırken, kariyerinin en uzun galibiyet serisini yakaladı. Graf, 67. maçında o dönem 16 yaşındaki İspanyol tenisçi Monica Seles'e kaybetti.
Tek kadınlarda en çok grand slam kazanan tenisçi unvanının sahibi Avustralyalı eski yıldız Court, 57 galibiyetlik seriyle, ABD'li eski dünya 1 numarası Evert ise 55 maç üst üste kazanarak Swiatek'in önünde yer alıyor.
WTA ve Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) turnuvalarında art arda en çok kazanan tenisçilerin galibiyet serisi yakaladıkları dönemler ise şöyle:



Messi'ye milyon dolarlık "Niye milli maçta oynamadın" davası

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Messi'ye milyon dolarlık "Niye milli maçta oynamadın" davası

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Lionel Messi'nin geçen yıl Arjantin milli takımıyla bir maçta oynamadığı için büyük yankı uyandıran bir davayla karşı karşıya olduğu bildirildi.

Amerikan haber sitesi TMZ'nin aktardığına göre, Messi ve Arjantin Futbol Federasyonu (AFA), spor ve müzik etkinlikleri düzenleyen tanıtım şirketi VID tarafından Güney Florida'da dolandırıcılık ve sözleşme ihlali nedeniyle dava ediliyor.

Haberde, VID'in geçen ağustosta AFA'yla iki uluslararası maçın (Arjantin'in Venezuela ve Porto Riko'yla oynadığı hazırlık maçları) özel hakları için 7 milyon dolarlık anlaşma imzaladığı belirtiliyor.

Miami merkezli VID şirketi, Messi'nin sakat olmadığı sürece iki maçta da en az 30 dakika oynaması gerektiğini iddia ediyor. Ancak 38 yaşındaki Messi, Arjantin'in Venezuela'ya karşı 1-0'lık galibiyetini Miami'deki Hard Rock Stadyumu'nda ailesiyle birlikte bir locadan izledi. VID ayrıca Messi'nin locasının masraflarını da karşıladığını iddia ediyor.

Venezuela maçından bir gün sonra Messi, MLS'de Inter Miami'nin Atlanta United'ı 4-0 yendiği maçta iki gol attı. Messi, birkaç gün sonra Arjantin'in Porto Riko'ya karşı 6-0'lık galibiyetinde forma giydi.

VID ayrıca, Porto Riko karşılaşmasının Şikago'daki 61 bin 500 kapasiteli Soldier Field'dan Fort Lauderdale'deki 21 bin 550 kapasiteli Chase Stadyumu'na taşınmasının ardından 1 milyon dolardan fazla zarar ettiğini de öne sürüyor.

AFA'nın bir yöneticisine göre, bu taşınma ABD Başkanı Donald Trump'ın Şikago'daki göçmenlere baskısı nedeniyle gerçekleşti. Ancak Şikago yetkilileri, bunun düşük bilet satışlarından kaynaklandığını belirtiyor.

Bununla birlikte VID, AFA'nın bu yıl Çin'de maçlar düzenleyerek durumu düzeltecekleri konusunda ısrar ettiğini öne sürüyor. Ancak bu yaz ABD'de düzenlenecek Dünya Kupası da dahil yoğun uluslararası takvim nedeniyle bu maçlar gerçekleşmedi.

Dolayısıyla, TMZ'nin haberine göre VID, kaybedilen tüm paranın iade edilmesini istiyor.

Messi'nin temsilcileri ve AFA'dan konuyla ilgili yorum istendi. Arjantin Milli Takımı formasıyla 198 maça çıkan Messi, bu yaz düzenlenecek Dünya Kupası'nda son şampiyon için oynayıp oynamayacağına henüz karar vermedi; bu, onun 6. Dünya Kupası finalleri deneyimi olacak.

