Tunus İşçi Sendikası genel greve gidiyor

Tunus İşçi Sendikası kamu sektörlerinde yeni bir genel greve hazırlanıyor. Genel grev kararı hükümet ve Cumhurbaşkanı Said üzerindeki baskıları arttırabilir.

Başkent Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said’in ‘anayasa referandumu’ kararını protesto eden vatandaşlar. (EPA)
Başkent Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said’in ‘anayasa referandumu’ kararını protesto eden vatandaşlar. (EPA)
TT

Tunus İşçi Sendikası genel greve gidiyor

Başkent Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said’in ‘anayasa referandumu’ kararını protesto eden vatandaşlar. (EPA)
Başkent Tunus’ta Cumhurbaşkanı Said’in ‘anayasa referandumu’ kararını protesto eden vatandaşlar. (EPA)

Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), tam zamanı ve süresi daha sonra belirlenmek üzere kamu sektörlerinde genel greve gidileceğini duyurdu. En son 16 Haziran’da bir günlük genel grev ilan edilmişti. UGTT’nin kamu sektörlerindeki genel grevine 650 bin çalışanın katılması bekleniyor. UGTT ile hükümet arasında kamu çalışanlarının ücretlerinin artışıyla ilgili müzakerelerin sonuç doğurmaması grev kararının alınmasında etkili oldu. Söz konusu grevin, halihazırda ciddi ekonomik, siyasal ve sosyal krizlerle mücadele eden hükümet ve Cumhurbaşkanı Kays Said üzerinde önemli bir baskı oluşturacağı değerlendiriliyor.
Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin et-Tabubi, “Yönetim kurulumuz bugün kamu sektörlerinde genel grev kararı almıştır. Yönetim kurulu grevin tarihini ve süresini belirlemek için çalışma yapmaktadır, bizler diyalog taraftarıyız ve grev olsun diye grev yapmıyoruz, daha önce grev yaptık ancak hükümet buna rağmen diyalog kurmaya yanaşmadı. Bu sistematik bir baskı politikasının varlığını kanıtlıyor” dedi.  
Söz konusu grev kararı, Tunus hükümetinin, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından ekonomik reformlar yapması yönünde baskı gördüğü bir süreçte alındı. IMF zarar eden kamu sektörlerinde gerekli reformların ve ücret düzenlemelerinin yapılmasını, ayrıca devletin sübvanse sisteminin yeniden gözden geçirilmesini istiyor. Tunus IMF’den 4 milyar dolarlık bir kredi almayı umuyor. Cumhurbaşkanı Kays Said’in ‘ulusal diyalog’ çağrısına katılmayacağını açıklayan Tunus İşçi Sendikası, IMF’nin programına da itiraz ediyor.  
Bu arada eski Tunus Başbakanı ve Nahda Hareketi liderlerinden Hammadi el-Cibali'nin serbest bırakılması çağrılarına, Cumhurbaşkanı Kays Said’i destekleyen ‘halk hareketinden’ yanıt geldi. Halk Hareketi liderlerinden Heykel el-Mulki, “Köklü demokrasilerde bile cumhurbaşkanları gözaltına alınıp soruşturulabiliyor. Bu Tunus’a özgü bir şey değil, Hammadi el-Cibali şüphelidir ve sorumluluk üstlenmelidir. Adil bir şekilde yargılanacağına inanıyoruz” dedi. Eski Başbakan Hammadi el-Cibali geçtiğimiz hafta Suse kentinde gözaltına alınmıştı. Kara para aklama şüphesiyle gözaltına alınan Cibali perşembe günü gözaltına alınmasının ardından, siyasi gerekçelerle tutuklandığını belirterek açlık grevine girdi. Kullanması gereken ilaçları almayan Cibali’nin sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyel tedavi edilmek üzere Tunus Habib Samir Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi. Tunus'ta 2011-2013 yıllarında başbakanlık yapan Hammadi Cibali iki ay önce de gözaltına alınmış, ardından serbest bırakılmıştı.  
Öte yandan Tunus’taki Asliye Mahkemesi, Tunus Baro Başkanı İbrahim Buderbale’yle ilgili bir davayı görecek. Bazı avukatlar Buderbale’nin ‘baro seçimlerini’ manipüle ettiğini ve seçimlerin yapılmasını engellediğini iddia ederek hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İbrahim Buderbale’yi savunmak için yüz avukat başvurdu. Buderbale dosyasını takip eden gözlemciler, söz konusu davanın siyasi olduğuna inanıyor.  



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.