Serbest kalan yıldız futbolcular, Avrupa'daki transfer dönemini hareketlendirecek

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Serbest kalan yıldız futbolcular, Avrupa'daki transfer dönemini hareketlendirecek

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son iki yılda büyük bir daralma yaşayan dünya futbolu, kulüplerin gelirlerinin yeniden artmaya başlamasıyla eski günlerine dönmeye çalışıyor.
Hem dünya çapında bir futbolcuyu kadrosuna katmak hem bütçesini korumak isteyen kulüpler için yaz transfer dönemi oldukça hareketli geçecek.

Pogba, Manchester United ile yine yol ayırımında
Altyapısından yetiştiği Manchester United'dan 2012'de bonservissiz Juventus'a giden ama 4 yıl sonra 105 milyon avroluk dünya rekoru transfer ücretiyle Manchester ekibine dönen Gine asıllı Fransız futbolcu Paul Pogba, bir kez daha yol ayrımında bulunuyor.
Manchester United ile 6 sezonda tüm kulvarlarda 226 maça çıkan ve 39 gol atan Pogba, birer kez UEFA Avrupa Ligi ve İngiltere Lig Kupası şampiyonlukları yaşadı.
İngiliz ekibini 2016-2018'de çalıştırına Jose Mourinho ile anlaşamayan, Juventus'taki performansının çok gerisinde kaldığı gerekçesiyle de taraftarlarla yıldızı barışmayan 29 yaşındaki futbolcuyla eski kulübü Juventus'un yanı sıra Real Madrid, Paris Saint Germain ve Manchester City ilgileniyor.

Lingard, 20 yıl sonra Manchester'a veda ediyor
Manchester United'da yol ayrımında olan bir başka futbolcu Jesse Lingard olacak.
Lingard, altyapısından yetiştiği Manchester United kariyerinde 5 kez farklı kulüplere kiralık olarak giderken, 20 yıl sonra takımdan ayrılma aşamasına geldi.
Manchester United'ın geçen sezon kadroda tutma kararına karşın ligde 16 kez forma şansı bulan Lingard ile İngiltere'den Tottenham, West Ham United ve Newcastle United, İtalya'dan ise Milan ve oyuncunun eski teknik direktörü Jose Mourinho'nun çalıştırdığı Roma ilgileniyor.
Manchester United ile profesyonel sözleşme imzaladıktan sonra 232 maça çıkan 29 yaşındaki oyuncu, birer kez UEFA Avrupa Ligi, Federasyon Kupası ve lig kupası şampiyonluğu kazandı.

Barcelona, Dembele'yi takımda tutmaya çalışacak
2017 yılında Borussia Dortmund'dan bonuslarla 140 milyon avro ödeyerek Fransız forvet Ousmane Dembele'yi kadrosuna katan Barcelona, 5 yıllık sözleşmesi sona eren 25 yaşındaki futbolcuyu takımda tutmak için çaba harcıyor.
Katalan ekibinde ikisi lig olmak üzere 5 kupa kazanan Dembele, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle sekteye uğrayan Barcelona kariyerinde tüm kulvarlarda 150 maça çıktı ve 32 kez rakip fileleri havalandırdı.
Barcelona Kulübü Başkanı Joan Laporta, Chelsea ve Paris Saint Germain'in yakından ilgilendiği Dembele için yaptığı açıklamada, "Burada kalmak istese de bizden daha iyi ve onu daha fazla cezbedecek seçenekler sunulduğunu düşünüyor." demişti.

Isco için Madrid'den ayrılık vakti
Real Madrid formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 4, LaLiga'da 3 kez şampiyonluk turu atan 30 yaşındaki İspanyol futbolcu Isco, Bernabeu'ya veda etmeye hazırlanıyor.
2013'te geldiği Madrid ekibinde Carlo Ancelotti'nin geçen sezon sadece 3 maçta ilk 11'de sahaya sürdüğü Isco, İspanya Milli Takımı'ndaki yerini de kaybetti.
Avrupa'dan Sevilla, Arsenal ve Tottenham'ın listesinde yer alan Isco ile Galatasaray'ın da ilgilendiği basında yer alıyor.

