Serbest kalan yıldız futbolcular, Avrupa'daki transfer dönemini hareketlendirecek

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Serbest kalan yıldız futbolcular, Avrupa'daki transfer dönemini hareketlendirecek

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son iki yılda büyük bir daralma yaşayan dünya futbolu, kulüplerin gelirlerinin yeniden artmaya başlamasıyla eski günlerine dönmeye çalışıyor.
Hem dünya çapında bir futbolcuyu kadrosuna katmak hem bütçesini korumak isteyen kulüpler için yaz transfer dönemi oldukça hareketli geçecek.

Pogba, Manchester United ile yine yol ayırımında
Altyapısından yetiştiği Manchester United'dan 2012'de bonservissiz Juventus'a giden ama 4 yıl sonra 105 milyon avroluk dünya rekoru transfer ücretiyle Manchester ekibine dönen Gine asıllı Fransız futbolcu Paul Pogba, bir kez daha yol ayrımında bulunuyor.
Manchester United ile 6 sezonda tüm kulvarlarda 226 maça çıkan ve 39 gol atan Pogba, birer kez UEFA Avrupa Ligi ve İngiltere Lig Kupası şampiyonlukları yaşadı.
İngiliz ekibini 2016-2018'de çalıştırına Jose Mourinho ile anlaşamayan, Juventus'taki performansının çok gerisinde kaldığı gerekçesiyle de taraftarlarla yıldızı barışmayan 29 yaşındaki futbolcuyla eski kulübü Juventus'un yanı sıra Real Madrid, Paris Saint Germain ve Manchester City ilgileniyor.

Lingard, 20 yıl sonra Manchester'a veda ediyor
Manchester United'da yol ayrımında olan bir başka futbolcu Jesse Lingard olacak.
Lingard, altyapısından yetiştiği Manchester United kariyerinde 5 kez farklı kulüplere kiralık olarak giderken, 20 yıl sonra takımdan ayrılma aşamasına geldi.
Manchester United'ın geçen sezon kadroda tutma kararına karşın ligde 16 kez forma şansı bulan Lingard ile İngiltere'den Tottenham, West Ham United ve Newcastle United, İtalya'dan ise Milan ve oyuncunun eski teknik direktörü Jose Mourinho'nun çalıştırdığı Roma ilgileniyor.
Manchester United ile profesyonel sözleşme imzaladıktan sonra 232 maça çıkan 29 yaşındaki oyuncu, birer kez UEFA Avrupa Ligi, Federasyon Kupası ve lig kupası şampiyonluğu kazandı.

Barcelona, Dembele'yi takımda tutmaya çalışacak
2017 yılında Borussia Dortmund'dan bonuslarla 140 milyon avro ödeyerek Fransız forvet Ousmane Dembele'yi kadrosuna katan Barcelona, 5 yıllık sözleşmesi sona eren 25 yaşındaki futbolcuyu takımda tutmak için çaba harcıyor.
Katalan ekibinde ikisi lig olmak üzere 5 kupa kazanan Dembele, yaşadığı sakatlıklar nedeniyle sekteye uğrayan Barcelona kariyerinde tüm kulvarlarda 150 maça çıktı ve 32 kez rakip fileleri havalandırdı.
Barcelona Kulübü Başkanı Joan Laporta, Chelsea ve Paris Saint Germain'in yakından ilgilendiği Dembele için yaptığı açıklamada, "Burada kalmak istese de bizden daha iyi ve onu daha fazla cezbedecek seçenekler sunulduğunu düşünüyor." demişti.

Isco için Madrid'den ayrılık vakti
Real Madrid formasıyla UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 4, LaLiga'da 3 kez şampiyonluk turu atan 30 yaşındaki İspanyol futbolcu Isco, Bernabeu'ya veda etmeye hazırlanıyor.
2013'te geldiği Madrid ekibinde Carlo Ancelotti'nin geçen sezon sadece 3 maçta ilk 11'de sahaya sürdüğü Isco, İspanya Milli Takımı'ndaki yerini de kaybetti.
Avrupa'dan Sevilla, Arsenal ve Tottenham'ın listesinde yer alan Isco ile Galatasaray'ın da ilgilendiği basında yer alıyor.