Independent Türkçe


Kingdom Holding, Al Hilal hisselerinin yüzde 70’ini satın aldı

Kingdom Holding Yönetim Kurulu Başkanı Prens Velid bin Talal ve Yezid el-Humeyyid, satın alma anlaşmasının imzalanması sırasında (Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu)
Kingdom Holding Yönetim Kurulu Başkanı Prens Velid bin Talal ve Yezid el-Humeyyid, satın alma anlaşmasının imzalanması sırasında (Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu)
TT

Kingdom Holding, Al Hilal hisselerinin yüzde 70’ini satın aldı

Kingdom Holding Yönetim Kurulu Başkanı Prens Velid bin Talal ve Yezid el-Humeyyid, satın alma anlaşmasının imzalanması sırasında (Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu)
Kingdom Holding Yönetim Kurulu Başkanı Prens Velid bin Talal ve Yezid el-Humeyyid, satın alma anlaşmasının imzalanması sırasında (Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu)

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF) ile Kingdom Holding bugün bağlayıcı bir hisse alım-satım anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Kingdom Holding, Al Hilal’in toplam sermayesinin yüzde 70’ini devralacak. Kulübün toplam şirket değeri 1,4 milyar Suudi riyali (373 milyon dolar)  olarak belirlenirken, öz sermaye değeri 1,2 milyar riyal olarak hesaplandı. Buna göre yüzde 70’lik payın bedeli 840 milyon riyal (223 milyon dolar) oldu.

Anlaşmanın, PIF’ın getirileri artırma ve sermayeyi yerel ekonomiye yeniden yönlendirme stratejisiyle uyumlu olduğu belirtildi. PIF’ın bu yaklaşımının sürdürülebilir kalkınmayı desteklediği ve spor sektöründe dönüşüm yaratarak ekonomik çeşitlendirmeye katkı sunduğu ifade edildi.

PIF, Temmuz 2023’ten bu yana Al Hilal’in ana hissedarı konumundaydı. Bu süreçte, kulüplerin yatırım ve özelleştirme programı kapsamında Al Hilal’in kurumsal yapısının güçlendirilmesi, altyapı ve tesislerin geliştirilmesi ve operasyonel performansın artırılması yönünde kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştirildi.

PIF, yapılan iyileştirmeler sonucunda kulübün gelirlerinin ve ticari değerinin önemli ölçüde arttığını, sponsorluklar, ürün satışları ve maç gelirlerinde büyüme kaydedildiğini bildirdi. Ayrıca PIF’ın, kulüpte azınlık hissedar olarak varlığını sürdürerek büyümeyi desteklemeye devam edeceği ifade edildi.

Kingdom Holding’in bu satın alımı, şirketin yüksek potansiyelli fırsatları değerlendirme ve hissedarlar ile ulusal ekonomi için sürdürülebilir değer yaratma stratejisiyle uyumlu olarak değerlendirildi. Anlaşma kapsamında şirketin, Al Hilal’in ticari performansını güçlendirmesi, uluslararası ortaklıklarını genişletmesi ve spor altyapısını küresel standartlarda geliştirmesi hedefleniyor.

dvcdsv
Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (Şarku’l Avsat)

Kingdom Holding Yönetim Kurulu Başkanı Prens Velid bin Talal bin Abdulaziz Al Suud, Al Hilal’ın Suudi Arabistan için ulusal bir sembol ve gurur kaynağı olduğunu belirtti. Alımın, sporun ekonomik ve toplumsal kalkınmada güçlü bir araç olduğuna dair inancı yansıttığını ifade eden Velid bin Talal, bu yatırımın kulübün ticari ve sportif potansiyelini ortaya çıkaracak küresel yatırım standartlarının uygulanması için bir platform sağlayacağını söyledi. Ayrıca kulübün köklü mirasının ve kimliğinin korunacağı vurgulandı.