Cavani, Manchester'dan kupasız ayrılacak
Teknik direktörlüğe Hollandalı Erik ten Hag'ı getiren Mancnhester United'dan ayrılmaya hazırlanan bir diğer futbolcu da Uruguaylı yıldız Edinson Cavani olacak.
İki yıl önce Paris Saint Germain'den bonservissiz Manchester United'a gelen 35 yaşındaki Cavani, UEFA Avrupa Ligi'nde finale çıktıkları ilk sezonunda 17 gol atsa da geçen sezon hem Cristiano Ronaldo'nun gelmesi hem yaşadığı sakatlıklarla beklentilerin uzağında kaldı.
Cavani ile ilgilenen kulüpler arasında Real Madrid, Arsenal, Atletico Madrid ve Juventus da yer alıyor.

Serbest kalan Güney Amerikalı yıldızlar
Arjantinli yıldız futbolcular Paulo Dybala (Juventus) ve Angel di Maria (PSG) ile Uruguaylı Luis Suarez (Atletico Madrid) yeni sezonda sporseverlerin karşısına farklı formalarla çıkacak.
Juventus formasıyla 7 sezonda Serie A'da 5 şampiyonluk yaşayan 28 yaşındaki Dybala'nın yine İtalya'da kalması bekleniyor. Basına yansıyan haberlerde Dybala'nın Inter'le anlaştığı iddia ediliyor.
Dybala'nın vatandaşı 34 yaşındaki Angel di Maria, 7 yıllık PSG kariyerini 14 kupayla kapadı. Juventus ve Barcelona'nın radarındaki Di Maria, Paris ekibinde 295 maçta 92 gol attı.
Barcelona'dan olaylı bir şekilde ayrılan 35 yaşındaki Luis Suarez de 83 maçta 34 gol attığı Atletico Madrid formasına veda etti. Suarez'in Aston Villa, Sevilla ve Inter Miami takımlarından birine gidebileceği basında iddia ediliyor.

Sözleşmeleri yarın sona eriyor
Chelsea'nin Danimarkalı savunma oyuncusu Andreas Christensen, bir dönem Galatasaray'da da forma giyen Belçikalı Jason Denayer ve Fildişi Sahilli Michael Seri, geçen sezon Beşiktaş'ta oynayan Cyle Larin'in de aralarında yer aldığı 30 yaş ve altında serbest kalacak bazı futbolcular şöyle:
Andre Onana
Andreas Christensen
Jason Denayer
James Tarkowski
Mbemba
Alessio Romagnoli
Franck Kessie
Christian Eriksen
Corentin Tolisso
Xeka
Florian Grillitsch
Jean Michael Seri
Andrea Belotti
Divock Origi
Cyle Larin
David Brooks
Adnan Januzaj
Federico Bernardeschi
Cristian Pavon

Bale, Rudiger ve Insigne'nin yeni adresi belli oldu
Bonservisi elinde olan futbolculardan Gareth Bale, Antonio Rudiger, Lorenzo Insigne, Ivan Perisic, Giorgio Chiellini ve Niklas Süle, gelecek sezon forma giyecekleri yeni takımlarıyla sözleşme imzaladı.
İngiliz ekibi Tottenham'da ortaya koyduğu performansın ardından 2013 yılında 100 milyon Avro gibi rekor bir ücretle Real Madrid'e transfer olan Galli futbolcu Bale, inişli çıkışlı grafiğinin ardından İspanya'dan ayrıldı.
Madrid kariyerinde 5 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu gören 32 yaşındaki Bale, Amerikan 1. Futbol Ligi (MLS) ekiplerinden Los Angeles ile anlaştı. ABD temsilcisi, Juventus'tan ayrılan ve bonservisi elinde bulunan İtalyan savunma oyuncusu Giorgio Chiellini'yi de kadrosuna katmıştı.
Dünyanın en iyi stoperlerinden biri olarak kabul edilen 29 yaşındaki Alman Antonio Rudiger, futbol dışı nedenlerle bu sezon çalkantılı günler geçiren Chelsea'den ayrılma kararı aldı. Geçen sezon Bayern Münih'ten David Alaba'yı bonservissiz alan Real Madrid, bu yıl da Rudiger'i renklerine bağlayarak ustaca bir hamleye daha imza attı.
Napoli formasıyla 400'den fazla maça çıkan ve adını kulüp tarihine altın harflerle yazdıran Lorenzo Insigne de ABD'nin yolunu tutanlardan oldu. 31 yaşındaki futbolcu, MLS ekiplerinden Toronto ile anlaştı.
Inter'den ayrılan 33 yaşındaki Perisic, bir dönem birlikte çalıştıkları İtalyan teknik adam Antonio Conte'nin takımı Tottenham'a, 26 yaşındaki Alman stoper Süle eski takımı Borussia Dortmund'a transfer olurken, Manchester City'e veda eden Brezilyalı futbolcu Fernandinho da kariyerine başladığı Atletico Paranaense'ye döndü.
İngiltere'de 10 Haziran'da başlayan yaz transfer döneminin tarihi, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'da 1 Temmuz olarak belirlendi. Kulüpler, transfer çalışmalarını 1 Eylül'e kadar sürdürebilecek. Türk kulüpleri için yaz transfer döneminin tarihleri, 17 Haziran-8 Eylül olarak açıklanmıştı.