Cavani, Manchester'dan kupasız ayrılacak
Teknik direktörlüğe Hollandalı Erik ten Hag'ı getiren Mancnhester United'dan ayrılmaya hazırlanan bir diğer futbolcu da Uruguaylı yıldız Edinson Cavani olacak.
İki yıl önce Paris Saint Germain'den bonservissiz Manchester United'a gelen 35 yaşındaki Cavani, UEFA Avrupa Ligi'nde finale çıktıkları ilk sezonunda 17 gol atsa da geçen sezon hem Cristiano Ronaldo'nun gelmesi hem yaşadığı sakatlıklarla beklentilerin uzağında kaldı.
Cavani ile ilgilenen kulüpler arasında Real Madrid, Arsenal, Atletico Madrid ve Juventus da yer alıyor.

Serbest kalan Güney Amerikalı yıldızlar
Arjantinli yıldız futbolcular Paulo Dybala (Juventus) ve Angel di Maria (PSG) ile Uruguaylı Luis Suarez (Atletico Madrid) yeni sezonda sporseverlerin karşısına farklı formalarla çıkacak.
Juventus formasıyla 7 sezonda Serie A'da 5 şampiyonluk yaşayan 28 yaşındaki Dybala'nın yine İtalya'da kalması bekleniyor. Basına yansıyan haberlerde Dybala'nın Inter'le anlaştığı iddia ediliyor.
Dybala'nın vatandaşı 34 yaşındaki Angel di Maria, 7 yıllık PSG kariyerini 14 kupayla kapadı. Juventus ve Barcelona'nın radarındaki Di Maria, Paris ekibinde 295 maçta 92 gol attı.
Barcelona'dan olaylı bir şekilde ayrılan 35 yaşındaki Luis Suarez de 83 maçta 34 gol attığı Atletico Madrid formasına veda etti. Suarez'in Aston Villa, Sevilla ve Inter Miami takımlarından birine gidebileceği basında iddia ediliyor.

Sözleşmeleri yarın sona eriyor
Chelsea'nin Danimarkalı savunma oyuncusu Andreas Christensen, bir dönem Galatasaray'da da forma giyen Belçikalı Jason Denayer ve Fildişi Sahilli Michael Seri, geçen sezon Beşiktaş'ta oynayan Cyle Larin'in de aralarında yer aldığı 30 yaş ve altında serbest kalacak bazı futbolcular şöyle:
Andre Onana
Andreas Christensen
Jason Denayer
James Tarkowski
Mbemba
Alessio Romagnoli
Franck Kessie
Christian Eriksen
Corentin Tolisso
Xeka
Florian Grillitsch
Jean Michael Seri
Andrea Belotti
Divock Origi
Cyle Larin
David Brooks
Adnan Januzaj
Federico Bernardeschi
Cristian Pavon

Bale, Rudiger ve Insigne'nin yeni adresi belli oldu
Bonservisi elinde olan futbolculardan Gareth Bale, Antonio Rudiger, Lorenzo Insigne, Ivan Perisic, Giorgio Chiellini ve Niklas Süle, gelecek sezon forma giyecekleri yeni takımlarıyla sözleşme imzaladı.
İngiliz ekibi Tottenham'da ortaya koyduğu performansın ardından 2013 yılında 100 milyon Avro gibi rekor bir ücretle Real Madrid'e transfer olan Galli futbolcu Bale, inişli çıkışlı grafiğinin ardından İspanya'dan ayrıldı.
Madrid kariyerinde 5 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu gören 32 yaşındaki Bale, Amerikan 1. Futbol Ligi (MLS) ekiplerinden Los Angeles ile anlaştı. ABD temsilcisi, Juventus'tan ayrılan ve bonservisi elinde bulunan İtalyan savunma oyuncusu Giorgio Chiellini'yi de kadrosuna katmıştı.
Dünyanın en iyi stoperlerinden biri olarak kabul edilen 29 yaşındaki Alman Antonio Rudiger, futbol dışı nedenlerle bu sezon çalkantılı günler geçiren Chelsea'den ayrılma kararı aldı. Geçen sezon Bayern Münih'ten David Alaba'yı bonservissiz alan Real Madrid, bu yıl da Rudiger'i renklerine bağlayarak ustaca bir hamleye daha imza attı.
Napoli formasıyla 400'den fazla maça çıkan ve adını kulüp tarihine altın harflerle yazdıran Lorenzo Insigne de ABD'nin yolunu tutanlardan oldu. 31 yaşındaki futbolcu, MLS ekiplerinden Toronto ile anlaştı.
Inter'den ayrılan 33 yaşındaki Perisic, bir dönem birlikte çalıştıkları İtalyan teknik adam Antonio Conte'nin takımı Tottenham'a, 26 yaşındaki Alman stoper Süle eski takımı Borussia Dortmund'a transfer olurken, Manchester City'e veda eden Brezilyalı futbolcu Fernandinho da kariyerine başladığı Atletico Paranaense'ye döndü.
İngiltere'de 10 Haziran'da başlayan yaz transfer döneminin tarihi, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa'da 1 Temmuz olarak belirlendi. Kulüpler, transfer çalışmalarını 1 Eylül'e kadar sürdürebilecek. Türk kulüpleri için yaz transfer döneminin tarihleri, 17 Haziran-8 Eylül olarak açıklanmıştı.