PIF adına yaptığı açıklamada Yezid el-Humeyyid, spor sektöründeki dönüşüm sürecine katkı sağlamaktan gurur duyduklarını belirtti. El-Humeyyid, sektörün yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi ve oyuncular, taraftarlar ile yerel toplumu kapsayan sürdürülebilir sonuçlar elde edilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Açıklamada, kulüplerin hem sportif hem ticari açıdan başarılı ve uzun vadede finansal olarak sürdürülebilir yapılar haline gelmesi için iddialı hedefler belirlendiği ve bu dönüşümle birlikte Al Hilal’in yeni bir döneme girdiği kaydedildi. Bu sürecin aynı zamanda fonun yerel ekonomide sermaye döngüsünü ve getiri optimizasyonunu hedefleyen stratejisiyle uyumlu olduğu belirtildi.

Anlaşmanın, gerekli düzenleyici onayların alınması ve sözleşme şartlarının tamamlanmasının ardından resmen sonuçlanmasının beklendiği ifade edildi.


Şampiyonluk yarışında Guardiola'dan Arsenal mesajı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Şampiyonluk yarışında Guardiola'dan Arsenal mesajı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Pep Guardiola, gelecek hafta sonu Etihad Stadyumu'nda oynanacak ve Premier Lig şampiyonluğu için 6 puan değerindeki maç öncesinde Manchester City taraftarlarına "Arsenal'e saygı duymaları" çağrısında bulundu.

Bu öneri, City'nin Chelsea'yi ezici bir galibiyetle mağlup ettiği maçta attığı üçüncü golün ardından, bir taraftarın Arsenal armalı bir şişeyle yaptığı sevincin internette hızla yayılmasının ardından geldi. Bu galibiyetle zirvedeki puan farkı 6'ya indi.

Yayın kameraları deplasman tribününe yöneldiğinde, bir taraftarın plastik kapağı emdiği görüldü; bu hareket, son üç yıldır üst üste ligi ikinci sırada bitiren lider takıma pek de ince olmayan bir mesaj gönderiyordu.

Olaya doğrudan atıfta bulunmasa da Guardiola, Arsenal'ın kalitesini övdü ve taraftarların, geçen ayki Carabao Kupası finalinde şüphe edenleri haksız çıkararak yendikleri bu "olağanüstü takıma" saygı duyması gerektiğini söyledi.

Sky Sports'a şöyle konuştu:

Bu haftanın sorusu şu: Gelecek hafta 49 maçta sadece üç maç kaybetmiş bir takımla oynayacağız. Şampiyonlar Ligi'nde ise hiç kaybetmediler. Bunun ne kadar zor olduğunu biliyorum. Beraberlikle sonuçlanan bir maç hariç hepsini kazandılar. Manchester City olarak Carabao Kupası'nda tamamen favori olmayan bir takımdık. Ülkede kimse bize bir kuruş bahis oynamadı, böylesi çok daha iyiydi. Şimdi biraz farklı olacak. Etihad'da kendi sahamızda, City en iyi formunda, ama Arsenal'a, son iki üç yılda yaptıklarına saygı duyuyorum çünkü biraz tanıyorum ama menajeri ve oyuncuları çok kaliteli. Her koşulda nasıl mücadele edecekleri, üzerine düşünmemiz gereken en büyük şey olacak. Bu bir taktik meselesi ama belki onlar bir şeyleri değiştirecekler, belki biz bir şeyleri değiştireceğiz. Ama şimdiye kadar bu ülkede ve Avrupa'da en iyi takım oldular. Guardiola sözlerine şöyle devam etti: Arsenal'ı bir kez yenmek bile çok zor, birkaç hafta içinde iki kez yenmeyi düşünün. Bu yüzden dinlenmeli, hazırlanmalı ve tam olarak ne yapmamız gerektiğine bakmalıyız. Ama taraftarlarıma şunu söylemek istiyorum: Arsenal'a çok saygı duyun. Olağanüstü bir takımlar. Öyleler. Bu safça bir şey değil, onlara olmadıkları bir şeyi hissettirmek için değil. Ama aynı zamanda: Gelin bize katılın ve ilk dakikadan itibaren bizi destekleyin. Oyuncular ellerinden gelenin en iyisini yapacak.

Independent Türkçe