Portekiz teknik direktörüne Cristiano Ronaldo eleştirisi

Cristiano Ronaldo, Portekiz'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'le berabere kaldığı maçta gol atamadı (Reuters)
Cristiano Ronaldo, Portekiz'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'le berabere kaldığı maçta gol atamadı (Reuters)
TT

Portekiz teknik direktörüne Cristiano Ronaldo eleştirisi

Cristiano Ronaldo, Portekiz'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'le berabere kaldığı maçta gol atamadı (Reuters)
Cristiano Ronaldo, Portekiz'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'le berabere kaldığı maçta gol atamadı (Reuters)

Portekiz Teknik Direktörü Roberto Martinez, Dünya Kupası'nda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'yle 1-1 berabere kalınan ve hayal kırıklığı yaratan maçta Cristiano Ronaldo'yu oyundan çıkarmadığı için "utanç verici" denerek eleştirildi.

6. Dünya Kupası'nda mücadele eden Ronaldo, Houston’da Portekiz’in dirençli Kongo takımının dirençli defansını aşmakta zorlandığı maçta oyuna dahil olmakta güçlük çekti.

41 yaşındaki oyuncu, büyük turnuvalarda üst üste 10 maçtır gol atamadı ve maç boyunca büyük ölçüde varlık gösterememesine rağmen Martinez’in yıldız oyuncusunu oyundan çıkarmaması dikkat çekti.

BBC Radio 5 Live için maçı yorumlayan eski İngiltere forveti Chris Sutton, Martinez'i eleştirerek Ronaldo'yu oyundan çıkarmaktan "korktuğunu" söyledi.

Sutton, 83. dakikada Ronaldo yerine orta saha oyuncusu Vitinha'nın çıkıp forvet Goncalo Ramos'un oyuna girmesi üzerine "Bu utanç verici" dedi.

Bu, Roberto Martinez için utanç verici. Hepimiz Martinez'in izlediğinden farklı bir maçı mı izliyoruz? Onu oyundan çıkarmaktan korkuyor. Bu tavrıyla teknik direktör gibi davranmıyor. Ronaldo galibiyet golünü atabilir ama futbol onu bırakmış. O harika bir oyuncu. Bir zamanlar oyun kurucuydu ama şimdi fırsatçı golcü. Sadece ceza sahası golcüsü değil, takım üzerinde de büyük söz sahibi. Martinez'in bazı tercihlerini anlamıyorum. Cristiano Ronaldo maç boyunca oyunun dışında kaldı ve tempoya ayak uyduramadı. Martinez'in teknik direktörlük yetkisini kullanacak cesareti göstermesi gerekiyor. Portekiz takımının gerçek anlamda kontrolünü elinde tutamıyor ve sorun da bu.

Görsel kaldırıldı.
Roberto Martinez, Ronaldo'yu oyundan çıkarmamaya karar verdi (Reuters)


İngiltere'nin eski kaptanı ve Manchester United'da Ronaldo'yla takım arkadaşı olan Wayne Rooney, Portekiz'in Kuzey Amerika'daki ilk maçında sergilediği genel performansı eleştirdi.

"Gruptaki ilk maç çok önemlidir ve bu şekilde performans gösteren Portekiz'den daha enerjik oynamasını bekliyordum" dedi.

Takımın daha enerjik ve daha çok koşan bir görüntü vermesi lazım. Ayrıca zaman zaman Cristiano Ronaldo'nun önüne koşular atan oyuncuların bulunması da şart. Bence Portekiz kötü bir performans sergiledi.

229 milli maçta 143 golü bulunan Ronaldo, bu yaz 6 Dünya Kupası'nda gol atan ilk oyuncu olmayı hedefliyor. Portekiz bir sonraki maçında salı günü Özbekistan'la karşılaşacak.