Tyson Fury, Tayland'da ringe çıkacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury, Tayland'da ringe çıkacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Anthony Joshua'yla karşılaşmadan önce yapacağı son hazırlık maçının detaylarını açıklayan Tyson Fury, Tayland'ın Pattaya kentinde Polonyalı tecrübeli ağırsıklet Mariusz Wach'la ringe çıkacağını duyurdu.

Bu müsabaka, Joshua'nın Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde tanınmayan Arnavut boksör Kristian Prenga'yla yapacağı hazırlık maçından sadece 24 saat önce, 24 Temmuz Cuma günü gerçekleşecek.

Bu iki karşılaşmanın da planlandığı gibi sonuçlanması halinde, boksseverler nihayet kendi kuşaklarının en iyi iki Britanyalı ağırsıklet boksörü olan Fury'yle AJ'in 2026'nın son dönemlerinde düzenlenecek dev organizasyonda karşı karşıya geldiğini görecek. İki boksör bu yılın başlarında şartlarda anlaşmaya varmıştı.

Prenga'ya göre daha uzun bir kariyeri olan Wach, Wladimir Klitschko'ya karşı dünya ağırsıklet şampiyonluğu için mücadele etmişti. Ukraynalı büyük boksör karşısında son raunda kadar mücadele etmiş ancak kariyerinin ilk yenilgisini ortak kararla almıştı.

Ancak o dövüş 2012'deydi ve 2 metre boyundaki Polonyalı boksör artık 46 yaşında. Klitschko'yla karşılaşmadan önce 27-0 olan karnesi artık 39-13.

Yenilgileri arasında 2019'da Dillian Whyte'a karşı ortak kararla, 2020'de Fury'nin kuzeni Hughie Fury'ye aynı şekilde ve 2023'te Frazer Clarke'a karşı puanla alınan bir mağlubiyet var.

Ayrıca Temmuz 2024'te yükselen yıldız Moses Itauma tarafından iki raunt içinde nakavt edildi ve Tyson Fury'nin performansı muhtemelen bu ölçüte göre değerlendirilecek.

Fury son birkaç aydır Tayland'da antrenman yapıyor, bu da Max Muay Thai Stadyumu'nda boks yapma kararını biraz daha anlaşılır kılıyor. Ertesi gün Joshua-Prenga maçını izlemek için Cidde'ye uçması bekleniyor. Sonrasındaysa Britanya Savaşı'na hazırlıklar gerçekten başlayabilir.

37 yaşındaki boksör, nisanda Tottenham Hotspur Stadyumu'nda pek tanınmayan Rus boksör Arslanbek Makhmudov'u puanla yenerek 16 aylık emekliliğine son vermişti. Bu, üç yıldan fazla süredir Birleşik Krallık'taki ilk maçıydı.

Fury, Tayland'daki antrenmanlarına atıfta bulunarak, "Bu benim için boks kariyerimde dönüm noktası niteliğinde bir yıl ve bu etkinliği benim için özel bir yeri olan Pattaya'ya getirebildiğim için heyecanlıyım" dedi.

