Yemen ile Dünya Bankası arasında uzlaşı sağlandı

Uzlaşı ile kurumların desteklenmesi ve ekonomik toparlanmanın sağlanması hedefleniyor.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)
TT

Yemen ile Dünya Bankası arasında uzlaşı sağlandı

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)
Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik. (AP)

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, devam eden Husi darbesi ve diğer küresel krizlerin etkileri nedeniyle ülkesinin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullar karşısında harekete geçti. Aden'de Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu ile yapılan son görüşmelere dayanarak, hükümet kurumlarını desteklemek ve ekonomik toparlanmayı sağlamaya devam etmek konusunda fikir birliğine varıldığını duyurdu.
Abdulmelik, Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu ile yapılan görüşmelerin önemli bir mutabakatla sonuçlandığını kaydetti. Mutabakata varılan maddeler arasında ‘Dünya Bankası ile bir sonraki aşamada ortaklığı ve iş birliğini güçlendirmek, insani ve kalkınma ihtiyaçlarına yanıt vermek ve devletin, hükümetin ve kurumların istikrar ve iyileşmeyi sağlama yeteneklerini desteklemek üzere çalışmak için geçici başkent Aden'deki saha varlığını güçlendirmek” yer alıyor.
Yemen Başbakanı, hükümetin Dünya Bankası ile gıda güvenliği ve enerji sektörleriyle ilgili en belirgin zorluklar ve bir dizi önemli dosya ve konu hakkında yaptığı görüşmenin sonuçlarını da açıkladı.
İran destekli Husi darbe milislerine karşı yürütülen savaş nedeniyle büyük acılarla karşı karşıya olan Yemen'de kalkınmaya geçilmesi gerektiğini vurgulayan Abdulmelik, Suudi Arabistan ve BAE tarafından açıklanan desteğin alınmasına ilişkin çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Yemen Başbakanı, “Tüm Yemenliler, özellikle uluslararası ateşkes, siyasi dönüşümler ve Başkanlık Konseyi'nin duyurusu ışığında savaşın tahribatının onarılmasını umut ediyor” dedi.
Hükümetinin çalışmaya yönelik bir sonraki aşamayı başlatmak ve kalkınma projeleriyle üretken sektörleri, balıkçılığı ve tarımı finanse etmeye odaklanmak için Dünya Bankası ile ortak noktalara ulaştığını belirten Abdülmelik, ‘özellikle Dünya Bankası aracılığıyla finanse edilen projelerde çalışanlar olmak üzere uluslararası kuruluşlar üzerinde gözetimi etkinleştirmek, özel sektörü önemli ölçüde desteklemek ve gıda ürünleri ithalatını Yemen'e garanti eden ticari tesisler aracılığıyla gıda güvenliği kriziyle yüzleşmeyi planlamak’ hedeflerinden söz etti.
Dünya Bankası'nın ülkesindeki devlet kurumlarının korunmasına katkısının önemini vurgulayan Yemen Başbakanı, bir sonraki aşamada özel sektörle ortaklık ve yatırım için Finans Kurumu ile iş birliğinin önvelikli hedef olduğunu kaydetti.
Gıda fiyatları ve enflasyonun vatandaşların satın alma gücü üzerindeki etkisi nedeniyle ülkesinin karşı karşıya olduğu büyük zorluğa dikkat çeken Abdulmelik, özellikle gelirlerdeki az miktarda artış ve kamu maliyesi ile hükümet reformlarının performansının yükseltilmesi sonucu elde edilen iyileşmenin küresel enflasyon nedeniyle vatandaşlar tarafından hissedilmediğini vurguladı. Zira yakıtın küresel olarak çok büyük bir şekilde arttığını kaydetti. Yemen Başbakanı tarım, balıkçılık ve eğitim de dahil olmak üzere birçok sektörün küresel yakıt artışından etkilendiğini kaydetti.
Yemen Başbakanı, Dünya Bankası'nın ülkesindeki ‘benzersiz deneyimine’ ve özellikle 1960'lardan bu yana Yemen ile kilit ve stratejik ortaklık kurmasına övgüde bulundu.  
Abdülmelik, Dünya Bankası’nın Sosyal Kalkınma ve Bayındırlık Fonu gibi etkin kurumların ve hizmet sektörlerinde diğer kurum ve yürütme birimlerinin oluşturulmasında ortak olduğunu ve bu kuruluşların bu sayede yüz milyonlarca dolar değerindeki projeleri hayata geçirebildiklerini belirtti.
Uluslararası Finans Kurumu tarafından finanse edilen Dünya Bankası'nın Yemen'deki portföyünün son 18 ayda bir milyar doları aştığını kaydeden Abdülmelik, bu portföyün sağlık, eğitim, acil nakit transferleri ve diğer alanlar da dahil olmak üzere birçok sektörü kapsadığını bildirdi.



Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
TT

Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)

Güney Lübnan'ın cephe hattındaki köylerinde düzenlenen protesto ve gösteriler, etkilenenlere tazminat ödenmesindeki gecikme nedeniyle devlete ve Hizbullah'a karşı halkın duyduğu öfkeyi yansıtıyor. Bu durum, birçok kişinin köylerini terk ederek köylerinin dışında yeni bir hayat kurmasına neden oldu.

Bu hamleler, evlerini ve mülklerini kaybettikten sonra hala yerinden edilme deneyimini yaşayan ve İsrail'in neredeyse her gün oraları hedef aldığını ve zamanla hasarın daha da artacağını bilerek henüz yeniden inşa tazminatı alamayan sınır kasabalarındaki sakinlerin trajik yaşamının başlamasından iki yıldan fazla bir süre sonra geliyor.

Bu bağlamda siyasi analist Ali el-Emin, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, bu tür hareketlerin ortaya çıkmasının "normal olduğunu, çünkü köylerin neredeyse terk edildiğini" söylüyor. Emin, "Bu protestoların, halka sırt çevirenlere karşı yapıldığını ve protestocuların, onun (Hizbullah'ın) tutumlarının, meselenin ele alınmasına yönelik her türlü olasılığın ufkunu kapatmaya katkıda bulunduğuna inandıklarını" vurguluyor.


Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz
TT

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün İsrail'in güney Suriye'de silahsızlandırılmış bölge kurulması talebini, ülkesini "tehlikeli bir duruma" sokacağı gerekçesiyle reddetti ve "(Biz) İsrail de dahil olmak üzere şiddet ihraç eden bir ülke olmakla ilgilenmiyoruz" dedi.

Eş-Şara, Doha Forumu'na katılımı sırasında verdiği röportajda, bu yılın başlarında Dürzi ve Alevilerin yaşadığı bölgelerde yaşanan kanlı çatışmalara atıfta bulunarak, "Sahilde ve Süveyda'da işlenen suçların faillerini yargılayacağız" sözü verdi.

Eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilme yıldönümü arifesinde, El-Arabiya/El-Hadath kanalı, devrik cumhurbaşkanını, 2024 yılında gizemli bir şekilde öldürülen danışmanı Luna eş-Şibl ile bir arada olduğu video kayıtları yayınladı. Danışmanıyla birlikte yapılan "Esed kayıtları", güçlerinde savaşan Suriye askerleriyle alay etme, devrik cumhurbaşkanının Şam Guta'sına yönelttiği hakaretler (Guta'ya lanetler yağdırma) ve "Kaplan" lakaplı askeri komutan Süheyl el-Hasan ile Lübnan "Hizbullahı"nı eleştirme gibi ifadeler içeriyor.

Suriyeliler, sızdırılan ses kayıtlarının Esed'in, bir yıl önce muhalif grupların Şam'a girmesi ve rejiminin devrilmesiyle askeri olarak ilk kez düşüş yaşamasının ardından, destekçileri ve Suriye'de ve komşu ülkelerde onunla birlikte savaşanların gözünde ikinci kez düşüş yaşadığına işaret ettiğini düşünüyor.


Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
TT

Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)

İsrail, ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması beklentisiyle ve belirsiz bir durum ortasında, Gazze Şeridi'nde kontrolü altındaki bölgelerin geri kalanını tahrip etmeye devam ederken, Arap ve İslam ülkeleri Gazzelilerin Refah üzerinden yerinden edilme tehlikesine karşı önleyici tedbirler almakla meşgul.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, dün Doha Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Refah Sınır Kapısı, Filistinlilerin yerinden edilmesi için bir geçit olmayacak, sadece Gazze'ye insani ve tıbbi yardım ulaştırmak için kullanılacak" ifadelerini kullandı.

Filistin Toprakları Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü Ofisi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Refah sınır kapısının "önümüzdeki günlerde Kahire ile koordinasyon halinde yalnızca Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a çıkışı için açılacağını" duyurdu.

Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, BAE, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar dışişleri bakanları cuma akşamı yaptıkları açıklamada, "Filistin halkını topraklarından çıkarmaya yönelik her türlü girişimi tamamen reddettiklerini" vurguladılar.