Independent Türkçe


Meksika Kore'yi tek golle geçerek ikinci tura yükselen ilk takım oldu

Meksika iki maçta da yenilgisiz bir performans sergileyerek ikinci tura yükseldi (Reuters)
Meksika iki maçta da yenilgisiz bir performans sergileyerek ikinci tura yükseldi (Reuters)
TT

Meksika Kore'yi tek golle geçerek ikinci tura yükselen ilk takım oldu

Meksika iki maçta da yenilgisiz bir performans sergileyerek ikinci tura yükseldi (Reuters)
Meksika iki maçta da yenilgisiz bir performans sergileyerek ikinci tura yükseldi (Reuters)

Meksika, 2026 FIFA Dünya Kupası grup aşamasında Güney Kore’yi 1-0 mağlup ederek turnuva tarihinde son 32 turuna yükselen ilk takım oldu.

Dün akşam Meksika’nın Guadalajara kentinde oynanan ve A Grubu’nun ikinci karşılaşması olan mücadelede Meksika’ya galibiyeti getiren golü 50. dakikada Luis Romo kaydetti.

Bu sonuçla Meksika puanını 6’ya yükselterek grup liderliğini garantiledi ve son maçta Çekya karşısında alınacak sonuca bakmaksızın son 32 turuna yükselmeyi garantiledi. Güney Kore ise 3 puanla ikinci sırada yer aldı.

Çekya 1 puanla üçüncü sırada bulunurken, aynı puana sahip Güney Afrika ise averajla son sırada yer alıyor.

2026 Dünya Kupası’nda ilk kez uygulanan son 32 turu, turnuvada ilk eleme aşaması olarak hayata geçirildi. Turnuvanın 48 takıma çıkarılmasıyla birlikte format yeniden düzenlendi.

1986 Meksika Dünya Kupası’ndan bu yana 24 takımlı formatta ilk eleme turu son 16 turu olurken, yeni formatla birlikte eleme aşaması son 32 turuyla başlamış oldu.

Turnuvada yer alan 48 takım, 12 gruba ayrıldı. Her grupta 4 takım bulunurken, gruplarını ilk iki sırada tamamlayanlar ve en iyi 8 üçüncü takım bir üst tura yükselebilecek.


ABD'li Teknik Direktör Marsch'ın kutlaması sonrası Katar ve Kanadalı oyuncular arasında gerginlik

Maçın bitiş düdüğünün ardından iki takımın oyuncuları arasında arbede çıktı (Reuters)
Maçın bitiş düdüğünün ardından iki takımın oyuncuları arasında arbede çıktı (Reuters)
TT

ABD'li Teknik Direktör Marsch'ın kutlaması sonrası Katar ve Kanadalı oyuncular arasında gerginlik

Maçın bitiş düdüğünün ardından iki takımın oyuncuları arasında arbede çıktı (Reuters)
Maçın bitiş düdüğünün ardından iki takımın oyuncuları arasında arbede çıktı (Reuters)

Kanada ile Katar arasında oynanan ve Kanada'nın 6-0'lık farklı galibiyetiyle sonuçlanan 2026 Dünya Kupası B Grubu karşılaşmasının ardından iki takım oyuncuları arasında gerginlik yaşandı.

Maçın bitiş düdüğünün ardından televizyon kameralarına yansıyan görüntülerde, Katar Milli Takımı Teknik Direktörü Julen Lopetegui'nin Kanada Teknik Direktörü Jesse Marsch'a tepki gösterdiği görüldü. İspanyol çalıştırıcının, rakip takımın galibiyet kutlamalarında aşırıya kaçmaması yönünde Marsch'ı uyardığı belirtildi.

Ancak Kanada Teknik Direktörü bu eleştiriyi kabul etmezken, yüz ifadelerine yansıyan rahatsızlığın ardından takım taraftarlarının bulunduğu bölüme giderek 6-0'lık galibiyeti kutladı.

Marsch'ın davranışları Katar cephesinde hoşnutsuzluğa neden olurken, iki takımın oyuncuları ve teknik ekipleri arasında kısa süreli sözlü tartışmalar ve itişmeler yaşandı. Ancak olaylar kısa sürede yatıştırıldı ve taraflar soyunma odalarına yöneldi.

Öte yandan Katar'ın son 16 turuna yükselme umutları tamamen sona ermiş değil. "Anabi" lakaplı Katar Milli Takımı'nın, son grup maçında Bosna-Hersek'i mağlup etmesi gerekiyor. Katar, bu durumda turnuvadaki 12 grubun üçüncüleri arasında en iyi 8 takım arasına girerek eleme aşamasına yükselme şansını sürdürebilecek.