"Seyircilere harika bir gösteri sunmak üzere bir araya geliyoruz ve aynı zamanda her ziyaretimde bana büyük misafirperverlik gösteren yerel topluluğa da katkı sunma fırsatı buluyoruz" diye devam etti ve elde edilen paranın hayır kurumlarına bağışlanacağını belirtti.

Aynı zamanda, zorlu bir rakibe hazırlanmaya ve maç gecesine en iyi versiyonum olarak girmeye tamamen odaklanmış durumdayım. Bu, benim için yılın son derece önemli ikinci yarısının başlangıcı.

Independent Türkçe 


İngiltere, Demokratik Kongo karşısında Kane golleriyle geriden gelerek kazandı

Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)
Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)
TT

İngiltere, Demokratik Kongo karşısında Kane golleriyle geriden gelerek kazandı

Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)
Kane, galibiyeti kutlarken (DPA)

İngiltere, 2026 FIFA Dünya Kupası'nın son 32 turunda Demokratik Kongo ile karşı karşıya geldi.

ABD'nin Atlanta kentinde bulunan Mercedes-Benz Stadyumu'nda oynanan mücadeleden İngiltere 2-1'lik galibiyet ile ayrıldı.

İngiltere'ye galibiyeti getiren golleri 75. ve 86. dakikada Harry Kane kaydetti.

Demokratik Kongo'nun tek golü ise 7. dakikada Brian Kibambe Cipenga'dan geldi.

İngiltere bu sonuçla son 16 turuna yükselirken ev sahiplerinden Meksika ile çeyrek final için mücadele edecek. Demokratik Kongo ise bu mağlubiyet ile turnuvaya veda etti.

Maç sonu BBC’ye konuşan Kane, “Ne harika bir his, olaylar açısından oldukça zorlu bir maçtı. İlk su molasından sonra seviyemizin yükseldiğini hissettim ve takım iyi görünüyordu” dedi.

İlk yarıda rakip kalecinin birçok kritik kurtarış yaptığını belirten Kane, “Kaleci inanılmaz kurtarışlarla bizi durdurdu. Israrcı olmak ve hedeflerimize ulaşmak için denemeye devam etmek zorundaydık” ifadelerini kullandı.

Bayern Münih forveti sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takım içinde kahramanlık anları hakkında konuştuk. Herkes kahraman olabilir; ben, kaleci Jordan Pickford ya da savunmada yapılacak kritik bir müdahale.”

İngiltere kaptanı açıklamasını, “Hepimiz bu tür anları yaşıyoruz ve bugün benim günümdü” sözleriyle tamamladı.


Ekvador’u 2-0 yenen Meksika Dünya Kupası yolculuğuna devam ediyor

Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)
Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)
TT

Ekvador’u 2-0 yenen Meksika Dünya Kupası yolculuğuna devam ediyor

Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)
Meksikalı oyuncular maçtan sonra büyük taraftar kitlesiyle birlikte kutlama yapıyor (Reuters)

Meksika Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası’ndaki başarılı performansını sürdürerek Ekvador’u 2-0 mağlup etti ve son 16 turuna yükseldi.

ABD, Kanada ve Meksika’nın ortak ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada Meksika, 22. dakikada Julian Quiñones’in golüyle öne geçti. Tecrübeli forvet Raúl Jiménez ise 31. dakikada farkı ikiye çıkaran golü kaydetti.

Ekvador, karşılaşmayı 10 kişi tamamladı. Maçın uzatma dakikalarında, 90+5’te oyuncu Piero Hincapié, hakemin VAR incelemesi sonrası doğrudan kırmızı kart göstermesiyle oyun dışında kaldı. Oyuncunun, yeni uygulamaya konulan kural gereği bir Meksikalı futbolcu ile tartışma sırasında ağzını kapatarak konuşması ihlale gerekçe olarak gösterildi.

Meksika, son 16 turunda 5 Temmuz’da oynanacak maçta, İngiltere ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki karşılaşmanın galibiyle karşılaşacak.

Öte yandan mücadele, stadyum çevresinde etkili olan gök gürültülü fırtına nedeniyle planlanan saatten bir saat geç başladı.